Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bosznia

AZ INA IS SZÓBA KERÜLT: Horvátország a maga diplomáciai győzelmének tekinti a boszniai választási törvény módosítását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

jo ember alairta gigapixel standard scale
A cikk meghallgatása

Domagoj Knežević, a Horvát Történeti Intézet kutatója és a horvát külügyminiszter tanácsadója a Večernji listnek adott interjújában kommentálta a bosznia-hercegovinai parlamenti választásokat, illetve Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség főmegbízottjának lépését, aki az úgynevezett bonni felhatalmazásokkal élve vasárnap “röptében” módosította a választási törvényt. A módosítások a bosznia-hercegovinai Föderáció parlamentjében idéznek elő változásokat, ahol szabályozzák Népek Házának, vagyis a felsőháznak a működését, valamint befolyásolják a döntések meghozatalának módját. Knežević szerint a változások a horvátok javát szolgálják, és mint a cikk végén láthatjuk, ezzel egyet ért a horvát miniszterelnök is.

Erős nemzetközi szereplők

Az illusztris külpolitikai tanácsadó szerint a boszniai választási törvény módosítása egy kis lépés abba az irányba, hogy helyreállítsák azt, amit valaha a horvátok Párizsban, majd végül az Egyesült Államokban, a washingtoni megállapodással elfogadtak. Megjegyzendő, hogy Alija Izetbegović egykori boszniai és Franjo Tuđman volt horvát elnök 1994. márciusában egyebek között azt írta alá, hogy megakadályozzák az egyik etnikai csoport dominanciáját a másik felett, lényegében erre történik itt utalás.

Knežević most úgy véli, hogy Schmidt lépése nagy diplomáciai győzelem Horvátország számára, mert véleménye szerint, végre sikerült meggyőzni az erős nemzetközi szereplőket arról, hogy erre szükség volt Bosznia- Hercegovina jövője és stabilitása szempontjából.

– Ez a bosnyákok számára is kijózanító, mert 20 év, és vagy száz, nemzetközi téren meghozott támogató döntés után, Schmidt végül a horvátok javára döntött. Ezt azonban nem a horvátok javára hozott döntésként kellene értelmezni, hanem csak első lépésként a boszniai horvát választópolgárok alkotmányos jogainak helyreállítása felé vezető úton

– mondta Knežević, aki úgy vélte, hogy mindez jó döntés volt Christian Schmidt részéről a feszült bosznia-hercegovinai helyzet enyhítése szempontjából. Az erős nemzetközi szereplők meggyőzésére és a horvát diplomáciai sikerre vonatkozó koncepció viszont azt jelzi, hogy az aláírás nem a boszniai főmegbízott önálló döntése volt, csak azt tette, amit mondtak neki.

A külpolitikai tanácsadó véleménye szerint a módosítások nélkül a horvátokat ismét leszavazták volna a Népek Házában, ahogy ez eddig is történt, és ez a helyzet további radikalizálódott vezetett volna.

Knežević szerint szerint a döntés bizonyíték arra, hogy a nemzetközi tényezők megértették, mennyire is veszélyes a jelenlegi helyzet, és hogy teljes politikai káosz fenyegetett volna Bosznia- Hercegovinában, ha Schmidt, azaz a Jó Ember ezt nem teszi meg.

Mindent a bosnyákok irányítottak

– A közvélemény számára kevésbé ismert, hogy a bosnyákok nemcsak a horvátok küldöttetek választották be a Népek Házában, hanem a szerbekét és másokét is. Politikailag ők uralták a három frakciót, és abba az irányba haladtak a dolgok, hogy átveszik a horvát frakció politikai irányítását is a Népek Házában. Ez megnyitotta volna az utat számukra a nagy-bosnyák nemzeti koncepció előtt, és a Föderációt túlnyomórészt bosnyák entitássá változtatta volna, ami teljest káoszhoz vezetett volna, és bizonyára be is következik, ha nem jön ez a aláírás

– mondta Knežević, horvát külügyi tanácsadó, aki egyúttal a horvát képviselők stratégiailag helyes döntésének nevezte, hogy együtt indulnak a választásokon.

Ezt szerinte az eredmények is igazoljáki, Borjana Krišto, a Horvát Demokratikus Közösség boszniai fiókintézetének (HDZ BiH) képviseletében a Horvát Nemzeti Tanács (HNS) közös jelöltjeként ugyanis több szavazatot kapott ezen a választáson, mint amennyit a horvát pártok valamennyi képviselője együttvéve a korábbi választásokon.

Knežević a bosznia-hercegovinai elnökség újonnan megválasztott bosnyák tagjának, Denis Bečirovićnak (SDP) az első kijelentéseit jónak értékelte, és úgy látta, hogy ezek jóval kiegyensúlyozottabbak a Bakir Izetbegović Demokratikus Akciópártjához tartozó személyek korábbi állásfoglalásaihoz képest, ami csökkentheti az eszkaláció veszélyét.

A horvát külügyi tanácsadó szavaira jól rímel Andrej Plenković horvát miniszterelnök kijelentése, aki a Horvát Demokrata Közösség elnökségének bővített ülését követően úgy nyilatkozott, hogy Schmidt döntésével a horvátok csak nyerhetnek, a főmegbízott szándéka ugyanis az volt, hogy a Föderáció működjön.

A HDZ vezetésének ülésén ugyan főleg a boszniai választásokkal foglalkoztak, de terítékre került az INA kérdése is. Plenković annak a várakozásának adott hangot, hogy az új összetételű igazgatótanács nekilát a munkának, és elősegíti az irányítási modell módosításáról szóló tárgyalásokat, miután a horvát miniszterelnök véleménye szerint ez a modell okozta a horvát olajcég körül kialakult csalási botrányt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava