Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Bosznia

BELGRÁDI ULTIMÁTUM? Dodik novemberig kapott határidőt az új főmegbízott elismerésére, avagy milyen szerepet játszhat Bosznia ügyében Orbán Viktor?

Olvasási idő: 5 perc

A jelek szerint már Belgrádnak sem tetszik Milorad Dodik politikája, amely a bosznia-hercegovinai szövetségi intézmények, és az új boszniai főmegbízott Christian Schmidt elismerésére vonatkozik. Ennek első jele volt, hogy Dodik a múlt hónap végén megszegte a saját maga által hirdetett bojkottot, és Recep Tayyip Erdoğan török elnök elnök szarajevói tartózkodása idején részt vett a bosznia-hercegovinai elnökség ülésén. A “non paper” botrányt kirobbantó Politički.ba szarajevói hírportál most azt írja, hogy Belgrádból utasították a boszniai szerbek vezetőjét, hogy november végéig ismerje el a nemrég kinevezett Christian Schmidt legitimitását.

Belgrádnak sem tetszik

[aoa id=’5′]

Egyre kellemetlenebb helyzetbe kerül Milorad Dodik boszniai szerb vezető, ami azzal magyarázható, hogy alapvető különbség van Aleksandar Vučić és az ő koncepciója között Bosznia-Hercegovina jövőjét, illetve Christian Schmidt megítélését illetően.

Dodik számtalanszor meglebegtette már, hogy szeretné kivezetni a boszniai Szerb Köztársaságot (Republika Srpska) Bosznia-Hercegovinából, Vučić viszont legalább annyiszor elmondta, hogy Szerbia tiszteletben tartja Bosznia-Hercegovina területi integritását, és nem törekszik a határok megváltoztatására, így a Republika Srpska Szerbiához csatolására sem.


Lehet persze, hogy erről sokan mást gondolnak a Drina nyugati oldalán, és lehet, hogy lélekben a szerb elnök is mást szeretne, viszont a nyilvánosság előtt ezt deklarálja Szerbiai politikai koncepciójaként, ami jelentősen eltér attól, amit a boszniai szerbek vezetője a Republika Srpska politikai koncepciójaként hirdetett meg.

A két politikai koncepció tehát jelentősen eltér egymástól, ami különböző stratégiák kijelölését vonja maga után, és még az is lehet, hogy javítja Vučić megítélését a nyugati világban, hiszen azt sugallja, hogy vannak még nála rosszabbak is, akiknek őt féken tud tartani.

[/aoa]

A jó kapcsolatok fenntartása Bosznia-Hercegovinával nem maradhat a szólamok szintjén Szerbia részéről, ha Vučić és Szerbia pénzt akar látni Törökországtól különböző infrastrukturális, és nem csak infrastrukturális projektek támogatásában, mint például a Belgrád és Szarajevó közötti autópálya megépítése, vagy jónéhány szandzsáki és egyéb beruházás.

Ennek következtében nem lehet véletlen, hogy Milorad Dodik éppen akkor szegte meg a Srebrenicára és a háborús bűnök tagadásának tilalmára vonatkozó törvény miatt saját maga által meghirdetett bojkottot, amikor a modernkori “török szultán”, azaz Recep Tayyip Erdoğan török elnök Szarajevóba látogatott, hogy részt vegyen azon az esküvőn & lakodalmon, amelyet “helyi vazallusának” lánya számára rendeztek.

Erdoğan mellékesen találkozott a bosznia-hercegovinai hármas elnökséggel, amihez Milorad Dodik “puccparádéba vágta magát”, és ott virított a horvát és bosnyák elnökségi tag mellett, mert Belgrád álláspontja szerint Dodik hergelheti ugyan sors- és nemzettársait a boszniai szövetségi szervek bojkottjára, viszont nem bojkottálhatja a Vučić számára egyre fontosabb szövetségesnek számító Erdoğannal történő találkozót: ahhoz nőnie kellene még egy kicsit.

A legfrissebb hír, hogy Christian Schmidt boszniai főmegbízott a jövő héten Törökországba utazik, hogy megbeszélést folytasson a török elnökkel/szultánnal, ami nagy valószínűséggel összefüggésbe hozható az Erdoğan által minap tett kijelentéssel, miszerint Törökország szívesen segíti Bosznia-Hercegovinát, ha a három nép kiegyezik egymással.Ami konvergál a lehetetlen felé, de azért hangzatos politikát lehet rá építeni, amely elősegítheti Törökország balkáni jelenlétének növelését, főleg miután Szerbiának olyan elnöke van, aki minden nap szeretne átadni valamit, kivéve azt az egyet, hogy államfői minőségében vesse magát a történelem süllyesztőjébe, és politikai értelemben adja át magát a múltnak.

Belgrádi utasítás

[aoa id=’5′]

Christian Schmidt törökországi látogatása során minden kétséget kizáróan felmerül, hogy a boszniai szerb vezető miként viseltetik a boszniai főmegbízottal szemben, és nem zárható ki, hogy ezt Erdoğan valamilyen formában megemlíti nem is olyan újdonsült barátjának, Aleksandar Vučićnak, és ettől kezdve érthető az ultimátum, amiről a Politički.ba a napokban írt.

Itt jegyzendő meg, hogy Vučić nem mutatott ellenségese magatartást Schmidttel szemben. A szerb elnök meglehetősen óvatosan reagált az új főmegbízott kinevezésére, mondván, hogy jól ismeri Schmidtet, nagyra értékeli a munkáját, és mindenképpen tárgyal vele. Vagyis nem utasítja el a személyét, mint ahogy a boszniai szerbek vezetője teszi.

A szarajevói internetes magazin szerint Milorad Dodik novemberig kapott Belgrádtól határidőt, hogy feloldja magában a dilemmákat, és elismerje Christian Schmidtet az európai közösség új bosznia-hercegovinai főképviselőjeként.

A bosnyák hírportál diplomáciai forrásokból úgy tudja, hogy a Nyugat egyre idegesebb a Schmidt elleni kampány miatt, és ez különösen a német politikai körökre vonatkozik: a jelek szerint Dodik támadása “szilárd egységbe fogta a német politikai erőket”.

[/aoa]

Bár Schmidt a Keresztényszociális Unió (CSU) magas rangú tisztviselője, amely a Kereszténydemokrata Unió (CDU) testvérpártja, mára már kiálltak mögött a szociáldemokraták (SPD) és a zöldek is, nyilván a német nemzeti együvé tartozás okán, bár ezt már nem a Politički.ba jegyzi meg.Főleg az utóbbiak, tehát a szociáldemokraták és a zöldek ragaszkodnak ahhoz, hogy Schmidt a nemzetközi közösség törvényes és legitim főképviselője, és hogy az ellene intézett támadások közvetlen csapást jelentenek a daytoni egyezményre, ezért az Európai Uniónak szankciókat kell bevezetnie Dodik ellen.

A magyar szál

[aoa id=’7′]

Miközben a németek a maguk részéről lobbiznak az európai intézményeknél a boszniai szerb vezető ellen, Dodik Budapestre készül, hogy megszerezze – ahogy a bosnyák hírportál fogalmaz – “a hagyományosan Európa-ellenes” politikus, Orbán Viktor támogatását.

Nem mellékesen szólva Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter a múlt héten bejelentette, hogy a szeptember végi IV. Budapesti Demográfiai Csúcson többek között részt vesz a boszniai szerbek vezetője is, aki a bosnyák hírportál szerint abban reménykedik, hogy Magyarországot maga mellé állítja az uniós szankciók megakadályozása terén.

A Politički.ba úgy tudja, hogy Dodik korábban megpróbálta rávenni Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős európai biztost, hogy látogassa meg őt Banja Lukában, és “ezzel vezesse ki a zsákutcából”, amibe a Schmidt elleni hadjárattal navigálta magát. De ez nem történt meg.

A bővítési biztos mentőakciójának elmaradás már több mint jelzésértékű, és bizonyos mértékig tükrözi Magyarország pozícióját is a kérdéssel kapcsolatban

– jegyezte meg a szarajevói híroldal, amely szerint Dodik közelgő budapesti látogatása mellett további találkozókat tervez európai (szélső) jobboldaliakkal, és ezzel próbál meg “zavart kelteni” uniós diplomáciai körökben.

[/aoa]

Ez azonban Schmidt és az őt támogató politikai esztablisment malmára hajtja a vizet, mert Dodik így pontosan oda pozicionálja magát, ahol Schmidték látni szeretnék. A boszniai szerb politikai vezető ugyanakkor abban reménykedik, hogy a németországi, majd a franciaországi választások enyhítenek a helyzetén, és ezzel együtt gyengülhet a Szerbiára nehezedő nyomás is – írja a Politički.ba, amely egy háborús múlttal is rendelkező politikus személyében látja Dodik utódját, ha a boszniai szerb vezető már Szerbia számára is vállalhatatlanná válik.


MOST JÖN CSAK AZ ANYÁZÁS: Horvátországban csak az csillapíthatja le a kedélyeket, ha a politikusok nyári szabadságra mennek
A horvát köztársasági elnök ismét magára irányította a rivaldafényt, merthogy leszedte a keresztvizet Andrej Plenković miniszterelnökről és Gordan Grlić Radman ...
Bővebben…
JÓ ANYUKA: A bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott nem jutott ki Katarba, viszont az ország külügyminisztere másfél havonta oda utazik
Miközben Šefik Džaferović a boszniai államelnökség bosnyák tagja Brüsszelben kísérelte meg kivívni a tagjelölti státuszt, addig Bisera Turković bosznia-hercegovinai külügyminiszter ...
Bővebben…
Az albán és a macedón miniszterelnöknek már nem kell a következő évszázadig várnia
A bolgár parlament pénteken felhatalmazta az általa két nappal ezelőtt megbuktatott kormányt, hogy vonja vissza a vétót, amellyel Szófia akadályozta ...
Bővebben…
VISSZA SZÍRIÁBA: Az INA visszatérhetne Szíriába, kérdés, hogy az EU és az USA ezt engedi-e?
Horvátország, illetve a horvát-magyar olajvállalat, az INA visszatérhetne Szíriába, amihez azonban Irán segítségét kellene igénybe vennie. Ez komplikálja a helyzetet, ...
Bővebben…
Gépzongora és az első orgazmus – találat, süllyedünk! (Lecke No.2.)
E sorok írójának rég megboldogult humorista édesapja szívesen mesélte egyik gyerekkori élményét, amikor egyszer megérkezett a messze földön híres temerini ...
Bővebben…
KÉT PÓTCUMI: Bővítés helyett a francia elnök pótcumival tömi be a kitaszított országot száját, de pótcumi az Open Balkan is
Az albán és az észak-macedón miniszterelnök, valamint a szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy büszkék a "Nyitott Balkán" kezdeményezésre. A három ...
Bővebben…
OPEN BALKAN: Közösen duzzognak
A LesEchos francia gazdaság hírportál & napilap értékelése szerint még mindig akadályok tornyosulnak a balkáni bővítés útjában. A mostani uniós ...
Bővebben…
A bolgár parlament nem szavazott bizalmat a kormánynak
Nem élte túl a bizalmatlansági szavazást a bolgár kormány, mert szerdán csak 116 szavazatot kapott 123 ellenében. Ezzel megbukott Kiril ...
Bővebben…
A balkáni országok ezúttal sem számíthatnak semmi jóra Brüsszelben
Szerbia elnöke, valamint Észak-Macedónia és Albánia miniszterelnöke részt vesz az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok közötti csúcson, amelyet Brüsszelben ...
Bővebben…

Követés

Értesítések

Napi hírlevél


Naptár

2021. szeptember
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Követés

Napi hírlevél


Kilenc cikk

MOST JÖN CSAK AZ ANYÁZÁS: Horvátországban csak az csillapíthatja le a kedélyeket, ha a politikusok nyári szabadságra mennek
A horvát köztársasági elnök ismét magára irányította a rivaldafényt, merthogy leszedte a keresztvizet Andrej Plenković miniszterelnökről és Gordan Grlić Radman ...
Bővebben…
JÓ ANYUKA: A bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott nem jutott ki Katarba, viszont az ország külügyminisztere másfél havonta oda utazik
Miközben Šefik Džaferović a boszniai államelnökség bosnyák tagja Brüsszelben kísérelte meg kivívni a tagjelölti státuszt, addig Bisera Turković bosznia-hercegovinai külügyminiszter ...
Bővebben…
Az albán és a macedón miniszterelnöknek már nem kell a következő évszázadig várnia
A bolgár parlament pénteken felhatalmazta az általa két nappal ezelőtt megbuktatott kormányt, hogy vonja vissza a vétót, amellyel Szófia akadályozta ...
Bővebben…
VISSZA SZÍRIÁBA: Az INA visszatérhetne Szíriába, kérdés, hogy az EU és az USA ezt engedi-e?
Horvátország, illetve a horvát-magyar olajvállalat, az INA visszatérhetne Szíriába, amihez azonban Irán segítségét kellene igénybe vennie. Ez komplikálja a helyzetet, ...
Bővebben…
Gépzongora és az első orgazmus – találat, süllyedünk! (Lecke No.2.)
E sorok írójának rég megboldogult humorista édesapja szívesen mesélte egyik gyerekkori élményét, amikor egyszer megérkezett a messze földön híres temerini ...
Bővebben…
KÉT PÓTCUMI: Bővítés helyett a francia elnök pótcumival tömi be a kitaszított országot száját, de pótcumi az Open Balkan is
Az albán és az észak-macedón miniszterelnök, valamint a szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy büszkék a "Nyitott Balkán" kezdeményezésre. A három ...
Bővebben…
OPEN BALKAN: Közösen duzzognak
A LesEchos francia gazdaság hírportál & napilap értékelése szerint még mindig akadályok tornyosulnak a balkáni bővítés útjában. A mostani uniós ...
Bővebben…
A bolgár parlament nem szavazott bizalmat a kormánynak
Nem élte túl a bizalmatlansági szavazást a bolgár kormány, mert szerdán csak 116 szavazatot kapott 123 ellenében. Ezzel megbukott Kiril ...
Bővebben…
A balkáni országok ezúttal sem számíthatnak semmi jóra Brüsszelben
Szerbia elnöke, valamint Észak-Macedónia és Albánia miniszterelnöke részt vesz az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok közötti csúcson, amelyet Brüsszelben ...
Bővebben…
Cikkek
Bezár