Connect with us

Diplomácia

HIVATALOSSÁ VÁLT: Koszovó megnyitotta nagykövetségét Jeruzsálemben

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kisebbnagykovetasszony
A cikk meghallgatása


A koszovói külügyminisztérium bejelentette, hogy az ország hivatalosan is megnyitotta nagykövetségét Jeruzsálemben.

A lépés azután történt, hogy Koszovó és Izrael a washingtoni szerződés alapján február elsején egy online ünnepség keretében felvette a diplomáciai kapcsolatot.

A koszovói külügyminisztérium a Twitteren hivatalosan is közölte, hogy a jeruzsálemi nagykövetség megnyitásával “végre teljesült” az Ovális Irodában tett ígéret.


Hasonló szellemben nyilvánult meg Koszovó jeruzsálemi képviseletének vezetője, aki korábban Koszovó washingtoni nagykövetségének első titkára volt.

Ines Demiri szerint ez egy valóban büszkeségre okot adó történelmi pillanat Koszovó és Izrael viszonyában.


– A legnagyobb megtiszteltetése számomra az életben, hogy alkalmam nyílt megnyitni a nagykövetséget, és büszkén szolgálni hazámat Izraelben

– közölte ugyancsak a Twitteren Ines Demiri.

Albin Kurti, a koszovói miniszterelnöki poszt várományosa az AP-nek adott nyilatkozatában szintén arra utalt, hogy Koszovó betartja a szavát.

– Az emléktábla leleplezése és az állami zászló kitűzése Koszovó izraeli nagykövetségén tükrözi a koszovói kormány elkötelezettségét, hogy eleget tesz a jeruzsálemi diplomáciai misszió létrehozására vonatkozó ígéretnek

– nyilatkozta Kurti.

Az izraeli külügyminisztérium Twitter-oldalán még nem jelentették be hivatalosan a koszovói nagykövetség jeruzsálemi nagykövetség megnyitásának a hírét, az esemény azonban nem maradt észrevétlen izraeli körökben.

Egy gyakran idézett izraeli elemző arra emlékeztetett, hogy Koszovó az első európai és egyúttal muzulmán többségű ország, amely nagykövetségét Jeruzsálemben nyitja meg.


Szerbia hivatalosan még nem reagált az eseményre, de a közösségi médiában olyan jellegű bejegyzések olvashatók, hogy Koszovó nem ország, hanem Szerbia része.

Az kétségtelen, hogy Albin Kurti, a koszovói miniszterelnöki poszt várományosa “nehéz diplomáciai helyzetbe került”, miután az Európai Unió korábban kifejezetten kérte, hogy Koszovó és Szerbia ne nyisson nagykövetséget Jeruzsálemben.

Közben Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök figyelmeztette Koszovót, hogy ez a lépés “károsíthatja Törökország és Koszovó kapcsolatait a jövőben”.
_________________
Forrás: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava