Connect with us

Koszovó

Konténerekben szavaztak, illetve nem szavaztak a koszovói szerb területeken

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

konténer
SZERB PERFORMANSZ: Minden cirkuszhoz kell egy bohóc - ezt üzeni ez a fiatal hölgy Mitrovicából, a háttérben a szavazásra kijelölt konténer, még hátrébb pedig az azt felügyelő rendőrök autója (Forrás: Twitter, N1)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A koszovói hatóságok konténereket állítottak fel a szerb területeken, ahol helyhatósági választásokat tartottak a tavaly lemondott szerb származású polgármesterek utódjainak megválasztására. Miután a szerbek bojkottálták az előrehozott önkormányzati választásokat Észak- Koszovóban, ezért túl sok értelme nem volt a megtartásuknak, a részvételi arány ugyanis alig haladta meg a néhány százalékot. A szerbek azzal is hergelték magukat, hogy az érintett négy önkormányzat területén elhelyezett konténereket a koszovói albán rendőrség védelmezte, bár ez csak hőzöngés volt, mert egyébként sem mentek el szavazni.

Konténer-választások

Koszovó északi részén azért tartottak előrehozott önkormányzati választásokat, mert az ott élő szerb kisebbség tagjai tavaly novemberben úgy döntöttek, hogy kivonulnak a koszovói állam intézményekből tiltakozásul, hogy a pristinai hatóságok rendelete alapján koszovóira kell lecserélniük a Szerbia által kiadott rendszámtáblákat.

A szerbek közölték, hogy mindaddig nem térnek vissza az intézményekbe, amíg Koszovó nem teljesíti a 2013-ban brüsszeli közvetítéssel Szerbiával aláírt megállapodást, és nem jön létre a koszovói Szerb Községek (Önkormányzatok) Közössége .

Ezt követően a pristinai hatóságok előrehozott választásokat írtak ki, mivel a szerbek által követelt közösséget nemigen kívánják létrehozni.

A rendőri felügyelet alatt zajló választásokat a főként szerbek lakta koszovói Mitrovica északi részén, Zvečanban, Zubin Potokban és Leposavićban rendezték meg.

Az önkormányzati választást eredetileg decemberben tartották volna meg, akkor azonban a fennálló feszültségek miatt a nemzetközi közösség több képviselője is azt kérte Vjosa Osmani köztársasági elnöktől, hogy halassza el a voksolást.

A halasztás semmilyen lényeges változást nem hozott, miközben a szerbeket leginkább az frusztrálja, miszerint a nemzetközi közösség jó előre közölte, hogy elismeri a választások végeredményét, függetlenül a részvételi aránytól.

Ezt a bejelentést Belgrád máris bírálta, mert ezáltal a többségében szerbek lakta településeknek ezentúl albán vezetői lesznek, akik aligha az ő érdekeiket képviselik.

Vučić: szégyelljék magukat!

Aleksandar Vučić szerb elnök szerint az előrehozott önkormányzati választások semmiképpen sem tekinthetők demokratikusnak, mert azon a szerbek nem vettek részt: a tíz jelölt között csak egy szerb volt, mégpedig Zvečanban, így szinte csak Albin Kurti és Hashim Thaçi pártjának jelöltjei versengtek egymással.

A szerb elnök egy csütörtöki tévéműsorban különösen paprikás hangulatban volt, és megjegyezte, hogy a Leposavićban bejegyzett tizenötezer választó közül mindössze háromszáz albán nemzetiségű, akiknek kétharmada nem él a szerb többségű településen.

– Maximum két százalék fog szavazni, de annyian sem lesznek, (Kosovska) Mitrovicában a város déli részéből hoznak szavazókat, hogy elérjék a három-négy százalékot, Zvečanban és Zubin Potokban azonban csak két százalékos lesz a részvétel

– jegyezte meg a szerb elnök, aki ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ilyen sehol nincs a világon, és “szégyellje magát az egész Quinta, az összes hazudozó, szégyellje magát az összes közvetítő, aki részt vesz a tárgyalási folyamatban, és mindenki a nyugati központokban, szégyelljék magukat.

Vučić szerint a “legundorítóbb és legromlottabb dolog”, amit a Quinta (öthatalmi nagyköveti tanács államai: az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország és Nagy- Britannia) és minden más nyugati tényező művel.

A szerb elnök szerint a koszovói hatóságok azért nem halasztották el ismét a voksolást, még ha nincsenek is meg a megfelelő körülmények, mert így május másodikán, amikor ismét tárgyalóasztalhoz ül Brüsszelben a szerb és a koszovói fél, Albin Kurti koszovói miniszterelnök azt mondhatja, hogy nincsenek szerb önkormányzatok Koszovóban, amelyek létrehozhatnák a Koszovói Szerb Községek Közösségét, hiszen minden településnek albán vezetése van.

Konténer

Választási konténer (Forrás: Twitter, Kos-data)

Az albánoknak kedvez

A Nyugat is alacsony részvételre számított a koszovói választásokon, ami a négy önkormányzatban élő “albán kisebbségnek” kedvezhet, miután a domináns koszovói szerb párt, a Srpska Lista (Szerb Lista), amely a szomszédos Szerbia kormányának támogatását élvezi, bejelentette, hogy bojkottálja a szavazást.

A koszovói hatóságok szerint a körülbelül 45 000 szavazásra jogosult személy közül délelőtt 15 óráig alig több mint ezren szavaztak: Mitrovica északi részén 597-en (3,3%), Zvečanban 145-en (2.07%), Zubin Potokban 240-en (3,6%) és Leposavićban 110-en (0,83%). Ennek megfelelően pár száz szavazattal választották meg azt a négy albánt, akik mintegy ötvenezer szerb polgármesterei lesznek. Kvázi. Kommentár aligha szükséges.

Valdete Daka, a koszovói Központi Választási Bizottság korábbi elnöke a Szabad Európa Rádiónak azt mondta, hogy a szavazatok csekély száma ugyan a polgármesteri helyek betöltését eredményezi, de nem feltétlenül oldja meg a helyi problémákat.

Daka szerint a szerbek a választásoktól való távolmaradásukkal azt az üzenetet küldik a pristinai kormánynak, hogy nem fogadják el azokat a vezetőket, akik ezekből a választásokból “győztesként” kerülnek ki.

A cirkusz azért megvolt – hála az összes szerbnek, koszovói albánnak, valamint minden nemzetközi közvetítőnek, a megoldáshoz azonban egy jottányit sem jutottunk közelebb, miközben a helyzet kezd egye irreálisabbá válni – az alá nem írt ohridi szerződéstől kezdve a szavazók nélküli “demokratikus választásokig”.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava