Connect with us

Horvátország

POKOLI SZIGETEK: A magyar miniszterelnök együtt vacsorázott Zoki Bonddal

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

milanovic orban
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A magyar miniszterelnök az idei nyarat Horvátországban töltötte. Két héttel ezelőtt egy brači vendéglő alkalmazottaival kapták lencsevégre, Vis szigeténél pedig „egy csónakban evezett” egy szigetlakóval, természetesen az evezett szót ezúttal átvitt értelemben kell érteni, legutóbb pedig Hvarnál tűnt fel.

Tengeri hedonisták

A Twitteren megjelent felvételeken a magyar miniszterelnök ezúttal Zoran Milanović horvát elnök, alias Zoki Bond társaságában tűnt fel a Hvar közelében lévő Pokoli szigeteknél (Pakleni otoci), amelyeket a YachtsCroatia hajózási portál „a tengeri hedonizmus mesebeli oázisának” nevez, jelentsen ez bármit is.

A Rüştü Senyüz nevet viselő török felhasználó két képet készített és töltött fel a Twitterre a horvát és a magyar politikusról, akik ebbe minden bizonnyal bele is egyeztek, mert még „pózoltak is” neki. A képek szombat délután fél négy körül jelentek meg az interneten, de csak kevesen fedezték fel őket, amire a hozzászólások és a kedvelések alacsony számából lehet következtetni, ezen cikk keletkezésének időpontjáig mindössze 14-en kedvelték, és csak négyen szóltak hozzá a poszthoz, amellyel a profil tulajdonosa törökül tájékoztatja követőit & az egész világot, hogy Orbán Horvátországban nyaral, és találkozott Milanovićtyal Hvarban.

A hozzászólások közül kettő nagyon szűkszavú volt. Egy horvátországi Vince nevű férfi – aki Donald Trump volt elnök odaadó híve – a képhez csak annyit fűzött, hogy „két államférfi”.

Egy másik horvátországi hozzászóló ugyanakkor azt írta, hogy „dva krkana”, ami némi magyarázatra szorul, mert a „krkan” szóra nehéz magyar megfelelőt találni, ezért inkább körülírom.

Egy szlengszótár szerint a „krkan” kifejezést a balkáni népek arra a személyre használják, aki nagyon hangos (minden szempontból), vagyis feltűnően viselkedik, jószerivel fehér kigombolt inget hord, nagy arany láncokat és aranyórákat visel, nem törődik semmivel és senkivel sem, s többnyire Mercedest vagy BMW-t vezet. És a hozzászóló szerint ebből kettő is van a képen, mivel a „dva” kettőt jelent, ehhez nem kell külön magyarázat.

A harmadik hozzászóló – egy tudálékos angol – megjegyezte, hogy Magyarországon nemzeti ünnep van, mit csinál ez a nigga (Horvátországban), de miután az eredeti bejegyzés nem tartalmaz információkat a kép készítésének időpontjáról, ezzel kapcsolatban nehéz lenne állást foglalni. Volt azonban, akinek ez sikerült. A nigga szót nem fordítanám.

Egy zágrábi hölgy hozzászólásában azt kérte – ki tudja kitől – hogy mutassák már meg Orbánnak, hogy miket mondott róla a horvát elnök Isztriában, a választási kampány során.

– Rettenetesen sértegette. Orbán tud erről valamit? Milanović elnök kétarcú ember

– jegyezte meg Ivana Zágrábból, aki itt kitért Recep Tayyip Erdoğan török elnök közelgő horvátországi látogatására, a horvát elnök azonban őt már valószínűleg nem a Pokoli szigetek környékén fogadja, ezért ez nem illik a témába.

A horvát Index

A horvát média, így a horvát Index is, valamikor nyolc óra után „cuppant rá” a horvát elnökről és a magyar miniszterelnökről készült fotóra.

A zágrábi Index először nem a két „államférfi” közötti különbségeket, hanem a hasonlóságokat találta meg, amikor azt írta, hogy a közelmúltban Milanovićot és Orbánt a Vlagyimir Putyinnal szembeni „szelídség” kötötte össze, bár mindketten elítélték az Ukrajna elleni inváziót.

Az Index megjegyezte, hogy Orbán egyébként néhány hónappal ezelőtt újabb botrányos kijelentést tett „Horvátország területével kapcsolatban”, amikor egy interjúban azt mondta, hogy a tengerrel és kikötőkkel rendelkező országok a tankerek segítségével hozzájuthatnak a kőolajhoz.

– Ha nem vették volna el tőlünk a tengert, nekünk is lett volna kikötőnk

– idézte Orbánt a zágrábi hírportál, amely szerint a magyar miniszterelnök az évek során többször is kifejezte igényét Horvátország területére, utalva a császári időkre, amikor a magyarok uralkodtak a horvátok felett.

Zoran Milanović – akit a BALK „lehengerlő stílusa miatt” gyakran nevez Zoki Bondnak – Orbán-ellenes kijelentéseiről ugyanakkor nem szólt az Index, ezért most a BALK cikkeiből idézünk néhány „gyöngyszemet”.

– Ki az az Orbán? Orbán egy harcos? Egy gyilkos? Orbán számomra egy bohóc… OK?

nyilatkozta nem is olyan régen, alig több mint fél évvel ezelőtt a horvát elnök, aki nem sokkal korábban úgy fogalmazott, hogy Magyarországot még a brüsszeli repülőtérre sem engednék be, ha most folyamodna uniós tagságért.

Természetesen Zoki Bond is válaszolt annak idején Orbán „tengeres” nyilatkozatra, amelyet „aprócska, falusi megszállottságnak” nevezett, ami Orbán repertoárjának részét képezi, majd hozzáfűzte azt a „karakteresen” elnöki véleményét, amely szerint „Orbán nem veszélyes Horvátországra”.

A cikk zárásaként még csak azt derítsük ki, hogy miért viseli a Hvar körüli mintegy húsz szigetecske a „pokoli” nevet. A névadás egy fenyőgyantával, a „paklinával” hozható összefüggésbe, amelyet a hvariak használtak a hajóépítésben, tehát a szigeteknek nem túl sok közük van a pokolhoz.

Horvátország

Atyaisten! Nincs krumpli!

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

krumpli
A krumpli különböző előfordulási formái
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A krumpli, amit alantasabb elmék burgonyának neveznek, hogy ilyen módon is megkülönböztessék magukat tőlünk, parasztoktól, Horvátországban is egyike az alapélelmiszereknek. A tengerparton jellegzetesen főtten adják, mángolddal (lásd blitva, Beta vulgaris var. cicla). Likában szinte mást sem esznek, sülve-főve, jellegzetes delikátesz a pola, ami jól megmosott, felébe vágott krumplit jelent, amit némi zsiradékkal kemencében, sütőben sütnek barna-pirosra. Az ország kontinentális részén ismerik a krumplis tésztákat is, amiből mindenféle mennyei gombócot, vagy akár sufnúdlit gyártanak, vagy zsemlegombócot. Ez utóbbi megfelelő vadas mártással nejem szakértői véleménye szerint akár egytálételnek is megteszi, kell a fenének a hús hozzá. A gyerekek pomfri néven fogyasztják a hasábburgonyát, azzal az undok ketchupnak nevezett vegyszerrel, amit Magyarországon valami miatt kecsöpnek hívnak. (Dettó ugyanaz a misztérium, mint a dönhill, a Dunhill nevezetű finom ánglius cigaretta esetében. Emlékezetes Novák Laci esete a pesti trafikos nénivel, aki miután kért egy danhillt, szigorúan rendre lett utasítva, hogy talán dönhillt kér az úr? Laci erre meggondolta magát és inkább egy mörlbörőt kért…)

A tavalyi nagy szárazság megkésett következménye

Szóval, a helyzet az, hogy Horvátországban kifogytak a krumpliból, a kereskedelmi láncok egyiptomi, ciprusi importtal igyekeznek orvosolni a helyzetet, de importból sincs elég.

A Poslovni dnevnik is felfigyelt a válságra, és az egyik legnagyobb termelőnél, a muraközi Belica helységben székelő Damir Mesarićnál érdeklődött a helyzet után.

Mesarić úr elmondása szerint a mostani krumplihiány részint a magasabb üzemanyag- és vegyszerárakkal kapcsolatos, egyre erősebb vegyszerek kellenek, amiért egyre kevesebb termelő akar burgonyát termeszteni. Egyúttal a változó klíma nyomán a kultúrát sújtó betegségek száma is növekszik, és ez egész Európára nézve igaz.

– Évek óta figyelmeztetünk a dömpingárakra, merthogy ez végül a termelők számának csökkenéséhez vezet, és most éppen ez történt

– mondta Mesarić. Ehhez hozzá kell számítani, hogy a tavalyi nagy szárazság következtében a hozam a megszokottnak csupán 50-60 százaléka volt.

krumpli

KRUMPLISZEDÉSI EMLÉK: Damir Mesarić egy korábbi krumpliszedés alkalmával (Forrás: Twitter)

Mindazonáltal, a helyzet 15 napon belül rendeződik, mert megkezdik a krumpli szedését a Muraközben és Isztriában is, úgy hogy nemcsak belföldi fogyasztásra, hanem az idegenforgalmi szezonra is jut elegendő.

A horvát nagytermelő ugyanakkor egy érdekes mozzanatra is felhívta a figyelmet, nevezetesen arra, hogy a kereskedelmi láncok nemegyszer dömpingáron beszerzett importja miatt a horvátországi termelőknek külföldön kellett értékesíteni a krumplijukat, leginkább Magyarországon és Szlovéniában.

Ha elővesszük az 1×1-et, csak egy valamit vonhatunk le a történetből: az élelmiszerárak további növekedése várható.

Zoki Bond hozta a formáját

A horvát köztársasági elnök, aki a napokban azzal botránkoztatta meg a kormánypárti politikusokat, hogy tüntetőleg nem vett részt az Államiság Napjának megünneplésén (május 30-a, a hivatalos indoklás szerint ezt a napot az első demokratikusan megválasztott többpárti parlament 1990-es első ülésszakának emlékére ünneplik, amely fordulópont volt Horvátország történetében, mert a volt Jugoszláviától történő függetlenedésének kezdetét jelentette), szerdán (május 31-én) ismét nagyot rúgott a horvát-ukrán örökbarátságba.

Zoran Milanović Zágráb város díjának átadási ünnepségén állt mikrofonok és kamerák elé: a mondókáját pedig azzal kezdte, hogy Plenković miniszterelnök, ahelyett hogy rajta kéri számon, miért nem vett részt az Államiság napjának megünneplésén, inkább azokat büntesse meg, akik Zágráb központjában nem tettek eleget törvényes kötelezettségüknek, és nem lobogózták fel az épületeket.

Miután erre valaki oldalról bekiabált, hogy dicsőség Horvátországnak, dicsőség Ukrajnának, Zoki Bond vett egy mély lélegzetet, és kifejtette, hogy éppen ez az amit nem szeretne hallani, ugyanis a Szláva Ukrájini ugyanolyan jellegű jelmondat, mint a horvát Za Dom spremni!

– Ez Nyugat-Ukrajna legradikálisabb sovinisztáinak a kiáltása, akik együttműködtek a nácikkal, és zsidók, lengyelek ezreit ölték meg… Ezt nem akarom hallani Horvátországban. Az, hogy néhány vezető rákattant, nem érdekel. Találjanak ki más üdvözlési módot. Távolítsák el Oroszországot és Ukrajnát a társalgási etikettből

– jelentette ki a mi drága Zoki Bondunk, aki megjegyezte még, hogy messze van, Moszkva meg még messzebb.

Most az egyszer Milanović egy fontos dolgot mondott, és teljes mértékben igaza van, mert Sztepan Andrijovics Bandera körülbelül annyira számít „nemzeti hősnek”, mint Szálasi Ferenc, vagy mint Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava