Connect with us

Horvátország

POKOLI SZIGETEK: A magyar miniszterelnök együtt vacsorázott Zoki Bonddal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A magyar miniszterelnök az idei nyarat Horvátországban töltötte. Két héttel ezelőtt egy brači vendéglő alkalmazottaival kapták lencsevégre, Vis szigeténél pedig “egy csónakban evezett” egy szigetlakóval, természetesen az evezett szót ezúttal átvitt értelemben kell érteni, legutóbb pedig Hvarnál tűnt fel.

Tengeri hedonisták

A Twitteren megjelent felvételeken a magyar miniszterelnök ezúttal Zoran Milanović horvát elnök, alias Zoki Bond társaságában tűnt fel a Hvar közelében lévő Pokoli szigeteknél (Pakleni otoci), amelyeket a YachtsCroatia hajózási portál “a tengeri hedonizmus mesebeli oázisának” nevez, jelentsen ez bármit is.

A Rüştü Senyüz nevet viselő török felhasználó két képet készített és töltött fel a Twitterre a horvát és a magyar politikusról, akik ebbe minden bizonnyal bele is egyeztek, mert még “pózoltak is” neki. A képek szombat délután fél négy körül jelentek meg az interneten, de csak kevesen fedezték fel őket, amire a hozzászólások és a kedvelések alacsony számából lehet következtetni, ezen cikk keletkezésének időpontjáig mindössze 14-en kedvelték, és csak négyen szóltak hozzá a poszthoz, amellyel a profil tulajdonosa törökül tájékoztatja követőit & az egész világot, hogy Orbán Horvátországban nyaral, és találkozott Milanovićtyal Hvarban.

A hozzászólások közül kettő nagyon szűkszavú volt. Egy horvátországi Vince nevű férfi – aki Donald Trump volt amerikai elnök odaadó híve – a képhez csak annyit fűzött, hogy “két államférfi”.

Egy másik horvátországi hozzászóló ugyanakkor azt írta, hogy “dva krkana”, ami némi magyarázatra szorul, mert a “krkan” szóra nehéz magyar megfelelőt találni, ezért inkább körülírom.

Egy szlengszótár szerint a “krkan” kifejezést a balkáni népek arra a személyre használják, aki nagyon hangos (minden szempontból), vagyis feltűnően viselkedik, jószerivel fehér kigombolt inget hord, nagy arany láncokat és aranyórákat visel, nem törődik semmivel és senkivel sem, s többnyire Mercedest vagy BMW-t vezet. És a hozzászóló szerint ebből kettő is van a képen, mivel a “dva” kettőt jelent, ehhez nem kell külön magyarázat.

A harmadik hozzászóló – egy tudálékos angol – megjegyezte, hogy Magyarországon nemzeti ünnep van, mit csinál ez a nigga (Horvátországban), de miután az eredeti bejegyzés nem tartalmaz információkat a kép készítésének időpontjáról, ezzel kapcsolatban nehéz lenne állást foglalni. Volt azonban, akinek ez sikerült. A nigga szót nem fordítanám.

Egy zágrábi hölgy hozzászólásában azt kérte – ki tudja kitől – hogy mutassák már meg Orbánnak, hogy miket mondott róla a horvát elnök Isztriában, a választási kampány során.

– Rettenetesen sértegette. Orbán tud erről valamit? Milanović elnök kétarcú ember

– jegyezte meg Ivana Zágrábból, aki itt kitért Recep Tayyip Erdoğan török elnök közelgő horvátországi látogatására, a horvát elnök azonban őt már valószínűleg nem a Pokoli szigetek környékén fogadja, ezért ez nem illik a témába.

A horvát Index

A horvát média, így a horvát Index is, valamikor nyolc óra után “cuppant rá” a horvát elnökről és a magyar miniszterelnökről készült fotóra.

A zágrábi Index először nem a két “államférfi” közötti különbségeket, hanem a hasonlóságokat találta meg, amikor azt írta, hogy a közelmúltban Milanovićot és Orbánt a Vlagyimir Putyinnal szembeni “szelídség” kötötte össze, bár mindketten elítélték az Ukrajna elleni inváziót.

Az Index megjegyezte, hogy Orbán egyébként néhány hónappal ezelőtt újabb botrányos kijelentést tett “Horvátország területével kapcsolatban”, amikor egy interjúban azt mondta, hogy a tengerrel és kikötőkkel rendelkező országok a tankerek segítségével hozzájuthatnak a kőolajhoz.

– Ha nem vették volna el tőlünk a tengert, nekünk is lett volna kikötőnk

– idézte Orbánt a zágrábi hírportál, amely szerint a magyar miniszterelnök az évek során többször is kifejezte igényét Horvátország területére, utalva a császári időkre, amikor a magyarok uralkodtak a horvátok felett.

Zoran Milanović – akit a BALK “lehengerlő stílusa miatt” gyakran nevez Zoki Bondnak – Orbán-ellenes kijelentéseiről ugyanakkor nem szólt az Index, ezért most a BALK cikkeiből idézünk néhány “gyöngyszemet”.

– Ki az az Orbán? Orbán egy harcos? Egy gyilkos? Orbán számomra egy bohóc… OK?

nyilatkozta nem is olyan régen, alig több mint fél évvel ezelőtt a horvát elnök, aki nem sokkal korábban úgy fogalmazott, hogy Magyarországot még a brüsszeli repülőtérre sem engednék be, ha most folyamodna uniós tagságért.

Természetesen Zoki Bond is válaszolt annak idején Orbán “tengeres” nyilatkozatra, amelyet “aprócska, falusi megszállottságnak” nevezett, ami Orbán repertoárjának részét képezi, majd hozzáfűzte azt a “karakteresen” elnöki véleményét, amely szerint “Orbán nem veszélyes Horvátországra”.

A cikk zárásaként még csak azt derítsük ki, hogy miért viseli a Hvar körüli mintegy húsz szigetecske a “pokoli” nevet. A névadás egy fenyőgyantával, a “paklinával” hozható összefüggésbe, amelyet a hvariak használtak a hajóépítésben, tehát a szigeteknek nem túl sok közük van a pokolhoz.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava