Connect with us

Szerb Köztársaság

ZAVARTA A SZIRÉNA: Támadás érte a boszniai szerb elnök hercegovinai programját előkészítő személyek autóját Mostar közelében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

boszniai szerb elnok
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Miközben a nyugat-balkáni régióban a Vihar hadművelet 27. évfordulója miatt a belgrádi és zágrábi vezetés közt vívott kommunikációs ütközetre figyeltek a régió iránt érdeklődők, aznap szokatlan incidens történt Bosznia- Hercegovinában, mivel egy meglehetősen bátor tettes megrongálta a boszniai Szerb Köztársaság államfőjének a biztonságáért felelős egyik személy járművét.

Veszélyes utakon

A boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztérium egyik tagja – aki Željka Cvijanović elnök asszony személyes biztonságáért felel csütörtökön délután öt óra körül jelezte a hercegovinai-neretvai kanton belügyminisztériumának, hogy egy Hyundai gyártmányú jármű keresztbe állt a forgalmas M17 jelzésű főúton Mostar közelében a járműve előtt, amely Cvijanović kabinetjéhez tartozik, és megállásra kényszerítette.

A kellemetlenkedő Hyundai vezetője ezt követően kiszállt a kocsiból, és letépte, majd az aszfalthoz vágta a hivatali jármű szirénáját. A történtekről több információt hivatalosan nem osztottak meg, így az sem vált ismertté, hogy az elkövetővel kialakult-e szóváltás, illetve történt-e dulakodás. Azt sem tudni, hogy az elkövetőt letartóztatták-e, vagy elmenekült a helyszínről.

Dragan Lukač, a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere az eset kapcsán tartott augusztus 5-i sajtótájékoztatójában elmondta, hogy azonosították a hivatali járművet megtámadó személyt.

A belügyér hangsúlyozta, hogy Cvijanović nem volt a helyszínen, így nem is kerülhetett veszélybe, a támadás pedig nem egy járműoszlop ellen irányult, hanem egy “magányos” hivatali jármű ellen, amely azokat szállította, akik Cvijanović augusztus 5-i hercegovinai látogatását készítették elő.

Lukač megerősítette, hogy a jármű megkülönböztető jelzéssel közlekedett, azt azonban nem kívánta kommentálni, hogy ez dühítette-e fel a támadót.

Visszaeső elkövető

A boszniai szerb belügyminiszter ezen túlmenően csak annyit volt hajlandó megosztani a médiával a tettes kilétét illetően, hogy más bűncselekmények elkövetése miatt már korábban is ismert volt a riasztott kantonális rendőrség előtt.

Lukač elmondta továbbá, hogy a nyomozás érdekei azt követelték, hogy az esettel kapcsolatos első hírek csak augusztus 5-én jelenjenek meg a boszniai médiában.

A boszniai szerb elnökasszony aznapi programja is alátámasztja, hogy Cvijanović valóban nem tartózkodott a támadás pillanatában az érintett járműben, mert a reggeli órákban Banja Lukában fogadta a Bosznia- Hercegovinába akkreditált norvég nagykövetet, a bejelentés beérkezésekor pedig már Újvidéken volt, és a szerbiai kormány meghívására a Vihar hadművelettel kapcsolatban szervezett állami megemlékezésen vett részt.

Az N1 hírportál boszniai osztályának értesülése alapján a megtámadott járműben egy rendőri személy tartózkodott, aki valóban Cvijanović testőrségének tagja, továbbá két nő ült még az autóban, akik szintén az elnökasszony másnapra tervezett látogatásának előkészítésében működtek közre.

Az eset kapcsán Cvijanović kabinetje nem adott ki nyilatkozatot, ehelyett magvas közhelyet osztotta meg a helyi sajtóval a Vihar hadművelettel kapcsolatban, amely szerint “az erős Szerbia és az erős boszniai Szerb Köztársaság a garancia arra, hogy soha többé ne történhessen a szerb néppel olyan jellegű katasztrófa, mint amilyen a Vihar volt”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szlovákia

3+1: Nem csak Orbán, hanem Vučić és Dodik is az elsők között gratulált Ficónak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Orbán gratulált
EGY AZ IRÁNY: Egymásra találtak, így már négyen vannak (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Orbánhoz hasonlóan Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök is az elsők között gratulált Robert Ficónak ahhoz, hogy a legtöbb szavazatot kapta a szlovákiai parlamenti választásokon. Ezt a példát követte Milorad Dodik is, aki állami szintre emelte egyelőre csak entitásként fungáló hazáját. Mindhárman írásos formában, az X-platformon köszöntötték a “szlovák hazafit”.

Nu, págágyí!


– Találjátok ki, ki tért vissza!

A magyar miniszterelnök ezzel kezdte X-platformos bejegyzését, amelyben gratulált Robert Ficónak a szlovák parlamenti választáson elért “vitathatatlan győzelméhez”.

Orbán megjegyezte, hogy “egy hazafival mindig jó együtt dolgozni”, ami elé várakozással tekint.

Orbán gratulált

Vučić sem késlekedett a “szlovák hazafi” köszöntésében

A szerb elnök szintén gratulált Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választáson aratott győzelméhez.

Aleksandar Vučić azt írta a Ficónak küldött üzenetében, hogy szívből gratulál neki a parlamenti választáson megszerzett első helyéhez a baráti Szlovákiában.

A szerb államfő annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az elkövetkező időszakban elmélyítik a két ország közötti együttműködést, valamint hogy a továbbiakban közösen dolgoznak a partnerség erősítése érdekében ezekben a kihívásokkal teli időkben.

Orbán gratulált

Dodik is megpróbált igazi államfőként viselkedni (Forrás: X-platform)

Dodik sem maradhatott ki

Az elsők között gratulálók sorából nem maradhatott ki Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke sem, aki szintén beikszelte Ficót.

A boszniai szerbek Miléje az X-platformon Ficónak és a pártjának egyaránt gratulált a választásokon elért győzelemhez, és egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy Fico alakíthatja meg Szlovákia új kormányát.

Dodik megjegyezte, hogy Szlovákia a jövőben is a haladás és a fejlődés útján halad tovább a lakosság támogatását élvező Ficóval, mint az ország új miniszterelnökével.

A boszniai szerb vezető azt írta, hogy jó gazdasági és egyéb együttműködést remél a két baráti ország között, amivel nem csak gratulált Ficónak, hanem ebből az apropóból az entitási szintről állami szintre emelte az általa vezetett Szerb Köztársaságot.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava