Connect with us

Szerb Köztársaság

ZAVARTA A SZIRÉNA: Támadás érte a boszniai szerb elnök hercegovinai programját előkészítő személyek autóját Mostar közelében
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Miközben a nyugat-balkáni régióban a Vihar hadművelet 27. évfordulója miatt a belgrádi és zágrábi vezetés közt vívott kommunikációs ütközetre figyeltek a régió iránt érdeklődők, aznap szokatlan incidens történt Bosznia- Hercegovinában, mivel egy meglehetősen bátor tettes megrongálta a boszniai Szerb Köztársaság államfőjének a biztonságáért felelős egyik személy járművét.

Veszélyes utakon

A boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztérium egyik tagja – aki Željka Cvijanović elnök asszony személyes biztonságáért felel csütörtökön délután öt óra körül jelezte a hercegovinai-neretvai kanton belügyminisztériumának, hogy egy Hyundai gyártmányú jármű keresztbe állt a forgalmas M17 jelzésű főúton Mostar közelében a járműve előtt, amely Cvijanović kabinetjéhez tartozik, és megállásra kényszerítette.

A kellemetlenkedő Hyundai vezetője ezt követően kiszállt a kocsiból, és letépte, majd az aszfalthoz vágta a hivatali jármű szirénáját. A történtekről több információt hivatalosan nem osztottak meg, így az sem vált ismertté, hogy az elkövetővel kialakult-e szóváltás, illetve történt-e dulakodás. Azt sem tudni, hogy az elkövetőt letartóztatták-e, vagy elmenekült a helyszínről.

Dragan Lukač, a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere az eset kapcsán tartott augusztus 5-i sajtótájékoztatójában elmondta, hogy azonosították a hivatali járművet megtámadó személyt.

A belügyér hangsúlyozta, hogy Cvijanović nem volt a helyszínen, így nem is kerülhetett veszélybe, a támadás pedig nem egy járműoszlop ellen irányult, hanem egy “magányos” hivatali jármű ellen, amely azokat szállította, akik Cvijanović augusztus 5-i hercegovinai látogatását készítették elő.

Lukač megerősítette, hogy a jármű megkülönböztető jelzéssel közlekedett, azt azonban nem kívánta kommentálni, hogy ez dühítette-e fel a támadót.

Visszaeső elkövető

A boszniai szerb belügyminiszter ezen túlmenően csak annyit volt hajlandó megosztani a médiával a tettes kilétét illetően, hogy más bűncselekmények elkövetése miatt már korábban is ismert volt a riasztott kantonális rendőrség előtt.

Lukač elmondta továbbá, hogy a nyomozás érdekei azt követelték, hogy az esettel kapcsolatos első hírek csak augusztus 5-én jelenjenek meg a boszniai médiában.

A boszniai szerb elnökasszony aznapi programja is alátámasztja, hogy Cvijanović valóban nem tartózkodott a támadás pillanatában az érintett járműben, mert a reggeli órákban Banja Lukában fogadta a Bosznia- Hercegovinába akkreditált norvég nagykövetet, a bejelentés beérkezésekor pedig már Újvidéken volt, és a szerbiai kormány meghívására a Vihar hadművelettel kapcsolatban szervezett állami megemlékezésen vett részt.

Az N1 hírportál boszniai osztályának értesülése alapján a megtámadott járműben egy rendőri személy tartózkodott, aki valóban Cvijanović testőrségének tagja, továbbá két nő ült még az autóban, akik szintén az elnökasszony másnapra tervezett látogatásának előkészítésében működtek közre.

Az eset kapcsán Cvijanović kabinetje nem adott ki nyilatkozatot, ehelyett magvas közhelyet osztotta meg a helyi sajtóval a Vihar hadművelettel kapcsolatban, amely szerint “az erős Szerbia és az erős boszniai Szerb Köztársaság a garancia arra, hogy soha többé ne történhessen a szerb néppel olyan jellegű katasztrófa, mint amilyen a Vihar volt”.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava