Connect with us

Szerbia

FELTÉTELEZÉS: A szerb állami vezetés szervezte a kábítószerkereskedelmet?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tito vucic
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A kormányzó Szerb Haladó Párt vezetői között időnként fellángoló vádaskodások lassan azokhoz a televíziós szappanoperákhoz kezdenek hasonlítani, amelyeket az elmúlt évtizedekben volt alkalmunk végignézni Szerbiában. Az árulásról, a korrupcióról, a bűnözésről vagy a külföldi titkosszolgálatokkal történő együttműködésről szóló kölcsönös vádaskodás a közélet részévé vált, miután ezek a pártülésekről átkerültek a médiába. A legutóbbi epizód főszereplője Dijana Hrkalović, a szerb belügyminisztérium volt államtitkára, akit befolyással való üzérkedés és hivatali visszaélés miatt állítottak bíróság elé.

Belivuk és a haladók

Veljko Belivuk több mint egy évvel ezelőtt történt letartóztatása óta botrány botrányt ér Szerbiában, ahol Belivuk, akit Velja Nevolja (Bajkeverő Velja) néven is emlegetnek, a gyanú szerint egy drogbanda vezetőjeként több tucat társával együtt zsarolta és lemészárolta ellenfeleit, egyikből állítólag csevapot is sütött.

Belivuk a rendőrségnek adott vallomásában elmondta, hogy az általa vezetett bűnözői csoport évek óta az államfő, a kormánypárt, valamint a rendőrségi és a biztonsági szervek szolgálatában állt, és ennek során a Szerb Haladó Pártnak nyújtott szolgálatokat, amelyeket a párt vezetői politikai-, párt- és anyagi érdekek elérésére használtak fel.

A most folyó Hrkalović-per talán az eddigi legsúlyosabb ügy, amelyben a Szerb Haladó Párt magas rangú tisztségviselői egymást vádolják.

Önmagában már az eléggé problematikus, hogy Dijana Hrkalović, aki a 2017 és 2019 közötti időszakban a magas és felelősségteljes államtitkári pozíciót töltötte be a belügyminisztériumban, idén februárban – a korábbi ügyvédek meghatalmazásának visszavonása után – Vladimir Đukanović ügyvédet, újságírót, a Szerb Haladó Párt elnökségi tagját fogadta fel védőjének.

Belső pártellenség

Hrkalović április 27-i meghallgatásán azt mondta, hogy nem ismerte Belivukot, miközben sokan azt állítják, hogy Hrkalović, vagyis az „alvilág múzsája”, baráti kapcsolatban volt Aleksandar Stankovićtyal, azaz Salet Mutavival (Kuka Sale), Belivuk elődjével, akit 2016-ban öltek meg, és hogy nem bűnös a neki tulajdonított bűncselekmények egyikében sem, mivel mindent az akkori belügyminiszter, a jelenleg honvédelmi tárcát vezető Nebojša Stefanović utasítására tett, aki szintén tagja a Szerb Haladó Párt elnökségének.

Hrkalović által tehát a Szerb Haladó Párt elnökségének két tagja került egymással szembe, akik már régi vetélytársak, vagyis inkább ellenségek.

blic

Vladimir Đukanović és Nebojša Stefanović (Forrás: Blic)

A párt jobbszárnyán elhelyezkedő Đukanović azzal vádolta meg az évek óta miniszterkedő Stefanovićot – akinek nemrég elhunyt édesapja korábban több gyanús fegyverügyletbe keveredett -, hogy megszervezte a bizonyítékok eltitkolását a Belivuk által elkövetett gyilkosságok ügyében, a volt belügyi államtitkár pedig politikai boszorkányüldözés áldozata lett, amivel nemcsak őt, hanem az egész államvezetést akarja kompromittálni.


Az FBI szerepe

Stefanović a Belivuk-üggyel kapcsolatban nyilvánosságra hozta, majd Vučić nyomására visszavonta azt az állítását, hogy a Belivuk-csoport felgöngyölítése segítséggel történt.

– A Veljko Belivuk bűnözői csoportja elleni nyomozás akkor kezdődött, amikor a belügyminiszteri tisztséget töltöttem be. A vizsgálat kulcsfontosságú szegmense nyilvánvalóan az volt, hogy az FBI feltörte a kódokat, és kiderítette, hogy kik használták a Sky applikációt, és egyúttal megakadályozta az ilyen jellegű technológiával történő visszaéléseket

– jelentette ki a Tanjugnak Stefanović, majd nem sokkal később „visszaszívta saját szavait„.


Az ügyet még az is cifrázza, hogy éppen Đukanović volt az, aki korábban kampányt folytatott Stefanović ellen a Szerb Haladó Párton belül, aminek következtében vetélytársa/ellensége lemondott a belgrádi pártigazgatóság éléről.

Akkor is, ahogy most is, Đukanović azzal vádolta meg a minisztert, hogy részt vett Aleksandar Vučić szerb elnök állítólagos lehallgatásában, és követelte Stefanović eltávolítását nemcsak a belgrádi pártvezetésből, hanem a pártból is.

A kormánypárti média üdvöskéjének tekinthető Đukanovićot sokan Vučić szócsövének tartják, aki azokban a helyzetekben viszi a prímet, amikor a szerb elnök valamilyen okból kifolyólag nem akar megszólalni egy adott témában.

Vučić és Stefanović néha felszínre törő, de egyébként lappangó konfliktusa már több mint két éve tart, ami abból is látszik, hogy Vučić bulvárlapjai szinte szétszedik Stefanovićot, akit súlyos bűnökkel (és amerikai kapcsoltokkal) vádolnak meg, amit a másik oldal, vagyis Stefanović sztoikus nyugalommal tűr, de mást nem is tehet, mert nem engednek újságírót a közelébe sem.

Állami szervezés?

Arra nincsenek bizonyítékok, hogy ez a konfliktus kizárólag a párton belüli hatalmi játszmák következménye, vagy Stefanović bizonyos kapcsolatai okozzák, belügyminiszterként ugyanis állítólag kapcsolatot tartott fenn az amerikai hírszerző- és rendőri szolgálatokkal, elsősorban a Kábítószer Elleni Ügynökséggel (DEA).

Mára már egyre világosabban rajzolódik ki a konfliktus Vučić és leghűségesebb társai, valamint a hatalmi struktúrák azon tagjai között, akiket a külföldi (valójában az amerikai) politika híveinek tartanak, függetlenül a Szerb Haladó Párthoz való kötődésüktől, Stefanovićon kívül ez vonatkozik Zorana Mihajlović energiaügyi miniszterre is.

Egyes elemzők abból a szemszögből tekintenek a kialakult helyzetre, hogy az állami vezetés szervezte meg és segítette elő a kábítószerkereskedelmet, amelyet a montenegrói bűnözői klánok bonyolítottak le – beleértve ebbe azt a belgrádi csoportot is, amelyet Belivuk vezet – akik a rendőrség legfelsőbb vezetésének védelmét élvezték, ami ebben az olvasatban azt jelentené, hogy Stefanović és Hrkalović oltalmazta őket.

A hatalomért, a befolyásért és a pénzért folytatott egymás közötti küzdelem azonban frakciókra osztotta a rezsimet, amelyek most különböző botrányokat varrnak egymás nyakába. Ha ez igaz, akkor kétségtelen, hogy Vučić egyelőre ellentámadásba lendült, és nála van a labda. Ezt erősíthetik meg azok a folyosói pletykák, amelyek szerint a legfelsőbb állami vezetés együttműködést ajánl fel Belivuknak és társainak, ha hajlandók tanúskodni a napokban újfent letartóztatott Darko Šarić ellen.

Ami a Szerb Haladó Pártot illeti, az már olyan szervezetté alakult át, mint amilyen egykor a Jugoszláv Kommunista Szövetség volt, vagyis ma már érdekcsoportok, klánok és hatalmi központok konföderációja, amelyet csak a „Legfelsőbb Vezető” tart össze. Valaha Tito, most Vučić.

A kérdés már csak az, hogy a vezető meddig tartja fenn a jelenlegi állapotot, pontosabban mikor vonja le azt a következtetést, hogy a párt már inkább akadály, mint előny. Vučić egyelőre azonban szilárdan tartja kezében a kormányrudat, és a Szerb Haladó Párt vezetéséről csak akkor mond le, amikor 2027-ben lejár második elnöki ciklusa, és esetleg visszavonulását tervezi a politikától.

Mostani mandátuma során azonban nehéz kihívásokkal kell szembenéznie, a kudarcokért való felelősséget ugyanis a Vezérről át kell hárítania a „Pártra” és a párt soraiban lévő rosszfiúkra.

Szerbia

Ahogy a szerb udvari sajtó látta: a KFOR elgázolta a védtelen szerb népet

Közzététel:

a megjelenés dátuma

udvari sajtó, novosti
A szerbiai udvari sajtó ismételten "kitett magáért", vagy pontosabban, megint megéri a pénzét
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerbiai udvari lapok most sem okoztak csalódást Szerbia főszerkesztőjének, Aleksandar Vučićnak. A Srpski Telegraf szerint a „Kfor elgázolta a védtelen embereket”, a Novosti pedig azt írja, hogy a koszovói különleges rendőrség, a ROSU (Regional Operations Support Unit) tagjai a szerbeket lőtték, amihez a „KFOR-osok” asszisztáltak.

A „meztelen kezű nép”

A szerb udvari sajtó a kilencvenes évek „uszító stílusában” számolt be a koszovói eseményekről.

A szerbiai lapok mind címoldalon tudósítottak arról, ami hétfőn Koszovó északi részént történt, ezért ezt többször külön nem is említjük.

A belgrádi Novosti azt írja, hogy „vér hullott Koszovóban”, majd hatalmas betűkkel közli, hogy a ROSU a szerbeket lőtte, amihez a KFOR-osok” asszisztáltak.

Az alcímben az olvasható, hogy a katonai misszió, tehát a KFOR, előszőr a védtelen népre csapott le, amit a szerb politikai propagandában a „goloruki narod” szókapcsolat jelez, ez szó szerinti fordításban a „meztelen kezű nép” megfelelője.

A Srpski Telegraf nevet viselő szennylap a címoldalán arról számolt be, hogy dráma játszódott le Koszovóban, ahol a KFOR és az albánok a szerbeket lőtték.

Érdemes figyelni a szavak sorrendjét, és a betűk nagyságát, bár a „szerb igazság” a kisebb betűs három sorból derül, amely szerint a ROSU kalasnyikovokból tüzelt, a KFOR pedig „eltaposta a meztelen kezű embereket” és villanógránátokat (sokkbombákat) dobált.

A még kisebb betűs négy sor pedig arról tudósít, hogy két szerb megsebesült, az egyiknek az életéért küzdenek az orvosok.

Az Informer is kitett magáért

A nagyon udvari Informer is kitett magáért de önmagához képest ezúttal egészen visszafogott volt.

udvari sajtó, novosti

A címlapon Vučić kedvenc lapjánál az szerepel, hogy a „KFOR és a szkipetárok (šiptari)” megtámadták a szerbeket, aminek következtében Dragiša Galjakot egy golyó hátba találta, az orvosok alig tudták megmenteni az életét.

Az Informer tudósítása szerint több, mint 50 szerb sérült meg Zvecsánban (Zvečan), amikor a KFOR könnygázzal és villanógránátokkal támadta meg a szerbeket az önkormányzat (községháza) előtt.

Az Informer is azt írja, hogy a szkipetár rendőrség automata fegyverekből nyitott tüzet, nyilván ugyanabból a forrásból szerzi be az információkat, mint a Srpski Telegraf.

Az Informer azonban méltó a küldetéséhez, miszerint a „legudvaribb lap”, ezért arról is beszámol, hogy Aleksandar Vučić az éjszakát a katonákkal töltötte az „adminisztratív vonal” mentén, amin a koszovói-szerb határt kell érteni.

udvari sajtó, novosti

Ez körülbelül olyan „költői kifejezés”, mint a különleges hadművelet az orosz propagandában.

A szebb napokat is megért belgrádi Politika nagy betűkkel számol be arról, hogy „a KFOR és a koszovói különleges rendőrök a szerbekre támadtak”, valószínűleg a hír forrása ezúttal is ugyanaz, mint a másik három lap esetében.

A kisebb, piros cím szerint Pristina kiprovokálta az erőszakot Koszovó északi ré, ami talán a legközelebb áll a valósághoz ebből a sok hablatyból, amit a szerbiai udvari sajtó tálal fel.

A helyzet és annak médiamegjelenítése kísértetiesen hasonlít a korai kilencvenes évekre, amikor a szerb sajtó mindenki ellen uszított, aki nem lélegzett egyszerre a nagy vezérrel.

És hogy most miért van megint így, azon nem kell csodálkozni, hiszen Szerbiában ismét a kilencvenes évek politikusai és főszerkesztői vannak hatalmon, ráadásul a két fogalom gyakran egybemosódik.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava