Connect with us

Bosznia

KÉSZÜLŐDÉS: A Facebookon szerveződnek a bosnyák harcosok

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

huszezer
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Újra szerveződni kezdtek a zöldsapkások (bosnyák/szerb/horvát: Zelene beretke) Bosznia- Hercegovinában. Ez egy bosnyák félkatonai alakulat volt a kilencvenes években, és az ország középső, valamint északi részén harcolt a szerbek ellen. A csoportnak 2009. június nyara óta van Facebook-oldala, amelyen a napokban hirtelen megnövekedett a forgalom, megkezdődött ugyanis a toborzás.

Készen állnak a harcra 1.

A bosnyák félkatonai alakulat amerikai mintára zöld beret sapkát visel(t). Az Egyesült Államok hadseregében a különleges műveleti csoport tagjai hordanak ilyen fejfedőt, de ennek nincs különösebb jelentősége a bosnyákok esetében, inkább az iszlámban használatos zöld szín ihlethette meg egykoron a bosnyák félkatonai alakulatot.

zelene beretke 1

Ihdija Husejinović, aki nyilván az ellenség megtévesztése végett, a Facebookon több helyen is élesztgeti a „zöldsapkás” múltat, a Zelene Beretke Bosnae BiH oldalon toborozni is kezdett, és mint azt az alábbiakban majd látni fogjuk, nem is eredménytelenül.

– Kedves csoporttagok, mivel nap, mint nap pontosan ugyanazokat a jeleneteket nézzük/látjuk, mint 91-ben és 92-ben, hamarosan bővítjük tagságunkat, és megkezdjük az új tagok felvételét.

Tájékoztatni fogjuk Önt, hogy miként, és hogy hol csatlakozzon.

A bosznia-hercegovinai elleni agresszió óta ez az első alkalom, hogy a beret sapkások új tagok új felvételébe kezdenek.

A boszniai zöldsapkások tehát szerveződni kezdtek, ez körülbelül egybeesett azzal, hogy a boszniai szerbek entitási szinten megünnepelték a Szerb Köztársaság (Republika Srpska) megalakulásának/létrejöttének 30. évfordulóját. Arról már beszámoltunk, hogy az ortodox karácsonnyal egybekötött „államünnep” több szerbet arra ösztönzött, hogy kifejezésre juttassa a lelke mélyén szunnyadó gyűlöletet, és a más nemzetekkel szemben érzett felsőbbrendűséget, így a „hazafiság és a kivagyiság” több helyütt nacionalista kilengésbe torkollott.

muamer

Persze, a reakciók nem maradtak el a másik oldalon sem, látványosan növekedni kezdett a bosnyák zöldsapkások tábora a Facebookon indított toborzó oldalon, a belépők száma megközelítette az óránkénti ezres sebességet, és azt is látni fogjuk, hogy a gyűlölet ezen az oldalon legalább annyira erős, mint a szerb térfélen.

– Tegnap este csatlakoztam a csoporthoz, kb 9,5 ezren voltak, most közel 14 ezren vannak. Örülök, hogy ilyen gyorsan növekszünk, mindannyian békére vágyunk, de úgy kell tennünk, mintha most kellene megvédenünk a területünket…

Üdvözlök mindenkit!

– írta a fenti bejegyzés szerzője, én pedig azt konstatáltam, hogy a cikk keletkezése során tízpercenként legalább százzal növekszik a zöldsapkás oldalra bejelentkezők száma, és hogy már 18,7 ezer követő van, ráadásul ez nem a végső szám.

A bosnyákok egy része tehát készen áll a harcra, egyeseket erre nem is nagyon kell buzdítani.

Készen állnak a harcra 2.

A bosnyák zöldsapkás csoportot 1991 nyarán alakították Szarajevóban a Jugoszláv Néphadseregből leszerelt vagy kiugrott katonákból és tisztekből, célul pedig a bosnyák lakosság védelmét tűzték ki a szerb támadásokkal szemben azokon a helyeken, ahova a bosnyák hadsereg nem jutott el.

azra

A kisebb csoportok szinte kizárólag vidéken működtek, és önkétesekből álltak, erre épültek rá a külföldről érkező mudzsahdinek és szalafisták, az utóbbiak székhelye a Bihács közelében lévő Bužimban volt, és van ma is. Ők is készen állnak, a Hamza zászlóalj tagja pontosan tudják, hogy szükség esetén a Zaradostovo patak partján van a sorakozó.

– Nekünk Bužimban nincs szükségünk tagságra. Tagjai vagyunk 92 óta, tudjuk, hogy hova kell menni, ha ne adj’ Isten. Kérem Allahot, hogy ne kelljen, és hogy a dédunokáink se éljenek át valami hasonlót, de álljunk készen, és ne engedjük meg 92 megismétlődését… Hamza Zászlóalj, gyülekezési pont Zaradostovo, egy óra alatt készen áll mindenki, felsorakozva… De nyugodjatok le, és imádkozzatok Allahhoz a békéért

– írta Kemil Azra Dizdarević ugyanezen a zöldsapkás Facebook-oldalon, ahol záporoztak a bejegyzések.

diaszpora

Mire idáig értem a cikkel, a jelentkezők száma 19 ezer fölé emelkedett, de tovább érkeztek az újabb „érdeklődők”, és nem csak Boszniából, hanem külföldről is. Tehát a gyűlölet és a bosszú iránti vágyat nem csak az országban élők dédelgetik.

– Még többen leszünk, ha Isten is úgy akarja, jönnek a diaszpórából is, akik elmentek, akiket elűztek, bárhol vannak, mint idegenek, akiknek volt valamijük, sokan életüket adták érte, üdvözlet mindenkinek

– írta Izudin Balovic Norvégiában, aki mellesleg a „pontot, vesszőt nem ismerek” elnevezésű „facebookos önképzőkörhöz” tartozik, de ez a készülődő háború szempontjából mellékes körülmény, miközben hullott a Salamu Aleikum mindenfelől, és újabb kétszázzal emelkedett a bejelentkezők száma.

Ez itt nem egy hirdetés

Ami most következik, az nem egy „military shop” hirdetése, hanem egy hagyomány- és szakállápoló bosnyák fiatalember, természetesen a ruhához igazított szőrzettel.

271759329 1104504980354160 6331690509667539941 n

Nem biztos, hogy a zöldsapkás oldal tiszteletére öltözött be, és mutatta meg, hogy ő már készen áll, és szóljanak neki, nehogy lekéssen az indulásról, lehet, hogy esetében ez a maskara olyan kellék, mint biztosítási ügynöknek a mellfekvenc. A képen látható Senad Bajric a Facebook tanúsága szerint itt dolgozik: Volvo CE Customer Center Sweden.

Egy óra alatt ugyan nem ér ki a sorakozóra, de legalább elszántnak tűnik.

A képhez 125 hozzászólás érkezett, ilyen is, olyan is. A női posztolók arra figyelmeztették a bosnyák ifjút, hogy ilyentájt a rövidujjú póló nem a legmegfelelőbb viselet Boszniában, mert ott hideg van. Ezt valószínűleg Svédországban is tudják, láttak már telet arrafelé is, de a képen látható úr egyelőre csak „szobaharcos”, és lehet, hogy papucsban van, csak az nem látszik.

Mások azért aggódtak, hogy a fiatalember ezzel a szép ruhával, miként jut be Bosznia- Hercegovinába.

Erre Senad Bajric felesége is begurult, és kiosztotta a férjére bántó megjegyzéseket tevő hozzászólót!

– Ide figyelj, kedves Amara, amikor pénzt és csomagokat viszünk oda, és eltartunk pár családot, szomszédot, akkor mi az nekünk, hogy egy egyenruha. itt a diaszpórában… De mi azért sem adjuk fel, veled ellentétben… (ez a rész kifütyülve.) Nekünk itt a diaszpórában, otthon apáink haltak, nagyapáink és nagybátyáink, a rokonság 70%-a az életét adta ezért a Boszniáért. Sajnálattal látom, hogy te egy szégyen vagy odalent délen (ismét kifütyülve).

A számláló ekkor már húszezer felé közeledett, de már látszott a vég, két napos erőteljes oda nem figyelés után a Facebook is észbe kapott, úgy tűnik, hogy a „szaglászó rendszerük” a gyűlölet fellángolását nem érzékeli, és a háborús uszítások kiszűrésére egyelőre még nem képes. Vagyis nem Balkán-kompatibilis.

zelene email

Az oldal adminisztrátorának így maradt annyi ideje, hogy értesítse az „öldöklés iránt érdeklődőket” azokról az email címekről, amelyeken várják a további bejelentkezéseket.

Ami azt jelenti, hogy a szervezkedés nem állt meg, hanem áttevődött a GMailre, a Viberre és WhatsAppra – ezt már korábban bejelentették.

Mindebből az a következtetés vonható le, hogy a háború valós opció, hogy ha secperc alatt mintegy húszezer gyilkolászni vágyó bosnyákot össze lehetett terelni, akkor itt valami nagyon nagy baj van: a daytoni szerződés semmit nem oldott meg, és Bosznia- Hercegovinában semmi sem történt azon kívül, hogy szétlopták a pénzeket.

Ezért Bosznia- Hercegovinában nem Dodikot, vagyis nem csak a szerb Dodikot kellene leváltani, hanem az egész politikai elitet nemzeti hovatartozástól függetlenül, Dodikkal kezdve a bosnyák Bakir Izetbegovićon keresztül az összes amerikai közvetítőig, az orosz diplomatákat pedig, „Lavrovostól, mindenestül” az idők végezetéig ki kellene tiltani az országból, hogy a török szultánról már ne is beszéljünk.

Mert egyébként háború lesz!

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Stock Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near future.

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava