Connect with us

Szerb Köztársaság

SÜLLYED DODIK HAJÓJA? Elrendelték a Szerb Köztársaság elnöki tisztségére leadott szavazatok újraszámlálását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Boszniai szerb köztársaság elnöki pozicóért folytatott csata. Újraszámlálás
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A boszniai Központi Választási Bizottság (Centralna Izborna Komisija, CIK) elrendelte a boszniai Szerb Köztársaság elnöki posztjáért induló jelöltekre leadott szavazatok újraszámlálását. Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a Jelena Trivić jobbközép, centrista jelölt mögött felsorakozott koalíció pártjai forradalmi hangulatú tömegmegmozdulást szerveztek a hétvégén Banja Lukában. Ma kiderült, hogy a rendezvényen Aleksandar Vučić Szerb Haladó Pártjának zászlaja is lobogott.

Nem ismerték el az eredményt

A Demokratikus Fejlődés Platformja (Platforma Demokratskog Progresa, PDP), Trivić pártjaként azzal a beadvánnyal fordult a múlt héten a CIK-hez, hogy a szervezet tudomására jutott tömeges visszaélések miatt nem hajlandók elismerni Milorad Dodiknak, a Független Szociáldemokraták Szövetsége (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) a szerb köztársaság elnöki pozicójáért folytatott küzdelemben aratott győzelmét.

A CIK által közzétett eredmény alapján Dodik mintegy harmincezer szavazattal gyűjtött többet Trivićnél, vagyis 5%-al előzte meg ellenfelét.

A PDP vezetése az október 3-i sajtótájékoztatón még nem jelölte meg egyértelműen, mi lesz a CIK felé megfogalmazott követelésük, de Branislav Borenović, a párt elnöke abban biztos volt, hogy fellebbezni fognak.

A következő napokban Trivić több nyilatkozatot adott, amelyek alapján azt lehetett valószínűsíteni, hogy a tömeges csalások bizonyítása érdekében a PDP csak egyes körzetekben akarja elérni a szavazatok újraszámlálását. Amennyiben ezekben bebizonyosodott volna a csalás, az lehetővé tette volna a CIK számára a Szerb Köztársaság elnöki posztjára a választás újbóli kiírását.

A választási bizottság vélhetően ezt akarta elkerülni azzal, hogy a leadott szavazatok teljes újbóli megszámolását rendelte el, miközben Dodik közölte, hogy bíróságra viszi a boszniai választási bizottság arra irányuló döntését, hogy számolják újra a szerb entitás elnöki pozíciójára leadott szavazatokat.

Trivić mögött Szerbia

A boszniai szerb elnöki pozícióért vívott harc amiatt értékelődött fel, mert a február óta kétszeresen nyugati szankciókkal sújtott Milorad Dodik ebbe az entitási pozícióba visszavonulva akarta vélhetően átvészelni a számára egyre kedvezőtlenebbül alakuló nemzetközi folyamatokat.

A komoly uniós és angolszász elutasítottsága mellett fontos fejlemény volt a korábbi napokban, hogy Alerksandar Vučić, a Drina bal pártján élő szerbek, azaz Szerbia államfője elmulasztott gratulálni Dodiknak, annak ellenére, hogy az SNSD minden számára nyitott fórumon a pártelnök győzelmét propagálta, sőt Dodik – legalábbis kezdetben, azt hirdette – hogy Vučić is gratulált neki.

Erre “tett rá egy lapáttal”, hogy a szombati Banja Luka-i Dodik ellenes tüntetéseken megjelent Vučić pártjának zászlaja.

A Dodik és Vučić közti viszony konfliktusos jellege vissza-visszatérően megjelent a korábbi években a boszniai sajtóban. Eddig azonban Vučić távol tartotta magát a Belgrád számára is fontos Ankara- Budapest tengelyen jól pozícionált Dodik nyílt támadásától.

Az október másodiki szerb köztársaság elnöki választás kapcsán ez lényegesen megváltozott, amikor a bijeljinai látogatásakor Vučić a Dodikkal szembenálló politikai körhöz köthető BN TV-nek adott interjút.

Vélelmezhető, hogy Dodik a nemzetközi kapcsolatokban való aktívabb szerepvállalásával váltotta ki a szerb elnök ellenszenvét. A legfőbb boszniai szerb több alkalommal is a rá jellemző bárdolatlan politikai stílusban nyilvánult meg az orosz-ukrán konfliktust illetően, és komoly kiállást tanúsított Moszkva mellett.

Bár a szerbiai kormány külpolitikáját sem lehet elsődleges nyugati orientációval illetni, a Dodik által alkalmazottakhoz képest azonban lényegesen szofisztikáltabb eszközökkel lavíroznak Belgrádban az unió és a Kreml között.

A legvalószínűbb, hogy Dodik az elmúlt négy évben a boszniai államelnöki testület tagjaként a szerbiai elképzelésekkel csak részben egyező, önálló külpolitikai irányvonalat hozott létre, és egyre függetlenebb lett Belgrádtól.

Ezek után az előzmények után jutottunk el a kampány utolsó napjaiban ahhoz, hogy a nacionalista frazeológiától magát a korábbi években távol tartó Jelena Trivić szerb egységről és a Szerbiával való szoros viszonyról kezdett el beszélni a boszniai szerb sajtóban.

Az ominózus megnyilvánulások során Trivić odáig merészkedett, hogy az SNSD vezetését Szerbiától való elfordulással és a szerb – szerb viszony elárulásával vádolta meg.

Ezek alapján nem elvetendők azok a politológusi találgatások, amelyek szerint Trivić és pártja, PDP már a balparti Szerbia támogatásának bírtokában vágott neki a szerb entitás elnöki székéért folytatott megmérettetésnek.

A kérdés ezek után az maradt, hogy Dodik esetleges szerb köztársaság elnöki győzelmével hogy alakul a jövőben a viszony a Vučić vezette anyaország és a boszniai szerb entitás között – ha csak valaki el nem meszeli a boszniai szerbek eddigi legfőbb vezetőjét, merthogy a hétvégén a szerb elnök telefonon beszélt a boszniai főmegbízottal, és ezt követően Christian Schmidt azt tanácsolta a boszniai szerb ellenzéknek, hogy követelje a szavazatok újraszámlálását.

Ráadásul Schmidt egy interjúban Dodikkal kapcsolatban azt mondta, hogy “az nevet igazán, aki utoljára nevet”.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A horvát ügyészség (DORH) épületének bejárata A horvát ügyészség (DORH) épületének bejárata
Horvátország2 óra telt el azóta

A horvát ügyészség ügyvédeket keres, miután a MOL választottbírósághoz fordult

Miután abban az időben, amelyre a MOL választottbírósági kezdeményezése vonatkozik, a BALK már létezett, és foglalkoztunk is a horvát kormány...

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia2 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékNem ismerték el az eredménytTrivić mögött Szerbia A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 8 Átlag: 5] Hallgasd meg ezt...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava