Connect with us

Koszovó

A szerb elnök a CNN-en nyilatkozva a koszovói vezetésre hárított minden felelősséget

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A CNN nemcsak a koszovói miniszterelnökkel, hanem a szerb elnökkel is interjút készített (Forrás: Screenshot)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A CNN kedden este Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel, szerdán pedig Aleksandar Vučić szerb elnökkel sugárzott interjút. A szerb államfő a hétfői erőszakos eseményekért kizárólag Koszovóra hárította a felelősséget, miközben feltette a kérdést, hogy ki hallott már olyan választásokról, amelyek 3%-os részvételi aránnyal is legitimnek tekinthetők. A szerb elnök kategorikusan kijelentette, hogy szóba sem jöhet Koszovó függetlenségének elismerése, és csakis a két oldal közötti viszony rendezéséről tárgyalhatnak.

Koszovó elismerése szóba sem jöhet

A szerb elnök azt mondta, hogy „ez már nem is kérdés, mert a francia-német terv a normalizációs folyamatról szól, és ez a feltétele Szerbia európai úton történő előrehaladásának, ami Pristinára is vonatkozik”.

A Koszovó függetlenségével kapcsolatos direkt kérdésre Aleksandar Vučić némileg kitérően azt válaszolta, hogy Szerbia “az ENSZ Alapokmányát és az ENSZ 1244-es határozatát ismeri el, de mindig kész megvitatni “minden kompromisszumos megoldást.

– Mindig készen álltunk erre. Az igazi kérdés az, hogy valaki miért igyekszik eszkalálni a helyzetet

– mondta Vučić, aki reagált azokra a vádakra is, hogy a háttérben Oroszországot kell keresni.

– Különböző médiákban azt hallottam, hogy Szerbia Putyin parancsára megtámad majd valakit, de ez persze nem történt meg.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy Szerbia nagyon elégedett Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Emmanuel Macron francia elnök legutóbbi kijelentéseivel, akik a pristinai kormányt hibáztatták a helyzet elmérgesedéséért.

Vučić azt is elmondta, hogy Szerbia maradéktalanul betart minden nemzetközi kötelezettséget és szabályt, “nagyon professzionális módon folytat együttműködést” Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, és meg van győződve arról, hogy ez a továbbiakban is így lesz.

– Száz százalékosan ragaszkodunk a NATO-val (1999-ben) megkötött Kumanovói Megállapodáshoz és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es számú határozatához, és tiszteletben tartunk minden nemzetközi előírást

– hangoztatta a szerb államfő, aki megjegyezte, hogy ennek alapján egyetlen szerbiai katona sem lépett Koszovó területére.

Vučić azt mondta, hogy a szerbek mindent végrehajtottak a 2013-as első megállapodás óta, a pristinai kormánynak ugyanakkor csak egyetlen kötelezettsége lett volna, a Szerb Községek Közösségének megalakítása, de ezt sem tették meg, és nem is akarják megtenni, pedig a legújabb megállapodások is erre serkentik őket.

A szerb elnök közölte, hogy ő nem kérte az április 23-án megtartott önkormányzati választások bojkottját, ez a koszovói szerbek döntése volt.

Vučić egyúttal megjegyezte, hogy 2013 előtt a szerbek soha nem vettek részt a koszovói választásokon, majd négyszer részt vettek rajtuk, és soha nem volt semmilyen probléma, Albin Kurti hatalomra kerülése után viszont megtiltotta, hogy a szerbek szavazzanak a Belgrád által szervezett választásokon és népszavazáson.

– De ami ennél is fontosabb, nem hozta létre a Szerb Községek Közösségét, ami a koszovói szerbek fő feltétele ahhoz, hogy részt vegyenek a Koszovó által szervezett helyhatósági és parlamenti választásokon

– elemezte a helyzetet a szerb elnök, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia nagyon elkötelezett, hogy a békére szólítsa fel a szerbeket, és hogy stabilizálja a helyzetet, teszi pedig ezt mindazt követően, hogy a hétfői zavargások során egy szerb megsebesült, és még nem tudni, hogy mi lesz vele.

A fasiszta milíciák

Vučić elnök kommentálta Albin Kurti nyilatkozatát, amellyel Belgrádot és a “fasiszta milíciákat” vádolta meg a zavargások előidézésével.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a koszovói miniszterelnök a koszovói szerb területek lakosságának 97%-át nevezi “fasiszta milíciáknak, bűnözői bandáknak és szélsőséges nacionalistáknak, akiket lefizettek”.

Vučić elmondta, hogy Kurti hatalomra kerülése óta 353 etnikai indíttatású támadás történt, és hozzátette, hogy ez a legtöbb, amit Koszovó függetlenségének 2008-as kikiáltása óta elkövettek.

– Ez inkább róla szól, mint rólunk

– mondta a szerb államfő, aki szerint hétfőn kimondottan békés tiltakozó akcióba kezdtek.

– A szerbek békés tiltakozásokat tartottak, amelyen mentősök, orvosok és az oktatásban dolgozók vettek részt. Ezek az emberek csak azt akarják, hogy a koszovói különleges erők vonuljanak ki azokból az intézményekből, amelyek soha nem tartoztak hozzájuk

– jelentette ki a hétfői zavargásokkal kapcsolatban a szerb államfő.

Vučić elnök úgy fogalmazott, hogy nincs befolyása a demonstráló emberekre, de meg van győződve arról, hogy ezek az emberek mindig tisztelni fogják Szerbiát.

A szerb elnök hozzátette, hogy a nemzetközi partnerekkel történő együttműködés által – az Európai Unióból, az Egyesült Államokból és az egész világból – elérhetik a stabilitást a régióban.

Szavai szerint Szerbia a Nyugat-Balkán gazdaságának 50 százalékát adja, és a legtöbb befektetést vonza be, így Szerbiának nem eszkalációra, hanem békére van szüksége, és szerb részről ezért kezdeményezték például az Open Balkan együttműködést is.

A szerb elnök az interjú végén úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek eltökéltek amellett, hogy békés úton védjék meg a jogaikat, ő pedig személyesen azt tanácsolja nekik, és azt kéri tőlük, hogy ezt valóban mindig békés úton tegyék, a béke és a stabilitás megőrzése érdekében.

A szerb államfő megjegyezte, hogy tárgyalniuk kell az albánokkal, és olyan megállapodásokat kell kötni velük, amelyek a jövőben végrehajtásra kerülhetnek.

Aleksandar Vučić egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen határozott lépéseket azokkal szemben, akik keményfejűek, vagyis makacskodnak, és akik fokozzák a helyzetet a helyszínen, és lerombolják mindannyijuk békéjét és stabilitását.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava