Connect with us

Koszovó

HAZAFIAS HÉV: A szerb elnök elsírta magát, mert a “Kobrák” Koszovóba mennének

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

a Kobra nevet viselő különleges katonai rendőri alakulat
KFOR-helikopter akcióban (Forrás: Blic)
A cikk meghallgatása

A belgrádi Novosti arról számolt be, hogy a szerb elnök elsírta magát, amikor megtudta, hogy testőrségének 99 százaléka Koszovóba szeretne menni. A szerb elnök testi épségét a Kobra nevet viselő különleges katonai rendőri alakulat biztosítja. A NATO-főtitkár közben azt üzente a belgrádi és a pristinai vezetőknek, hogy fogják vissza magukat, és “tartózkodjanak a retorikától”, illetve hogy akcióikkal ne eszkalálják a helyzetet, mert ezáltal járulhatnak leginkább hozzá a feszültség csökkentéséhez.

Éber főtitkár

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a NATO “nagyon fokuszál” Koszovóra, és általában a nyugat-balkáni helyzetre, amivel kapcsolatban megemlítette, hogy a KFOR – amelynek négyezer katonája van – kulcsszerepet játszik a régió és a helyzet stabilizálásában.

Médiajelentések szerint Stoltenberg egy francia tévécsatornának úgy nyilatkozott, hogy a NATO-erők “éberen figyelnek”, és készenlétben állnak, amihez hozzátette, hogy a NATO és az EU szorosan együttműködik ezen a téren.

A NATO-főtitkár az éberséggel kapcsolatos szófordulatot nem először használta, egy hónappal ezelőtt ugyanis arra szólította fel a koszovói albánokat és a szerbeket, hogy tartózkodjanak minden egyoldalú lépéstől, amely eszkalációt válthat ki, ezt egy “telefonos lelkifröccs” során személyesen közölte a két balkáni “rendetlenkedővel”, vagyis a szerb elnökkel és a koszovói miniszterelnökkel.

A NATO főtitkára a jelenlegi ukrajnai helyzetről is beszélt a France24-nek nyilatkozva, és arra figyelmeztetett, hogy az ukrán háborúban bármilyen nukleáris fegyver alkalmazása súlyos következményekkel járna, de ismét csak alacsonynak tartotta annak lehetőségét, hogy Oroszország atomfegyvert vet be Ukrajnában.

Negyedik napja tart

Visszatérve a koszovói helyzethez, a szerbiai média arról számolt be, hogy negyedik napjához érkezett az ottani szerbek tiltakozó akciója, amely a szerb narratíva miatt azért robbant ki, mert a koszovói (albán) különleges alakulatok tagjai őrizetbe vettek egy koszovói szerb rendőrt, aki a rendszámtáblák körüli “őrület” során maga is kilépett a koszovói intézményrendszerből, amikor körülbelül egy hónappal ezelőtt a “nagy kivonulás” történt.

A szerbiai sajtó továbbra is arról ír, hogy a koszovói rendőrség negyedik napja tartja illegálisan fogva a letartóztatott Dejan Pantićot a Jarinje átkelőnél lévő bázisán. Pantićot ennél az átkelőnél vették őrizetbe a koszovói albán rendőrök, akik egy hónappal ezelőtt még “hivatalból a kollégái voltak”.

A szerbek ezt követően emeltek barikádokat, amelyeket továbbra sem bontottak el, éppen ellenkezőleg, egyre több ember tölti az idejét az “úttorlaszok őrzésével”. Ebből kifolyólag leállt az élet a koszovói szerb területeken, az intézmények nem működnek, a boltok zárva vannak, a gyerekek pedig nem mennek iskolába. Ráadásul a koszovói szerbek jó részének “munkahelyi kötelessége”, hogy kivonuljon az úttorlaszokhoz.

A Tanjug szerb hírügynökség a Kossev koszovói szerb hírportál tudósítójára hivatkozva azt írta, hogy a déli órákban a KFOR egyik helikoptere átrepült a Kosovska Mitrovica északi külterületén lévő Rudare településnél felállított barikád felett, és valamit szállított is, amit a szerbek egy videóval is ellaboráltak.

A hírportál ezzel kapcsolatban azt feltételezi, hogy a helikopter élelmiszert vitt a koszovói különleges rendőrség albán tagjainak, akik szerb foglyukkal együtt a jarinjei átkelőnél rekedtek a barikádok miatt, és szombat óta nem tudnak visszatérni Koszovó északi részéből az albán területekre.

A Kobra reakciója

A szerb nemzeti/nacionalista érzület ébresztgetésében mindig elöljáró belgrádi Novosti hétfőn (december 12-én) nem sokkal éjfél előtt azt írta, hogy a szerb elnök elsírta magát, amikor megtudta, hogy testőrségének 99 százaléka Koszovóba szeretne menni.

– Mint arról értesültünk, Vučić elnök elsírta magát, amikor meglátta őket a Nemzetbiztonsági Tanács vasárnapi ülésén

– közölte “a hírt” a “nagyon szerb” hírportál, amely utalt arra, hogy a szerb államfő a koszovói helyzettel kapcsolatban azt ecsetelte, hogy “egy nép nehéz küzdelme van folyamatban a túlélésért a szülőföldjén”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava