Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

(Forrás: Aleksandar Vučić, Instagram)

Szerbia

LÁTSZAT ÉS VALÓSÁG: Vučić utasította/megkérte Dodikot, hogy a boszniai szerbek hagyjanak fel a bojkottal

Olvasási idő: 5 perc

Aleksandar Vučić megpróbálja elejét venni azoknak a találgatásoknak, hogy Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja kicsúszott az ellenőrzés alól. A szerb államfő fotókat tett közzé a Dodikkal tartott belgrádi találkozójáról, és a hozzájuk csatolt rövid bejegyzésben boszniai elnökségi tagnak nevezte a Drinán túli vendéget. A két férfiú mögötti zászló közül azonban egyik sem Bosznia-Hercegovina lobogója. Akkor most jöhet a költői kérdés: kit is képvisel valójában Dodik, mint államelnökségi tag?

Vučić utasította Dodikot

Persze azt is lehetne mondani, hogy a szerb államfő, aki a jelenlegi politikai konstellációban a boszniai Szerb Köztársaság szempontjából az anyaország vezetőjének szerepét tölti be, megkérte a boszniai nemzettársak legbefolyásosabb képviselőjét, hogy hagyjanak fel a bosznia-hercegovinai intézményrendszer bojkottjával.

A hivatalos közlemény szerint a két beszélgetőpartner úgy értékelte, hogy a béke és a stabilitás kulcsfontosságú az egész térség számára, ami bármennyire is igaz, már annyira elcsépelt szófordulat, mint ha köszöntésképpen azt mondjuk valakinek, hogy “jó reggelt”, ami nem igazából utal a kapcsolat jellegére azontúl, hogy még köszönőviszonyban vagyunk.


Mielőtt rátérnénk a jelentős elmozdulásnak tekinthető belgrádi utasításra/kérésre, aminek lehetőségét korábban sem zártuk ki, csak a határidővel kapcsolatban tévedtünk, próbáljunk odafigyelni a szavak mögötti tartalomra is, hogy felleljük a szavak és a valóság közötti különbséget.

A szerb államfő Dodikot mindig azzal az állandó “eposzi jelzővel” illeti, hogy ő a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja, ahogy ez most is történt, viszont a jelképek szintjén “megbicsaklik az összhang”, Dodik mögött ugyanis nem a bosznia-hercegovinai liliomos zászló látható.

Ennek alapján merjük azt állítani, hogy a Dodikhoz intézet kérés valójában nem is kérés volt, hanem utasítás, a kérésre ugyanis lehet nemet mondani, az utasítással viszont nem tanácsos szembe menni.

Sok szó esett már arról, hogy nem felhőtlen a két szerb politikus közötti kapcsolat, aminek legutóbbi “fizikai megnyilvánulása” az volt, hogy Vučić nem vett részt a boszniai Szerb Köztársaság 30-dik évfordulójának megünneplésén, ami kiszabadította a “nacionalizmus szellemet a palackból”.

Kisírta magát Vučić vállán

A boszniai szerbek legismertebb/leghírhedtebb vezetője kihasználta az alkalmat, hogy találkozhatott a szerb államfővel, és a nagy nyilvánosság előtt “sírta ki magát” Vučić vállán.

A boszniai Szerb Köztársaság és a bosznia-hercegovinai szerbek ellen példátlan politikai és médiakampány folyik, nemcsak Szarajevóban, hanem számos nyugati hatalmi központban is– mondta a boszniai szerb politikus, aki a “példátlanság példájára” éppen a boszniai Szerb Köztársaság napjának megünneplését, és az azon történt felvonulást/parádét hozta fel, ami miatt a “legbrutálisabb sértések” érték őt, a boszniai szerbeket és általában a szerbeket Szarajevóból és számos nyugati központból. Szerinte nem a boszniai szerbek “provinciális erőfitogtatása” jelenti a veszélyt a békére Bosznia-Hercegovinában, hanem a muszlim félkatonai egységek, a Zöldsapkások szarajevói és bužimi szervezkedése.

Mellékesen szólva a “bosnyák harcosok” toborzó oldalát a Facebook a mai napig nem kapcsolta le, aminek a jó vagy rossz oldala, hogy a titkosszolgálatok így legalább tudják, hogy kiket érdemes figyelni, ha esetleg eddig nem tudták volna.

Dodik egyúttal hangsúlyozta, hogy a szerb nép abba a szinte lehetetlen helyzetbe került, hogy az igazságosságért és a daytoni egyezmény következetes végrehajtásáért küzdjön az egyoldalú és elfogult megközelítések miatt, elsősorban az Egyesült Államok részéről, ezúttal azonban nem fakadt dalra a nagy-nagy Amerikával kapcsolatban.

De mire is utasította Vučić Dodikot?

Vučić elnök úgy értékelte, hogy a Milorad Dodik és a boszniai Szerb Köztársaság más tisztségviselői ellen hozott amerikai szankciók “szörnyű precedensnek” számítanak, és csakis “katasztrofális következményekkel” járhatnak a három nemzet és a két entitás közötti kapcsolatok alakulása szempontjából Bosznia-Hercegovinában és azon túl, az egész egész térségben.

Ha a fenti közlést kivetkőztetjük diplomáciai köntöséből, akkor az a meztelen igazság tárul elénk, hogy a szerb elnök az Egyesült Államokat vádolta meg mindazzal, ami ezután a boszniai/balkáni térségben történni fog.

A szankciók mindig csak problémát hoztak, megoldást soha– tette hozzá Vučić elnök “filozófiai síkra” helyezve a véleményét.

A szerb államfő egyúttal – “figyelembe véve azt a nehéz helyzetet, amelybe az egész szerb nép került, különösen pedig a boszniai Szerb Köztársasággal és annak vezetésével szembeni “példátlan és igazságtalan” nyomást, mindenekelőtt az Egyesült Államok részéről” – felkérte “Dodik elnököt” és a boszniai szerbek összes politikai erejét, hogy vegyenek részt a közös intézmények munkájában Bosznia-Hercegovinában.

Vučić egyúttal rámutatott arra is, hogy a kérésével kapcsolatos döntés a boszniai szerbek vezetésének kezében van, viszont arra is kérte Dodik elnököt és a boszniai szerbek összes politikai képviselőit, hogy fontolják meg a javaslatát, mert nyilvánvaló, hogy bizonyos, általa konkréten meg nem nevezett politikai tényezők, amelyek “ténylegesen” veszélyeztetik az egész régió stabilitását, valótlanságokkal és (rosszindulatú) célzásokkal tesznek kísérletet arra, hogy a szerb népet és a boszniai Szerb Köztársaságot hibáztassák.

Azt a kérést intézem Dodik elnökhöz és a boszniai Szerb Köztársaság minden politikai tényezőjéhez, hogy az asztal, ahol a boszniai Szerb Köztáraság képviselőinek kell ülniük, ne legyen üres, és hogy a lehető legjobb módot válasszák az entitások és a szerb nép érdekeiért folytatott harcban

– mondta a “Szerbelnök”, aki ezzel a nyilatkozatával már nem is Szerbia, hanem a “szerb világ” nevében szólt, és talán először nevezte a Dodik elleni amerikai szankciókat a szerb nép egésze elleni támadásnak, amelyek “szörnyű precedenst” teremtenek, és “katasztrofális következményekkel” járhatnak.

Fontos hívás

A szerb államfő közben tájékoztatta Várhelyi Olivér uniós bővítési biztost is arról, hogy kérte Dodiktól a bojkott megszüntetését. Erről Várhelyi számolt be a Twitteren, ahol ezt írta:

Fontos hívás ma tőle @predsednikRS felszólítja a Boszniai Szerb Köztársaság képviselőit, hogy térjenek vissza az állami intézményekbe, és biztosítsák azok teljes körű működését. Ez az EU álláspontját tükrözi, és gyorsan meg kell történnie Bosznia-Hercegovina és az ottani polgárok érdekeit szem előtt tartva. Ez az uniós perspektíva szempontjából is kulcsfontosságú.

Várhelyi Olivér hírfolyama a Twitteren
A szerb államfő tehát a dodiki Amerika-ellenes hullámhosszra hangolódva támadta az Egyesült Államokat, és azzal is megédesítette kérését, illetve utasítást, hogy Szerbia jelentős pénzügyi támogatást készít elő a boszniai Szerb Köztársaság számára, részletekkel azonban egyelőre nem állt elő.

A belgrádi bejelentés is arra utal, hogy Dodiknak és a boszniai szerbeknek nincs pénzük, miután a nemzetközi pénzügyi szervezetek, mint például a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint az Egyesült Államok elzárta a pénzcsapot, és ezt várhatóan több fontos európai ország is megteszi.

Ha más nem is, de a belgrádi pénztárgép működésbe helyezésének kilátásba helyezése olyannyira meggyőzte Dodikot, hogy a szerbiai állami televíziónak nyilatkozva már aznap este arról beszélt, hogy februárban összeül a boszniai Szerb Köztársaság képviselőháza, amely esetleg visszavonhatja a december 10-én, az ellenzék távollétében hozott döntését. Az már más lapra tartozik, hogy a szerbiai adófizetőknek is a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy megfizessék a dodiki politika árát.


A KOCKA: Négy oldalú találkozó Madridban Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról
Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről ...
Bővebben…
SREBRENICA: Minden évben felforrósul a hangulat július 11-e környékén
Miután hazatért Közel-Keleti és egyéb keleti portyázásáról, a bosznia-hercegovinai talpig bosnyák külügyminiszter rögtön beszállt a belpolitikába. Bisera Turković azt javasolta, ...
Bővebben…
VÍZBE MENT TERV: Így nézne ki a medence a Palicsi-tóban (Forrás: Subotica.com)
A BALK-on B.A. Balkanac a múlt év végén tette fel a kérdést, vagy inkább állapította meg a Palicsi-tóval kapcsolatban, hogy ...
Bővebben…
Zöldülő természet, zöldülő csevapok
Az első megbetegedések akkor történtek, amikor 137 belgrádi diák nem politikai értelemben vett "zöld" csevapot evett a közismert turisztikai központnak ...
Bővebben…
SOKRÉTŰ: Szerbia Románia irányában is erősíti kapcsolatait, nem kicsit
Szerbia átadja Romániának a verseci Luceafărul épületkomplexum tulajdonjogát, hogy a románok főkonzulátust nyithassanak benne. Erről hétfőn írt alá megállapodást Bukarestben ...
Bővebben…
TONHALBÁR: Hol ér véget a szatíra, és hol kezdődik a gyűlöletbeszéd?
Körülbelül egy hónappal ezelőtt, Horvátországban rossz néven vették, hogy Orbán Viktor az olajembargó körül folytatott vita során olyasmit talált kijelenteni, ...
Bővebben…
EBÉDIDŐ: A belgrádi egyetemi városba látogató szerb belügyminiszter a menzát is felkereste
Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy amíg Aleksandar Vučić lesz az ország elnöke, addig Szerbiában nem legalizálják a marihuánát ...
Bővebben…
SZÁRNYAT KAPOTT: A vasárnapi műszakot is vállaló Aleksandar Vučić megnyitotta a Kruševac melletti Rosulje repülőteret
A szerb elnök nem annyira optimista az ország uniós csatlakozását illetően, mint Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter, aki a napokban ...
Bővebben…
UNIÓS CSATLAKOZÁS: Szerbiát az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban mostanában legalább öt dologért fogják fülön, ebből kettő újkeletű
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a katonai (VBA) és a polgári titkosszolgálattal (BIA), valamint a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni ...
Bővebben…

Értesítések

Face – Insta

Napi hírlevél

Naptár

2022. január
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31