Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Bosznia

KÉSZÜLŐDÉS: A Facebookon szerveződnek a bosnyák harcosok

Olvasási idő: 5 perc

Újra szerveződni kezdtek a zöldsapkások (bosnyák/szerb/horvát: Zelene beretke) Bosznia-Hercegovinában. Ez egy bosnyák félkatonai alakulat volt a kilencvenes években, és az ország középső, valamint északi részén harcolt a szerbek ellen. A csoportnak 2009. június nyara óta van Facebook-oldala, amelyen a napokban hirtelen megnövekedett a forgalom, megkezdődött ugyanis a toborzás.

Készen állnak a harcra 1.

A bosnyák félkatonai alakulat amerikai mintára zöld beret sapkát visel(t). Az Egyesült Államok hadseregében a különleges műveleti csoport tagjai hordanak ilyen fejfedőt, de ennek nincs különösebb jelentősége a bosnyákok esetében, inkább az iszlámban használatos zöld szín ihlethette meg egykoron a bosnyák félkatonai alakulatot.

Ihdija Husejinović, aki nyilván az ellenség megtévesztése végett, a Facebookon több helyen is élesztgeti a “zöldsapkás” múltat, a Zelene Beretke Bosnae BiH oldalon toborozni is kezdett, és mint azt az alábbiakban majd látni fogjuk, nem is eredménytelenül.


Kedves csoporttagok, mivel nap, mint nap pontosan ugyanazokat a jeleneteket nézzük/látjuk, mint 91-ben és 92-ben, hamarosan bővítjük tagságunkat, és megkezdjük az új tagok felvételét.


Tájékoztatni fogjuk Önt, hogy miként, és hogy hol csatlakozzon.


A bosznia-hercegovinai elleni agresszió óta ez az első alkalom, hogy a beret sapkások új tagok új felvételébe kezdenek.

A boszniai zöldsapkások tehát szerveződni kezdtek, ez körülbelül egybeesett azzal, hogy a boszniai szerbek entitási szinten megünnepelték a Szerb Köztársaság (Republika Srpska) megalakulásának/létrejöttének 30. évfordulóját. Arról már beszámoltunk, hogy az ortodox karácsonnyal egybekötött “államünnep” több szerbet arra ösztönzött, hogy kifejezésre juttassa a lelke mélyén szunnyadó gyűlöletet, és a más nemzetekkel szemben érzett felsőbbrendűséget, így a “hazafiság és a kivagyiság” több helyütt nacionalista kilengésbe torkollott.

Persze, a reakciók nem maradtak el a másik oldalon sem, látványosan növekedni kezdett a bosnyák zöldsapkások tábora a Facebookon indított toborzó oldalon, a belépők száma megközelítette az óránkénti ezres sebességet, és azt is látni fogjuk, hogy a gyűlölet ezen az oldalon legalább annyira erős, mint a szerb térfélen.

Tegnap este csatlakoztam a csoporthoz, kb 9,5 ezren voltak, most közel 14 ezren vannak. Örülök, hogy ilyen gyorsan növekszünk, mindannyian békére vágyunk, de úgy kell tennünk, mintha most kellene megvédenünk a területünket…


Üdvözlök mindenkit!

– írta a fenti bejegyzés szerzője, én pedig azt konstatáltam, hogy a cikk keletkezése során tízpercenként legalább százzal növekszik a zöldsapkás oldalra bejelentkezők száma, és hogy már 18,7 ezer követő van, ráadásul ez nem a végső szám.

A bosnyákok egy része tehát készen áll a harcra, egyeseket erre nem is nagyon kell buzdítani.Készen állnak a harcra 2.

A bosnyák zöldsapkás csoportot 1991 nyarán alakították Szarajevóban a Jugoszláv Néphadseregből leszerelt vagy kiugrott katonákból és tisztekből, célul pedig a bosnyák lakosság védelmét tűzték ki a szerb támadásokkal szemben azokon a helyeken, ahova a bosnyák hadsereg nem jutott el.

A kisebb csoportok szinte kizárólag vidéken működtek, és önkétesekből álltak, erre épültek rá a külföldről érkező mudzsahdinek és szalafisták, az utóbbiak székhelye a Bihács közelében lévő Bužimban volt, és van ma is. Ők is készen állnak, a Hamza zászlóalj tagja pontosan tudják, hogy szükség esetén a Zaradostovo patak partján van a sorakozó.

Nekünk Bužimban nincs szükségünk tagságra. Tagjai vagyunk 92 óta, tudjuk, hogy hova kell menni, ha ne adj’ Isten. Kérem Allahot, hogy ne kelljen, és hogy a dédunokáink se éljenek át valami hasonlót, de álljunk készen, és ne engedjük meg 92 megismétlődését… Hamza Zászlóalj, gyülekezési pont Zaradostovo, egy óra alatt készen áll mindenki, felsorakozva… De nyugodjatok le, és imádkozzatok Allahhoz a békéért

– írta Kemil Azra Dizdarević ugyanezen a zöldsapkás Facebook-oldalon, ahol záporoztak a bejegyzések.

Mire idáig értem a cikkel, a jelentkezők száma 19 ezer fölé emelkedett, de tovább érkeztek az újabb “érdeklődők”, és nem csak Boszniából, hanem külföldről is. Tehát a gyűlölet és a bosszú iránti vágyat nem csak az országban élők dédelgetik.

Még többen leszünk, ha Isten is úgy akarja, jönnek a diaszpórából is, akik elmentek, akiket elűztek, bárhol vannak, mint idegenek, akiknek volt valamijük, sokan életüket adták érte, üdvözlet mindenkinek– írta Izudin Balovic Norvégiában, aki mellesleg a “pontot, vesszőt nem ismerek” elnevezésű “facebookos önképzőkörhöz” tartozik, de ez a készülődő háború szempontjából mellékes körülmény, miközben hullott a Salamu Aleikum mindenfelől, és újabb kétszázzal emelkedett a bejelentkezők száma.

Ez itt nem egy hirdetés

Ami most következik, az nem egy “military shop” hirdetése, hanem egy hagyomány- és szakállápoló bosnyák fiatalember, természetesen a ruhához igazított szőrzettel.

Nem biztos, hogy a zöldsapkás oldal tiszteletére öltözött be, és mutatta meg, hogy ő már készen áll, és szóljanak neki, nehogy lekéssen az indulásról, lehet, hogy esetében ez a maskara olyan kellék, mint biztosítási ügynöknek a mellfekvenc. A képen látható Senad Bajric a Facebook tanúsága szerint itt dolgozik: Volvo CE Customer Center Sweden.

Egy óra alatt ugyan nem ér ki a sorakozóra, de legalább elszántnak tűnik.

A képhez 125 hozzászólás érkezett, ilyen is, olyan is. A női posztolók arra figyelmeztették a bosnyák ifjút, hogy ilyentájt a rövidujjú póló nem a legmegfelelőbb viselet Boszniában, mert ott hideg van. Ezt valószínűleg Svédországban is tudják, láttak már telet arrafelé is, de a képen látható úr egyelőre csak “szobaharcos”, és lehet, hogy papucsban van, csak az nem látszik.

Mások azért aggódtak, hogy a fiatalember ezzel a szép ruhával, miként jut be Bosznia-Hercegovinába.

Erre Senad Bajric felesége is begurult, és kiosztotta a férjére bántó megjegyzéseket tevő hozzászólót!

Ide figyelj, kedves Amara, amikor pénzt és csomagokat viszünk oda, és eltartunk pár családot, szomszédot, akkor mi az nekünk, hogy egy egyenruha. itt a diaszpórában… De mi azért sem adjuk fel, veled ellentétben… (ez a rész kifütyülve.) Nekünk itt a diaszpórában, otthon apáink haltak, nagyapáink és nagybátyáink, a rokonság 70%-a az életét adta ezért a Boszniáért. Sajnálattal látom, hogy te egy szégyen vagy odalent délen (ismét kifütyülve).

A számláló ekkor már húszezer felé közeledett, de már látszott a vég, két napos erőteljes oda nem figyelés után a Facebook is észbe kapott, úgy tűnik, hogy a “szaglászó rendszerük” a nemzeti gyűlölet fellángolását nem érzékeli, és a háborús uszítások kiszűrésére egyelőre még nem képes. Vagyis nem Balkán-kompatibilis.

Az oldal adminisztrátorának így maradt annyi ideje, hogy értesítse az “öldöklés iránt érdeklődőket” azokról az email címekről, amelyeken várják a további bejelentkezéseket.

Ami azt jelenti, hogy a szervezkedés nem állt meg, hanem áttevődött a GMailre, a Viberre és WhatsAppra – ezt már korábban bejelentették.

Mindebből az a következtetés vonható le, hogy a háború valós opció, hogy ha secperc alatt mintegy húszezer gyilkolászni vágyó bosnyákot össze lehetett terelni, akkor itt valami nagyon nagy baj van: a daytoni szerződés semmit nem oldott meg, és Bosznia-Hercegovinában semmi sem történt azon kívül, hogy szétlopták a pénzeket.

Ezért Bosznia-Hercegovinában nem Dodikot, vagyis nem csak a szerb Dodikot kellene leváltani, hanem az egész politikai elitet nemzeti hovatartozástól függetlenül, Dodikkal kezdve a bosnyák Bakir Izetbegovićon keresztül az összes amerikai közvetítőig, az orosz diplomatákat pedig, “Lavrovostól, mindenestül” az idők végezetéig ki kellene tiltani az országból, hogy a török szultánról már ne is beszéljünk.

Mert egyébként háború lesz!

[fb_like_btn]

SOKRÉTŰ: Szerbia Románia irányában is erősíti kapcsolatait, nem kicsit
Szerbia átadja Romániának a verseci Luceafărul épületkomplexum tulajdonjogát, hogy a románok főkonzulátust nyithassanak benne. Erről hétfőn írt alá megállapodást Bukarestben ...
Bővebben…
TONHALBÁR: Hol ér véget a szatíra, és hol kezdődik a gyűlöletbeszéd?
Körülbelül egy hónappal ezelőtt, Horvátországban rossz néven vették, hogy Orbán Viktor az olajembargó körül folytatott vita során olyasmit talált kijelenteni, ...
Bővebben…
EBÉDIDŐ: A belgrádi egyetemi városba látogató szerb belügyminiszter a menzát is felkereste
Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy amíg Aleksandar Vučić lesz az ország elnöke, addig Szerbiában nem legalizálják a marihuánát ...
Bővebben…
SZÁRNYAT KAPOTT: A vasárnapi műszakot is vállaló Aleksandar Vučić megnyitotta a Kruševac melletti Rosulje repülőteret
A szerb elnök nem annyira optimista az ország uniós csatlakozását illetően, mint Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter, aki a napokban ...
Bővebben…
UNIÓS CSATLAKOZÁS: Szerbiát az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban mostanában legalább öt dologért fogják fülön, ebből kettő újkeletű
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a katonai (VBA) és a polgári titkosszolgálattal (BIA), valamint a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni ...
Bővebben…
ŠIKARA: Migránsok főzőcskéznek a zombori befogadó központ szomszédságában lévő erdőben 2022 februárjában
Egy szíriai származású szerb állampolgár hozta létre azt a csempészhálózatot, amely zsarolta a konkurenciát és terrorizálta a menekülteket/migránsokat Zomborban, és ...
Bővebben…
MOST JÖN CSAK AZ ANYÁZÁS: Horvátországban csak az csillapíthatja le a kedélyeket, ha a politikusok nyári szabadságra mennek
A horvát köztársasági elnök ismét magára irányította a rivaldafényt, merthogy leszedte a keresztvizet Andrej Plenković miniszterelnökről és Gordan Grlić Radman ...
Bővebben…
JÓ ANYUKA: A bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott nem jutott ki Katarba, viszont az ország külügyminisztere másfél havonta oda utazik
Miközben Šefik Džaferović a boszniai államelnökség bosnyák tagja Brüsszelben kísérelte meg kivívni a tagjelölti státuszt, addig Bisera Turković bosznia-hercegovinai külügyminiszter ...
Bővebben…
Az albán és a macedón miniszterelnöknek már nem kell a következő évszázadig várnia
A bolgár parlament pénteken felhatalmazta az általa két nappal ezelőtt megbuktatott kormányt, hogy vonja vissza a vétót, amellyel Szófia akadályozta ...
Bővebben…

Értesítések

Face – Insta

Napi hírlevél

Naptár

2022. január
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Követés

Napi hírlevél


Kilenc cikk

SOKRÉTŰ: Szerbia Románia irányában is erősíti kapcsolatait, nem kicsit
Szerbia átadja Romániának a verseci Luceafărul épületkomplexum tulajdonjogát, hogy a románok főkonzulátust nyithassanak benne. Erről hétfőn írt alá megállapodást Bukarestben ...
Bővebben…
TONHALBÁR: Hol ér véget a szatíra, és hol kezdődik a gyűlöletbeszéd?
Körülbelül egy hónappal ezelőtt, Horvátországban rossz néven vették, hogy Orbán Viktor az olajembargó körül folytatott vita során olyasmit talált kijelenteni, ...
Bővebben…
EBÉDIDŐ: A belgrádi egyetemi városba látogató szerb belügyminiszter a menzát is felkereste
Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy amíg Aleksandar Vučić lesz az ország elnöke, addig Szerbiában nem legalizálják a marihuánát ...
Bővebben…
SZÁRNYAT KAPOTT: A vasárnapi műszakot is vállaló Aleksandar Vučić megnyitotta a Kruševac melletti Rosulje repülőteret
A szerb elnök nem annyira optimista az ország uniós csatlakozását illetően, mint Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter, aki a napokban ...
Bővebben…
UNIÓS CSATLAKOZÁS: Szerbiát az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban mostanában legalább öt dologért fogják fülön, ebből kettő újkeletű
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a katonai (VBA) és a polgári titkosszolgálattal (BIA), valamint a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni ...
Bővebben…
ŠIKARA: Migránsok főzőcskéznek a zombori befogadó központ szomszédságában lévő erdőben 2022 februárjában
Egy szíriai származású szerb állampolgár hozta létre azt a csempészhálózatot, amely zsarolta a konkurenciát és terrorizálta a menekülteket/migránsokat Zomborban, és ...
Bővebben…
MOST JÖN CSAK AZ ANYÁZÁS: Horvátországban csak az csillapíthatja le a kedélyeket, ha a politikusok nyári szabadságra mennek
A horvát köztársasági elnök ismét magára irányította a rivaldafényt, merthogy leszedte a keresztvizet Andrej Plenković miniszterelnökről és Gordan Grlić Radman ...
Bővebben…
JÓ ANYUKA: A bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott nem jutott ki Katarba, viszont az ország külügyminisztere másfél havonta oda utazik
Miközben Šefik Džaferović a boszniai államelnökség bosnyák tagja Brüsszelben kísérelte meg kivívni a tagjelölti státuszt, addig Bisera Turković bosznia-hercegovinai külügyminiszter ...
Bővebben…
Az albán és a macedón miniszterelnöknek már nem kell a következő évszázadig várnia
A bolgár parlament pénteken felhatalmazta az általa két nappal ezelőtt megbuktatott kormányt, hogy vonja vissza a vétót, amellyel Szófia akadályozta ...
Bővebben…
Cikkek
Bezár