Connect with us

Bosznia

POLITIKAI PÁLINKAFŐZDE: A horvát államfő bosznia-hercegovinai látogatása alkalmával titokban tárgyalt a boszniai szerbek vezetőjével

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Zoran Milanović horvát államfő – a BALK-on hagyományosan Zoki Bond – igyekezett titokban tartani, hogy szeptember 13-i boszniai utazása alkalmával a hivatalos látogatás végeztével felkereste Milorad Dodikot, a boszniai államelnökség szerb tagjának Laktaši melletti pálinkafőzőjét, illetve politikai boszorkánykonyháját. Sajtóértesülések szerint a két vezető három órán keresztül tárgyalt. A találkozón elhangzottakat egyik fél sem volt hajlandó megosztani a nagyközönséggel.

Zoki Bond a gyümölcsösben

A találkozó kapcsán több szakértő vélelmezi, hogy az olyan témákat ölelhetett fel a találkozó, amelyeket a két vezető nem tudott vagy nem mert megtárgyalni Brdo- Brijuni folyamat szeptember 12-én tartott szlovéniai fórumán. Annak ellenére, hogy együtt tartózkodtak a szlovén Alpok lábánál.

A horvát elnök szeptember 13-án érkezett a 40%-ban horvátok lakta Közép Bosznia kantonban (Srednjobosanki Kanton) lévő Jajcába, ahol a város délszláv háború alatti felszabadulásának 27. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen vett részt.

A rendezvény apropója az 1995. szeptemberében lefolytatott Maestral hadművelet volt, ami a legújabb kori horvát hadtörténelem kedvelőinek amiatt különös jelentőségű, mert az volt az első alkalom, amikor a horvát hadsereg és a boszniai horvát fegyveres csoportok közösen léptek fel a boszniai Szerb Köztársaság hadseregével szemben. Emiatt sokan szimbolikus jelentőséget tulajdonítottak a horvát elnök boszniai választási kampány hajrájában tett látogatásának.

Önmagában a jajcai esemény nem is keltette fel a boszniai sajtó érdeklődését, viszont az komoly fejtörést okozott a boszniai politikai katakombarendszert mélységében ismerőknek, ami utána történt.

Zoki Bond a jajcai program lezárultával nem tett látogatást Szarajevóban, hanem a horvát határ felé indult, majd a Banja Luka közelében lévő Laktašiban találta magát.

A boszniai politikai földrajz mélyrehatóbb ismeretével nem rendelkezőknek egyértelművé téve a dolgot, ez úgy magyarázható a legegyszerűbben, hogy a boszniai szerbség politikai és ideológiai központjának számító Banja Luka mellett szerény, de takaros megjelenésű Laktaši Milorad Dodiknak, az államelnökség szerb tagjának, és egyben a legnagyobb boszniai szerb párt, a Független Szociáldemokraták Szövetsége (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) elnökének szülőföldje.

Ez nem puszta szerzői túlzás, mert Dodik azon túl, hogy ott látta meg a napvilágot, majd kezdte meg még a jugó időkben a közigazgatási karrierjét, családja révén komoly érdekeltségekkel bír a kisvárosban.

Ezek egyike a boszniai sajtóban csak Mile gyümölcsöseként (Milev Vočnjak) emlegetett mezőgazdasági létesítmény, ahol kis mennyiségben lekvárt, nagyban pedig a Đedova rakiját, vagyis a nagypapa pálinkáját főzik.

Orbánt is meghívta

Dodik nem először használja reprezentációs célra a családi pálinkafőzőt. A korábbi években a leggyakrabban a szerb kormány tagjai jelenetek meg a helyszínen, de 2021. novemberi boszniai látogatása alkalmával Orbán Viktor miniszterelnök is vendégeskedett 2 órát a gyümölcsösben.

Akkor a magyar miniszterelnök és Dodik közti tárgyaláson elhangzottak kapcsán született végleges döntés a magyar kormány által a boszniai Szerb Köztársaság mezőgazdasági vállalkozói részére adományozott 100 millió euró keretösszegű gazdaságfejlesztési alap létrehozásáról, ami vissza nem térítendő támogatást nyújt az RS-ben működő agrárvállalkozásoknak magyar eredetű eszközök megvásárlásához.

Leegyszerűsítve a dolgot, a magyar kormány a boszniai szerbeken átömlesztve a pénzt közvetve magyar cégeket támogat.

A boszniai Szerb Köztársaság kormánya a fejlesztési alap létrejöttét akkor komoly eredményként könyvelhette el, különös tekintettel arra, hogy 2021-ben, majd 2022-ben az USA, Nagy- Britannia és Németország szankciókat léptetett életbe a boszniai szerb állam vezetőivel szemben, majd számos beruházást leállítottak, köztük a mezőgazdasági célú támogatásokat és hitelezést is.

Dodik ellenzéke leplezte le

Zoki Bond Laktašiban tett látogatását Igor Crnadak, a Demokratikus Fejlődés Pártjának (Partija Demokratskog Progresa, PDP) elnöke hozta nyilvánosságra. A PDP hagyományosan a Dodik vezette SNSD egyik legnagyobb ellenlábasa, a két párt között a legélesebb küzdelem pont a Banja Luka és Laktaši körül meghúzott 3. számú választókörzetben várható az októberi választáson.

Crnadak rutinos politikai szereplőként igyekezett a Dodik- Zoki találkozót a saját javára fordítani, így azzal a felvezetéssel dobta be az általa ismeretlen forrásból származó információkat, hogy egy Dodik kabinetje által meg nem nevezett személy látogatása miatt le kellett zárni a Banja Luka belvárosi része és a mellette fekvő Laktaši közti főutat egy majd öt órás időszakra, így lényegében megbénult a Banja Lukától északra fekvő agglomeráció.

Magyar hasonlattal élve Dodik stábja úgy akarta végrehajtani a Zokival tervezett titkos találkát, mintha lezáratták volna egy meg nem nevezett személy miatt Budapesten a Szentendrei utat.

Crnadak ez után a felvezető után megosztotta a nagyérdeművel, hogy a horvát államfő az ominózus személy, akit a boszniai szerbek legfőbb vezetője megvendégel a gyümölcsösben & pálinkafőzőben.

Ezt követően a boszniai sajtó széles vertikumban bocsátkozott találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy mi képezhette a négyszemközti háromórás egyeztetés tárgyát, amit nem lehetett két nappal korábban a közös szlovéniai tartózkodásukkor megtárgyalni. Ennek a megfejtésében sem Zoki sem Dodik hivatala nem nyújtott még részbeni segítséget sem.

A magyar kormánnyal folytatott alapvetően gazdasági jellegű tárgyaláshoz hasonlót a felek szinte biztos, hogy nem folytattak, mert Zoki államfőként ugyan eljárhatna ilyen jellegű ügyekben, de halovány esély se mutatkozik arra, hogy a Plenković-kabinet ilyen kaliberű tárgyalást testálna legnagyobb belpolitikai ellenfelére.

Kizárásos alapon a politikai szakértők abban jutottak közös nevezőre, hogy az október 2-i boszniai választás kapcsán egyeztethették stratégiájukat a felek, nyilvánvalón a maguk hasznára, és a harmadik fél, vagyis a bosnyákok kárára. A BALK-on írtunk már arról, hogy boldog és boldogtalan beavatkozik az október 2-án sorra kerülő bosznia-hercegovinai választásokba.

Dodik és Milanović kapcsolata az elmúlt két éveben amiatt vált szorosabbá, hogy a horvát elnök rendre nyomdafestéket nehezen tűrő kijelentésekkel illeti a Dodik által is erősen kritizált bosznia-hercegovinai politikai helyzetet.

Legutóbb a szeptember 12-i Brdo- Brijuni találkozón vágott élesen egybe a két vezető véleménye abban a kérdésben azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kell megítélni a Srebrenicában 1995-ben történteket. Az egyik munkaebéd alkalmával Milanović azzal okozott diplomáciai botrányt, hogy állítólag kijelentette “többfajta népírtás létezik, de ami Srebrenicában történt, az nem volt népírtás.”

Utóbbi megjegyzés a tartalmán túl amiatt is rendkívül érzékeny téma Boszniában, mert a srebrenicai események népírtás jellegének tagadása miatt alig egy éve változtatták meg a boszniai büntető törvénykönyvet, amit a boszniai szerb politikai vezetők egységesen elítéltek, és emiatt kezdtek majd hat hónapig tartó országos politikai bojkottba.

Milorad Dodik a 2022. februári angol-amerikai szankciós csomag hatására sem állt el ettől a véleményétől, sőt a kampányban rendre felhozza a srebrenicai események megítélésének kérdését.

A sajtóban korábban megjelent hírek alapján Dodik és Milanović rendszeresen találkoznak egymással. Szakértők szerint Zoki az “összhorvát érdekek miatt” egyezhetett bele, hogy a Plenković-kabinet tagjai helyett ő tart szoros kapcsolatot a boszniai szerbek oroszbarát vezetőjével, miközben a horvát miniszterelnök az Európai Unió felé jópofizik.

A közvetítői szerep betöltésével Zoran Milanović, alias Zoki Bond leveszi a terhet a konszolidáltan konzervatív jobboldali szerepre törekvő horvát kormányról, hogy ne kelljen az EU és NATO szövetségesen által negatív politikai szereplőnek ítélt Dodikkal tárgyalóasztalhoz ülnie.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava