Connect with us

Szerbia

POLGÁRI NACIONALIZMUS: Szerb nacionalistának nevezte magát a belgrádi kormány vezetője

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

polarobjektiv tv
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Szerb nacionalistának vallotta magát a belgrádi kormány vezetője egy rezsimhű hírportál YouTube csatornájának adott interjújában. Ana Brnabić erről Vladimir Đukanovićnak nyilatkozott, aki amellett, hogy a Szerb Haladó Párt jobb szárnyának politikusa és a párt elnökségének tagja, interjúkat is készít az online Objektiv TV számára: ezúttal a miniszterelnököt látta vendégül.

Bárki lehet nacionalista

Az Objektív hírportál egyik alcímének megfogalmazása szerint Ana Brnabić „bevallotta, hogy szerb nacionalista„, és mivel ez egy újévi műsorban hangzott el, akár „újévi ajándéknak” is tekinthető a szerb társadalom számára.

Brnabić meg sem próbált tiltakozni az ellen, hogy a műsorvezető szerb nacionalistáknak nevezte, sőt: egy fél mosolyt elnyomva megjegyezte, hogy a nacionalizmus és a polgári gondolkodás nem zárja ki egymást.

– Ez a haza iránti szeretet és tiszteletet jelenti. Én a kormányban, és a kormánynak otthont adó épületben a szerb kormányt képviselem, és ha ott valaki azt mondja, hogy Koszovó független állam, miközben számunkra Koszovó autonóm tartomány, akkor ez a kijelentés az ország iránti tiszteletlenség jele

– nyilatkozta a szerb miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy megregulázott egy amerikai diplomatát, akinek „minden második szava” Koszovó függetlenségére vonatkozott.

A haza védelmében

Brnabić megjegyezte, hogy védelmeznie kell hazája „érdekeit és tekintélyét”, miután az amerikaiak sem tűrnék el, hogy Szerbiából érkezve az Egyesült Államokban hasonlóképpen nyilatkozzon.

– Meglepődtek, de bocsánatot kértek, és a beszélgetés folytatásában nem említették meg, hogy Koszovó független állam

– mesélte el az esetet „párttársának és műsorvezetőjének” a szerb miniszterelnök, aki szerint Szerbiában a nacionalista kifejezésnek ugyan negatív konnotációja, de ezzel ő nem ért egyet.

– Az ember rendelkezhet polgári orientációval, bár nem tudom, hogy ez mit is fed, ám ez önmagában nem jelenti azt, hogy a polgári orientációval rendelkezők automatikusan nem nacionalisták

– fogalmazta meg álláspontját a szerb miniszterelnök, aki itt rákanyarodott a boszniai Szerb Köztársaságra, amelyet szavai szerint Szerbiának védelmeznie kell, mert a Bosznia- Hercegovinában élő ugyanolyan szerbek, mint akik Szerbiában élnek.

Anna Brnabić mindezt azzal a kijelentéssel tetézte, hogy szerinte Srebrenicában nem történt népírtás, amivel kapcsolatban semmiféle kifogás nem hangzott el, mivel a műsorvezető is ugyanezt a „kincstári álláspontot” képviseli, sőt!

Koszovó

KOSZOVÓI ELNÖK: Szerbiának nincs helye az európai nemzetek között, plusz 1 kecske

Közzététel:

a megjelenés dátuma

kecske 2
EGÉSZEN PONTOSAN: Plusz egy kecske menyasszonyi fátyollal (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A koszovói az európai politikai közösség Chisinauban tartott csúcstalálkozóján kijelentette, hogy Szerbia és a bűnözői struktúrák felelősek az erőszak eszkalációjáért. Vjosa Osmani az előbbi mondatból azt a számára logikus következtetést vonta le, hogy Szerbiának nincs helye sem a moldovai csúcson, sem a nemzetek európai közösségében. A szerbek közben a leposavići Lulzim Hetemi polgármesterről neveztek el egy kecskét.

A szerbiai hatóságok bűnözőkkel barátkoznak?

Osmani a belgrádi Danasnak nyilatkozva azt mondta, hogy az észak-koszovói bűnszervezetek tagjai nemzetközi körözés alatt állnak, és a szerb hatóságok nagyon szoros kapcsolatokat ápolnak velük.

Osmani ehhez kapcsolódóan leszögezte, hogy Szerbia nem tartozik az európai közösséghez, mert Oroszország szatellitje.

– Azért vagyok itt, hogy a partnereim támogatását kérjem ennek a trendnek a leküzdéséhez, és annak a megelőzéséhez, amit ez kivált

– mondta a koszovói elnök, aki segítséget szeretne kérni a hazája északi részében működő bűnözői csoportok elleni harchoz, mert véleménye szerint ezek a csoportok destabilizálják az országot.

Osmani hozzátette, hogy nem tervez találkozót Aleksandar Vučić szerb elnökkel, és ragaszkodik a megállapodások végrehajtásához.

Az újságírók megkérdezték a csúcstalálkozón szintén részt vevő szerb elnököt is, hogy találkozik-e valakivel a koszovóiak közül, Aleksandar Vučić úgy tett mintha nem tudná, hogy ki képviseli Koszovót a konferencián.

A szerb ellenzéki Danas hírportál ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a résztvevők kilétét előre közölték a szervezők, ráadásul Osmanit, nem sokkal Vučić előtt fogadta Maia Sandu moldovai államfő.

Osmani kikosarazta Vučićot

A szerb elnökben később tudatosulhatott, hogy Koszovót ki képviseli a konferencián, miután Xavier Bethel luxemburgi miniszterelnöknek nem sikerült összehoznia a szerb államfő és a koszovói elnök találkozóját.

– Valószínűleg hallotta már, hogy Xavier Bethel éppen ezt a kérdést vetette fel a beszélgetésünk során. Szeretett volna kapcsolatot teremteni köztünk és a pristinai hatóságok között, de Vjosa Osmani nem akart találkozni velünk

– mondta Vučić, aki szerint Osmani közölte Bethellel, hogy szervezzenek kétoldalú csúcstalálkozót Brüsszelben, arra majd Kurti elmegy és beszélget a szerb elnökkel.

– Én vele szerettem volna beszélni. Mi mindig és mindenkivel beszélni akarunk, mert párbeszédre van szükség

– bizonygatta a jóindulatát a szerb elnök és értetlenkedve tette fel a kérdést, hogy mi a baj a párbeszéddel, mi a baj a kompromisszumokkal?

Rasszizmus vagy állatkínzás?

A koszovói szerbek közben az albánok elleni, egyelőre politikai harcba bevontak egy kecskét is, amelynek a hátára piros festékkel írták fel a leposavići „3%-os polgármester”, Lulzim Hetemi nevét, a vezetéknevét a kecske egyik, a keresztnevét pedig a másik oldalára.

A kecskét a KFOR által őrzött polgármesteri hivatal elé vezeték, ahol jóadag pékárúval látták el, amit az állat jóízűen falatozni kezdett.

A slusszpoén persze az, hogy a kecskére egy menyasszonyi fátylat is tettek, ami elég erős utalás bizonyos zoofil tevékenységre.

Akinek kétségei lennének a fenti állítás felől, annak segít a zenei aláfestés, amely Halid Muslimović Nevjesta (Menyasszony) című dalának egy részlete, ahol éppen az hangzik el, hogy „jön a menyasszony, és olyan szép, mint a királylány”. (Az egész dal itt hallgatható meg.

Az interneten terjedő videóhoz egy kommentelő azt írta, hogy „a szerb rezsim által irányított szélsőségesek a rasszizmus és az állatkínzás csúnya kombinációját mutatták be Észak-Koszovóban”.

Ehhez valaki rögtön csatolta a brit Mirror egyik 2017-es cikkét, amely szerint a beteg britek Szerbiába utaznak, hogy akár 60 fontért kutyákkal szexeljenek az ottani állatbordélyokban. Ennek a részleteit itt most nem fejtenénk ki.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava