Connect with us

Bosznia

A Dodik fiának tulajdonított tévé közvetítette a belgrádi tüntetést, a szerbiai udvari média háborog

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tévé, televízió
Internetes szóváltás a boszniai szerb elnök lánya, Gorica Dodik és Dragan J. Vučićević, az Informer tulajdonosa és főszerkesztője között (Forrás: Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Minden valamennyit is magára adó politikus első dolga az, hogy beszerezzen magának egy tévét, de nem „szobai” értelemben, hanem befolyásolási céllal. A belgrádi ellenzéki tüntetések éppen a televíziós prezentációk miatt nemcsak a Szerbián belüli feszültséget fokozták, hanem (ismét) felszínre hozták azt a narratívát, hogy megromlott a viszony Aleksandar Vučić szerb államfő és Milorad Dodik boszniai szerb elnök között. A feszültség amiatt robbant ki, hogy a Dodik fiának tulajdonított televízió élőben közvetítette a szerbiai ellenzéki felvonulást, amelyről a belgrádi „udvari média” jóformán tudomást sem akart venni, viszont azon megsértődött, hogy mások tudomást vettek róla.

Dodik megingatná a belgrádi vezetést?

A belgrádi Informer és az Alo! hírportál, valamint a Pink televízió rátámadt Milorad Dodikra, merthogy – mint állították – a boszniai szerb vezető fiának tulajdonában lévő Una TV élőben közvetítette a belgrádi eseményeket.

Az egyszerre belgrádi és Banja Luka-i székhellyel működő Una TV információs műsorának igazgatója, Slavko Beleslin nem kívánta kommentálni az őket ért támadásokat, szerinte ugyanis az Una „professzionális módon” viszonyul a munkához.

Beleslin azokra a belgrádi állításokra sem reagált, amelyek szerint a Szerbiában, -Hercegovinában és Horvátországban is sugárzó Una a boszniai szerb elnök családtagjainak a tulajdonában van, amit egyelőre senki sem cáfolt.

televízió

A szerbiai államfő kedvenc újságírójának tulajdonában lévő belgrádi Informer egyik cikke szerint várható volt, hogy az ellenzéki tiltakozásról élőben számol be az összes ellenzéki média, az viszont „igazi meglepetésnek” számított, hogy ezt tette az Una TV is, amelynek a tulajdonosa Igor Dodik, Milorad Dodik fia.

Az Informer szerint egyértelmű, hogy a boszniai szerb elnök ezt a helyzetet arra használja fel, hogy lecsapjon a hivatalos Belgrádra, a célja pedig az, hogy a szerbiai vezetést minél inkább megingassa.

A Vučić leghangosabb támogatójának számító hírportál és napilap egyúttal azzal vádolta meg Dodikot, hogy évekkel ezelőtt a különböző verőlegényekkel megerősített boszniai szerb rendőrség brutálisan vert szét egy Banja Luka-i tüntetést, miközben a mostani belgrádi tüntetés békés körülmények között zajlott le.

Az Informer ezzel nyilván Aleksandar Vučićot igyekezett fényezni, megfeledkezve arról, hogy egyes vádak szerint korábban a szerb elnök is beleveretett a tüntetőkbe, és csak mostanában lett ilyen „galamblelkű”.

Arról már nem is beszélve, hogy 2021 decemberében az Informer maga is népszerűsítette a regionális ambíciókkal induló Una tévét, amely állítása szerint „kitűnő programmal, csúcsszínvonallal és a legnagyobb sztárok felvonultatásával egyedülálló élményt nyújt” a nézőknek.

Ők már nyilván akkor is tudták, hogy kinek a tulajdonában van az Una, csakhogy akkor Vučić és Dodik még jóban volt, így érthető hogy a szerbiai udvari média reklámot csinált a szerb elnök boszniai játszótársának, illetve a televíziójának.

Itt jegyezzük meg, hogy a Balkán esetében érdemes minden közlést kellő óvatossággal kezelni, főleg ha a szóban forgó személyek civakodásáról van szó, a ködösítés ugyanis arrafelé a politika nélkülözhetetlen velejárója.

tévé, televízió

Kissé megkésve ugyan, de megkezdődött a közvetítés (Forrás: YouTube, Una TV)

De ez még nem minden

A bijeljina székhelyű BN TV boszniai szerb kereskedelmi csatorna az esettel kapcsolatban azt állítja, hogy „Milorad Dodik a szerbiai ellenzék oldalára próbálja magát pozícionálni”, miközben a bosznia-hercegovinai és a boszniai szerb közvélemény előtt annak a látszatát kelti, hogy „harmonikus kapcsolatokat ápol a hivatalos Belgráddal”.

A kapcsolatok azonban a jelek szerint egyáltalán nem harmonikusak, erre pedig bizonyíték az a szóváltás is, amely a boszniai szerb elnök lánya, Gorica Dodik és Dragan J. Vučićević, az Informer tulajdonosa és főszerkesztője között lezajlott.

– Szégyelld magad Dragan J. Vučićević! SZÉGYELD MAGAD!

televízió

– írta a Twitteren a boszniai szerb elnök lánya, akitől nem áll távol, hogy csatába szálljon az apjáért az interneten, ezt már többször is bizonyította.

Persze Vučić elnök udvari tollnokát sem kell félteni, nemrégiben éppen azért küldték (volna) börtönbe, mert egy másik újságírót sértegetett.

– Szégyelld te magad @goricadodik! Ti a saját tévétekkel a legrosszabb szerbellenes söpredék oldalára álltatok! Elég a hazugságaitokból és a csalásaitokból!

– vágott vissza a főszerkesztő.

A történet itt nem fejeződött be, az apja „szónoki tehetségét” öröklő Gorica Dodik ugyanis azonnal kiosztotta Vučićevićet.

– Élvezettel köpöd le Dodik családját! Azt hiszed, hogy ezzel behízelged magad Vučićnál?! Nem hízelged be magad nála, mert ő éppolyan jól tudja, mint Milorad (Dodik), hogy milyen söpredék veszi körül, amely minden pillanatot felhasznál arra, hogy összeveszítse őket

– üzente vissza boszniai szerb elnök lánya, aki megjegyezte, hogy Dragan J. Vučićević egyszer már megpróbálta befeketíteni a Dodik-családot, majd hozzátette, hogy elég legyen már ebből!

A harcias boszniai szerb amazon arra nem utalt, hogy mi lesz akkor, ha netalán Vučićević nem hagy fel ezzel a gyakorlattal, viszont arra szólította fel az Informer tulajdonosát és főszerkesztőjét, hogy mással szerezzen magának jó pontokat.

Dodik lánya egyúttal megállapította, hogy Vučićević munkamódszereitől sokan undorodnak a főszerkesztő környezetében, amiben van némi igazság, függetlenül attól, hogy mit közvetít Dodik fiának a televíziója, bár egyelőre az nem tisztázódott végérvényesen, hogy az Una TV valójában kinek is a kezében van.

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Stock Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in , it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near future.

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava