Connect with us

Szerbia

NAUMOV-ÜGY: Senkinek sem kell a szerbek által lekapcsolt ukrán titkosszolgálati vezető

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vulin patrusev 2020
JÓBAN VANNAK: Aleksandar Vulin és Nyikolaj Patrusev már korábbról ismeri egymást, amit ez a 2020-as fotó is bizonyít (Forrás: szerb belügyminisztérium)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Eddig sem Ukrajna, sem Oroszország nem kérte Szerbiától az ukrán titkosszolgálat (SBU) egyik magasrangú tisztjének kiadatását, akit június 7-én Szerbiában tartóztattak le, miközben Észak- Macedóniába igyekezett német származású társa/sofőrje társaságában. Andrij Naumov az ukrán titkosszolgálat belbiztonsági osztályát vezette, és február 23-án hagyta el hazáját, mindössze néhány órával az előtt, hogy Oroszország letámadta Ukrajnát.

Senkinek sem kell

A szerb határőrök 607 990 eurót, ami mai árfolyamon mintegy 245 millió forintnak felel meg, valamint 124 924 dollárt (több, mint 50 millió forintot), valamint két smaragdot találtak a két férfinál a preševoi határátkelőhelyen.

Ukrajna ez idáig nem küldött hivatalosan kiadatási kérelmet Szerbiának a biztonsági szolgálat szökésben lévő egykori tábornokának hazapaterolása érdekében, akit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök időközben megfosztott rangjától.

Az ukrán nyomozók szerint hazaárulás miatt indulhat büntetőeljárás Naumov ellen, ha netalán hazakerül, miután azzal gyanúsítják, hogy “információkat gyűjtött” a csernobili tiltott övezet biztonsági rendszereinek működéséről.

A The Insider független orosz portál augusztus 30-án orosz és ukrajnai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Naumov olyan információkat adott át az orosz biztonsági szolgálatoknak, amelyek lehetővé tették az orosz hadsereg számára a csernobili erőmű gyors elfoglalását.

Naumov szerbiai ügyvédje, Tanja Savić úgy nyilatkozott a BIRN internetes magazinnak, hogy Oroszország sem érdeklődött az ukrán titkosszolgálati vezető iránt, pedig a szerbiai sajtó korábban azt feltételezte, hogy Moszkva szeretné megkapni Naumovot Szerbiától.

A szerbek által elfogott ukrán titkosszolgálati vezető ellen a niši ügyészség rendelt el vizsgálatot pénzmosás alapos gyanúja miatt, Savić szerint azonban ezzel kapcsolatban még egyetlen bizonyítékokat sem láttak, a niši fellebbviteli bíróság azonban ettől függetlenül meghosszabbította a két gyanúsított előzetes letartóztatását.

Az orosz szál

Aleksandar Vučić szerb elnök júliusban elutasította, hogy kommentálja a Naumov-ügyet, viszont ne feledjük, hogy közben Aleksandar Vulin szerbiai belügyminiszter, “külügyminiszternek álcázva magát”, Moszkvában járt, ahol információkat adhatott át az oroszoknak Naumovval kapcsolatban, és az oroszok akár instruálhatták is Vulint. Ebből kifolyólag feltételezhetjük, hogy az oroszoknak nem kell feltétlenül “birtokba venniük” Naumovot, amíg van egy Vulinjuk.

Ezzel a véleményünkkel nem vagyunk egyedül, főleg miután a Moszkvába látogató Vulin megbeszélést folytatott Nyikolaj Patrusevvel, az orosz biztonsági tanács titkárával, aki Vlagyimir Putyin belső köréhez tartozik, és régi KGB-s bajtársként az orosz elnök egyik legközelebbi tanácsadója.

Patrusev és Vulin már korábbról ismerik egymást, két évvel ezelőtt tartott moszkvai találkozójuk alkalmával állítólag a legszigorúbb titoktartás mellett munkacsoportot hoztak létre a (Washington által inspirált) “színes forradalmak” letörésére, beleértve ebbe a tömegtüntetések megakadályozását és az ellenzéki aktivisták vegzálását/megfigyelését.

Mindez (nem) csak spekuláció, de ha már itt tartunk, akkor jegyezzük meg, hogy a Naumov-ügy lehetett az egyik oka annak, hogy nem a szerb külügyminiszter, hanem Vulin ment most Moszkvába, amit természetesen nem tehetett volna meg a szerb elnök, Aleksandar Vučić tudta és beleegyezése nélkül.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava