Connect with us

Szerbia

A NAGY ÁTVERÉS: Az amerikaiak több békát is lenyelettek a szerb elnökkel

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic alairas
Listen to this article

 
Az amerikaiak a koszovói-szerb megállapodás ürügyén több békát is lenyelettek a szerbekkel. Az egyik a kínaiak kiszorítása Szerbiából, de erről majd egy külön cikkben lesz szó. A másik Szerbia izraeli nagykövetségének áthelyezése Jeruzsálembe, ami a maga nemében valóban történelmi lépés, bár nem biztos, hogy a szerbek ezért utaztak Washingtonba.

Néhány szó a békákról

Nem valószínű, hogy Aleksandar Vučić úgy szállt le Washingtonban, hogy addig nem tér haza, amíg nem jelenti be Szerbia izraeli nagykövetségének áthelyezését Jeruzsálembe.

Nagy a valószínűsége annak, hogy a Fehér Házba érkezése előtt még nem is tudta, hogy ezt akarja.

Carl Bildt svéd diplomata tette először közzé a Twitteren a felvételeket, amelyeken azok a pillanatok láthatók, amikor a szerb elnök értesül arról, hogy ő valójában milyen bátor.


– Íme a pillanat, amikor Vučić értesül arról, hogy az izraeli nagykövetséget Jeruzsálembe helyezi át


Carl Bildt ezzel nem kevesebbet állít, minthogy az amerikaiak hülyére vették a szerb elnököt, és az utolsó pillanatban becsempészték a megállapodás szövegébe az Izraellel kapcsolatos utolsó pontot.

Ez azt jelenti, hogy a szerbek a Koszovóval kapcsolatos előnyökért cserében nagy áldozatokat hoztak, és olyasmit írtak alá a kínaiak és az izraeliek vonatkozásában, amit nem biztos, hogy akartak.

Régi ellenségek

Carl Bildt és Aleksandar Vučić sohasem állt ugyanazon az oldalon.

A volt svéd diplomata ezer szállal kötődik a Balkánhoz, megpróbált ugyanis közvetíteni az egymás ellen harcoló délszláv népek között, mindenekelőtt Bosznia- Hercegovina esetében.

Bildt 1994-ben és 1995-ben az Európai Unió balkáni különmegbízottja volt, jelentős szerepet játszott a daytoni konferencia tető alá hozásában, majd a béke megteremtését követően az első főképviselő volt Bosznia- Hercegovinában.

Abban az időben Aleksandar Vučić a boszniai háború egyik legvéresebb szájú támogatójaként “tündökölt”.

Akár ezzel is magyarázható, hogy a szerb elnök a diplomácia tapintatot mellőzve reagált a közösségi médiában feltűnő “alacsony költségvetésű hülyék” bejegyzéseire, akik közé Carl Bildtet is sorolta.

– Ezek az emberek önmagukból indulnak ki, kezdve Carl Bildttől egészen nem is tudom, hogy kit említsek. Magukból indulnak ki. Tudják, hogy milyen tehetségtelenek, hogy mekkora munkakerülők, és soha semmi értelmes dolgot nem csináltak


– nyilatkozta a szerb elnök, aki hozzátette, hogy az aláírást megelőző éjszaka legalább ötszázszor ellenőrzött minden szót, és az adott pillanatban azt nézte meg, hogy véletlenül nem cserélték-e össze a dossziéját, nehogy valaki más aláírja azt, ami nem az ő példánya.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava