Connect with us

Bosznia

MEGERŐSÍTETTÉK: Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, kéri-e az ellenzék a választások megismétlését?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A bosznia-hercegovinai központi választási bizottság mai (október 27.) ülésén elemezte a főszámlálóközpont jelentését, és ezzel kapcsolatban meghozta az újraszámlálást követő döntését, amely szerint Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság új elnöke. A boszniai szerb ellenzék egyik vezéralakja kijelentette, hogy nem adják fel, és fellebbeznek a választási bizottság döntése ellen.

Suad Arnautović, a bosznia-hercegovinai központi választási bizottság elnöke bejelentette: a szavazatok újraszámlálása alapján Milorad Dodik kapta a legtöbb szavazatot a boszniai Szerb Köztársaság elnöki tisztségéért folyó harcban. Az erről szóló jelentést a választási bizottság 6 tagja fogadta el, egy viszont ellene szavazott, vagyis nem egyhangú, hanem többségi döntés született.

Az újraszámlálás során több, mint 2000 szavazóhelyiség eredményeit ellenőrizték, és különböző szabálytalanságokat találtak, mint például a szavazatokat tartalmazó zsákok nem megfelelő lezárása, zsákok hiánya vagy hamisított szavazólapok, stb.

A főszámlálóközpont jelentése szerint nem érkezett vissza a központba az összes szavazólap, vagyis a szavazatokat tartalmazó minden zsák, ezért Vanja Bjelica Prutina, a választási bizottság egyik tagja kérte a jelentés elfogadásának elhalasztását, illetve az eredmények kihirdetésének elhalasztását.

A bosznia-hercegovinai választási törvény ugyan a választás megismétlését írja elő azokban az esetekben, amikor az újraszámlálás során szabálytalanságokat állapítanak meg, a választási bizottság egy másik tagja azonban azzal érvelt, hogy sem idő, sem pénz nincs a választások megismétlésére néhány szabálytalanság miatt, mert akkor örök időkig elhúzódnának a választások.

Az érintettek gyors egymásutánban reagáltak a központi választási bizottság döntésére.

– A boszniai Szerb Köztársaság megerősítette szuverén jogát a választásra és annak eldöntésére, hogy ki vezesse az elkövetkező időkben

– jelentette ki az újraszámlálással kapcsolatos választási bizottsági döntés közzétételét követően Milorad Dodik, aki megjegyezte, hogy számára már a választások éjszakáján és másnapján világosak voltak az eredmények.

– Mindez megmutatta, hogy a boszniai Szerb Köztársaság demokratikus társadalom, és hogy képes, és készen áll a demokratikus választások lefolytatására és a népakaratot megállapítására

– mondta Dodik, aki október tizedikén még kilátásba helyezte a központi választási bizottság beperlését, mert az újraszámlálás elrendelésével “politikailag motivált” döntést hozott. A boszniai szerb politikus ezúttal nem bírálta, és nem is gyalázta a testületet.

Željka Cvijanović, a boszniai Szerb Köztársaság eddigi elnöke, és a bosznia-hercegovinai elnökség új tagja úgy fogalmazott, hogy október 2-án egyértelmű volt a nép akarata, és hogy ezek után megkezdik a boszniai szerb intézményrendszer gyors kialakítását, és újból felemlítette saját választási bizottság felállítását a Szerb Köztársaságban.

Branislav Borenović, a Demokratikus Fejlődés Pártjának (Partija Demokratskog Progresa, PDP) elnöke – akinek a pártjához tartozik Dodik legnagyobb riválisa, Jelena Trivić, a központi választási bizottság döntését követően úgy nyilatkozott, hogy nem nyukszanak bele az eredménybe, és folytatják a harcot minden rendelkezésükre álló demokratikus és jogi eszközzel, mindeközben pedig panaszt emelnek a választási bizottság döntése ellen.

– Miután a központi választási bizottság mai ülésén maga ismerte el, hogy számos szabálytalanság és törvénysértés történt, mint például 62 üres szavazócédulákkal teli zsák eltűnése, ezzel a döntésével szemet hunyt a nyilvánvaló választási csalás felett

– fogalmazott Borenović, aki szerint ha így marad a helyzet, akkor az a demokrácia és az intézményrendszer alkonyát jelenti, és az egyedüli győztes a korrupció lesz.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava