Connect with us

Szerbia

A TITKOSSZOLGÁLAT VIZSGÁLÓDIK: Szerbiában szabotázsakciókra gyanakszanak az energiarendszert veszélyeztető legutóbbi tűzesetekkel kapcsolatban

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

zorana mihajlovic
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 7 perc

A szerb rendőrség és az ottani titkosszolgálat szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy a Kolubara bányamedencében dolgozók egy része szervezett szabotázst folytat, ami az egész ország energiarendszerét “negatívan érinti”. A belgrádi Novosti napilap/hírportál értesülései szerint a Biztonsági Információs Ügynökség (BIA) és a rendőrség által begyűjtött információk arra utalnak, hogy nem véletlenek a gyakori tüzek, balesetek, károk, termelési fennakadások a szerbiai villamosenergia-rendszer szívében, a cél pedig az ország gazdasági és politikai destabilizálása. Történik mindaz azután, hogy az utóbbi időben öt-hat leállás történt a legfontosabb szerbiai bányában és az obrenovaci Nikola Tesla erőműben.

Keresik a főkolompost

A kormányközeli belgrádi lap jól értesült forrásokra azt írja, hogy a hatóságok különösen egy korábbi szakszervezeti vezetőre, Milan Đorđević Đokinra gyanakszanak, aki már nincs a szerbiai villanyszolgáltatónál (Elektroprivreda Srbije, EPS), de volt munkatársaira még mindig nagy befolyást gyakorol. Ezért az ő szerepét mindenképpen kivizsgálják.

Az ártatlanság vélelméről ebben az esetben nem érdemes beszélni, az ehhez hasonló gyanúsítgatások olyannyira mindennapos jelenségnek számítanak arrafelé, hogy külön kifejezés is van rá Szerbiában: ez a “crtanje meta”, amit magyarra úgy lehetne fordítani, hogy a megnevezett személyre céltáblát aggatnak (szó szerint fordítva rajzolnak), hogy a baráti sajtó tudja, kire kell lőni.

Fennáll tehát a gyanúja, hogy Đorđevićnek köze van, vagyis nem csak köze lehet a szabotázsakciókhoz, amelyeket az általa irányított emberek hajtanak végre, akik korábban a beosztottjai voltak.

Az említett akciókat az EPS egyetlen közép- vagy magasabb beosztásban lévő vezetője sem tudta volna végrehajtani, ezt csak az alacsonyabb beosztásúak tehették, közülük is azok, aki közvetlenül a termelésben dolgoznak

– állítja a Novosti informátora.

A következő mondatban a lap tesz egy félfordulatot, és megjegyzi, hogy a Kolubara bányavidéken történt események/tűzesetek mögött egyes kormánytényezők állnak, akik a hatalmi harc során ilyen piszkos, mondjuk szénporos eszközöket használnak a hatalom megszerzése érdekében a szerbiai energiarendszeren belül.

Mielőtt továbblépnénk, nézzük milyen logikai bukfencek vannak az itt felvázotlakban, vagy próbáljuk meg kibogozni, hogy most mi a franc is van.

Miután a rendőrök, ne adj Isten a titkosszolgák arra gyanakszanak, hogy itt gyújtogatások történtek – erre korábban több sajtótermék is utalt – akkor logikusnak tűnik, hogy gyújtogatni csak az képes, aki közel van a szénhez. Erre viszont utasítást nem adhat egy közép- vagy akár magasabb beosztásban lévő vezető, hanem csak az, ha a szénhez nincs is közel, de “közel van a tűzhöz”, hogy stílusosak maradjunk.

A Novosti tehát nem elégszik meg azzal, hogy a szakszervezeti vezető nyakába akassza a céltáblát, mert egy kicsit feljebb szeretne lőnni.

Maga a miniszter gyújtogat?

A belgrádi kormányközeli lap – ne keltsen zavart ez a megfogalmazás, már feljebb is használtuk – azt írja, hogy a történtekkel kapcsolatban jelzésértékű lehet az a nyilvános konfliktus, amely a napokban “lobbant fel” Zorana Mihajlović bányászati ​​és energiaügyi miniszter, valamint a szerb villanygazdaság (EPS) vezető emberei között.

Nem titok, hogy Mihajlović teljes mértékben át akarja venni az irányítást az EPS felett, tekintve, hogy a jelenlegi igazgató, Milorad Grčić nem az ő kádere, és nem működik vele együtt. Ha figyelembe vesszük, hogy a miniszter jó kapcsolatokat ápol az egykori szakszervezeti vezetővel, Đorđevićtyel, akkor ez az ügy különös megvilágításba helyeződik. Vagyis a gyakori leállások & tűzesetek szorosabbra húzták a hurkot Milorad Grčić nyaka körül, és mindez nem sokkal azt követően történik, hogy a szóban forgó szakszervezeti vezetőt elbocsátották, mellette menesztettek persze, négy igazgatót is, akiket ugyan objektív, de a lényeget ezúttal nem érintő felelősség terhel

– állította Novosti informátora, aki ismételten megjegyezte, hogy valaki a munkások közül lehet érintett a gyújtogatásokban, és nem személyesen a miniszterasszony “rakott tüzet”, ez annál is inkább valószínű, mert az energetikai tárca átvétele óta, vagyis már közel két éve, Mihajlović oda sem szagolt a bányáknak, de ha esetleg most nagy hirtelenjében elmenne szétnézni arrafelé, biztosan megnéznék, hogy van-e gyufa a zsebében.

A gyanú szerint a szabotázsokat a fejtésben közvetlenül résztvevők követték el. Az említett szabotázstevékenységet folytató csoport merészségét szem előtt tartva minden jel arra utal, hogy valaki védelmet ígért a szervezőknek és a végrehajtóknak

– írja a belgrádi hírportál, amely megjegyzi, hogy a bányavidéken történt események óhatatlanul politikai vetületet kapnak, ami persze, nem jelenti azt, hogy mindennek esetleg büntetőjogi következményei lesznek: a választások előtt szórakoztatni kell a népet, hadd ámuljon és bámuljon!

Tudsz követni? Mert a java még hátra van, de érdemes lassan olvasni, mert zúgni fog a fejed!

A politikai vetület

A téma valóban komoly politikai vetületeket kapott, bár a Novosti megpróbálja az ügyet az ellenzéki sajtóra kenni, amely azt a képet szeretné kelteni a nép körében, hogy a kormányzat képtelen kézben tartani az energiaügyek irányítását, miután “szembetűnő a kordináció” a Belgrád melleti Nikola Tesla hőerőműben és a Kolubara bányában történt leállások között, ettől az olvasattól azonban tekintsünk el, ez “olcsó játék hülye gyerekeknek”, mivelhogy egészen másról van szó.

grcic zorana

Milorad Grčić , volt EPS-vezér, és Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter

A Novosti cikkét követően, de nem azért, lemondott Milorad Grčić a szerbiai villanygazdaság ügyvezető igazgatója, akinek távozását Aleksandar Vučić szerb államfő az előző esztendő utolsói napjaiban követelte, mert nem tájékoztatta őt időben a Nikola Tesla hőerőműben keletkezett tűzről, amelyet ugyan gyorsan eloltottak, de a titkosszolgálat korábban jelentett, és ez most nem gyanúsítgatást, esetleg csak egy kisebb bogár elültetése.

A szerb ellenzéki média szerint Grčić azért lépett le, mert az ünnepeket követő első kormányülésen úgyis kirúgták volna. Róla már tudjuk, hogy nem a szóban forgó energiaügyi miniszter asszony kádere, és ha esetleg ebben eddig bárki is kételkedett volna, a távozó EPS-vezér nem hagyott semmiféle kétséget efelől. Utolsó munkanapját ugyanis azzal töltötte, hogy lemondólevelet fogalmazott, amelyet nem miniszterelnöknek, hanem egyenesen az államfőnek írt, de ez lehet, hogy csak nagyvárosi legenda, egyébként meg teljesen mindegy, hogy ki volt a címzett, a levél csak egyetlen helyen köthetett ki.

Most, amikor már nem vagyok az EPS megbízott igazgatója, elmondhatom, ami a szívemet nyomja, nem törődve a politikai hierarchiával. Arra szeretnék figyelmeztetni, hogy ha Zorana Mihajlović asszony még három hónapig a bányászati ​​és az energiaügyi minisztérium élén marad, és a választások után egy napig is vezeti a minisztériumot, akkor a villamosenergia-rendszerünk halálra és teljes összeomlásra van ítélve

– olvasható a levélben; a legfőbb mondandó dekodolásához nincs szükség jelmagyarázatra.

Ezt megelőzően nekiugrott a miniszter asszonynak Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt egyik befolyásos alakja, aki korábban Ana Brnabić szerb kormányfővel a “polgári nacionalizmusokról” értekezett egy tévéműsorban, amelyben mindketten félpercenként hajbókoltak Aleksandar Vučić előtt, de az április 3-i választásokra készülve erről szól a szerbiai tévéműsorok kilencven százaléka.

A belgrádi mindenféle média szerdán még csak gúnyolódott Zorana Mihajlović számlájára, akinek azt ajánlotta, hogy nyisson inkább fodrászszalont, miután többet törődik a frizurájával, mint a ráháruló feladatokkal, csütörtökön azonban a lapok teljes erővel nekiestek, és darabokra szedték.

A kormánypárti média azzal vádolta meg a miniszterasszonyt, hogy információkat adott át a külföldi nagykövetségeknek a szerbiai energetikai rendszerről, vagyis enyhén szólva kémkedéssel, kicsit határozottabban fogalmazva, hazaárulással vádolták meg.

Ha ez tényleg igaz, akkor ez elsőosztályú skandalum, amit ki kell vizsgálni

– jelentette ki Tomislav Momirović építési miniszter a Pink TV reggeli műsorában, miközben a szerb államfő egyik kedvenc műsorvezetője, akivel Vučić nyilvánosan is tegeződik, a Happy TV-ben már azt feszegette, hogy Zorana Mihajlović melyik ország spionja, miután Vojislav Šešelj szerb csetnikvajda arra tippelt, hogy a miniszterasszony az amerikaiaknak dolgozik.

A stúdióban üldögélő Mihajlović ezen jókorát hahotázott, és azt mondta, hogy ez fenomenális megállapítás.

Ez azt jelenti, hogy Šešelj akkor engem nagyon szeret, ha az oroszoknak kémkedem?

– tette fel a kérdést a megvádolt politikus, miközben valami szakszervezetisek is találtak rajta fogást azt állítva, hogy a miniszterasszony egyébként azt a korábban Közép-Európában sikeres modellt alkalmazza, hogy lepusztítja a villanygazdaságot, ami utána a nyugati befektetők aprópénzért megveszik az rendszert, vagy annak egyes elemeit.

Pozícióharc

A szerbiai kormányt néhány hónappal a választások előtt tehát nemcsak a belügyminiszter és a miniszterelnök közötti ellentétek feszítik szét, hanem ezer más erő is, ezek közül az egyik, ami most az energiaiparban, illetve a villanygazdaságban lejátszódik, és erre kevés magyarázat az, hogy hamarosan választások lesznek.

A szerb államfő nemrégiben felengedett egy-két lufit azzal kapcsolatban, hogy nem vállalja a pártelnöki tisztséget, így most Szerbiában nem csak a parlamenti helyekért és a miniszteri székekért “mennek ölre” a politikusok, hanem a párton belüli legfontosabb pozíciókért is.

A 2017-es szerbiai elnökválasztások előtt felmerült, hogy a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić helyet Zorana Mihajlovićot jelöli az államfői tisztségre, a szerbek ugyanis már akkor megérezték az idők szavát, miszerint eljött a női államfők kora. A szerb politikus asszony akkor lecsúszott erről a tisztségről, pártbéli ellenfelei viszont most elérkezettnek látják az időt arra, hogy gyengítsék a pozícióit, ha nem is az elnöki, de mondjuk a pártelnöki harcban.

Miután a szerbiai médiában hagyományosan sok szolgalelkű újságíró van, aki egyik vagy másik politikushoz kötődik, így ma már nem mond sokat, ha egyik vagy másik televízióról, hírportálról vagy más sajtótermékről azt mondjuk, hogy kormánypárti, ha nem tudjuk, hogy a párton belül melyik áramlathoz, vagy név szerint melyik politikushoz kötődik.

A szerbiai politikai kavalkádot, főleg pedig a bányászati és energetikai minisztérium körüli hacacárét látva fel kell idéznünk, hogy ez a tárca korábban hosszú-hosszú évekig az Ivica Dačić által vezetett Szerbiai Szocialista Párt hűbéri jussa volt, de a két évvel ezelőtti választásokat követően a haladók a külügyminisztérium mellett ezt is besöpörték maguknak. A Dačić körüli társaságnak jól jön most, hogy a villanygazdaságban és annak ürügyén “egyre magasabb lángokat vetnek” az ellentétek, lehet, hogy dobnak is egy-két lapát szenet a tűzre, ami szinté csak egy kis bogár a fülbe.

Lehet, hogy ezt is vizsgálja a szerbiai mindenható titkosszolgálat, vagyis a Biztonsági Információs Ügynökség (BIA), amelynek a vezetője a “Szerbelnök” egyik leghűségesebb fegyverhordozója, Bratislav Gašić, akit annak idején egy szexista kifejezés miatt vontak vissza a védelmi miniszteri posztról, de ki emlékszik erre már.

ljudmila ulickaja csak egy pestis 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=LjudmilaUlickaja%3ACsakegypestis&t=pi

Mindezek után már csak az maradt nyitva, hogy mit mond minderre a főnök, akitől megkérdezték: nem érzi-e kellemetlenül magát amiatt, hogy a párttársai így viselkednek. Vučić a azzal intézte el az ügyet, hogy csak vitatkozzák jól ki magukat, a kormány meg majd dönt, csak azt az axiómát felejtette el hozzátenni, hogy “a kormány én vagyok”.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html

Koszovó

A koszovói kormányfőnek 6 feltétele van a Szerb Községek Közösségével kapcsolatban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Albin Kurti a feltételeit ismerteti a koszovói parlamenttel
Albin Kurti a feltételeit ismerteti a koszovói parlamenttel a Szerb Községek Közösségének létrehozásával kapcsolatban. Az egyik feltétel a szervezet (szerbezet) nevének a megváltoztatása (Forrás: Screenshot)
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

A koszovói albánok is makacskodnak, és elfogadhatatlan feltételekhez kötik Szerb Községek Közösségének létrehozását. Csütörtökön nem csak Szerbiában ülésezett a parlament, hanem Koszovóban is, bár ez a fogalom – mint tudjuk – a szerb szótárakban nem létezik. Albin Kurti koszovói miniszterelnök a koszovói parlament ülésén napirenden kívül tért ki arra, hogy milyen feltételekkel hajlandó elfogadni a Szerb Községek Közösségének létrehozását, miután ez a kérdés nem szerepelt a napirendi pontok között.

Hat pontba szedte

Albin Kurti koszovói miniszterelnök – aki közben már elutazott Törökországba, hogy Isztambulban találkozzon Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnökkel – hat feltételt terjesztett a koszovói képviselőház elé.

Az első pont szerint az általa “egyesületnek” nevezett szervezetnek összhangban kell lennie a koszovói alkotmánnyal és törvényekkel”.

A második pont alapján a szerbek által “a Szerb Községek Közösségének (ZSO) nevezett szervezet nem lehet “monoetnikus” vagyis egy nemzetiségű, ezért a nevét is meg kell változtatni, ráadásul csak az önkormányzatok “horizontális együttműködését” szolgálhatja.

Az utazónak feltétlenül tudnia kell, hogy hol jár, feltéve, ha ismeri a cirill betűket: Ez a ZSO!

Az utazónak feltétlenül tudnia kell, hogy hol jár, feltéve, ha ismeri a cirill betűket: Ez a ZSO!

A harmadik feltétel szerint a nemzeti kisebbségek jogainak és a vonatkozó védelmi mechanizmusoknak erősíteniük kell a viszonosság elvét – mint fogalmazott – a „két állam” között, és figyelembe kell venniük az európai szabványokat és modelleket.

Kurti kifejtette azt is, hogy a ZSO létrehozása előtt Koszovó északi részén fel kell számolni a Szerbia által létrehozott “illegális struktúrákat”, és minden illegálisan tartott fegyvert le kell adni.

Ötödik feltételként a koszovói miniszterelnök azt szabta, hogy a szervezet létrehozásáról a végleges szerződésnek/megállapodásnak kell kell rendelkeznie, és – mint mondta – csak a „kölcsönös elismerés” után kerülhet rá sor.

A hatodik pontban Kurti követeli, hogy a szerb elnök vonja vissza a Koszovó elismerését megtagadó öt uniós tagállam legmagasabb tisztségviselőinek küldött levelét, amelyben Aleksandar Vučić azt kérte, hogy ezek az országok ne fogadják el Koszovó uniós tagsági kérelmét. Ennek a részleteit a kapcsolódó cikk tartalmazza!

(NEM CSAK) FELTÉTELEZÉS: Ezek a koszovói községek tartoznának a szerbek által követelt Szerb Községek Közösségéhez

(NEM CSAK) FELTÉTELEZÉS: Ezek a koszovói községek tartoznának a szerbek által követelt Szerb Községek Közösségéhez

Kurti ellenáll a Nyugat minden zsarolási kísérletének

A koszovói miniszterelnök közben interjút adott a francia hírügynökségnek, amelyben hangsúlyozta, hogy ellenáll a Nyugat minden „zsarolási” kísérletének”, merthogy “ő csak egyenlőséget és kölcsönös elismerést akar”.

Minket nem lehet zsarolni. Nem lehet megfélemlíteni. Bátor emberek vagyunk, és amit követelünk, az az igazságos bánásmód, az egyenlőség és a kölcsönös elismerés

– nyilatkozta Kurti, aki szerint nem helyes nyomást gyakorolni a Nyugat-Balkán leginkább Európa- és Amerika-barát, valamint leginkább demokratikus országára.

Belgrádra kell nyomást gyakorolni

– jelentette ki a koszovói miniszterelnök, aki szerint Szerbia destabilizálja a Nyugat-Balkánt, és hozzátette, hogy a kölcsönös elismerés nélkül Koszovó számára nincs stabilitás.

Elmondása szerint a társulásról, mármint a Szerb Községek Közösségének létrehozásáról 2013-ban született megállapodás, vagyis az egyik előző kormány idején, de “sok más megállapodással együtt ez sem valósult meg mindkét oldalon”.

Kurti itt arra emlékeztetett, hogy Szerbia például beleegyezett, hogy a továbbiakban nem akadályozza Koszovó nemzetközi elismerésének és integrációjának folyamatát, amit nem tartott be, és amit még Belgrádban még ratifikálnia kell. Emlékeink szerint ezt a nem kötelező érvényű Washingtoni Szerződés tartalmazza.

Az albán diákok tüntetést szerveznek a ZSO ellen

Kurti hatpontos tervére reagált a koszovói ellenzék is, amely azzal vádolja a koszovói miniszterelnököt, hogy a Szerb Községek Közösségének megalakításával kapcsolatos korábbi véleményének a módosításával félrevezette a közvéleményt.

Mint ismeretes a koszovói (albán) miniszterelnök korábban explicite elutasította a Szerb Község Közösségének létrehozását, amit azzal indokolt, hogy Koszovóban nem jöhet létre olyan szervezet, mint -Hercegovinában a Szerb Köztársaság.

Vlora Çitaku, a Koszovói Demokrata Párt vezetője, az ország nemrég hazatért washingtoni nagykövete, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) egykori szóvivője úgy fogalmazott, hogy Kurtinak az általa támasztott feltételekről nem a koszovói parlamenttel, hanem Szerbiával kell tárgyalnia.

A tárgyalásokon a miniszterelnök előtt Szerbia van, köztük pedig a közvetítők. Velük kell tárgyalnia, nem velünk. Nekik kellene elmondani a feltételeket, nem nekünk
Vlora Çitaku is reagált azokra a feltételekre, amelyeket a koszovói miniszterelnök terjesztett a koszovói parlament elé

Vlora Çitaku is reagált azokra a feltételekre, amelyeket a koszovói miniszterelnök terjesztett a koszovói parlament elé (Forrás: Facebook, Vlora Çitaku)

– fogalmazott Çitaku, aki szerint a miniszterelnökkel ellentétben pártja következetes álláspontot képvisel a szerb-albán párbeszédet illetően, és csak a kölcsönös elismerésre összpontosító átfogó megállapodást támogatja.

Bírálta a koszovói miniszterelnököt a PDK egyik parlamenti képviselője, Abelard Tahiri is, aki azzal vádolta meg Albin Kurtit, hogy “nem volt bátorsága napirendre tűzni a közösség (értsd: Szerb Községek Közösségének) létrehozását.

Részletesen el kell magyaráznia a képviselőknek és az ország lakosságának, hogy mi késztette egyik napról a másikra a közösség elfogadására

– mondta Tahiri, aki megjegyezte, hogy Szerbiában külön napirendi pont keretében vitatták meg a kérdést, a koszovói miniszterelnök viszont napirenden kívül hozta fel a témát.

A pristinai egyetemisták mindeközben bejelentették, hogy február 15-re menetelést szerveznek a Szerb Községek Közösségének megalakításával kapcsolatban, amelyet az “Együtt az egyesület ellen” jelszó alatt tartanak meg.

A pristinai egyetem diákparlamentje szerint „a szerb többségű önkormányzatok szövetsége nem jelent több jogot a koszovói szerb közösségnek, viszont nagyobb befolyást biztosít Szerbia számára Koszovó területén”.

Kézzel festett farmerek
Az olvasás folytatása

Szerbia

Szerbiában nincs röghöz kötés, a fiatal orvosok külföldre mennek

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

A szerb twitterezők azt kérdezik, hogy melyik orvos hajlandó gyógyítani ilyen körülmények között, de az is helyes kérdés, hogy melyik fiatal orvos számára jelenet ez perspektívát?
A szerb twitterezők azt kérdezik, hogy melyik orvos hajlandó gyógyítani ilyen körülmények között, de az is helyes kérdés, hogy melyik fiatal orvos számára jelenet ez perspektívát? (Forrás: Twitter)
Kontaktlencse akció »
Olvasási idő: 4 perc

A Balkán számos országára jellemző, hogy a fiatal orvosok szívesebben vállalnak munkát külföldön, mint otthon. Ez jellemző például Horvátországra, de leginkább Szerbiára, ahol a probléma egyre inkább foglalkoztatja a kormányzatot, konkrétan pedig a szerb egészségügyi minisztériumot.

Ki gyógyítja meg a nagymamát?

Danica Grujičić szerb egészségügyi miniszter asszony, azt mondta a fiatal orvosokkal kapcsolatban, hogy azok inkább “anyával és apával maradnak”, mint hogy kimenjenek a boszniai határnál lévő Mali Zvornikba dolgozni.

A belgrádi Vreme cikke szerint felmerül a kérdés, hogy ugyanakkor a fiatal és nem is olyan fiatal orvosok miért hagyják el könnyedén a családi házat, ha adódik a lehetőség, hogy Berlinben, Párizsban vagy Torontóban dolgozhassanak.

Ez nemcsak az alacsony fizetések miatt történik, amelyek nem elegendők a kemény és hosszú egyetemi évek és a szakosodás utáni tisztességes élethez.


Mivel védené az ellenzék az országot?

Dragan Đilas a szerbiai Szabadság és Igazságosság Pártja, aki a CNN közeli N1-es televízióban szokott előfordulni, január elején az egyik műsorban jónak találta, hogy a különleges egységek tagjainak magas a fizetésük.

Ilyen fizetést kellene adni a tanároknak, a nevelőknek, az egészségügyi dolgozóknak, a bíráknak is. Vagy tényleg azt gondolja valaki, hogy az orvos négyszer, a tanárok és nevelők pedig ötször kevesebbet érnek

– jelentette ki Đilas, aki szerint Szerbia az oktatással, nem a fegyverrel lehet megvédeni.


Még jó,hogy a szakosztályok tagjainak magas a fizetése.Ilyen fizetést kellene adni a tanároknak,nevelőknek,egészségügyi dolgozóknak,bíróknak…Vagy tényleg azt gondolja valaki, hogy egy orvos négyszer, a tanárok, nevelők pedig ötször kevesebbet ér.

A közös kutatásból, melyet az Emancipációs Politikai Központ és a Szerb Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezete készített tavaly, kiderül, hogy évente kb. 600 orvos hagyja el Szerbiát.

Ennek egyik oka, hogy a megfelelő életszínvonalat biztosító 114.752 dináros (377 ezer forintos) fizetést csak a szakorvosok kapják, viszont ennek közelébe sem érhetnek azok, akik nem rendelkeznek ilyen képesítéssel, hogy az ápolónőkről és az egészségügyi intézetek nem orvosi vagy ápolói alkalmazottairól már ne is beszéljünk.

A kutatás azt is megállapítja, hogy az alacsonyabb fizetéseken kívül a munkahelyek körüli bizonytalanság, a munkahelyi zaklatás és a bántalmazás is oka lehet a fiatal orvosok távozásának.

Az egészségügyi miniszter a Pink Televízióban felháborodva beszélt a fiatal orvosokról, akik inkább “apjukkal és anyjukkal” élnek vagy Kanadába mennek, mint hogy Mali Zvornikban helyezkedjenek el, vagy éppen ott, ahol hiány van az orvosok, például a Vajdaságban dolgozzanak.

A miniszter asszony itt “elkezdett lelkizni”, és azzal próbálta maradásra bírni az orvosokat, hogy a nagyszüleikről kezdett beszélni, akik egészségügyi ellátásra szorulnak.

Mindent meg akarnak tudni az emberi testről

A Belgrádi Orvosi Egyetem egyik hallgatója a Vreme kérdésére elmondta, hogy a fiatal orvosokat nem csak az alacsony fizetés keseríti el, hanem a hiányzó tisztelet is.

Mindig az alacsony fizetés az oka annak, hogy az emberek elhagyják Szerbiát, különösen vonatkozik ez a fiatal orvosokra, akik még nem rendelkeznek megfelelő specializációval, és nem tudnak munkát találni a magánszektorban

– mondta Julijana M., aki szerint azonban döntésüket az is befolyásolja, hogy Szerbiában nem becsülik meg a tudásukat és az önfeláldozó munkájukat, pedig az minden orvos számára fontos.

Gyakran találkozunk azzal a kijelentéssel, hogy az orvosok semmit nem tudnak, ami leginkább az egyetemistákat és fiatal orvosokat bátortalanítja el, akik valóban segíteni akarnak az embereknek, és mindent meg szeretnének tanulni, amit az emberi testről tudni lehet
A fiatal orvosok számára ez is eléggé elrettentő

A fiatal orvosok számára ez is eléggé elrettentő. A szerb twitterezők szerint ez a kép belgrádi endokrinológiai klinikán készült

– tette még hozzá Julijana, aki szerint a specializáció alacsony minősége és a rossz körülmények sem felelnek meg a várakozásoknak.

Az orvostanhallgató szerint a szerb orvosi alapképzés minősége ugyan talán még jobb is, mint másutt, a doktori és szakorvosi képzés viszont jóval gyengébb, és rosszak a körülmények is, amelyek között azok folynak.

Ezért általában az történik, hogy a fiatal orvosok külföldre mennek szakvizsgázni, bár kezdetben lehet az a céljuk, hogy visszatérjenek Szerbiába, a szakvizsga után azonban inkább külföldön maradnak.

Ott hamarabb találnak megfelelő munkát, mint Szerbiában, a bérek is magasabbak a megélheti költségekhez képest, és külföldön azért is jobb a helyzet, mert a betegek tiszteletben tartják őket

– vélte a belgrádi orvostanhallgató, aki megjegyezte, hogy a falvakban ajánlott orvosi állások mellett természetesen vannak városi munkahelyek is, amelyeket viszont azok az orvosok foglalják el, akik egyszerre dolgoznak a köz- és magánszektorban, illetve azok, akik már nyugdíjba mentek, de nem adják át a munkahelyüket a fiataloknak.

Van-e állami felelősség?

A szerbiai Szolidaritás (Solidarnost) politikai platform közleményt adott ki Danica Grujičić fent idézet “papás-mamás” nyilatkozata kapcsán, amelyben az állam és minisztérium felelősségét firtatta a kialakult egészségügyi helyzetért és az orvosok elvándorlásáért.

Hogyan lássa itt el a fiatal orvos a beteget?

Hogyan lássa itt el az orvos a beteget? A kép vízjele szerint ez egy vajdasági kórház, sejtjük, hogy melyik (Forrás: )

A közlemény szerint az orvosok azért nem hajlandók dolgozni a lepusztult kórházakban és egészségügyi központokban, mert nincsenek meg a munkához szükséges alapfelszerelések, nincs elegendő mentőautó, miközben alacsonyak a bérek, a meghatározott időre szóló szerződések pedig nem garantálják az alapjogokat.

A Szolidaritás azt is hozzátette, hogy Grujičić hajlamos megfeledkezni arról, hogy egyre több orvos hagyja el az országot megélhetési problémák miatt, ezért több és több klinika marad orvos nélkül, az egészségügyi központok pedig sorra zárnak be, ami a rossz egészségügyi politika következménye, amelyet éppen az a politikai garnitúra folytat, amelynek Grujičić is tagja.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Szerbia

CIRKUSZ: Majdnem meglincselték a szerb elnököt a szkupstinában

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Leárulózták a szerb elnököt a parlamentben
Leárulózták a szerb elnököt a parlamentben (Forrás: Twitter)
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 5 perc

Teljes káosz volt a szerbiai parlamentben, amikor a délutáni vita során az erősen jobboldali parlamenti képviselők az emelvényen ülő szerb elnök felé indultak. Az őrség gyorsan beavatkozott, így Aleksandar Vučićnak nem esett bántódása. Az incidenst azok az ellenzéki pártok idézték elő, amelyek a napokban jelezték, hogy “nemzeti frontot” hoznak létre Koszovó megtartása érdekében, most azonban a szerb elnökre támadtak, akivel néhány perccel korábban arról kezdtek licitálni, hogy ki a nagyobb áruló. Már itt megjegyzendő, hogy a dulakodást megelőzően a szerb elnök beszéde során többször is sértegette a neki beszólogató ellenzéki képviselőket, így aztán a szerbiai parlament Koszovóról szóló rendkívüli ülése mindenhez hasonlított, kivéve a civilizált emberek közötti párbeszédhez nem.

A nacionalista ellenzék akcióban

A szerbiai parlamentben délután (február 2-án) rövid időre lehetetlenné vált a munka, miután dulakodássá fajult a szerbiai nacionalista ellenzék és az ország elnöke közötti szóváltás.

A szájkarate során az Új Szerbiai Demokrata Párt (Novi DSS) és a Vuk Jeremić vezette Néppárt képviselői felálltak, és a szerb elnök felé indultak, amire a Szerb Haladó Párt képviselői is felugráltak, így ez a jelenet végül dulakodássá fajult, és majdnem tettlegességhez vezetett.

A szerb parlament kormánypárti elnöke, Vladimir Orlić az incidens előidézésével Miloš Jovanovićot, az Új Szerbiai Demokrata Párt vezetőjét vádolta meg. Rajta kívül az incidens előidézésében tevékenyen részt vett Borislav Novaković (Néppárt) és Boško Obradović, a Dveri vezetője is. Orlić többször felszólította a Néppárt, az Új DSS, A Dveri és a Zavetnici képviselőit, hogy menjenek vissza a helyükre, miközben a Szerb Haladó Párt képviselőit nem figyelmeztette.

Dulakodás a szerb parlamentben, ahol az elnök és az ellenzék arról licitált, hogy ki a nagyobb áruló

A parlamenti cirkusz közepette Vučić meg-meg szólította a koszovói szerbek képviselőit, akik részt vettek az ülésen, valamint a tévénőzőket, vagyis az ország lakosságát, és azt üzente nekik, hogy az ellenzékiek szemmel láthatóan nem törődnek Koszovóval, és csak az ő megbuktatására törekszik, miközben az ellenzéki képviselők árulásról szóló szlogeneket kiabálták.

Az ellenzékiek transzparenseket is mutogattak, amelyeken az volt olvasható, hogy “Nem az ultimátumra!”, “Áruló”, “Árulás”, “Vučić! Elárultad Koszovót!”, és egyúttal a francia-német rendezési terv elutasítását követelték.

Mindeközben Vučić többször is tolvajoknak, bűnözőknek és huligánoknak nevezte a nacionalista pártok képviselőit, akik a fent leírt módon demonstráltak, és kész szerencsének nevezte, hogy “nem ilyenek vezetik Szerbiát”.

A szerb elnök azonban egyáltalán nem tekinthető kizárólag csak áldozatnak, mert beszéde során egyaránt becsmérelte a baloldali és az erősen jobboldali ellenzéket, amitől az utóbbiaknak elborult az agyuk, amihez általában nem túl sok kell.

Boško Obradovićtól például nem állt távol a fizikai konfrontáció gondolata, három évvel ezelőtt a Dveri vezetője a maszkviselés kapcsán akaszkodott össze Zlatibor Lončar egészségügyi miniszterrel a képviselőház bejáratánál, mint az a kapcsolódó cikkből kiderül.

Ki az áruló, és ki nem?

A hangulat a parlamentben akkor vált igazán feszültté, amikor az ellenzéki képviselők felpattantak, és azt kiáltozták Vučić felé, hogy “Áruló! Áruló!”, “Nem adjuk Koszovót!”, amivel megakasztották a szerb elnök beszédét.

Ti adtátok el Koszovót! Mi megvédjük Koszovót a hozzátok hasonlóktól! Szégyeljétek magatokat

– vetette vissza nekik a pulpitusról a szerb elnök, belebonyolódva a politikai licitációba arról, hogy ki a nagyobb áruló Szerbiában, ő vagy a nacionalista ellenzék.

Vučić felrótta az ellenzéknek, hogy leginkább a volt szerb elnök, Vojislav Koštunica nevének említésekor tapsoltak, a volt jobboldali politikus képességeihez képest túl sokáig vezette a volt Jugoszláviát és Szerbiát a 2000-es években.

Önök beszélnek nekem, akik annak idején 1800 albán terroristát engedtek ki a börtönből

– vetette oda a Koštunica-féle párt “jogutódjának” a szerb elnök, miközben ezt a kijelentést kormányoldalról hosszan tartó zúgó taps fogadta, amely közben azért megjegyezte, hogy azok között volt Albin Kurti jelenlegi koszovói miniszterelnök is.

Kurtit, akit a brit közszolgálati televízió, a “sosem részrehajló” BBC, a koszovói Che Guevarának nevezett, a niši (szerb) bíróság 2000-ben pedig 15 év börtönbüntetésre ítélt.

A vád terrorizmus volt, a súlyos ítéletet pedig Szerbia NATO-bombázást követően mondták ki, nyilvánvalóan bosszúból szabták ilyen hosszúra.

A képviselők akkor azt kezdték skandálni “Koszovó Szerbia szíve!”, és fütyültek, amivel megakadályozták, hogy Vučić folytassa a beszédét, miközben ő is folyamatosan visszaszólogatott a pulpitusról.

A dulakodás végül akkor robbant ki, amikor Vučić elkezdte olvasni azoknak a “szerb hősöknek a nevét”, akik az utóbbi időben sebesültek meg a koszovói albánok támadásainak következtében.

A szerbiai liberális ellenzéki sajtó nemrégiben arról cikkezett, hogy a szerb államfő a Szerb Haladó Párt ülésein becsmérli és megalázza a munkatársait, ebből most ízelítőt kaptak az ellenzékiek is, a kételkedők pedig egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy elhiggyék, amit az ellenzéki hírportálok erről írtak.

De mi van a francia-német tervben?

A francia-német tervről sokkal többet nem tudtunk meg, pedig az ellenzék azzal követeléssel érkezett a szerb parlament ülésére, hogy követelje a francia-német javaslat közzétételét, ebből azonban nem lett semmi, nem csak a képviselőházi incidens, hanem a hajlandóság hiánya miatt sem.

A szerb elnök beszédét mondja a parlamentben

A szerb elnök beszédét mondja a parlamentben: Nekem az a feladatom, hogy megvédjem az ország gyermekeit, az ország jövőjét, és a továbbiakban is ezt fogom tenni (Forrás: szerb elnöki Twitter)

Miután az ellenzék ezt már napok óta követeli, Vučić felkészülhetett a válasszal, így beszéde elején azt mondta a nyugati javaslat (francia-német terv) kapcsán, hogy “lesz elegendő idő a döntések meghozására”, de a terv egészét nem hozhatja nyilvánosságra, csak azt mondja el, ami Szerbia számára a “legrosszabb”.

Itt felsorolta, hogy nem tudják megakadályozni a Koszovó tagságát az Európa Tanácsban és a NATO-ban, és azt sem tudják meggátolni, hogy Koszovó az Európai Unió tagja legyen.

Hozzátette, hogy ha választania kell a hatalmon maradás és Koszovó ENSZ-tagsága között, akkor “tudja, hogy mit kell tennie”, mert fel sem merülhet a kérdés, hogy “Vučić vagy Szerbia, mert Vučić Szerbia oldalán áll”.

Ezt már igencsak teátrálisan harsogta, majd még teátrálisabban hozzátette, hogy számára “az alkotmány szentírás, a kapituláció, vagyis hogy megadja magát, viszont nem opció”.

A beszéd során a szerb államfő kitért a Moszkvához fűződő kapcsolatára is, és emlékeztet arra, hogy Szerbia nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, tiszteli Putyin elnököt, de számára egyetlen ország létezik, amelyet szolgál, az pedig Szerbia.

Nekem beszélnek! Vlagyimir Putyin azt sem tudja, hogy Önök kicsodák. Nekem adományozta Alekszandr Nyevszkij-rendet, nem Önöknek. Azért kaptam, mert független országként tiszteljük egymást

– fordult a képviselőkhöz “dagadó mellel” Vučić, aki szerint közte és az ellenzék között az a különbség, hogy neki csak egy hazája van, eltérően egyes ellenzéki képviselőktől, aki közül név szerint Miloš Jovanovićot, az Új DSS vezetőjét említette, neki ugyanis állítólag francia útlevele is lapul a zsebében.

A belgrádi Pink Televízió tudósításából az is kiderült, hogy ebben az áldatlan helyzetben hol állnak a vajdasági magyarok, a parlamenti tudósítás végén ugyanis elhangzott, hogy Pásztor Bálint, a Vajdasági Szövetség parlamenti csoportjának vezetője felszólalásában azt mondta, hogy a VMSZ tagjai az elnöki jelentés elfogadására szavaznak. Úgy látszik, hogy egy kicsit a miénk is ez a cirkusz.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Kontaktlencse akció »

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: