Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Szerbia

POLGÁRI NACIONALIZMUS: Szerb nacionalistának nevezte magát a belgrádi kormány vezetője

POLGÁRI NACIONALIZMUS: Szerb nacionalistának nevezte magát a belgrádi kormány vezetője polarobjektiv tv
A szerb miniszterelnök a kormánypárti Ojektiv TV műsorában. (Screenshot)

Olvasási idő: 2 perc

Szerb nacionalistának vallotta magát a belgrádi kormány vezetője egy rezsimhű hírportál YouTube csatornájának adott interjújában. Ana Brnabić erről Vladimir Đukanovićnak nyilatkozott, aki amellett, hogy a Szerb Haladó Párt jobb szárnyának politikusa és a párt elnökségének tagja, interjúkat is készít az online Objektiv TV számára: ezúttal a miniszterelnököt látta vendégül.

Bárki lehet nacionalista

Az Objektív hírportál egyik alcímének megfogalmazása szerint Ana Brnabić “bevallotta, hogy szerb nacionalista“, és mivel ez egy újévi műsorban hangzott el, akár “újévi ajándéknak” is tekinthető a szerb társadalom számára.

Brnabić meg sem próbált tiltakozni az ellen, hogy a műsorvezető szerb nacionalistáknak nevezte, sőt: egy fél mosolyt elnyomva megjegyezte, hogy a nacionalizmus és a polgári gondolkodás nem zárja ki egymást.

Ez a haza iránti szeretet és tiszteletet jelenti. Én a kormányban, és a kormánynak otthont adó épületben a szerb kormányt képviselem, és ha ott valaki azt mondja, hogy Koszovó független állam, miközben számunkra Koszovó autonóm tartomány, akkor ez a kijelentés az ország iránti tiszteletlenség jele

– nyilatkozta a szerb miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy megregulázott egy amerikai diplomatát, akinek “minden második szava” Koszovó függetlenségére vonatkozott.

A haza védelmében

Brnabić megjegyezte, hogy védelmeznie kell hazája “érdekeit és tekintélyét”, miután az amerikaiak sem tűrnék el, hogy Szerbiából érkezve az Egyesült Államokban hasonlóképpen nyilatkozzon.

Meglepődtek, de bocsánatot kértek, és a beszélgetés folytatásában nem említették meg, hogy Koszovó független állam

– mesélte el az esetet “párttársának és műsorvezetőjének” a szerb miniszterelnök, aki szerint Szerbiában a nacionalista kifejezésnek ugyan negatív konnotációja, de ezzel ő nem ért egyet.

Az ember rendelkezhet polgári orientációval, bár nem tudom, hogy ez mit is fed, ám ez önmagában nem jelenti azt, hogy a polgári orientációval rendelkezők automatikusan nem nacionalisták

– fogalmazta meg álláspontját a szerb miniszterelnök, aki itt rákanyarodott a boszniai Szerb Köztársaságra, amelyet szavai szerint Szerbiának védelmeznie kell, mert a Bosznia-Hercegovinában élő szerbek ugyanolyan szerbek, mint akik Szerbiában élnek.

Anna Brnabić mindezt azzal a kijelentéssel tetézte, hogy szerinte Srebrenicában nem történt népírtás, amivel kapcsolatban semmiféle kifogás nem hangzott el, mivel a műsorvezető is ugyanezt a “kincstári álláspontot” képviseli, sőt!


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

POLGÁRI NACIONALIZMUS: Szerb nacionalistának nevezte magát a belgrádi kormány vezetője balkanac nagy

Időjárás

Facebook-követés


Google-válogatás