Connect with us

Szerbia

A Reuters szerint Szerbia beleegyezett abba, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Fegyverek
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Reuters brit hírügynökség szerint Szerbia beleegyezett abba, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnába. A brit hírügynökség délelőtt megjelent cikkében arra emlékeztetett, hogy Szerbia az egyetlen európai ország, amely elutasította, hogy szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben, a mostanában napvilágra került dokumentumok szerint azonban állítólag beleegyezett abba, hogy fegyvereket szállítson a hadban álló Kijevnek, és lehet, hogy ezt már meg is tette.

Szerbia és a fegyverek

A brit hírügynökség cikke szerint egy titkos Pentagon-dokumentumból az derül ki, hogy Szerbia elutasította, hogy kivegye részét az ukrán erők kiképzéséből, de kötelezettséget vállalt “halálos segély” küldésére, és az is lehet, hogy már szállított is fegyvereket Ukrajnának.

A dokumentum szerint Szerbiának megvan a politikai akarata és katonai képessége arra, hogy a jövőben ezt megtegye.

A dokumentumot titkos és NOFORN jelzéssel látták el, ami tiltja az információk átadását a külföldi hírszerző szolgálatoknak és hadseregeknek.

Az irat március 2-án kelt, és a vezérkari főnökök egyesített irodájának pecsétjével látták el, ezzel kapcsolatban a Reuters megjegyezte, hogy nem tudta független forrásokból ellenőrizni a hitelességét.

A brit hírügynökség hozzátette, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök hivatala és Ukrajna belgrádi nagykövetsége nem reagált azonnal a kérdéssel kapcsolatos megkeresésre.

fegyverek

Egy kiszivárogtatott dokumentum (Forrás: Twitter)

A Pentagon szintén nem válaszolt azonnal a Reuters kérdéseire a dokumentum Szerbiára való hivatkozásával kapcsolatban, és korábban azt is elutasította, hogy kommentálja a kiszivárgott dokumentumokat.

A cikk szerint Vučić kormánya semlegesnek vallotta magát az ukrajnai háborúban, annak ellenére, hogy az országnak mély történelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatai vannak Oroszországgal.

– Ha ez a dokumentum valós adatokat tartalmaz, akkor vagy Vučić kétszínűségét mutatja Oroszországgal szemben, vagy pedig óriási nyomás alatt áll Washington részéről, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnába

– idézte a Reuters Janusz Bugajskit, a Jamestown Alapítvány külpolitikai intézet kelet-európai szakértőjét.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a kiszivárogtatási üggyel kapcsolatban annyit közölt, hogy vizsgálják a történteket, miközben Pentagon azt közölte, hogy az amerikai nemzetbiztonságnak okozott kárt igyekeznek felmérni.

Ukrajna megsegítése

A Reuters cikke szerint Pentagon négy kategóriába sorolta az Ukrajna kéréseire adott válaszokat a különböző országok részéről:

  • olyan országok, amelyek vállalták, hogy kiképzést és halálos segítséget nyújtanak;
  • olyan országok, amelyek már nyújtottak kiképzést, halálos segítséget vagy mindkettőt;
  • olyan országok, amelyek rendelkeznek a katonai képességekkel és a politikai akarattal, “hogy a jövőben halálos segítséget nyújtsanak.
  • Ausztria és Málta mind a négy kategóriában “nem”-et jelölt meg.

A táblázat nyilvánosságra hozatala alig több mint egy hónappal azután történt, hogy az oroszbarát Telegram globális üzenetküldő alkalmazáson – és számos orosz portálon – nyilvánosságra került dokumentumok szerint egy szerb fegyvergyártó cég novemberben 122 mm-es Grad föld-föld rakétákat szállított Kijevbe.

Itt állítják elő a rakétákat

A valjevói Krušik bejárata: Itt állítják elő a rakétákat, amelyeket a szerbek állítólag Ukrajnának küldtek (Forrás: Krušik)

A dokumentumok között szerepelt egy szállítási jegyzék és egy ukrán kormányzati végfelhasználói igazolás.

Moszkva márciusban közölte, hogy hivatalos magyarázatot kért Belgrádtól az állítólagos szállításokról – idézte az állami TASZSZ hírügynökség Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivőt.

A valjevói Krušik fegyvergyártó cég tagadta, hogy rakétákat vagy más fegyvereket szállított volna Ukrajnának. Vučić “notórius hazugságnak” nevezte az állításokat.

– Nem exportáltunk semmilyen fegyvert vagy lőszert Oroszországba vagy Ukrajnába

– mondta a szerb elnök március 5-i katari látogatásán, miután a botrány kirobbanásakor éppen házon kívül volt.

A Reuters nem tudta függetlenül megerősíteni a Telegramban közzétett szállítási dokumentáció hitelességét.

Kapcsolódó cikk

Moszkva hivatalos magyarázatot vár az Ukrajnába küldött szerb fegyverekről

A háború tavaly februári kezdete óta Vučić igyekszik egyensúlyt fenntartani a Moszkvával való szoros kapcsolatok és az Európai Unióhoz történő csatlakozás célja között.

A Reuters ezzel kapcsolatban a cikk végén még egyszer nyomatékosította, hogy Szerbia az egyetlen állam, amely az Oroszországgal szembeni szankciókat bevezető 44 európai országtól eltérően nem büntette Oroszországot.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vajon mire figyelmeztetett Vučić a Presevo-völggyel kapcsolatban?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Presevo
HAZAFIAK ÉS ÁRULÓK: Vajon gyászolták-e a presevói albánok a Koszovóban lelőtt három szerbet, és félárbócon van-e a szerb zászló? Az már teljesen más kérdés, hogy fordítva van felvonva, így a színek sorrendje alapján a zászló nem a szerbiai, hanem leginkább az orosz lobogóra emlékeztet
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök szerda este adott tévéinterjújában azt mondta, hogy a banjskai hadműveletben a koszovói hivatásos rendőrökön kívül Presevóból származó bűnözők is részt vettek. A Presevo-völgyben élő albánok attól tartanak, hogy ez a kijelentés megtorláshoz vezet a Szerbiához tartozó, de többségében albán lakosságú területeken, miközben a Völgyben élő albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Felhívás megtorlásra

A szerb elnök kijelentésére a szerbiai parlament egyetlen albán képviselője, Shaip Kamberi reagált, aki az iránt érdeklődött a szerb elnöknél, hogy miért mondta azt, hogy “Presevóból származó bűnözők is voltak a koszovói különleges alakulatok tagjai között, akik részt vettek a banjskai terrorakció semlegesítésében”?


Mire figyelmeztetett Vučić?


– Még valami történt. Ott (Banjskánál) nem csak olyan személyek voltak, akik Koszovóból származnak, és részt vettek az üldözésben. Azért nem lehetett ott az EULEX. A szerbek elleni harcra specializálódott személy is voltak ott, egyebek között a presevói községből, akik többszörös bűncselekményeket követtek el. Közülük egyesek ellen 2021-ben elfogató parancsot adott ki Szerbia.


Kamberi arra volt kíváncsi, hogy ez talán egy felhívás az albánok elleni megtorlásra a Presevo-völgyben?

A szerbiai albán képviselő szerint nem ez lenne az első eset, hogy Szerbia a Völgyön töltené ki haragját Koszovóval összefüggésben.

Kamberi ezért felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket, és akadályozza meg a szerb autokrata vezető minden kísérletét, hogy a Presevo-völgyi albánokon álljon bosszút.

A helyi önkormányzat jelenlegi elnöke, Shqiprim Arifi szerint “a koszovói rendőrség által a Koszovó északi részén lévő terrorista bandák megsemmisítése bosszúálló indítékokat váltott ki a Völgyben élő, veszélyeztetett albán lakossággal szemben”.

Arifi aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, és azt mondta, hogy “mélyen aggasztják az elmúlt napok belgrádi nyilatkozatai az észak-koszovói eseményekkel összefüggésben, mert azok nem szolgálják a Szerbiában élő albánok biztonságát és általános jólétét”.

Arifi hivatalában fogadta az EBESZ presevói megbízottját, Andrea Oriciót, akitől sürgős és fokozott figyelmet kért a Völgyben kialakult helyzet szem előtt tartása, valamint az ott élő albánok maximális biztonságának garantálása érdekében.

– A völgyben élő albánok biztonságérzetének megőrzése elengedhetetlen a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartásához a régióban

– mondta Shqiprim Arifi, Presevo község elnöke.

Gyászolnak vagy nem gyászolnak?

A jelenlegi politikai és biztonsági helyzet következtében a Völgy három községében, Bujanovacban, Medvedjában és magában Presevóban is feszült a helyzet, miután a Koszovó északi részén zajló események nemcsak a szerbek által lakott koszovói területeket érintették, hanem az egész régiót, beleértve az albán többségű szerbiai területeket is.

Ezt a helyzetet még kényesebbé teszik a belgrádi hatóságok képviselőinek különféle nyilatkozatai, miközben magában a Völgyben az albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Presevo község ellenzéki képviselői Szerbia iránti hűséggel vádolták meg a helyi önkormányzat már említett elnökét, Shqiprim Arifit, aki a szerdai gyásznapon szerintük félárbócra engedte a szerb zászlót a presevói önkormányzat épületén, amivel a “szolidaritás jelét” mutatta az Aleksandar Vučić, illetve a szerb kormányzat által meghirdetett nemzeti gyásszal “a szerb terroristák” észak-koszovói meggyilkolásával kapcsolatban

Ardita Sinani, Albin Kurti koszovói miniszterelnök Presevo-völgyi politikai tanácsadója, valamint a Demokratikus Akciópárt presevói szervezetének vezetője a közösségi médiában közzétett egy fotót, amelyen a szerb nemzeti zászló látható az önkormányzat épületén.

Arifi cáfolta, hogy félárbócra engedték a zászlót, és hogy szolidaritás vállalva az önkormányzat betartotta a Szerbiában meghirdetett nemzeti gyászt, ezért minden kételkedőt meghívott, hogy keressék őt fel.

Hazafiak és árulók Presevóban

Miközben az ellenzéki kritika miatt egymás leárulózása folyik, az Albán Nemzeti Tanács elnöke, Nevzad Lutfiu önmérsékletre szólította fel a politikai tényezőket.

– Amikor a koszovói politikai pártok összetartanak a nemzeti érdekek mentén az előállt helyzettel kapcsolatban, a Völgyben érthetetlenek és nagyon károsak a politikai tényezők közötti viták

– jelentette ki Lutfiu, aki szerint a mostani helyzetben megfontoltságra és önmérsékletre van szükség.

– Van egy problémánk, a diszkrimináció és az elnyomás, amit Szerbia gyakorol velünk szemben, és a hangsúlyt ennek a kérdésnek a megoldására kell helyeznünk. Ezért kivétel nélkül felszólítom a Völgy összes politikai pártját, hogy egyesüljön, és vonuljon ki ebből a felesleges kommunikációs diskurzusból, amely nem vezet sehova!

– zárta a gondolatát Lutfiu.

A Presevo-völgyben élő albánok politikai és intézményi képviselői a pluralizmus szerbiai kialakulása óta aktív részesei az ország közéletének, és a kölcsönösség elve alapján folyamatosan ugyanazokat a jogokat kérik a maguk számára, amit Szerbia követel a koszovói szerbek vonatkozásában. Azt is szeretnék elérni, hogy vonják be őket a Koszovóval kapcsolatos rendezési folyamatba, de ezzel a kérésükkel egyelőre süket fülekre találtak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava