Connect with us

Szerbia

LÁTSZAT ÉS VALÓSÁG: Vučić utasította/megkérte Dodikot, hogy a boszniai szerbek hagyjanak fel a bojkottal

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

vucic dodik zaszlok
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić megpróbálja elejét venni azoknak a találgatásoknak, hogy Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai államelnökség tagja kicsúszott az ellenőrzés alól. A szerb államfő fotókat tett közzé a Dodikkal tartott belgrádi találkozójáról, és a hozzájuk csatolt rövid bejegyzésben boszniai elnökségi tagnak nevezte a Drinán túli vendéget. A két férfiú mögötti zászló közül azonban egyik sem Bosznia-Hercegovina lobogója. Akkor most jöhet a költői kérdés: kit is képvisel valójában Dodik, mint államelnökségi tag?

Vučić utasította Dodikot

Persze, azt is lehetne mondani, hogy a szerb államfő, aki a jelenlegi politikai konstellációban a boszniai Szerb Köztársaság szempontjából az anyaország vezetőjének szerepét tölti be, megkérte a boszniai nemzettársak legbefolyásosabb képviselőjét, hogy hagyjanak fel a bosznia-hercegovinai intézményrendszer bojkottjával.

A hivatalos közlemény szerint a két beszélgetőpartner úgy értékelte, hogy a béke és a stabilitás kulcsfontosságú az egész térség számára, ami bármennyire is igaz, már annyira elcsépelt szófordulat, mint ha köszöntésképpen azt mondjuk valakinek, hogy “jó reggelt”, ami nem igazából utal a kapcsolat jellegére azontúl, hogy még köszönőviszonyban vagyunk.

Mielőtt rátérnénk a jelentős elmozdulásnak tekinthető belgrádi utasításra/kérésre, aminek lehetőségét korábban sem zártuk ki, csak a határidővel kapcsolatban tévedtünk, próbáljunk odafigyelni a szavak mögötti tartalomra is, hogy felleljük a szavak és a valóság közötti különbséget.

A szerb államfő Dodikot mindig azzal az állandó “eposzi jelzővel” illeti, hogy ő a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja, ahogy ez most is történt, viszont a jelképek szintjén “megbicsaklik az összhang”, Dodik mögött ugyanis nem a bosznia-hercegovinai liliomos zászló látható.

Ennek alapján merjük azt állítani, hogy a Dodikhoz intézet kérés valójában nem is kérés volt, hanem utasítás, a kérésre ugyanis lehet nemet mondani, az utasítással viszont nem tanácsos szembe menni.

Sok szó esett már arról, hogy nem felhőtlen a két szerb politikus közötti kapcsolat, aminek legutóbbi “fizikai megnyilvánulása” az volt, hogy Vučić nem vett részt a boszniai Szerb Köztársaság 30-dik évfordulójának megünneplésén, ami kiszabadította a “nacionalizmus szellemet a palackból”.

Kisírta magát Vučić vállán

A boszniai szerbek legismertebb/leghírhedtebb vezetője kihasználta az alkalmat, hogy találkozhatott a szerb államfővel, és a nagy nyilvánosság előtt “sírta ki magát” Vučić vállán.

A boszniai Szerb Köztársaság és a bosznia-hercegovinai szerbek ellen példátlan politikai és médiakampány folyik, nemcsak Szarajevóban, hanem számos nyugati hatalmi központban is

– mondta a boszniai szerb politikus, aki a “példátlanság példájára” éppen a boszniai Szerb Köztársaság napjának megünneplését, és az azon történt felvonulást/parádét hozta fel, ami miatt a “legbrutálisabb sértések” érték őt, a boszniai szerbeket és általában a szerbeket Szarajevóból és számos nyugati központból. Szerinte nem a boszniai szerbek “provinciális erőfitogtatása” jelenti a veszélyt a békére Bosznia-Hercegovinában, hanem a muszlim félkatonai egységek, a Zöldsapkások szarajevói és bužimi szervezkedése.

Mellékesen szólva a “bosnyák harcosok” toborzó oldalát a Facebook a mai napig nem kapcsolta le, aminek a jó vagy rossz oldala, hogy a titkosszolgálatok így legalább tudják, hogy kiket érdemes figyelni, ha esetleg eddig nem tudták volna.

Dodik egyúttal hangsúlyozta, hogy a szerb nép abba a szinte lehetetlen helyzetbe került, hogy az igazságosságért és a daytoni egyezmény következetes végrehajtásáért küzdjön az egyoldalú és elfogult megközelítések miatt, elsősorban az Egyesült Államok részéről, ezúttal azonban nem fakadt dalra a nagy-nagy Amerikával kapcsolatban.

De mire is utasította Vučić Dodikot?

Vučić elnök úgy értékelte, hogy a Milorad Dodik és a boszniai Szerb Köztársaság más tisztségviselői ellen hozott amerikai szankciók “szörnyű precedensnek” számítanak, és csakis “katasztrofális következményekkel” járhatnak a három nemzet és a két entitás közötti kapcsolatok alakulása szempontjából Bosznia-Hercegovinában és azon túl, az egész egész térségben.

Ha a fenti közlést kivetkőztetjük diplomáciai köntöséből, akkor az a meztelen igazság tárul elénk, hogy a szerb elnök az Egyesült Államokat vádolta meg mindazzal, ami ezután a boszniai/balkáni térségben történni fog.

A szankciók mindig csak problémát hoztak, megoldást soha

– tette hozzá Vučić elnök “filozófiai síkra” helyezve a véleményét.

A szerb államfő egyúttal – “figyelembe véve azt a nehéz helyzetet, amelybe az egész szerb nép került, különösen pedig a boszniai Szerb Köztársasággal és annak vezetésével szembeni “példátlan és igazságtalan” nyomást, mindenekelőtt az Egyesült Államok részéről” – felkérte “Dodik elnököt” és a boszniai szerbek összes politikai erejét, hogy vegyenek részt a közös intézmények munkájában Bosznia-Hercegovinában.

Vučić egyúttal rámutatott arra is, hogy a kérésével kapcsolatos döntés a boszniai szerbek vezetésének kezében van, viszont arra is kérte Dodik elnököt és a boszniai szerbek összes politikai képviselőit, hogy fontolják meg a javaslatát, mert nyilvánvaló, hogy bizonyos, általa konkréten meg nem nevezett politikai tényezők, amelyek “ténylegesen” veszélyeztetik az egész régió stabilitását, valótlanságokkal és (rosszindulatú) célzásokkal tesznek kísérletet arra, hogy a szerb népet és a boszniai Szerb Köztársaságot hibáztassák.

Azt a kérést intézem Dodik elnökhöz és a boszniai Szerb Köztársaság minden politikai tényezőjéhez, hogy az asztal, ahol a boszniai Szerb Köztáraság képviselőinek kell ülniük, ne legyen üres, és hogy a lehető legjobb módot válasszák az entitások és a szerb nép érdekeiért folytatott harcban

– mondta a “Szerbelnök”, aki ezzel a nyilatkozatával már nem is Szerbia, hanem a “szerb világ” nevében szólt, és talán először nevezte a Dodik elleni amerikai szankciókat a szerb nép egésze elleni támadásnak, amelyek “szörnyű precedenst” teremtenek, és “katasztrofális következményekkel” járhatnak.

Fontos hívás

A szerb államfő közben tájékoztatta Várhelyi Olivér uniós bővítési biztost is arról, hogy kérte Dodiktól a bojkott megszüntetését. Erről Várhelyi számolt be a Twitteren, ahol ezt írta:
varhelyi

Fontos hívás ma tőle @predsednikRS felszólítja a Boszniai Szerb Köztársaság képviselőit, hogy térjenek vissza az állami intézményekbe, és biztosítsák azok teljes körű működését. Ez az EU álláspontját tükrözi, és gyorsan meg kell történnie Bosznia-Hercegovina és az ottani polgárok érdekeit szem előtt tartva. Ez az uniós perspektíva szempontjából is kulcsfontosságú.
Várhelyi Olivér hírfolyama a Twitteren
A szerb államfő tehát a dodiki Amerika-ellenes hullámhosszra hangolódva támadta az Egyesült Államokat, és azzal is megédesítette kérését, illetve utasítást, hogy Szerbia jelentős pénzügyi támogatást készít elő a boszniai Szerb Köztársaság számára, részletekkel azonban egyelőre nem állt elő.

A belgrádi bejelentés is arra utal, hogy Dodiknak és a boszniai szerbeknek nincs pénzük, miután a nemzetközi pénzügyi szervezetek, mint például a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint az Egyesült Államok elzárta a pénzcsapot, és ezt várhatóan több fontos európai ország is megteszi.

Ha más nem is, de a belgrádi pénztárgép működésbe helyezésének kilátásba helyezése olyannyira meggyőzte Dodikot, hogy a szerbiai állami televíziónak nyilatkozva már aznap este arról beszélt, hogy februárban összeül a boszniai Szerb Köztársaság képviselőháza, amely esetleg visszavonhatja a december 10-én, az ellenzék távollétében hozott döntését. Az már más lapra tartozik, hogy a szerbiai adófizetőknek is a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy megfizessék a dodiki politika árát.

i.trackmytarget

Szerbia

Pornófilmet nézett egy szocialista képviselő, miközben Vučić Koszovóért “harcolt”

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Pornófilmet néz a szerb szocialista képviselő
Pornófilmet néz a szerb szocialista képviselő, a karzatról készült eredeti felvétel erre félreérthetetlen bizonyítékul szolgál (Screenshot)
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

A szerb közösségi médiában megjelent beszámolók szerint pornófilmet nézett egy szocialista képviselő, miközben a parlamentben tartott a koszovói helyzettel kapcsolatos purparlé. A reggel kirobbant botrány miatt az is felemerült, hogy ismét parlamenti és elnökválasztásokat írnak ki Szerbiában, amivel a belgrádi vezetés időt nyerne a francia- javaslat elfogadását illetően. A koszovói miniszterelnök hétfőn elfogadta a tervnek elég vérszegény javaslatot, ezért most Belgrádnak kell lépnie, mivel korábban csak egy “kelletlen igent mondott”, és azóta már történt egy s más.

Pornófilmet nézett, miközben az elnök “koszovózott”

A közösségi oldalakon megjelent videó szerint Zvonimir Stević, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője a mobiltelefonján több mint másfél percig egy pornójelenet néz, amelyben éppen “ejakuláció” volt folyamatban.

Ezen a felvételen jól látszik a karzat, ahonnan lefilmezték a pornófilmet néző képviselőt

Ezen a felvételen jól látszik a karzat, ahonnan lefilmezték a pornófilmet néző képviselőt. A karzaton a koszovói szerb “vendégek” ültek, akiket a szerb elnök hívott meg (Screenshot)

Mindez akkor történt, amikor a szerb parlament a múlt héten a koszovói helyzetről vitázott, az esetnek további pikantériája az, hogy Stević Koszovóból származik, és a dokumentumai szerint jelenleg is pristinai lakhellyel rendelkezik.

A video megjelenését követően a délelőtti órákban összeült a Szerb Szocialista Párt frakciója, ahol feltűnt Ivica Dačić, a szocialisták vezetője is, aki elmondta, hogy “sok mindenen keresztül ment már az elmúlt években, de olyasmivel még nem találkozott, hogy bárki is pornófilmet nézett volna a parlamentben.

Ez botrány és katasztrófa. Reálisnak tűnik, hogy benyújtod a lemondásodat. Nem maradhatsz tovább képviselő, mert ezzel nem tudsz megküzdeni. Bárhol is jelensz meg, bármit is mondasz, mindig csak pornóképviselő maradsz

– mondta dühösen a szocialisták vezetője, azt kérdezve Stevićtől, hogy egyáltalán honnan jött neki az ötlet, hogy pornófilmet nézzen a parlamentben?

Miután Dačić leteremtette a “pornóképviselőt”, a szocialista frakció minden tagja egyetértett azzal, hogy a rajtakapott “honatyának” mennie kell a parlamentből, bár ez ne nagyon akaródzott neki.

Én pártkatona vagyok, megteszem, amit kérnek tőlem

– jelentette ki nem kis pátosszal Stević, aki a szerbiai képviselőház Koszovóval foglalkozó bizottságának tagja volt, és két további bizottságban is képviselte pártját, a pártban pedig ő vezette a Koszovóval foglalkozó bizottságot.

Vučić elégedetlen a szocialistákkal

A szerb elnök a jelek szerint elég dühös, de nem csak Stevićre van kiakadva, hanem az egész szocialista táborra, a déli órákban külön találkozót tartott a Szerb Haladó Párt minisztereivel, akik előző nap már Ana Brnabić kormányfővel is egyeztettek.

Erről a megbeszélést megelőzően számolt be Tomislav Momirović, szerbiai bel- és külkereskedelmi miniszter, aki néha együtt autózgat a szerb államfővel.

A belgrádi Novosti meg nem nevezett médiaforrásokra hivatkozva azt írta, hogy Vučić a Szerb Haladó Párt csúcsvezetésével találkozva arra panaszkodott, hogy a Koszovóról szóló ülésen pártja “egyedül maradt a szerb állami érdekek védelmében”.

Nagyon csalódott vagyok a szocialisták viselkedése miatt, akik valahol a kettő között voltak, mindenkinek a kedvében akartak járni

– mondta állítólag a szerb államfő.

A Novosti arról számolt be Momirović után szabadon, hogy “Vučić a koszovói emberekért harcolt, de hamarosan kiderül, hogy ez a politika megfelelő támogatást kapott-e”.

Az ellenzéki sajtó a koradélutáni találkozót követően arra emlékeztetett, hogy az eszmecserére a szocialistákkal kialakult koalíciós válság közepette került sor.

A belgrádi Danas hírportál szerint hétfőn a Szerb Haladó Párt vezetése és helyi bizottságai egy sor tanácskozást tartottak, ezért az ellenzéki média azt feltételezi/azt sugallja, hogy a haladók felmondják az együttműködés Dačić szocialistáival, hogy őszre előrehozott választásokat tarthassanak Szerbiában.

Új választásokkal siklatnák ki a nyugati tervet

A kormányközeli média arról számolt be, hogy Vučić az egyik pártülésen arról beszélt, hogy kész új választásokat kiírni, és miniszterelnök-jelöltként indulni, mert elégedetlen a Szerbiai Szocialista Párt magatartásával.

A szerb elnök az utóbbi időben többször is kijelentette, hogy nem kívánja magát ismét jelöltetni az államfői posztra, ám a jelek szerint távozni sem kíván a politikából, inkább visszaülne a miniszterelnöki székbe, vagyis Vučić után Vučić.

De higgyünk-e a szerb elnöknek, vagy ne higgyünk neki?

A szerb államfő “szavahihetőségi koeficiense” eléggé alacsony, így nem mindig kell komolyan venni, amit mond. Szerbia ugyanakkor kutyaszorítóba került, miután Albin Kurti koszovói miniszterelnök Miroslav Lajčák uniós különmegbízottal találkozva elfogadta a francia-német javaslatot.


A pornófilmről akkor még nem tudtak

Miroslav Lajčák együtt ebédelt Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel, majd a Twitteren azt írta: “örülök, hogy most Koszovó is elvben elfogadta a javaslatot. A megbeszélések magas szintű tárgyalásokkal folytatódnak.”


A parlamenti csatározás után Belgrádnak kellene nyilatkoznia, hogy mit lép, és valóban elfogadja-e a tervet, mint ahogy azt Vučić korábban már “belengette”.

Miután azonban Szerbiában – sem ellenzéki, sem kormányoldalon nincs ilyen szándék – a belgrádi vezetés a mindössze néhány hónappal ezelőtt alakult kormány lemondásával/leváltásával “hasznos heteket, hónapokat” nyerhet.

A szerb média találgatásai szerint valamikor őszre tartanának új választásokat Szerbiában, a következő kormány viszont csak jövőre, netalán a jövő nyáron alakulhat meg, addig pedig sok víz lefolyik a Dunán és a Száván.

Az új választások tehát késleltethetik a Szerbia és Koszovó közötti keretszerződés aláírását, amit a nemzetközi közvetítők feltételezhetően erre az évre terveztek, ezért felmerülhet a kérdés, hogy most mit húz az USA, az EU, Németország, Franciaország és Olaszország, ha valóban megszületik a döntés a választásokról.

És ebből már az is kiderül, hogy mire jó, ha egy szerbiai szocialista képviselő pornófilmet néz a Koszovóról szóló parlamenti csetepaté közepette, és hogy milyen hatással van egy pornófilm a szerb történelemre.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Szerbia

Derűre ború: ismét jegesedik a horvát-szerb viszony

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jegesedik a horvát-szerb viszony
Jegesedik a horvát-szerb viszony, a Horvát Szuverenisták vezetőjét nem engedték be Szerbiába (Forrás: Nova TV)
orosz zsoldosok 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Gyors lehűlés nemcsak az időjárásban tapasztalható, merthogy jegesedik a horvát-szerb viszony is. A szörnyű törökországi földrengések árnyékában kissé furcsa olyan csip-csup dologról értekezni, mint amilyen két balkáni szomszéd egymással való, esetenként tragikomédiába forduló viszonya. De hát, ez van. Vasárnap Gordan Grlić Radman külügyminiszter diplomáciai jegyzékben fejezte ki elégedetlenségét szerb kollégájánál, Ivica Dačićnál, mert a szerb rendőrség Marijan Pavličeknek, a Horvát Szuverenisták (Hrvatski suverenisti) elnökének szombaton megtiltotta a beutazást Szerbiába.

Jegesedik a viszony, Pavliček elcsúszott

Marijan Pavliček országgyűlési képviselőt és a külföldi horvátokkal foglalkozó parlamenti bizottság tagját meghívták, hogy szombaton, február 4-én vegyen részt, a vajszkai (Vajdaság) Antun Sorgg Horvát Kulturális és Művészeti Társaság által szervezett “6. šokaci” esten.

Pavliček azonban végül nem érkezett meg erre a kulturális eseményre, mert a szerb rendőrség nem engedte be Szerbiába.

A Večernji listnek nyilatkozva, elmondta, hogy “a szerb vámosok és rendőrök korrektek voltak, de, három órán át ült az autóban, mint valami .

Végül olyan végzéssel leptek meg, amely szerint tilos belépnem Szerbiába, mert veszélyeztetem az ország és az ottani polgárok biztonságát. Ezt követően nem tehettem mást, minthogy megfordultam és visszatértem Vukovárra

– mondta Pavliček. Kellemetlen tapasztalatairól beszélve megjegyezte, hogy ez volt az első útja a határon diplomata-útlevéllel, és hogy azonnal problémába ütközött.

Arra is rámutatott, hogy nem lát okot a szerb rendőrség ilyen magatartására, különösen a Horvátország és Szerbia közötti kapcsolatok felmelegedése idején, hacsak nem valamiféle bosszúról van szó, mert tavaly Aleksandar Vučić nem látogathatta meg Jasenovacot.

Majdnem a főispán is pórul járt

Jegesedik, de ő nem csúszott el

Jegesedik, de ő nem csúszott el: a Vukovár-Szerém megyei főispán (Forrás: Facebook)

Marijan Pavliček nem volt az egyedüli, akit szombaton vegzáltak a szerb határon, merthogy a Vukovár-Szerém megyei főispán, Damir Dekanić is hasonlóan járt.

Dekanićot 2,5 órán át marasztalták a szerbek a bácspalánkai (Bačka Palanka) határátkelőhelyen minden magyarázat nélkül, de ő végül átléphette a határt.

Az Antun Sorgg Horvát Kulturális és Művészeti Társaság meghívására indultam Vajszkára. Végül én, és a kíséretem átléphette a határt, és amikor megkérdeztem a várakozás okát, azt mondták, hogy műszakváltás volt, annak ellenére, hogy időközben a forgalom normálisan folyt. Nem kaptunk semmiféle dokumentumot, ami magyarázná a várakozás okait

– mondta Dekanić, aki ily módon járhatott Szerbföldön.

Ugyanakkor Montenegróban

Ezzel párhuzamosan, a horvát fél aggódva szemléli a szerb ortodox egyház túlkapásait Montenegróban.

Ezzel kapcsolatban a Boka Kotorska-i születésű Vanda Babić Galić, a horvát kül- és Európa-ügyi miniszter különleges tanácsadója nyilatkozott ugyancsak a zágrábi Večernji listnek.

A tengerparton is "jegesedik": Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela, a templomsziget, vagy a szigettemplom (Forrás: Twitter)

Babić Galić elmagyarázta, hogy Montenegró már régóta intézményes válságban van, nem tud új kormányt felállítani, az alkotmánybíróság nem működik, az európai integráció akadozik, a montenegróiak és a szerbek közötti etnikai feszültségek pedig különösen aggasztóak.

Ami a Kotori-öbölben élő horvát kisebbségét illeti, egyre gyakoribbak a horvát kulturális emlékek felszámolására irányuló kísérletek, az utcák nevének megváltoztatásától kezdve a horvátok hagyományos kultúrájának elhallgatásáig.

Az szerb ortodox egyház mindent igyekszik kisajátítani, számára nem léteznek horvátok és montenegróiak – minden szerb, az emberek, a szigetek, az állam, az egyház

– mondta Vanda Babić Galić.

Példaként a régi perasi Szt. György apátság (Sv. Juraj) esetét hozta fel, amelyet teljesen alaptalanul ortodox szigetnek tartanak. Hozzátette, hogy a Gospa od Škrpjela szerintük Gospa od stene (Sziklás Szűzanya), de ugyanakkor kisajátították a žanjicai Miasszonyunk szentélyét is.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Szerbia

NÉPPÁRT: Az Európai Unióban nincs konszenzus Szerbia megbüntetését illetően

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

A szerbiai Néppárt alelnöke szerint az Európa Unió képtelen megbüntetni Szerbiát, ha nem járul hozzá Koszovó felvételéhez az ENSZ-be
A szerbiai Néppárt alelnöke szerint az Európa Unió képtelen megbüntetni Szerbiát, ha nem járul hozzá Koszovó felvételéhez az ENSZ-be (Forrás: Screenshot: Nova)
orosz zsoldosok 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Miroslav Aleksić a szerbiai Néppárt (Narodna stranka, NS) alelnöke és parlamenti csoportjának a vezetője – aki nem keverendő össze a pedofíliával megvádolt azonos nevű filmrendezővel – azt mondta, hogy Szerbiának “el kell utasítania” a francia-német javaslatot, mert az ország azzal semmit nem nyer, viszont az elfogadásával területet veszít, miután a dokumentum kilátásba helyezi Pristina (értsd: Koszovó) ENSZ-tagságát”. A Néppártot az erősen nacionalista érzelmű Vuk Jeremić alakította 2017-ben, és azóta is ő vezeti. Jeremić 2012 ás 2013 szeptembere között az ENSZ-közgyűlés elnöke volt.

Ha Koszovó az ENSZ tagja lesz, jön a Nagy-Albánia

A Néppárt frakcióvezetője szerint Szerbia semmit sem veszít azzal, ha elutasítja a francia-német tervet, mert az Európai Unió nem képes szankciókat bevezetni ellene.

Az Európai Unióban nincs konszenzus a Szerbia elleni szankciók bevezetését illetően, a külföldi cégek pedig a profit miatt és a saját érdekük szolgálatában vannak itt, nem politikai okokból

– nyilatkozta Aleksić a Nova S televíziónak, és mindezzel kapcsolatban a spanyol miniszterelnöknek egyik nyilatkozatára emlékeztetett.

A spanyol miniszterelnök azt mondta, hogy Koszovó Szerbia része, és ő nem tekinti független országnak, de ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét, akkor ő is azt teszi, és az uniós elképzelések szerint Görögország, Románia, Ciprus és Szlovákia is elfogadja Koszovót független államként

– ment bele a helyzet elemzésébe a néppárti alelnök, aki szerint minden Szerbiától függ, mert az öt “rendetlenkedő” uniós állam közül egyik sem mondta azt, hogy elismeri Koszovó függetlenségét, ha Szerbia azt nem teszi meg.

Néppárti határozati javaslat

A szerbiai Néppárt logója

A szerbiai Néppárt alelnöke felfedte azt is, hogy a múltheti parlamenti vita során pártja olyan határozat elfogadását javasolta, amely szerint “Szerbia soha nem ismeri el Koszovót, és ellenzi Pristina ENSZ tagságát”, a “haladó többség” azonban elutasította, hogy napirendre tűzze a javaslatot, ezért a néppárti képviselők elhagyták az üléstermet, mert nem látták semmi értelmét a további jelenlétnek.

Ha Koszovót felveszik az ENSZ-be, akkor egy vagy két éven belül egyesülhet Albániával, tehát Koszovó elismerése a Nagy-Albánia létrehozásának az alapja
A Néppárt alelnöke és frakcióvezetője parlamenti felszólalása idején (Forrás: Screenshot, RTS)

A Néppárt alelnöke és frakcióvezetője parlamenti felszólalása idején (Forrás: Screenshot, RTS)

– hangoztatta a szerbiai ellenzéki párt frakcióvezetője, aki megismételte, hogy a labda most a szerb térfélen pattog.

Aleksić szerint “a szerb elutasítás esetén az Európai Unióban nincs konszenzus”, ezáltal nincsenek szankciók sem, mert azok bevezetéséhez konszenzusra lenne szükség, így Szerbiát valójában semmi sem fenyegeti.

Ráadásul Szerbia uniós csatlakozása már gyakorlatilag leállt, és nem a francia-német javaslat, hanem éppen Aleksandar Vučić és az általa képviselt politika miatt.

Vučić meztelen

Aleksić szerint a Koszovó és Metohiáról (értsd: Koszovóról) folytatott parlamenti ülés azt bizonyította, hogy “a király meztelen”, mert Aleksandar Vučić semmi olyat nem tudott mondani, amit Szerbia kapott az általa folytatott tárgyalásokkal az elmúlt tíz esztendőben Koszovót illetően”.

Szerbia mindent elveszített a szerbek lakta északi területeken, az albánok viszont megszerezték az irányítást a tartománynak azon a részén, így ma már minden az övéké, amivel 1999-et követően még nem rendelkeztek

– nyilatkozta az ellenzéki politikus, aki úgy vélte, hogy Vučić kormányra kerülése óta Koszovó megszilárdította a határait, és kezébe ragadta a végrehajtó hatalmat az északi területeken, amelyet szerb szokás szerint Aleksić is “tartománynak” nevezett az interjú során nem is egyszer.

Az albánok rájöttek, hogy Vučić gyenge tárgyalópartner, mert bűnözés, botrányok és korrupció kíséri a kormányzását, ezért ma már nem egyeznek bele a Szerb Községek Közösségének létrehozásába sem, hanem új követelésekkel hozakodnak elő

– nyilatkozta a belgrádi Nova csatornának Aleksić, aki megjegyezte, hogy a szerb elnök semmiféle tervvel nem hozakodott elő a múltheti parlamenti ülés során, viselkedésével pedig ismételten azt bizonyította, hogy az ülésre egyáltalán semmi szükség nem volt.

visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: