Connect with us

Bosznia

Jelentősen megnőtt a menedéket kérő oroszok száma a boszniai-horvát határon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az oroszok igyekeznek az EU-ba jutni
Az oroszok igyekeznek az EU-ba jutni a Bosznia és Horvátország között lévő Velika Kladuša-Maljevac határátkelőnél (Forrás: Radio Slobodbna Evropa)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A horvát és a boszniai határőség adatai szerint jelentősen megnőtt a két állam határán menekült státuszért folyamodó oroszok száma. Miközben az ukrajnai háború hatásai elől menekülő orosz állampolgárok száma egyre nő a nyugat-balkáni régióban, az újonnan beiktatott boszniai kormánynak komoly fejtörést okozhat a jövőben az ország vízumpolitikájának uniós standardoknak való megfeleltetése.

A horvát határon védelmet kérnek

A boszniai Nezavisne Novine kérdésére megerősítette a horvát belügyminisztérium, hogy egyre nagyobb számban kísérelnek meg orosz állampolgárságú személyek bejutni Horvátországba, ahol menekültstátuszhoz szeretnének jutni.

A horvát hatóságok azt is elismerték, hogy az orosz állampolgársággal érkező menekültek száma nem csak a boszniai-horvát határon nőtt meg, hanem Szerbia és Montenegró irányából is. Azonban az oroszok napi szinten továbbra is Bosznia- Hercegovina felől érkeznek a legnagyobb számban a horvát határátkelőhelyekre.

A horvát hatóságok az orosz beutazók kapcsán azt a rövid és tömör választ adták, hogy a övezet külső határán alkalmazandó jogi normák szerint járnak el.

Így amennyiben a kérelmező a határállomáson kifejezi az iránti igényét, hogy nemzetközi védelmet akar kapni, a horvát határőrök kötelesek a nemzetközi és ideiglenes védelemről szóló törvény szabályait alkalmazni.

A legtöbb orosz azonban nem kíván tartósan Horvátországban maradni, hanem igyekszik onnan tovább utazni nyugat-európai uniós tagállamok valamelyikébe.

Boszniába vízum nélkül érkeznek

A boszniai határőrség adatai szerint 2022. november 1-je és december 25-e között 2598 orosz állampolgár mozgását regisztrálták Bosznia- Hercegovina határtákelőin.

Ugyanezen időszakban 1654 személy lépett be Bosznia terültére, míg 944 orosz állampolgár hagyta el azt. A legtöbben a tuzlai, banjalukai és a szarajevói nemzetközi repterekre érkeztek harmadik országokból.

A boszniai határőrség összese 24 esetben tagadta meg az orosz állampolgárok belépését, mert azok az ahhoz szükséges feltételek valamelyikét nem teljesítették.

Az oroszokat szigorúan ellenőrzik a határon

Az oroszokat szigorúan ellenőrzik a határon (Forrás: klix.ba)

A boszniai hatóságok a magukat rendre turistának valló oroszok kapcsán jelezték, hogy a két ország között érvényben lévő nemzetközi egyezmény alapján az oroszok vízum nélkül beutazhatnak és tartózkodhatnak a nyugat-balkáni Csodaországban.

Az orosz menekültek kivétel nélkül rendelkeznek a személyazonosításukat lehetővé tevő okmányokkal, és bizonyíthatóan legális úton jutottak el a horvát-boszniai határra. A horvát határőrizeti szerveknél kérelmezik az országba való belépés során a menekültügyi eljárás megindítását és az azzal járó nemzetközi védelmet.

Az oroszokkal kapcsolatban eddig sem Boszniában, sem Horvátországban nem volt érzékelhető, hogy ugrásszerűen megnőtt volna az illegális határátlépés során letartóztatottak száma.

A korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy tavaly év végén a csecsen nemzetiségű orosz állampolgárok nagyobb csoportjai érkeztek Bosznia- Hercegovinába, ahonnan rövid idejű tartózkodás után az érintettek Horvátország felé vették az irányt.

Azokban az esetekben is a nemzetközi jog és az érintett államok jogszabályai szerint jártak el a nyugat-európai rokonaikhoz eljutni kívánó csecsenek.

A tagjelöltség miatt szigoríthatnak

A tavaly decemberben elnyert uniós tagjelölti státusz azonban szigorítást eredményezhet a boszniai vízumpolitikában, ami kihatással lehet az Oroszországból érkezőkre is.

Az EU ugyanis elvárja a tagjelölt államoktól, hogy a vízumpolitikájukat összehangolják az unióban érvényben lévő szabályozással.

Az oroszok vízum nélkül juthatnak el Bosznia- Hercegovinába

Az oroszok vízum nélkül juthatnak el Bosznia- Hercegovinába (Forrás: Internet)

Az Európai Unió bosznia-hercegovinai küldöttsége már közölte Bosznia- Hercegovinával, hogy az EU vízumpolitikájának maradéktalan betartását várják, amely nem irányoz elő vízummentességet Oroszországgal.

Ez kényes politikai vitákat szülhet a boszniai törvényhozásban, tekintettel arra, hogy az EU Oroszországon kívül szigorú vízumszabályokkal él Törökország, Kína és több öböl menti monarchia esetében.

Ezzel szemben Bosznia- Hercegovina a korábbi években a külföldi működőtőke beáramlás és a turizmus támogatása érdekében pontosan ezekben a relációkban enyhítette a legnagyobb mértékben a korábbi vízumkényszert, olyannyira, hogy pl. a török, orosz és szaúdi állampolgárokkal szemben azt nem is követelik meg.

Az új boszniai kormány feladata lesz az uniós szabályoknak megfelelő módosítások végrehajtása, már amennyiben Bosznia- Hercegovina ténylegesen tovább akar haladni az integrációs úton, azt azon az áron teheti meg, hogy felmond egy sor bilaterális egyezményt olyan partnerekkel, amelyek sokkal inkább politikai, mintsem gazdasági szempontból bírnak jelentőséggel valamely államalkotó nemzet számára.

A boszniai szerbség esetében elég csak a Vlagymimir Putyin és Milorad Dodik között meglévő baráti viszonyra gondolni, a bosnyákok esetében pedig teljesen valószínűtlen a mély kulturális és diaszpórabéli kapcsolatok miatt, hogy a török és öböl menti államokkal szemben hozzájárulnának a jelenlegi vízumrendszer szigorításához.

Egyre több az orosz a régióban

A szerbiai médiában megjelenő adatok alapján mostanra akár a százezer főt is meghaladhatja a Szerbia területén tartózkodó orosz állampolgárok száma.

Montenegró a turizmusra épülő gazdasága, a pravoszláv vallása és az oroszok fejében az ottani lakosságot a szerbekkel összemosó képe miatt olyannyira népszerű a sorozás és a háború egyéb hatásai elől menekülő oroszok körében, hogy mostanra mintegy 32.000 orosz van jelen a belpolitikai zűrzavarban egyre mélyebbre süllyedő államban. Ez az ottani összlakosság mintegy 5%-a.

Maljevac a migránsok és az oroszok számára Európa kapuja

Maljevac a migránsok és az oroszok számára Európa kapuja (Forrás: Facebook)

Bosznia- Hercegovina esetében ilyen hivatalos statisztikák nem állnak ugyan rendelkezésre, azonban az tény, hogy a Putyin által elrendelt legutóbbi behívási hullám óta érzékelhetően megnőtt az oroszul beszélők száma Szarajevó Kantonban.

A legtöbb esetben fiatal pártokat, illetve tizennyolc és harminc év közötti férfiakat látni, akik a helyi kávézókban mulatják az időt.

A hotelek helyett tipikusan családi házakat bérelnek ki nem ritkán négy-öt hónapra, abban bízva, hogy addigra véget érnek a harcok. A szarajevói lakosok többsége megértéssel és toleranciával viseltet irántuk, nem feledve, hogy sokan közülük is külföldön voltak kénytelenek átvészelni az ostrom időszakát.

Valószínűleg erre, és az oroszok viselkedéséén érzékelhető félelemre vezethető vissza, hogy eddig semmilyen atrocitás nem történt az újonnan érkezők és a helyiek között, pedig az ukrajnai háború eszkalációjának lehetősége egyre több embert foglalkoztat a boszniai fővárosban a hentestől a banktisztviselőig.

A szolidaritás sajátos megnyilvánulási formája, hogy a boszniai szállásadók, szemben az oroszok elvi testvéreinek tekintett belgrádi kollégáikkal, nem kezdtek a pofátlanság határát súroló áremelésbe.

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Stock Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near .

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava