Connect with us

Bosznia

BELGRÁDI ULTIMÁTUM? Dodik novemberig kapott határidőt az új főmegbízott elismerésére, avagy milyen szerepet játszhat Bosznia ügyében Orbán Viktor?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

aca 2
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A jelek szerint már Belgrádnak sem tetszik Milorad Dodik politikája, amely a bosznia-hercegovinai szövetségi intézmények, és az új boszniai főmegbízott Christian Schmidt elismerésére vonatkozik. Ennek első jele volt, hogy Dodik a múlt hónap végén megszegte a saját maga által hirdetett bojkottot, és Recep Tayyip Erdoğan török elnök elnök szarajevói tartózkodása idején részt vett a bosznia-hercegovinai elnökség ülésén. A „non paper” botrányt kirobbantó Politički.ba szarajevói hírportál most azt írja, hogy Belgrádból utasították a boszniai szerbek vezetőjét, hogy november végéig ismerje el a nemrég kinevezett Christian Schmidt legitimitását.

Belgrádnak sem tetszik

[aoa id=’5′]

Egyre kellemetlenebb helyzetbe kerül Milorad Dodik boszniai szerb vezető, ami azzal magyarázható, hogy alapvető különbség van Aleksandar Vučić és az ő koncepciója között Bosznia- Hercegovina jövőjét, illetve Christian Schmidt megítélését illetően.

Dodik számtalanszor meglebegtette már, hogy szeretné kivezetni a boszniai Szerb Köztársaságot (Republika Srpska) Bosznia- Hercegovinából, Vučić viszont legalább annyiszor elmondta, hogy Szerbia tiszteletben tartja Bosznia- Hercegovina területi integritását, és nem törekszik a határok megváltoztatására, így a Republika Srpska Szerbiához csatolására sem.

Lehet persze, hogy erről sokan mást gondolnak a Drina nyugati oldalán, és lehet, hogy lélekben a szerb elnök is mást szeretne, viszont a nyilvánosság előtt ezt deklarálja Szerbiai politikai koncepciójaként, ami jelentősen eltér attól, amit a boszniai szerbek vezetője a Republika Srpska politikai koncepciójaként hirdetett meg.

A két politikai koncepció tehát jelentősen eltér egymástól, ami különböző stratégiák kijelölését vonja maga után, és még az is lehet, hogy javítja Vučić megítélését a nyugati világban, hiszen azt sugallja, hogy vannak még nála rosszabbak is, akiknek őt féken tud tartani.

[/aoa]

A jó kapcsolatok fenntartása Bosznia- Hercegovinával nem maradhat a szólamok szintjén részéről, ha Vučić és Szerbia pénzt akar látni Törökországtól különböző infrastrukturális, és nem csak infrastrukturális projektek támogatásában, mint például a Belgrád és Szarajevó közötti autópálya megépítése, vagy jónéhány szandzsáki és egyéb beruházás.

Ennek következtében nem lehet véletlen, hogy Milorad Dodik éppen akkor szegte meg a Srebrenicára és a háborús bűnök tagadásának tilalmára vonatkozó törvény miatt saját maga által meghirdetett bojkottot, amikor a modernkori „török szultán”, azaz Recep Tayyip Erdoğan török elnök Szarajevóba látogatott, hogy részt vegyen azon az esküvőn & lakodalmon, amelyet „helyi vazallusának” lánya számára rendeztek.

Erdoğan mellékesen találkozott a bosznia-hercegovinai hármas elnökséggel, amihez Milorad Dodik „puccparádéba vágta magát”, és ott virított a horvát és bosnyák elnökségi tag mellett, mert Belgrád álláspontja szerint Dodik hergelheti ugyan sors- és nemzettársait a boszniai szövetségi szervek bojkottjára, viszont nem bojkottálhatja a Vučić számára egyre fontosabb szövetségesnek számító Erdoğannal történő találkozót: ahhoz nőnie kellene még egy kicsit.

A legfrissebb hír, hogy Christian Schmidt boszniai főmegbízott a jövő héten Törökországba utazik, hogy megbeszélést folytasson a török elnökkel/szultánnal, ami nagy valószínűséggel összefüggésbe hozható az Erdoğan által minap tett kijelentéssel, miszerint Törökország szívesen segíti Bosznia- Hercegovinát, ha a három nép kiegyezik egymással.

Ami konvergál a lehetetlen felé, de azért hangzatos politikát lehet rá építeni, amely elősegítheti Törökország balkáni jelenlétének növelését, főleg miután Szerbiának olyan elnöke van, aki minden nap szeretne átadni valamit, kivéve azt az egyet, hogy államfői minőségében vesse magát a történelem süllyesztőjébe, és politikai értelemben adja át magát a múltnak.

Belgrádi utasítás

[aoa id=’5′]

Christian Schmidt törökországi látogatása során minden kétséget kizáróan felmerül, hogy a boszniai szerb vezető miként viseltetik a boszniai főmegbízottal szemben, és nem zárható ki, hogy ezt Erdoğan valamilyen formában megemlíti nem is olyan újdonsült barátjának, Aleksandar Vučićnak, és ettől kezdve érthető az ultimátum, amiről a Politički.ba a napokban írt.

Itt jegyzendő meg, hogy Vučić nem mutatott ellenségese magatartást Schmidttel szemben. A szerb elnök meglehetősen óvatosan reagált az új főmegbízott kinevezésére, mondván, hogy jól ismeri Schmidtet, nagyra értékeli a munkáját, és mindenképpen tárgyal vele. Vagyis nem utasítja el a személyét, mint ahogy a boszniai szerbek vezetője teszi.

A szarajevói internetes magazin szerint Milorad Dodik novemberig kapott Belgrádtól határidőt, hogy feloldja magában a dilemmákat, és elismerje Christian Schmidtet az európai közösség új bosznia-hercegovinai főképviselőjeként.

A bosnyák hírportál diplomáciai forrásokból úgy tudja, hogy a Nyugat egyre idegesebb a Schmidt elleni kampány miatt, és ez különösen a német politikai körökre vonatkozik: a jelek szerint Dodik támadása „szilárd egységbe fogta a német politikai erőket”.

[/aoa]

Bár Schmidt a Keresztényszociális Unió (CSU) magas rangú tisztviselője, amely a Kereszténydemokrata Unió (CDU) testvérpártja, mára már kiálltak mögött a szociáldemokraták (SPD) és a zöldek is, nyilván a német nemzeti együvé tartozás okán, bár ezt már nem a Politički.ba jegyzi meg.

Főleg az utóbbiak, tehát a szociáldemokraták és a zöldek ragaszkodnak ahhoz, hogy Schmidt a nemzetközi közösség törvényes és legitim főképviselője, és hogy az ellene intézett támadások közvetlen csapást jelentenek a daytoni egyezményre, ezért az Európai Uniónak szankciókat kell bevezetnie Dodik ellen.

A magyar szál

[aoa id=’7′]

Miközben a németek a maguk részéről lobbiznak az európai intézményeknél a boszniai szerb vezető ellen, Dodik Budapestre készül, hogy megszerezze – ahogy a bosnyák hírportál fogalmaz – „a hagyományosan Európa-ellenes” politikus, Orbán Viktor támogatását.

Nem mellékesen szólva Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter a múlt héten bejelentette, hogy a szeptember végi IV. Budapesti Demográfiai Csúcson többek között részt vesz a boszniai szerbek vezetője is, aki a bosnyák hírportál szerint abban reménykedik, hogy Magyarországot maga mellé állítja az uniós szankciók megakadályozása terén.

A Politički.ba úgy tudja, hogy Dodik korábban megpróbálta rávenni Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős európai biztost, hogy látogassa meg őt Banja Lukában, és „ezzel vezesse ki a zsákutcából”, amibe a Schmidt elleni hadjárattal navigálta magát. De ez nem történt meg.

– A bővítési biztos mentőakciójának elmaradás már több mint jelzésértékű, és bizonyos mértékig tükrözi Magyarország pozícióját is a kérdéssel kapcsolatban


– jegyezte meg a szarajevói híroldal, amely szerint Dodik közelgő budapesti látogatása mellett további találkozókat tervez európai (szélső) jobboldaliakkal, és ezzel próbál meg „zavart kelteni” uniós diplomáciai körökben.

[/aoa]

Ez azonban Schmidt és az őt támogató politikai esztablisment malmára hajtja a vizet, mert Dodik így pontosan oda pozicionálja magát, ahol Schmidték látni szeretnék. A boszniai szerb politikai vezető ugyanakkor abban reménykedik, hogy a németországi, majd a franciaországi választások enyhítenek a helyzetén, és ezzel együtt gyengülhet a Szerbiára nehezedő nyomás is – írja a Politički.ba, amely egy háborús múlttal is rendelkező politikus személyében látja Dodik utódját, ha a boszniai szerb vezető már Szerbia számára is vállalhatatlanná válik.

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Stock Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near .

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava