Connect with us

Koszovó

A szerb elnök a CNN-en nyilatkozva a koszovói vezetésre hárított minden felelősséget

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic cnn
A CNN nemcsak a koszovói miniszterelnökkel, hanem a szerb elnökkel is interjút készített (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A CNN kedden este Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel, szerdán pedig Aleksandar Vučić szerb elnökkel sugárzott interjút. A szerb államfő a hétfői erőszakos eseményekért kizárólag Koszovóra hárította a felelősséget, miközben feltette a kérdést, hogy ki hallott már olyan választásokról, amelyek 3%-os részvételi aránnyal is legitimnek tekinthetők. A szerb elnök kategorikusan kijelentette, hogy szóba sem jöhet Koszovó függetlenségének elismerése, és csakis a két oldal közötti viszony rendezéséről tárgyalhatnak.

Koszovó elismerése szóba sem jöhet

A szerb elnök azt mondta, hogy „ez már nem is kérdés, mert a francia-német terv a normalizációs folyamatról szól, és ez a feltétele Szerbia európai úton történő előrehaladásának, ami Pristinára is vonatkozik”.

A Koszovó függetlenségével kapcsolatos direkt kérdésre Aleksandar Vučić némileg kitérően azt válaszolta, hogy Szerbia “az ENSZ Alapokmányát és az ENSZ 1244-es határozatát ismeri el, de mindig kész megvitatni “minden kompromisszumos megoldást.

– Mindig készen álltunk erre. Az igazi kérdés az, hogy valaki miért igyekszik eszkalálni a helyzetet

– mondta Vučić, aki reagált azokra a vádakra is, hogy a háttérben Oroszországot kell keresni.

– Különböző médiákban azt hallottam, hogy Szerbia Putyin parancsára megtámad majd valakit, de ez persze nem történt meg.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy Szerbia nagyon elégedett Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Emmanuel Macron francia elnök legutóbbi kijelentéseivel, akik a pristinai kormányt hibáztatták a helyzet elmérgesedéséért.

Vučić azt is elmondta, hogy Szerbia maradéktalanul betart minden nemzetközi kötelezettséget és szabályt, “nagyon professzionális módon folytat együttműködést” Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, és meg van győződve arról, hogy ez a továbbiakban is így lesz.

– Száz százalékosan ragaszkodunk a NATO-val (1999-ben) megkötött Kumanovói Megállapodáshoz és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es számú határozatához, és tiszteletben tartunk minden nemzetközi előírást

– hangoztatta a szerb államfő, aki megjegyezte, hogy ennek alapján egyetlen szerbiai katona sem lépett Koszovó területére.

Vučić azt mondta, hogy a szerbek mindent végrehajtottak a 2013-as első megállapodás óta, a pristinai kormánynak ugyanakkor csak egyetlen kötelezettsége lett volna, a Szerb Községek Közösségének megalakítása, de ezt sem tették meg, és nem is akarják megtenni, pedig a legújabb megállapodások is erre serkentik őket.

A szerb elnök közölte, hogy ő nem kérte az április 23-án megtartott önkormányzati választások bojkottját, ez a koszovói szerbek döntése volt.

Vučić egyúttal megjegyezte, hogy 2013 előtt a szerbek soha nem vettek részt a koszovói választásokon, majd négyszer részt vettek rajtuk, és soha nem volt semmilyen probléma, Albin Kurti hatalomra kerülése után viszont megtiltotta, hogy a szerbek szavazzanak a Belgrád által szervezett választásokon és népszavazáson.

– De ami ennél is fontosabb, nem hozta létre a Szerb Községek Közösségét, ami a koszovói szerbek fő feltétele ahhoz, hogy részt vegyenek a Koszovó által szervezett helyhatósági és parlamenti választásokon

– elemezte a helyzetet a szerb elnök, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia nagyon elkötelezett, hogy a békére szólítsa fel a szerbeket, és hogy stabilizálja a helyzetet, teszi pedig ezt mindazt követően, hogy a hétfői zavargások során egy szerb megsebesült, és még nem tudni, hogy mi lesz vele.

A fasiszta milíciák

Vučić elnök kommentálta Albin Kurti nyilatkozatát, amellyel Belgrádot és a “fasiszta milíciákat” vádolta meg a zavargások előidézésével.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a koszovói miniszterelnök a koszovói szerb területek lakosságának 97%-át nevezi “fasiszta milíciáknak, bűnözői bandáknak és szélsőséges nacionalistáknak, akiket lefizettek”.

Vučić elmondta, hogy Kurti hatalomra kerülése óta 353 etnikai indíttatású támadás történt, és hozzátette, hogy ez a legtöbb, amit Koszovó függetlenségének 2008-as kikiáltása óta elkövettek.

– Ez inkább róla szól, mint rólunk

– mondta a szerb államfő, aki szerint hétfőn kimondottan békés tiltakozó akcióba kezdtek.

– A szerbek békés tiltakozásokat tartottak, amelyen mentősök, orvosok és az oktatásban dolgozók vettek részt. Ezek az emberek csak azt akarják, hogy a koszovói különleges erők vonuljanak ki azokból az intézményekből, amelyek soha nem tartoztak hozzájuk

– jelentette ki a hétfői zavargásokkal kapcsolatban a szerb államfő.

Vučić elnök úgy fogalmazott, hogy nincs befolyása a demonstráló emberekre, de meg van győződve arról, hogy ezek az emberek mindig tisztelni fogják Szerbiát.

A szerb elnök hozzátette, hogy a nemzetközi partnerekkel történő együttműködés által – az Európai Unióból, az Egyesült Államokból és az egész világból – elérhetik a stabilitást a régióban.

Szavai szerint Szerbia a Nyugat-Balkán gazdaságának 50 százalékát adja, és a legtöbb befektetést vonza be, így Szerbiának nem eszkalációra, hanem békére van szüksége, és szerb részről ezért kezdeményezték például az Open Balkan együttműködést is.

A szerb elnök az interjú végén úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek eltökéltek amellett, hogy békés úton védjék meg a jogaikat, ő pedig személyesen azt tanácsolja nekik, és azt kéri tőlük, hogy ezt valóban mindig békés úton tegyék, a béke és a stabilitás megőrzése érdekében.

A szerb államfő megjegyezte, hogy tárgyalniuk kell az albánokkal, és olyan megállapodásokat kell kötni velük, amelyek a jövőben végrehajtásra kerülhetnek.

Aleksandar Vučić egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen határozott lépéseket azokkal szemben, akik keményfejűek, vagyis makacskodnak, és akik fokozzák a helyzetet a helyszínen, és lerombolják mindannyijuk békéjét és stabilitását.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vajon mire figyelmeztetett Vučić a Presevo-völggyel kapcsolatban?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Presevo
HAZAFIAK ÉS ÁRULÓK: Vajon gyászolták-e a presevói albánok a Koszovóban lelőtt három szerbet, és félárbócon van-e a szerb zászló? Az már teljesen más kérdés, hogy fordítva van felvonva, így a színek sorrendje alapján a zászló nem a szerbiai, hanem leginkább az orosz lobogóra emlékeztet
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök szerda este adott tévéinterjújában azt mondta, hogy a banjskai hadműveletben a koszovói hivatásos rendőrökön kívül Presevóból származó bűnözők is részt vettek. A Presevo-völgyben élő albánok attól tartanak, hogy ez a kijelentés megtorláshoz vezet a Szerbiához tartozó, de többségében albán lakosságú területeken, miközben a Völgyben élő albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Felhívás megtorlásra

A szerb elnök kijelentésére a szerbiai parlament egyetlen albán képviselője, Shaip Kamberi reagált, aki az iránt érdeklődött a szerb elnöknél, hogy miért mondta azt, hogy “Presevóból származó bűnözők is voltak a koszovói különleges alakulatok tagjai között, akik részt vettek a banjskai terrorakció semlegesítésében”?


Mire figyelmeztetett Vučić?


– Még valami történt. Ott (Banjskánál) nem csak olyan személyek voltak, akik Koszovóból származnak, és részt vettek az üldözésben. Azért nem lehetett ott az EULEX. A szerbek elleni harcra specializálódott személy is voltak ott, egyebek között a presevói községből, akik többszörös bűncselekményeket követtek el. Közülük egyesek ellen 2021-ben elfogató parancsot adott ki Szerbia.


Kamberi arra volt kíváncsi, hogy ez talán egy felhívás az albánok elleni megtorlásra a Presevo-völgyben?

A szerbiai albán képviselő szerint nem ez lenne az első eset, hogy Szerbia a Völgyön töltené ki haragját Koszovóval összefüggésben.

Kamberi ezért felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket, és akadályozza meg a szerb autokrata vezető minden kísérletét, hogy a Presevo-völgyi albánokon álljon bosszút.

A helyi önkormányzat jelenlegi elnöke, Shqiprim Arifi szerint “a koszovói rendőrség által a Koszovó északi részén lévő terrorista bandák megsemmisítése bosszúálló indítékokat váltott ki a Völgyben élő, veszélyeztetett albán lakossággal szemben”.

Arifi aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, és azt mondta, hogy “mélyen aggasztják az elmúlt napok belgrádi nyilatkozatai az észak-koszovói eseményekkel összefüggésben, mert azok nem szolgálják a Szerbiában élő albánok biztonságát és általános jólétét”.

Arifi hivatalában fogadta az EBESZ presevói megbízottját, Andrea Oriciót, akitől sürgős és fokozott figyelmet kért a Völgyben kialakult helyzet szem előtt tartása, valamint az ott élő albánok maximális biztonságának garantálása érdekében.

– A völgyben élő albánok biztonságérzetének megőrzése elengedhetetlen a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartásához a régióban

– mondta Shqiprim Arifi, Presevo község elnöke.

Gyászolnak vagy nem gyászolnak?

A jelenlegi politikai és biztonsági helyzet következtében a Völgy három községében, Bujanovacban, Medvedjában és magában Presevóban is feszült a helyzet, miután a Koszovó északi részén zajló események nemcsak a szerbek által lakott koszovói területeket érintették, hanem az egész régiót, beleértve az albán többségű szerbiai területeket is.

Ezt a helyzetet még kényesebbé teszik a belgrádi hatóságok képviselőinek különféle nyilatkozatai, miközben magában a Völgyben az albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Presevo község ellenzéki képviselői Szerbia iránti hűséggel vádolták meg a helyi önkormányzat már említett elnökét, Shqiprim Arifit, aki a szerdai gyásznapon szerintük félárbócra engedte a szerb zászlót a presevói önkormányzat épületén, amivel a “szolidaritás jelét” mutatta az Aleksandar Vučić, illetve a szerb kormányzat által meghirdetett nemzeti gyásszal “a szerb terroristák” észak-koszovói meggyilkolásával kapcsolatban

Ardita Sinani, Albin Kurti koszovói miniszterelnök Presevo-völgyi politikai tanácsadója, valamint a Demokratikus Akciópárt presevói szervezetének vezetője a közösségi médiában közzétett egy fotót, amelyen a szerb nemzeti zászló látható az önkormányzat épületén.

Arifi cáfolta, hogy félárbócra engedték a zászlót, és hogy szolidaritás vállalva az önkormányzat betartotta a Szerbiában meghirdetett nemzeti gyászt, ezért minden kételkedőt meghívott, hogy keressék őt fel.

Hazafiak és árulók Presevóban

Miközben az ellenzéki kritika miatt egymás leárulózása folyik, az Albán Nemzeti Tanács elnöke, Nevzad Lutfiu önmérsékletre szólította fel a politikai tényezőket.

– Amikor a koszovói politikai pártok összetartanak a nemzeti érdekek mentén az előállt helyzettel kapcsolatban, a Völgyben érthetetlenek és nagyon károsak a politikai tényezők közötti viták

– jelentette ki Lutfiu, aki szerint a mostani helyzetben megfontoltságra és önmérsékletre van szükség.

– Van egy problémánk, a diszkrimináció és az elnyomás, amit Szerbia gyakorol velünk szemben, és a hangsúlyt ennek a kérdésnek a megoldására kell helyeznünk. Ezért kivétel nélkül felszólítom a Völgy összes politikai pártját, hogy egyesüljön, és vonuljon ki ebből a felesleges kommunikációs diskurzusból, amely nem vezet sehova!

– zárta a gondolatát Lutfiu.

A Presevo-völgyben élő albánok politikai és intézményi képviselői a pluralizmus szerbiai kialakulása óta aktív részesei az ország közéletének, és a kölcsönösség elve alapján folyamatosan ugyanazokat a jogokat kérik a maguk számára, amit Szerbia követel a koszovói szerbek vonatkozásában. Azt is szeretnék elérni, hogy vonják be őket a Koszovóval kapcsolatos rendezési folyamatba, de ezzel a kérésükkel egyelőre süket fülekre találtak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava