IZRAEL A LEGNAGYOBB NYERTES: Szerbia Jeruzsálembe helyezi át nagykövetségét, Koszovó rendezi kapcsolatait a zsidó állammal

Olvasási idő: 2 perc

Az amerikai közvetítéssel létrejött koszovói-szerb megállapodás legnagyobb nyertese Izrael, de a megállapodás jótékony hatással lehet Donald Trump választási kampányára is. Az amerikaiak szerint a Fehér Házban aláírt szerződésből természetesen hasznot húzhat Koszovó és Szerbia gazdasága is.

Izrael a legnagyobb nyertes

A Washingtonban megtartott két napos koszovói-szerb tárgyalásokon elvben gazdasági kérdésekről volt szó, a találkozó azonban minden kétséget kizáróan nem a gazdasági, hanem a politikai alkukról marad emlékezetes.

A találkozó végén Szerbia és Koszovó aláírt egy “történelmi jelentőségű” megállapodást, amellyel Donald Trump amerikai elnök szerint “Szerbia és Koszovó elkötelezte magát a gazdasági kapcsolatok rendezése mellett”.

A megállapodás körül elég sok az ellentmondás, az viszont diplomáciai áttörés, hogy Szerbia – első európai országként – áthelyezi a nagykövetségét Jeruzsálembe.

Az amerikai elnök nemcsak a helyszínen gratulált a szerb elnöknek a nagykövetség áthelyezéséhez, amelynek a jövő év júliusáig kell megtörténnie, hanem a Twitteren is.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1301923485225230337

Nem mellékesen szólva az Egyesült Államok azzal is nagy szívességet tett legfontosabb közel-keleti szövetségesének, hogy rávette a döntő többségében muzulmán Koszovót a kapcsolatainak rendezésére Izraellel.

Irány Jeruzsálem!

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök üdvözölte a szerbiai lépést.

Folytatjuk a fáradozásokat, hogy más európai országok is áthelyezzék nagykövetségüket Jeruzsálembe

– mondta az izraeli miniszterelnök, aki szerint nem csak az első európai ország van meg, amelynek Jeruzsálemben lesz a nagykövetsége.

A Jerusalem Post beszámolója szerint pénteken ugyanis Koszovó nem csak a kapcsolatok normalizálásába egyezett bele, hanem abba is, hogy nagykövetségét szintén Jeruzsálemben nyitja meg.

Koszovó ezzel az első muzulmán többségű ország lesz, amely ezt megteszi.

A Belgrádban állomásozó Mohamed Nabhan, palesztin nagykövet szerint a szerb lépés sérti a palesztin nép érdekeit, és ellentétes a palesztin helyzet rendezésére vonatkozó ENSZ-határozatokkal.

Nabhan még hozzátette, hogy a szerb döntés káros a Palesztina és Szerbia közötti hagyományos barátság további fejlődése szempontjából.

Eddig csak két ország helyezte át izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe, az Egyesült Államok és Guatemala, de vajon Szerbia és Koszovó lépésével megtörik-e a jég, vagy ez csak elszigetelt döntés marad, amit az amerikaiak préseltek ki a két érintettből.

Belgrádban nem mindenki érti

Ivica Dačić, aki még a szerb külügyminiszteri tisztséget tölti be, úgy nyilatkozott, hogy a szerb kormány majd csak ezután foglalkozik a washingtoni megállapodás Izraelre vonatkozó pontjával.

Dačić is ráakasztotta az igencsak elkoptatott “történelmi” jelzőt a Fehér Házban aláírt dokumentumra, de megjegyezte, hogy minden szerződést két szempontból kell vizsgálni, hogy mit nyer, és mit veszít vele az ember.

A szerb külügyminiszter szerint érthető az izraeli álláspont, hogy kihasználják az amerikai támogatást a nagykövetségek számának növelésére Jeruzsálemben.

Vuk Jeremić, a szerb ellenzéki Néppárt elnöke úgy vélte, hogy a washingtoni megállapodás egyetlen nyertese Izrael.

Jeremić szerint Aleksandar Vučićnak nincs alkotmányos felhatalmazása arra, hogy “intézményesen elfogadott alapok nélkül” bármiről is tárgyaljon, és bármit is aláírjon.IZRAEL A LEGNAGYOBB NYERTES: Szerbia Jeruzsálembe helyezi át nagykövetségét, Koszovó rendezi kapcsolatait a zsidó állammal IZRAEL A LEGNAGYOBB NYERTES: Szerbia Jeruzsálembe helyezi át nagykövetségét, Koszovó rendezi kapcsolatait a zsidó állammal balkanac nagy