Connect with us

Szerbia

ÁLSÁGOS TÜNTETÉS: Koszovóban 52 szerb és 41 KFOR-katona sérült meg, magyarok is +18

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tüntetés / protest in Zvečan, Kosovo
BÉKÉS DEMONSTRÁLÓ: Egy kimondottan békés szerb tüntető - feltehetően szerbiai rendőr - aprítja a KFOR-katonákat (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A Zvečanban történt hétfői tüntetés során 52 szerb és a KFOR 41 katonája sérült meg, közülük 20 magyar, akik között súlyos sebesültek is vannak. A többségében szerb városban a 3%-os támogatottsággal megválasztott albán polgármester munkába állását akadályozó szerbek összecsaptak a rend fenntartására kivezényelt magyar és olasz KFOR-katonákkal. Esti sajtótájékoztatóján a szerb elnök is megerősítette, hogy három KFOR-katona súlyosan megsebesült, de bízik benne, hogy nincsenek életveszélyben.

WC-ben választott polgármesterek

Aleksandar Vučić a számokat bejelentve esti sajtókonferenciáján arról beszélt, hogy a szerbeknek nem a KFOR-ral, hanem a koszovói különleges rendőri alakulatokkal, a ROSU-val, valamint a hamis polgármesterekkel van bajuk.

A szerb elnök szerint a KFOR keleti régiójának parancsnoka azt mondta, hogy megérti a szerb követeléseket, és továbbítja azokat az illetékes hatóságoknak.

– Hónapok óta mondogatjuk: Kurtinak egyetlen vágya, hogy konfliktusokat és vérontást idézzen elő. Kevesen akarták meghallani az igazságot, és megérteni a lényeget.

– mondta a szerb elnök, aki szerint mindezt Albin Kurti koszovói miniszterelnök szervezte, amit a vakok és a politikai írástudatlanok is láthattak, miközben ő mossa “pilátusi kezeit”.

tüntetés

– Ha ezek ártatlan zvečani polgárok, akkor én Brad Pitt vagyok – írta a Twitteren egy szerb kommentelő

Vučić kifejezte elégedetlenségét amiatt, hogy a KFOR-katonák nem védték meg a szerbeket, pedig többször is garanciát adtak arra, hogy ezt megteszik.

– Az idézőjeles polgármestereket Kurti a WC-ben vagy a kabinetjében választotta meg

– jegyezte meg a szerb államfő, aki elmondta, hogy egy szerbet kétszer is hátba lőttek, és meg kellett műteni, és csak akkor éli túl a sebesülést, ha nem jelentkeznek nála semmiféle komplikációk. Más források is megerősítették, hogy az ötvenes éveiben járó férfi életveszélyes állapotban van.

Kerülik az összecsapásokat a NATO-val?

A szerb elnök arra szólította fel a koszovói szerbeket, hogy ne kerüljenek konfliktusba a NATO-val.

– Nem azért, mert én vagy bárki más fél, hanem azért, mert Kurti erre vágyik a leginkább

– jelentette ki a szerb államfő, aki megjegyezte, hogy a szerbek nem nyugszanak bele a megszállásba, és hozzátette, hogy utolsó alkalommal kéri a nemzetközi közösséget arra, hogy térítse észhez Albin Kurtit, és tegye meg a szükséges intézkedéseket.

– Arra kérem a szerbeket, hogy ha tiltakoznak, azt békésen tegyék, akárcsak ma, mert akkor senki sem tudja legyőzni őket

– tette hozzá a szerb államfő, megjegyezvén, hogy nem engedik meg sem azt hogy a szerbeket elűzzék Koszovóból, sem azt, hogy progromot hajtsanak végre velük szemben.

A tüntetés “békés jellegéről” még alább szó lesz.

A koszovói miniszterelnök másképp látja

Albin Kurti koszovói miniszterelnök a fentiekkel szemben úgy látja, hogy a zavargásokat az ultranacionalista szerb erők idézték elő, akik négy cirill C-betűből álló jelképeket festettek a NATO egyik járművére. Ennek a jelentése “Samo sloga Srbina spašava”, vagyis “csak az egység menti meg a szerb(ek)et”.

Kurti úgy fogalmazott, hogy ez a graffiti sötét időket idéz Koszovóban.

A koszovói miniszterelnök megjegyezte, hogy osztja az erőszakkal kapcsolatos aggodalmakat, és elítéli a koszovói rendőrség, a NATO-KFOR, valamint az újságírók elleni támadásokat, egyúttal megjegyezte, hogy ők kiállnak a béke és a biztonság mellett.

A történteket követően megszólalt Jeff Hovenier, az Egyesült Államok pristinai nagykövete is, aki határozottan elítélte a zvečani tüntetők erőszakos akcióit, beleértve azt is, hogy a szerbek robbanószereket használtak a béke fenntartására törekvő a NATO-KFOR csapatok ellen.

Hovenier megismételte azt a felhívását, hogy (a szerbek) azonnal állítsák le az erőszakot vagy a feszültséget szító, és a konfliktusokat elősegítő cselekményeket.

tüntetés

A “békés tüntetők” között sokan voltak, akik olyan sapkát viseltek, mint Veljko Belivuk, hírhedt szerb bűnöző

Bűnözők a szerb tüntetők között

A Szabad Európa Rádió albán nyelvű portálján közben több fotó jelent meg, amellyel azt kívánják bizonyítani, hogy a tüntetők között bűnözők is voltak.

A képek szerint a tömegben az arcuk jó részét elfedő férfiak is feltűntek, akik ugyanolyan sapkát viseltek, mint a súlyos gyilkosságokat elkövető Veljko Belivuk (Velja Nevolja), amire egy volt szerbiai demokrata politikus megjegyezte, hogy Zvečanban nagyon népszerűek a Velja Nevolja által viselt fejfedők.

Korábban több belgrádi tüntetéssel kapcsolatban is felmerült, hogy Belivuk emberei a szerb elnök megbízásából bántalmazták a tüntetőket, és maga a bandavezér is beszélt arról a bírósági meghallgatások során, hogy tettek bizonyos szolgálatokat a szerb elnöknek, amit persze Vučić tagadott.

A mostani ellenzéki felvonulások résztvevői szintén arra panaszkodtak, hogy különböző elemek vegyülnek el a tömegben azzal a céllal, hogy erőszakos cselekmények elkövetésével diszkreditálják a megmozdulást.

A BALK korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a személyek az általunk Népi Járőrségnek (Narodna Patrola) nevezett formáció tagjai, amely közvetlen kapcsolatban áll az orosz Wagner Csoporttal.

A Népi Járőrség néhány hónappal ezelőtt már idézett elő feszültséget a koszovói-szerb határon, de rajtuk kívül is vannak még szerb csoportok, amelyek szeretnék felszabadítani a szerb területeket, illetve visszafoglalni az egész Koszovót.

Ráadásul a közösségi médiában megjelentek olyan fotók is, amelyek szerint a KFOR magyar és olasz tagjait nem koszovói szerb tüntetők, hanem szerbiai rendőrök támadják.

Az egyiken állítólag Dragan Smigič látható, aki a szerbiai Rudare település rendőrségének alkalmazottja, de nem csak fotó készült róla, hanem videó is, amint éppen aktívan üti-veri a KFOR-erőket, természetesen a sapkás fiatalemberek társaságában.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vajon mire figyelmeztetett Vučić a Presevo-völggyel kapcsolatban?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Presevo
HAZAFIAK ÉS ÁRULÓK: Vajon gyászolták-e a presevói albánok a Koszovóban lelőtt három szerbet, és félárbócon van-e a szerb zászló? Az már teljesen más kérdés, hogy fordítva van felvonva, így a színek sorrendje alapján a zászló nem a szerbiai, hanem leginkább az orosz lobogóra emlékeztet
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök szerda este adott tévéinterjújában azt mondta, hogy a banjskai hadműveletben a koszovói hivatásos rendőrökön kívül Presevóból származó bűnözők is részt vettek. A Presevo-völgyben élő albánok attól tartanak, hogy ez a kijelentés megtorláshoz vezet a Szerbiához tartozó, de többségében albán lakosságú területeken, miközben a Völgyben élő albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Felhívás megtorlásra

A szerb elnök kijelentésére a szerbiai parlament egyetlen albán képviselője, Shaip Kamberi reagált, aki az iránt érdeklődött a szerb elnöknél, hogy miért mondta azt, hogy “Presevóból származó bűnözők is voltak a koszovói különleges alakulatok tagjai között, akik részt vettek a banjskai terrorakció semlegesítésében”?


Mire figyelmeztetett Vučić?


– Még valami történt. Ott (Banjskánál) nem csak olyan személyek voltak, akik Koszovóból származnak, és részt vettek az üldözésben. Azért nem lehetett ott az EULEX. A szerbek elleni harcra specializálódott személy is voltak ott, egyebek között a presevói községből, akik többszörös bűncselekményeket követtek el. Közülük egyesek ellen 2021-ben elfogató parancsot adott ki Szerbia.


Kamberi arra volt kíváncsi, hogy ez talán egy felhívás az albánok elleni megtorlásra a Presevo-völgyben?

A szerbiai albán képviselő szerint nem ez lenne az első eset, hogy Szerbia a Völgyön töltené ki haragját Koszovóval összefüggésben.

Kamberi ezért felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket, és akadályozza meg a szerb autokrata vezető minden kísérletét, hogy a Presevo-völgyi albánokon álljon bosszút.

A helyi önkormányzat jelenlegi elnöke, Shqiprim Arifi szerint “a koszovói rendőrség által a Koszovó északi részén lévő terrorista bandák megsemmisítése bosszúálló indítékokat váltott ki a Völgyben élő, veszélyeztetett albán lakossággal szemben”.

Arifi aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, és azt mondta, hogy “mélyen aggasztják az elmúlt napok belgrádi nyilatkozatai az észak-koszovói eseményekkel összefüggésben, mert azok nem szolgálják a Szerbiában élő albánok biztonságát és általános jólétét”.

Arifi hivatalában fogadta az EBESZ presevói megbízottját, Andrea Oriciót, akitől sürgős és fokozott figyelmet kért a Völgyben kialakult helyzet szem előtt tartása, valamint az ott élő albánok maximális biztonságának garantálása érdekében.

– A völgyben élő albánok biztonságérzetének megőrzése elengedhetetlen a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartásához a régióban

– mondta Shqiprim Arifi, Presevo község elnöke.

Gyászolnak vagy nem gyászolnak?

A jelenlegi politikai és biztonsági helyzet következtében a Völgy három községében, Bujanovacban, Medvedjában és magában Presevóban is feszült a helyzet, miután a Koszovó északi részén zajló események nemcsak a szerbek által lakott koszovói területeket érintették, hanem az egész régiót, beleértve az albán többségű szerbiai területeket is.

Ezt a helyzetet még kényesebbé teszik a belgrádi hatóságok képviselőinek különféle nyilatkozatai, miközben magában a Völgyben az albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Presevo község ellenzéki képviselői Szerbia iránti hűséggel vádolták meg a helyi önkormányzat már említett elnökét, Shqiprim Arifit, aki a szerdai gyásznapon szerintük félárbócra engedte a szerb zászlót a presevói önkormányzat épületén, amivel a “szolidaritás jelét” mutatta az Aleksandar Vučić, illetve a szerb kormányzat által meghirdetett nemzeti gyásszal “a szerb terroristák” észak-koszovói meggyilkolásával kapcsolatban

Ardita Sinani, Albin Kurti koszovói miniszterelnök Presevo-völgyi politikai tanácsadója, valamint a Demokratikus Akciópárt presevói szervezetének vezetője a közösségi médiában közzétett egy fotót, amelyen a szerb nemzeti zászló látható az önkormányzat épületén.

Arifi cáfolta, hogy félárbócra engedték a zászlót, és hogy szolidaritás vállalva az önkormányzat betartotta a Szerbiában meghirdetett nemzeti gyászt, ezért minden kételkedőt meghívott, hogy keressék őt fel.

Hazafiak és árulók Presevóban

Miközben az ellenzéki kritika miatt egymás leárulózása folyik, az Albán Nemzeti Tanács elnöke, Nevzad Lutfiu önmérsékletre szólította fel a politikai tényezőket.

– Amikor a koszovói politikai pártok összetartanak a nemzeti érdekek mentén az előállt helyzettel kapcsolatban, a Völgyben érthetetlenek és nagyon károsak a politikai tényezők közötti viták

– jelentette ki Lutfiu, aki szerint a mostani helyzetben megfontoltságra és önmérsékletre van szükség.

– Van egy problémánk, a diszkrimináció és az elnyomás, amit Szerbia gyakorol velünk szemben, és a hangsúlyt ennek a kérdésnek a megoldására kell helyeznünk. Ezért kivétel nélkül felszólítom a Völgy összes politikai pártját, hogy egyesüljön, és vonuljon ki ebből a felesleges kommunikációs diskurzusból, amely nem vezet sehova!

– zárta a gondolatát Lutfiu.

A Presevo-völgyben élő albánok politikai és intézményi képviselői a pluralizmus szerbiai kialakulása óta aktív részesei az ország közéletének, és a kölcsönösség elve alapján folyamatosan ugyanazokat a jogokat kérik a maguk számára, amit Szerbia követel a koszovói szerbek vonatkozásában. Azt is szeretnék elérni, hogy vonják be őket a Koszovóval kapcsolatos rendezési folyamatba, de ezzel a kérésükkel egyelőre süket fülekre találtak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava