Connect with us

Egyesült Államok

LEJÁRT HATÁRIDŐ: Szerbia nem helyezte át nagykövetségét Jeruzsálembe

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

E4 mOchVUAA3C 7 removebg preview 1
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

 
Aleksandar Vučić szerb elnök közölte, hogy hazája nem költözteti át nagykövetségét Jeruzsálembe, vagyis nem teljesíti a washingtoni szerződés erre vonatkozó pontját. A szerb elnök arra hivatkozott, hogy Szerbia érdekei megváltoztak, miután Izrael elismerte Koszovó függetlenségét, és ez elegendő indok arra, hogy Belgrád kihátráljon a washingtoni szerződésből. Szerbia sokáig küzdött, és még ma is küzd azért, hogy minél kevesebb állam ismerje el Koszovó önhatalmúlag kikiáltott függetlenségét, és most „bünteti Izraelt”, mert ezt megtette.

Szerbia büntet

A BALK három nappal a washingtoni szerződés szeptember 4-i aláírását következőket fogalmazta meg: „nem valószínű, hogy Aleksandar Vučić úgy szállt le Washingtonban, hogy addig nem tér haza, amíg nem jelenti be Szerbia izraeli nagykövetségének áthelyezését Jeruzsálembe.”

Akkor azt is megjegyeztük, hogy az amerikaiak a washingtoni szerződésként emlegetett „nagy átverés” során több békát is lenyeletek a szerbekkel, akik a Koszovóval kapcsolatos előnyökért cserében nagy áldozatokat hoztak, és olyasmit írtak alá a kínaiak és az izraeliek vonatkozásában, amit nem biztos, hogy akartak.

A washingtoni szerződés valójában két papírdarab, amelyek közül az egyiket Aleksandar Vučić szerb elnök írta alá, a másikat pedig Avdullah Hoti, akkori koszovói miniszterelnök, így más kötelezettségek szerepelnek benne Pristina, és megint más Belgrád számára. HATÁRIDŐ: Szerbia nem helyezi át nagykövetségét Jeruzsálembe

Végsősoron szerződésnek sem nagyon tekinthető, mert az eddigi gyakorlat szerint a szerződéseknek legalább két aláírójuk van, itt viszont erről szó sincs, mert az amerikaiak nem írták alá egyik dokumentumot sem, a „szerződő felek” pedig végképp nem tették ezt a másik példányának esetében, miután nem azonos tartalmú dokumentumokról van szó.

Ez csak egy szándéknyilatkozat, vagy legfeljebb egy írásba adott egyoldalú vállalás, bár az ilyen vállalásokat sem illik megszegni, ha valaki komolyan veszi magát, illetve a nemzetközi partnereket.

Koszovó és Izrael teljesítette

Koszovó és Izrael február 1-elsején virtuálisan vette fel a diplomáciai kapcsolatokat. Az erre vonatkozó dokumentumokat Gabriel “Gabi” Ashkenazi izraeli és Meliza Haradinaj- Stublla koszovói külügyminiszter írta alá, egyikük Jeruzsálemben, másikuk Pristinában.

A szerbek fanyalogtak, Aleksandar Vučić szerb elnök már akkor úgy nyilatkozott, hogy Belgrád egyáltalán nem örül az Izrael és Koszovó közötti diplomáciai kapcsolatok létesítésének, és hozzátette, hogy ez semmiképpen sem fogja pozitívan befolyásolni Szerbia kapcsolatait a zsidó állammal.

Nemsokat váratott magára Koszovó jeruzsálemi nagykövetségének megnyitása. A koszovói külügyminisztérium március 14-én a Twitteren hivatalosan jelentette be, hogy a jeruzsálemi nagykövetség megnyitásával “végre teljesült” az Ovális Irodában tett ígéret.

Koszovó az első európai és egyúttal muzulmán többségű ország, amely nagykövetségét Jeruzsálemben nyitja meg, annak ellenére, hogy ezt az Európai Unió és a fontos partnernek számító Törökország is erőteljesen ellenezte.

A BALK tíz nappal ezelőtt azt írta, hogy a belgrádi diplomácia keresi a kibúvókat, miután a washingtoni szerződés július 1-ig adott határidőt a szerb nagykövetség áthelyezésére.

A kritikus pillanat

Carl Bildt, volt svéd miniszterelnök, a délszláv békefolyamat egyik ellentmondásos alakja tette fel a Twitterre az alábbi videót, amelyen az a pillanat látható, amikor Vučić elnök „értesül arról”, hogy szeretné áthelyezni Szerbia nagykövetségét Jeruzsálembe.


A szájról olvasók biztosan meg tudnák mondani, hogy melyik szerb káromkodást dünnyögi maga elé a szerb elnök, gyanítom, hogy azt a három szavast, amelyben Trump elnök egyik felmenőjére történik utalás.

Az antagonizmus

Már tavaly szeptemberben szóltunk arról, hogy a washingtoni szerződés leginkább Izrael érdekeit szolgálja, és újraválasztási esélyeit hivatott elősegíteni, apropót adott ugyanis arra, hogy Nobel-békedíjra jelöljék az azóta már bukott amerikai elnököt, aki „leállította a tömeggyilkosságokat, azóta a szerbek és az albánok ölelgetik egymást„.

Koszovó kapva-kapott az alkalmon, hogy egyel növelje a függetlenségét elismerő országot számát, Szerbia viszont megtalálta azt az antagonizmust, ami miatt elutasíthatja a Jeruzsálembe történő áttelepülést.

A washingtoni szerződés szerb és koszovói változatának teljes körű végrehajtása szinte lehetetlen, a koszovói változat ugyanis megkövetei a diplomáciai kapcsolatok rendezését Koszovó és Izrael között, ami ellentétes Szerbia érdekeivel, legalábbis ezt Belgrádban így ítélik meg.

– Időközben Izrael elismerte Koszovó függetlenségét, mi pedig Szerbia érdekeinek megfelelően fogunk cselekedni, amelyek attól a pillanattól megváltoztak, hogy Izrael elismerte Koszovó függetlenségét

HATÁRIDŐ: Szerbia nem helyezi át nagykövetségét Jeruzsálembe

– jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök, majd hozzátette:

– Voltak megállapodások, és beszéltem az izraeli miniszterelnökkel, akinek egyértelműen elmondtam, hogy nem írtam alá közös dokumentumot az albánokkal és az amerikaiakkal, hanem csak az amerikaiakkal, és ez vonatkozott az Izraellel fennálló kapcsolatainkra.

Vučić kicsit füllentett az aláírókat illetően, de ezen tegyük túl magunkat, nem ez az első eset.

A szerb elnök a fentieket azért hangsúlyozta, mert hetekkel ezelőtt kiderült, hogy izraeli értelemzés szerint a washingtoni szerződés egy klasszikus szerződés, amelyet mindenki aláírt, és ebből adódott is némi szóváltás Izrael szerbiai nagykövete és a szerb külügyminiszter között.

Mindenesetre kérdés, hogy Vučić és Hoti az aláírás előtt tisztában volt-e azzal, hogy a másik szerződése mit tartalmaz, valószínűleg nem. De ez ma már talán mindegy is. Nyugodtan kijelenthetjük ugyanis, hogy a washingtoni szerződés halott, ami ismételten azt jelzi, hogy nem szerb és koszovói érdekeket szolgált, de ezt rögtön az aláírást követően, és azóta is többször elmondtuk.

Bosznia

ERŐDEMONSTRÁCIÓ: Az USA stratégiai bombázókkal gyakorlatozik a boszniai légtérben

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bombázó, államelnökség, Cvijanovic
B-1B LANCER: A miheztartás végett az Egyesült Államok erőt demonstrál a Balkánon (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Felrázta a boszniai szerb politikai elitet az USA szarajevói nagykövetségének azon közleménye, amely szerint a holnapi napon két stratégiai bombázó gyakorlatozik a bosznia-hercegovinai légtérben. A kilencvenes években a Jugoszláv Néphadsereg ellen is bevetett típus megjelenését az USA külügyi vezetése vélhetően erődemonstrációnak szánja a nyugat-balkáni térségben egyre fokozódó feszültség csökkentésére. Kérdés azonban, hogy a B-1B bombázók megjelenése nem lesz-e olaj a (soha nem) szunnyadó parázsra.

Amerikai erődemonstráció

A szarajevói lakosok körében futótűzként terjedt a helyi média egyes felületein megjelent hír, hogy a holnapi napon, azaz május 30-án az amerikai légierő két B-1B Lancer típusú stratégiai nehézbombázója hajt végre alacsony átrepülést a boszniai főváros és más települések légterében.

Az USA szarajevói nagykövetségének közleménye alapján az átrepülés egy gyakorlat keretében valósul meg, amelyben az amerikai légierő és a boszniai hadsereg működik közre.

A gyakorlat célja egyes manőverek végrehajtásán túl, hogy demonstrálják a két ország hadereje közti tartós és stabil együttműködést.

A nyíltan vállalt politikai célzat pedig az, hogy az USA ez úton is kifejezze: „továbbra is kiáll Bosznia-Hercegovina szuverenitása, területi integritása és multietnikai karaktere mellett.”

James Hecker tábornok, az amerikailégierő európai és afrikai egységeinek parancsnoka elmondta, hogy a közös gyakorlattal az amerikai fél és a boszniai haderő együttesen kíván hozzájárulni a nyugat-balkáni térség békéjének és biztonságának megőrzéséhez.

A végrehajtandó manőverek kapcsán annyi vált ismertté, hogy az USA Bosznia-Hercegovinában állomásozó speciális alakulata működik majd együtt a boszniai szárazföldi erőkkel.

Ennek a légi támogatásában vesz részt a két stratégiai bombázóból álló kötelék. Az amerikai gépek a brit királyi légierő Fairfordban lévő bázisáról érkeznek. A gyakorlat pedig Tuzla környékén kerül végrehajtásra, azonban a két gép lényegében egész Bosznia-Hercegovina felett köröz majd, így indokolt volt felhívni a lakosság figyelmét az alacsonyan szálló monstrumokra.

bombázó, Cvijanovic, államelnökség

Nem is egy, hanem kettő jön belőle (Forrás: Twitter)

Az egyenként 23 tonnányi bombateher hordozására alkalmas gépek berepülése amiatt került a boszniai közbeszéd középpontjába, mert az Egyesült Államok szarajevói nagykövetsége a fentieken túl azt is jelezte: a gyakorlat azt szolgálja, hogy „az USA képes legyen kellően rövid idő alatt beavatkozni a régióban, amennyiben az a béke és biztonság fenntartása miatt indokolt lenne.”

A gépek kapcsán pedig jelezték, hogy „azok nagy mennyiségben képesek bármely ellenséggel szemben bevetni precíziós és más hagyományos robbanófejeket.”

Az amerikai külügy bekeményít

A géppár átrepülésével kapcsolatban irdatlan mennyiségű elmélet született a boszniai közírók tollából. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a gyakorlat mindenképpen erődemonstráció az USA részéről, amivel azt akarja az amerikai külügyi vezetés artikulálni a régió vezetői felé, hogy

 • lehet irdatlan sok kínai hitelt felvenni, ahogy azt tette a korábbi években Montenegró,
 • lehet hintapolitikát színlelni, mint Aleksandar Vučić szerbiai elnök,
 • lehet Moszkvába utazni, mint a múlt héten Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke,
 • lehet rendőri akciókkal nemzetiségi összetűzést provokálni, mint pár napja Albin Kurti koszovói miniszterelnök,
 • az USA azonban az egyetlen nagyhatalom jelenleg, amely a hagyományos diplomáciai és gazdasági eszközökön túl, katonai erővel is meg tud jelenni a nyugat-balkáni régióban.

  Az amerikai vezetés pedig ezt meg is teszi, ha kell.

  A katonai gyakorlat vélhetően amiatt kerül Bosznia-Hercegovinában megtartásra, mert a NATO-hoz való csatlakozás kérdése komolyan megosztja ugyan a társadalmat, a hadsereg azonban már megkezdte a felkészülési folyamatot, így be lehetett vonni egy közös gyakorlatba.

  Bármilyen katonapolitikai indok is áll a most megrendezett gyakorlat mögött, annyi biztosan kijelenthető, hogy az USA szarajevói nagykövetsége nem véletlenül kürtölte világgá a legnépszerűbb boszniai internetes hírportálok által a közös gyakorlatot.

  Ennek pedig az állhat a hátterében, hogy az elhúzódó ukrajnai háború miatt a washingtoni külügy egyre inkább elvárná a nyugat-balkáni szövetségesektől, hogy egységesen álljanak ki az amerikai külpolitikai álláspont mellett, és haladjanak az USA és az EU által kijelölt úton.

  Ezzel szemben a valóság az, hogy Koszovóban a helyzet egyre feszültebb, a boszniai politikai viszonyokban is egyfajta látszat egyetértés uralkodik a felszínen a januárban megalakult koalíciós kormány munkája kapcsán, a felszín alatt azonban a napi politikai döntések folyamatos gyanakvás mellett születnek meg.

  De a parázsló balkáni konfliktusok mellett nem felejthetjük el, hogy folyamatosan napirenden van a görög-török szembenállás a török részről egyre nyilvánvalóbb területi igényekkel, és ezen a mostani törökországi választások nem változtattak.

  A balkáni sort bezárva Bulgária, Észak-Macedónia, valamint Montenegró politikai stabilitása és gazdasági helyzete sem egy „geopolitikai matyóhímzés”.

  Mindez vélhetően elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy az amerikai vezetés, látva a balkáni arcvonalban az elmúlt 25 évben leharcolódott diplomatáinak a tehetetlenségét, arra vetemedett, hogy stratégiai bombázók átrepülésével kommunikálja a politikai realitást a kereteket folyamatosan feszegetni próbáló helyi vezetőknek.

  Összecsaptak a szerbek a gyakorlat miatt

  A boszniai szerb politikai kurzus tagjai közül a szebb napokat megért, ellenzéki Demokratikus Fejlődés Platformjának (Platform Demokratskog Progresa, PDP) alelnöke, Igor Crnadak kísérelte meg politikai haszonszerzésre felhasználni a gépek érkezését.

  Crnadak a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) koalíciós partnerének számító Egyesült Szerbség (Ujedinjena Srpska, US) elnökébe, Nenad Stevandićba szállt először bele, aki a boszniai szerb törvényhozás házelnöke.

  Crnadak a házelnökhöz intézett kérdései között szerepelt ugyanis, hogy miért nem tudott a boszniai szerb vezetés az amerikai légierő tervezett manővereiről?

  bombázó, Cvijanovic, államelnökség

  RÖGTÖN INDULNAK: A B-1B a fairfordi reptéren (Forrás: Twitter)

  Stevandić sajátosan válaszolt Crnadak kérdésére, amikor megjegyezte, hogy a két amerikai gép átrepülésének ténye már korábban is ismert volt számára, és amiatt jön két repülő, hogy „az egyik ráijesszen a szerbekre, a másik meg megörvedeztesse őket”.

  Az amerikai légierő megjelenése kapcsán kifejtett elmés választ Crnadak a magyarral leginkább a „felszínes fecsegés” fogalmára lefordítható boszniai szleng „tuc-muc” jelzővel illette, majd indulatosan kifejtette, hogy a boszniai államelnökségnek kellett engedélyezni egy ilyen gyakorlatot, ergo a szerb államelnökségi tag pozícióját betöltő Željka Cvijanović is megszavazta azt.

  A kérdéses gépek kapcsán pedig Crnadak kijelentette, hogy ezek ahhoz a típushoz tartoznak, amellyel a NATO a volt Jugoszláviát, illetve annak főleg szerb részét bombázta a kilencvenes években.

  Crnadak Cvijanović szerepének kidomborításával közvetetten arra akarta felhívni a boszniai szerb figyelmét, hogy a szerb elnökségi tag annak ellenére kellett, hogy megszavazza a NATO gyakorlatot, hogy az őt a tagjai között tudó SNSD élesen ellenzi Bosznia-Hercegovina NATO csatlakozását.

  Végül Crnadak azzal a felvetéssel akarta Stevandićot is belerángatni a boszniai szerbeket komolyan megmozgató témába, hogy talán ő maga is hozzájárult a legutóbbi moszkvai útja során az amerikai bombázók boszniai átrepüléséhez.

  Az eset kapcsán érdemes felidézni, hogy a nyíltan oroszpárti politikát folytató Stevandić idén február 22-én utazott a boszniai szerb törvényhozás vezetőjeként hivatalos látogatásra Oroszországba, ahol az állami Duma vezetőivel tárgyalt.

  Crnadakot és a boszniai szerb ellenzék vezetőit amiatt érdekli kiemelten a moszkvai út, mert az ott történtekről Stevandić csak röviden és homályosan nyilatkozott.

  A Crnadak által kora délután adott interjú „nagyot ment” a helyi médiában, így az SNSD válaszára sem kellett sokat várni.

  Željka Cvijanović a Crnadak által tett kijelentést, miszerint megszavazta a gépek berepülését, hazugságnak minősítette, majd közölte, hogy az ügyben nem a boszniai Államelnökség döntött, és ő maga nem is tudott arról, hogy ilyen gyakorlatra kerül sor.

  Crnadakot pedig felszólította a vádaskodása kapcsán, hogy legközelebb tájékozódjon alaposabban, mielőtt valótlan kijelentéseket tesz.

  Végül jelezte, hogy ő maga az államelnökség tagjaként, illetve más pozícióban sem adna engedélyt egy NATO-hadgyakorlat megtartására.

  Főleg azok után, hogy a főnök, Milorad Dodik boszniai szerb elnök a belgrádi nagygyűlésen Oroszország éltetésével zárta a beszédét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava