Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

ETNIKAI VILLONGÁSOK: Mindenféle karácsonynak vége a Balkánon, a nacionalizmus azonban örökérvényű

tito halott
A 2022. január 7-én megrongált mostari partizánemlékművet, a jól ismert szélsőséges szimbólumok mellett olvasható felirat „Tito je mrtav”, vagyis Tito halott. A szelleme azonban még kísért (Forrás: abrasmedia)

Olvasási idő: 5 perc

Nemzetiségi villongásokkal terhelten telt a pravoszláv karácsony Bosznia-Hercegovinában, a hosszú hétvégének és a felfokozott hangulatnak köszönhetően az etnikai jellegű kilengések is megszaporodtak. A ugyan megszerezték a vezetést, de a megfordították az eredményt, és végül nagy különbséggel nyertek. A következő cikk nem követi az időrendűséget, viszont jól megmutatja, hogy a gyűlölet Bosznia-Hercegovinában és környékén továbbra sem ismer határokat.

Nehéz lesz ez az év

Bosznia-Hercegovinában nehezen indult a 2022-es esztendő. A nemzetiségi és felekezeti hovatartozásra tekintet nélkül elszenvedett egy majd 30%-os gázáremelést, és megközelítőleg 25%-al nőtt a villamos energia ára is. A fogyasztási cikkek piacán emiatt 5-10%-os általános árszínvonal növekedés ment végbe, miután az óra december 31-én elütötte az éjfélt, és nem teljesen váratlanul beköszöntött a 2022-es esztendő.

A katolikus karácsony napjai még békésen, illetve a boszniai lakosság számára az elmúlt 30 évben már a megszokott feszültségek közepette teltek, a pravoszláv karácsony alkalmával azonban nem csak Jézus született meg ortodox módra, hanem a korábbi írásainkban már részletesen taglat amerikai szankciók is világra jöttek a nem éppen angyalnak tartott Milorad Dodik és társai, valamint legalább egy eltévelyedett bosnyák bárány ellen. (Oj, jarane!)A lakossági terheinek növekedése miatt egyébként is “borús ünnepi hangulat” uralkodott a szerb területeken, a többségében a boszniai szerb vezetőket érintő USA-korlátozásokat azonban végképp nem tették a karácsonyfa alá, már abból az okból kifolyólag sem, hogy a szerb néphagyomány nem ismeri a karácsonyfa intézményét.

A balkáni folklórhoz hozzátartozik, hogy a vallási ünnepek idején gyakoribbak a nemzetiségi kilengések, mint ahogy az máskor megszokott, így a 2022. január 7-e és 9-e között – alig 48 óra leforgása alatt – öt nemzeti alapú villongás történt Bosznia-Hercegovinában.

Nem szeretlek, Alija

A boszniai eseménysorhoz köthető a szerbiai Pribojban január 5-én történt „rendőri daj-daj” is, amely tovább mélyítette a bosnyákok és szerbek közötti évszázados (v)iszonyt. A BALK-on részletesen beszámoltunk arról, hogy a szerbiai rendőrség 12 oszlopos tagja egy olyan szerb nacionalista dalt énekelt egy mulatozás során, amely még Aleksandar Vulin, a “szerb világ” megálmodója, és az aktuális szerint is “negatív kontextusban említi Vukovárt és Srebrenicát”. Ez azért már nagy szó!

Vulin azóta el is rendelte – mindenki megnyugtatása végett – a fegyelmi eljárást az érintettekkel szemben, Aleksandar “Szerbelnök” pedig egy újabb, szintén priboji incidens követően bejelentette, hogy napokon belül felkeresi a délszerbiai várost, ami rendjén is van, az államfő legyen ott, ahol a népnek szüksége van rá.

A Drina jobb, illetve mindkét partján zajló események a korábbi évtizedek gyakorlatával egybevágó módon most is megmutatták, hogy a nacionalizmus által motivált önkény és bosszú lényegében nem ismer sem földrajzi, sem államközi határokat.

screenshot atik

Így jutottunk el január 6-án a bijeljinai járásban fekvő Janjaba. A csendes kisváros annak ellenére megőrizte bosnyák többségét, hogy csak pár kilométerre fekszik Szerbiától, és hogy nem ez volt az első ilyen incidens a településen.Az előbb említett napon egy szerb fiatalokból álló csoport hajtott több autóval is a város központjában lévő, 2004-ben megnyitott Atik dzsámihoz, ahol egyikük egy maroklőfegyverből több lövést adott le az épületet elhagyó hívőkre, miközben társai keresetlen szavakkal illették a bosnyák nemzet tagjait.

A lövések következtében senki sem sérült meg, és a rendőrség később elfogta a lőfegyvert használó személyt.

Minden kezdetnek van folytatása

Elcsépelt mondás, hogy az elindult folyamatot nehéz megállítani.

Ennek tudható be a nacionalista néphangulat újabb megnyilvánulása, amivel a janjai eseményeket követően január 9-én a Szerb Köztársaságnak nevezett entitás déli részében fekvő Gackóban szerb nemzetiségű személyek köztereket szálltak meg autóikkal.

A rögtönzött felvonulásokon pirotechnikai eszközök nagy számban történő alkalmazása mellett eldördült pár levegőbe leadott lövés is, majd más bosnyák ellenes klasszikusok mellett a nótás kedvű szerb radikális körökben jól ismert „Ne volim te Alija!” (magyarul: Nem szeretlek, Alija) című dal is előadásra került.

Erre a bosnyákok két okból is “ugranak”. Egyrészt a dal címében szereplő név az “államalapító” Alija Izetbegovićra utal, másrészt a refrénben erre rímelő “balija” kifejezés a bosnyák férfiakra vonatkozó lekicsinylő szó a posztjugoszláv térség mélykultúrájában.

A Gackóban történt bosnyákellenes közterületi rendzavarásokkal egyező jellegű cselekmények zajlottak le január 9-én a boszniai Fočaban és az ENSZ ellenőrzés alatt álló, különleges jogállású Brčko körzetben is. gackoA fočai események csúcspontján a helyi futballklub szurkolói sem spóroltak a szélsőséges politikai nézeteik vizualizálásával.

A mellékelt képen egy fočai társasház január 9-i ünnepi díszítése látható, amelynek ában a háborús bűnös Ratko Mladić tábornok gigantikus képe látható.

Elemzők éjt nappallá téve magyarázzák a boszniai minden szegletében, milyen események vezettek oda, hogy az EU-csatlakozást elsődleges politikai célként deklaráló államban egymást követik az ilyen események.

A legvalószínűbb magyarázat, hogy “ritka rossz volt” a Dodikkal szembeni amerikai bevezetésének időzítése, mivel a vezető boszniai szerb politikus megbüntetése a pravoszláv karácsony első napjára esett.

Ez ráadásul összecseng azzal, hogy a srebrenicai vérengzést megelőzően az egyik pravoszláv karácsony idején bosnyák fegyveresek rohantak ki az ENSZ-ellenőrzés alá helyezett, és fegyvermentes övezetnek nyilvánított enklávéból, és szerbeket mészároltak le a környező falvakban. A részben a srebrenicai mészárlás tagadásával is összefügésbe hozható amerikai szankciók időpontjának megválasztása ebből a szempontból vizsgálva még szerencsétlenebbnek tűnik.

A másik tényező, hogy már az ortodox karácsony előtt a bosnyák média tele volt azzal, hogy alkotmányellenes a boszniai január 9-re meghirdetett napja (Dan Republike Srpske), mert nem szerepel a most a bosnyák oldalon előhúzott daytoni egyezményben.

A köztárság napját a boszniai szerb entitás vezetése egyoldalúan vezette be állami – helyesebben entitási – ünnepként, amit később lelkes bosnyák állampolgárok az alkotmánybíróságon megtámadtak. A testület ki is mondta, hogy az ünnep nem egyeztethető össze a (daytoni) alkotmánnyal, a boszniai Szerb Köztársaságban azonban ennek ellenére minden évben munkaszüneti napként ünneplik.

Ebben az amúgy is feszült helyzetben csendült fel a bosnyákok elleni újabb népirtásra buzdító szerb dal a Drina szerbiai oldalán a priboji rendőrkórus előadásában, ami minden hasonló jellegű boszniai eseményhez megadta a prímet.

Usztasák a partizánok ellen

Az idei január 7-e és 9-e közötti konfliktusok sorában ugyan az első, de lényegében a maga nemében az egyedüli volt az az incidens, amelyet nem szerbek követtek el, így a sor végére hagytuk.

Január 7-én ismeretlen tettes(ek) megrongálták a mostári partizán temető és emlékhely bejáratát. Az elkövetők az emlékműre a “Tito je mrtav” (magyarul: Tito halott) feliratot fújták fel, majd hogy egyértelművé tegyék politikai nézeteiket, jutott festék egy terjedelmes szvasztikára és usztasa „u” betűre is. A végeredményről a nyitó kép tanúskodik.

A mostári partizán temető az “usztasa képzőművészet” legnagyobb nyíltszíni kiállítóhelye, miután a hely jellege miatt a turisztikai látványosságok közé sorolható: Bogdan Bogdanović építész alkotása a Mostari Öreg híd és az óváros után a legkeresettebb turista zarándokhely a város vonzáskörzetében.

Ennek ellenére az emlékmű gondnokát a rongálások nem lepik meg, mivel azok rendszeresek: így a Hercegovinába látogatók az emlékhelyen a szocialista múlt mellett nagy kanállal fogyaszthatják a helyi szélsőjobbos underground folklórt is.

A korábbi vezetés által épített gigantikus emlékművek – azok politikai üzenetére tekintet nélkül – jellemzően siralmas állapotban vannak a második világháborúban is véráztatta Bosznia-Hercegovinában.

A partizánmozgalomnak emléket állító beton monstrumok az újabb háborús időszakban jelentősen rongálódtak, majd a vandalizmus okozott bennük további károkat.

Erős képzavarral élve a szocialista emlékművek felügyeletével és karbantartásával kapcsolatos hiátus önmagában megérne egy misét. A helyzetet jól példázza, hogy a mostani rongálás kapcsán sem a mostari városvezetés, sem a helyi kantonális vezetés (Hercegovačko-Neretvanski Kanton) elöljárói nem tettek lépéseket, de még feljelentést sem.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Friss

Horvátország

A délelőtti órákban, kivétel nélkül minden horvát bíróságra névtelen bejelentés érkezett, amit utána még néhány, a bevásárlóközpontoknak küldött bejelentés követett. Az átvizsgálás során a...

Szerbia

Tomislav Mićović, a Szerbiai Olajvállalatok Szövetségének főtitkára a tengeren érkező orosz kőolajra vonatkozó uniós embargó életbe lépésével kapcsolatban kijelentette, hogy Szerbiában az elkövetkező időszakban...

Horvátország

Kalapács alá kerül a Royal Romance, amely Trogirban vesztegel. A jacht Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátjának és oligarchájának, Viktor Medvedcsuk ukrajnai képviselőnek a...

Horvátország

Horvátországnak összesen négy Black Hawk helikoptere van, amelyből kettőt az Egyesült Államok kormánya adományozta februárban Horvátországnak, a mostani kettőt pedig a horvát védelmi minisztérium...

Bulgária

A holland kormány miniszterei pénteki (december 2-i) tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy támogatják Románia és Horvátország csatlakozását az Európán belül szabad mozgást biztosító schengeni övezethez,...

Magyarország

Olvasási idő: 5 perc Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán...

Horvátország

Olvasási idő: 3 perc Az európai Vc közlekedési korridor horvátországi szakasza egészen közel, mintegy 5 kilométernyire jár a magyar határtól, a ma (december 2-án)...

Szerbia

Olvasási idő: 1 perc Horgoson letartóztattak két marokkói férfit, akiknél csaknem 10 ezer eurót és 202 hamis személyi igazolványt találtak. Hivatalos adatok szerint idén...

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc A horvát államfő kedden (november 29-én) Zágrábban a horvát-szlovén gazdasági fórumon úgy fogalmazott, hogy Magyarország érzelmi, nem pedig racionális okokból...

Magyarország

Olvasási idő: 1 perc A szerb rendőrök hétfőn a preševói határátkelőnél 268 ezer eurót találtak, amelyet két férfi akart átcsempészni Észak-Macedóniába. A szerb belügyminisztérium...

Magyarország

Szerbia

Olvasási idő: 3 perc A szerbiai menekültügyi biztos a csütörtöki, horgosi lövöldözést követően azt ígérte, hogy ezentúl “nulla tolerancia” lesz azokkal a migránsokkal szemben,...

Horvátország

Olvasási idő: 3 perc Az elmúlt napokban Horvátországban elképesztő békevilág volt. Elmaradt a szokásos anyázás, jobbára senki sem mondott semmi jelentőset, nem jelentettek be...

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc A belgrádi liberális Danas napilapban a Vajdasági Szociáldemokrata Párt szóvivője azon méltatlankodik, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Nagy-Magyarország” térképével díszített...

Szerbia

Olvasási idő: 5 perc Vajdasági származású magyarként mindig féltem attól, hogy közeleg az év vége, mert alig múlt el esztendő, hogy ez idő tájt...

Magyarország

Olvasási idő: 1 perc Nemcsak az alkalmassági vizsgákon esnek ki sokan a határvadásznak jelentkezők közül Magyarországon, van ugyanis, akit a bűnmegelőzési célú átvilágítást végző...

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc Adománygyűjtésbe kezdtek a migránsbarát szervezetek az Észak-Szerbiában, vagyis a magyar határ mentén tartózkodó migránsok megsegítésére a kettőskereszt Égesd az erdőt,...

Friss
Bezár

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: