...
Connect with us

Bűnügy

A ŠARIĆ-CSOPORT: A legnagyobb bűnözőket külföldi noszogatásra tartóztatják le a Balkánon

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

saric sarac
Olvasási idő: 5 perc

Tavaly kiszivárgott, hogy Bajkeverő Velja (Velja Nevolja, Veljko Belivuk) és bűnözői csoportja azt követően bukott le, hogy a szerb rendőrök amerikai segítséget kaptak, miután az FBI feltörte a Sky kommunikációs rendszert. A szerb elnök akkor kézzel-lábbal tiltakozott az ellen, hogy a bűnözők letartóztatása külföldi segítséggel, netalán külföldi nyomásra történt. A napokban Horvátországban és Szerbiában újabb letartóztatások voltak: ezúttal a horvát belügyminiszter próbálta csökkenteni a külföldi noszogatás jelentőségét.

Önerőből nem megy

A horvát rendőrség és a szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) szerdán több összehangolt akció keretében egy kábítószerrel-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel, és egy tucat bűnözőt vett őrizetbe a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetése, egyebek között emberölés miatt.

Davor Božinović belügyminiszter az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, hogy az akció a horvát rendőrség türelmes munkájának köszönhető.

Ez az egyik legnagyobb akció a szervezett bűnözés szereplőivel kapcsolatban, amely a horvát rendőrség hosszútartó, türelmes és professzionális munkájának eredménye
– jelentette ki a horvát belügyminiszter, aki szerint az ilyen események „nem véletlenül, nem egyik napról a másikra történnek”. Božinović a nemzetközi szerepvállalással kapcsolatban azt mondta, hogy azokat a horvát rendőrség koordinálja, és nem fordítva történik.

Božinović, miközben erőteljesen polírozta a horvát rendőrséget, kihasználta az alkalmat arra is, hogy gratuláljon a rendőrfőkapitánynak Petar Ćosić, alias Šarac bandájának letartóztatásához. A főkapitány plecsnit ugyan nem kapott, pedig a belügyminiszter megfogalmazása szerint a horvát rendőrség európai csúcsokra pozicionálta magát.

Božinović azt sem zárta ki, hogy újabb letartóztatások lesznek.

Azt persze, nem tette hozzá, hogy ha majd a horvát rendőröket külföldről ismét noszogatják. Merthogy a rendőrségi akciót az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust) és az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) kezdeményezte, és nem ez volt az első ilyen eset.

A horvát rendőrségnek februárban szintén az Europol és az Eurojust segítségével – fogalmazzunk így – sikerült letartóztatnia Baskhim Osmanit, aki különböző médiabeszámolók szerint testvéreivel együtt az európai kokainkereskedelem egyik fontos láncszeme. Ez volt a “Fekete sas” akció, amelyről itt írtunk.

Egyedül tehát nem megy, mondjon bármit is a szerb elnök vagy a horvát belügyminiszter, vagy nem eléggé felkészült a helyi rendőrség, vagy ezt nem teszik lehetővé a térségben kialakult viszonyok, és akkor megint csak finoman fogalmaztunk.

Szerbiát is noszogatták

A horvátországi akciókkal szinte egy időben tartóztatták le Szerbiában Darko Šarićot és ügyvédjét, Dejan Lazarevićet, valamint a Šarić által irányított csoport további három tagját, másokat pedig „intenzíven keresnek”. A letartóztatások ezekben az esetekben is kábítószerkereskedelem, és azzal összefüggésben egy emberölés miatt történtek.

Talán mondani sem kell, hogy a szerb rendőrök is nagyon ügyesek, de ebben az esetben nekik is az Europol és az Eurojust segítségére volt szükségük, hogy az újonnan felmerült gyanú kapcsán fellépjenek az általuk egyébként jól ismert bűnözőkkel szemben.

A horvátországi és a szerbiai letartóztatások között természetesen van összefüggés, a kábítószer-kereskedelem szempontjából ugyanis a Balkán egységes piac. A horvát belügyminiszter a már említett sajtótájékoztatón szégyenlősen bevallotta, hogy volt együttműködés a szerb és a horvát rendőrök között, ami Horvátországban nemigen számít érdemnek.

A lényeg azonban az, hogy korábban az FBI, most pedig a francia rendőrség fejtette meg a bűnözők által használt Sky-telefonok kódjait, vagyis a Šarić-csoport ugyanúgy bukott le, mint egy évvel ezelőtt Veljko Belivuk (azaz Velja Nevolja), vagy mint a Horvátországban most őrizetbe vett Petar Ćosić, alias Šarac. (Az FBI szerepéről itt írtunk, a cikk arra is kitűnő bizonyíték, hogy egy miniszter nyilvánosan hülyét csinál magából, ha Aleksandar Vučić szerb elnök úgy kívánja.)

A feltételezések szerint Darko Šarić csoportja mintegy öt tonna, Petar Ćosić pedig 1,5 tonna kokaint csempészet be a Balkánra, és onnan nyilván tovább Európába.

A szerb és a horvát sajtójelentésekből arra lehet következtetni, hogy Šarić és Ćosić együttműködött egy harmadik bűnöző likvidálásában. Milan Milovac, alias Cigla (Tégla) azért távozott biológiai szavatosságának lejárata előtt az árnyékvilágból, mert nem volt hajlandó megosztani az ecuadori kapcsolataira vonatkozó információkat a szerbiai és horvátországi bűnözőtársakkal, ezért azok úgy döntöttek, hogy elteszik láb alól.

A Tégla nevű fickó likvidálásáról Ćosić a Sky rendszerén keresztül egyeztetett más bűnözőkkel, vagyis a Kronosz, a Főnix és a Corleone nevet viselő mitológiai alakokkal, bár azt nem tudni, hogy a Corleone nevű egyén hogyan került a mitológiába. Feltételezések szerint az egyik álnév mögött Darko Šarić rejtőzött, de ezt nehéz ellenőrizni, mert a bűnözők gyakran váltogatják a mitológiai és nem mitológiai álneveket.

Petar Ćosić a Sky rendszerén keresztül tájékoztatta az egyik ismeretlen „mitológiai alakot” a Milan Milovac, alias Tégla nevű ecuadori helytartóval folytatott beszélgetéseiről, amelyek során Tégla „rendkívüli intoleranciáját” fejezte ki a szóban forgó mitológiai alak és a környezetéhez tartozó személyekkel szemben, ami után megszületett a likvidálására vonatkozó döntés, az akció költségeit pedig a Kronosz névre hallgató Sky-felhasználó vállalta magára. A piac megosztását megtagadó és az illetlenül beszélő Milovac korábban Šarić jobbkeze volt.

A Tégla elleni merényletet 2020 novemberében a horvátok szervezték meg, miután elvégezték a szükséges „környezettanulmányt” a kijelölt áldozat mozgásával kapcsolatban. A támadást végrehajtó két motoros merénylő egy sorozatot lőtt ki rá, de nem sikerült „teljesen lebontania” Téglát, aki akkor átmenetileg túlélte a gyilkossági kísérletet.

A mitológiai alakok egyike azonban elégedetlen volt az eredménnyel, így a horvát bűnözőket vezető Petar Ćosić elrendelte az akció folytatását, illetve sikeres befejezését. A felfogadott két kolumbiai bérgyilkos azt a feladatot kapta, hogy a korházban végezzen Milovaccal, alias Téglával, és az őrzésével megbízott rendőrökkel. A terv azonban nem sikerült, mert az egyik kolumbiai idő előtt lebukott.

Milovacot közben kiengedték a kórházból, de tavaly januárban csak belehalt a sebesülését követő komplikációkba.

További összefüggések

A Sky-rendszer használata tehát nem csak Veljko Belivuk, hanem a fönt említett alvilági, de egyelőre nem túlvilági szereplők bukását is eredményezte, az ügy pikantériája pedig, hogy a szerb Darko Šarić éppen a szerb büntetésvégrehajtás vendégszeretetét élvezte, amikor az ecuadori gyilkosságot előkészítő beszélgetések zajlottak, vagyis akkor telefontált, amikor elvben erre nem kellett volna, hogy lehetősége legyen.

„Rosszindulatú” szerbiai ellenzéki sajtókommentárok szerint a cellája jobban fel volt szerelve, mint egy reptéri irányítóközpont.

Šarić a börtönben állítólag ugyanazt a Sky-telefont használta, mint korábban a Belivuk-csoport legfőbb mészárosa, Marko Miljković, alias Mare, akit Milan Ljepoja és további öt-hat áldozat meggyilkolásával és feltrancsírozásával vádolnak.

A többszörös közös nevező pedig a szerb alvilág ügyvédje, Dejan Lazarević, akit évek óta az ottani szervezett bűnözés legfőbb alakjainak védőjeként tartanak számon.

Darko Šarić és más szerbiai bűnözők védelme után elvállalta a Veljko Belivuk, ismertebb nevén Velja Nevolja bűnözői klánjának jogi oltalmazását is, de ő Radoje Zvicer védőügyvédje is. Zvicer a montenegrói kavači klán állítólagos vezetője, akit a szerb kormányzati kórus a belgrádi baráti médiában azzal vádolt meg, hogy Aleksandar Vučić meggyilkolására készült.

Szerb bűnözői körökben már évekkel ezelőtt köztudott volt, hogy Dejan Lazarević nem csupán védőügyvéd, hanem „tanácsadó” is, aki nem csak tanácsokat ad a szervezett bűnözés kulcsembereinek, hanem elősegíti közöttük a kommunikációt is.

A bűntetőeljárás során kiderülhet, hogy a neve szerepel-e a lehallgatott telefonbeszélgetésekben, amelyek ehhez a nemzetközi rendőri intézkedéshez és Darko Šarić, illetve a horvátországi Petar Ćosić letartóztatásához vezettek, egyúttal pedig az isbebizonyosodhat, hogy a balkáni bűnözői csoportok nem csak versengenek egymással, hanem együtt is működnek, ha az érdekeik úgy kívánják.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
English

Arrests are piling up in Montenegro, after a police chief now the „crypto king” has also been caught

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Rendőrség / Police
Olvasási idő: 5 perc

Police officers in Montenegro are allegedly involved in cocaine smuggling, with several of them already taken into custody. On Wednesday evening (March 22), Dejan Knežević, the deputy director responsible for fighting organized crime at the Montenegrin Police Directorate, was arrested. Knežević is reportedly linked to members of a recently apprehended criminal gang, who have been charged by the Special State Prosecutor’s Office (SDT) with creating a criminal organization and drug trafficking. Meanwhile, the Montenegrin Minister of the Interior announced that a person believed to be one of the world’s most well-known and wanted fugitives has been arrested.

Did one of the top police chiefs commit a crime?

The Montenegrin special police, acting on the instructions of the Special State Prosecutor’s Office, arrested the deputy director responsible for fighting organized crime at the Montenegrin Police Directorate on Wednesday evening.

The Montenegrin authorities, in collaboration with Europol, carried out the arrest as part of a planned and coordinated operation that lasted several months.

This is not the first time that local police authorities in the Balkans have only acted following encouragement from Europe.

Főrendőr

Moreover, Knežević is not suspected of merely knowing someone who knows someone among the criminals, but specifically of having created a criminal organization and committed other criminal offenses himself.

The deputy director responsible for fighting organized crime at the Montenegrin Police Directorate has been placed in 72-hour pre-trial detention after being questioned by prosecutors on Thursday.

His lawyer has stated that the police leader did not admit to committing any crimes and believes that all the evidence presented by the prosecution is unfounded.

Knežević has held important positions in the Montenegrin police for a long time, previously leading the anti-drug trafficking department before becoming the deputy director responsible for fighting organized crime in early March 2021.

Police officers caught smuggling cocaine

Knežević is not the first official to be apprehended recently. Goran Stojanović, who is believed to have been a member of the Kavači clan as well as a police officer, was arrested a few days ago. Two other police officers, one of whom is suspected to have been the bodyguard of Balkan drug lord Darko Šarić’s brother, have also been put behind bars.

In Montenegro, a total of five individuals are currently in custody, while 17 others are suspected of being involved in the smuggling of three tons of cocaine. The majority of those involved were either police officers or are currently employed by the police force.

In connection with the case, Acting Prime Minister Dritan Abazović stated that the cocaine, mostly smuggled by police officers, is worth over 100 million euros. 

Additionally, expensive assets such as cars have been seized from the suspects, with a total value estimated at 400-500 thousand euros.  If there were laws against organized crime, these assets would belong to the state, but as things stand, the government will have to spend money on their protection

– said Abazović who believes that the action taken by the special prosecutor’s office will have a seismic impact on the Kavači and Škaljari clans, as well as individuals associated with them.

No mafia or criminal organization will be able to control Montenegro’s state institutions as they used to

said the Acting Prime Minister, alluding to the current President, Milo Đukanović.

In addition to police officers and former government officials, there are also „businessmen” among the suspects who are allegedly involved in laundering the money through their companies. The investigation is ongoing.

„Đukanović and the Kavači Clan”

Prior to last Sunday’s presidential election, Executive Prime Minister Abazović spoke out about Montenegrin President Milo Ðukanović’s priorities, stating that the current president values preserving the Kavači clan more than winning the election.

Đukanović values the preservation of the Kavači clan more than winning the presidential election

said Abazović, adding that the current president is already too late in doing so.

If this government is not in power, no one can destroy the evidence, because, thank God, the Europol is already dealing with it

Abazović said, suggesting that his government has already handed over the relevant evidence to the European law enforcement agency.

The police kidnapped people

Meanwhile, the Europol has released new shocking information that Montenegrin police officers have abducted, beaten, and tortured people, then boasted about it to known criminals.

According to the European law enforcement agency, at least 14 members (names withheld by the editorial team) of the former special operations and support unit under the command of Mirko Banović carried out torture, participated in such crimes, or knew about their commission.

According to intercepted communication on encrypted phones, the police officers kept the abducted people in secret apartments, where they were subjected to inhumane treatment, beaten, tortured, had guns placed in their mouths, received electric shocks, were strangled, and humiliated.

Fojtogatás

Rendőri fojtogatás, ahogy azt a Sky applikáció megőrizte (Forrás: LibertasPress)

According to Montenegrin news portal Libertas, two police officers, Petar Lazović and Jugoslav Jugo Raičević, debated this issue with leaders and members of criminal groups, and often sent them photos of the tortured people.

The leaked information suggests that the police officers informed criminal group leaders such as Radoje Zvicer, Darko Šarić, and Nikola Spasojević about these „heroic acts,” but they also had contact with Šarić’s group members, as well as Serbian criminals Veljko Belivuk and Marko Miljković.

Libertas reports that the Montenegrin police officers in question had daily contact with various criminal circles while also dealing with cigarette and drug smuggling.

The Montenegrin Police Directorate declined to respond to journalists’ questions regarding whether any proceedings had been initiated against any of the individuals listed by Europol, and if so, when and with whom.

World-shaking Arrest

In a Twitter announcement on Thursday afternoon, Filip Adžić, the Minister of Interior of Montenegro and member of the Prime Minister’s Movement, revealed that the Montenegrin police have arrested one of the most wanted fugitives in the world.

This was the icing on the cake, as Adžić himself belongs to the ruling party. Adžić identified the suspect as Do Kwon, a South Korean citizen and co-founder and CEO of the Singapore-based company Terraform Labs.

He stated that Kwon was responsible for over $40 billion in losses and that he had been detained at the Podgorica airport.

The former crypto king who caused losses of more than $40 billion has been deprived of his freedom at the Podgorica airport

Adžić wrote on Twitter. He added that Kwon Do or Do Kwon was wanted by South Korea, the United States, and Singapore.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html

The Montenegrin Minister of Interior stated that they are waiting for official confirmation of the suspect’s identity.

The Montenegrin Ministry of Interior later announced that they had detained two South Korean citizens, Kwon Do-Hyung and Hon Chang Joon, at the Podgorica airport for using forged Costa Rican passports to board a flight to Dubai.

The Interpol helped us determine this. During the baggage inspection, travel documents from Belgium and South Korea were also found. Interpol checks revealed that the Belgian documents were also fake

the Montenegrin Ministry of Interior stated in its announcement. The Ministry also revealed that there is no record of the two South Koreans entering Montenegro, which suggests that they may have illegally crossed the border, for example from Serbia.

Last year, there were suspicions that Do Kwon had been hiding in Serbia for some time, but these claims were never substantiated. It is likely that they were using false identities there, as well.
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.