Connect with us

Szerbia

ÁLSÁGOS TÜNTETÉS: Koszovóban 52 szerb és 41 KFOR-katona sérült meg, magyarok is +18

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tüntetés / protest in Zvečan, Kosovo
BÉKÉS DEMONSTRÁLÓ: Egy kimondottan békés szerb tüntető - feltehetően szerbiai rendőr - aprítja a KFOR-katonákat (Forrás: Twitter)
A cikk meghallgatása

A Zvečanban történt hétfői tüntetés során 52 szerb és a KFOR 41 katonája sérült meg, közülük 20 magyar, akik között súlyos sebesültek is vannak. A többségében szerb városban a 3%-os támogatottsággal megválasztott albán polgármester munkába állását akadályozó szerbek összecsaptak a rend fenntartására kivezényelt magyar és olasz KFOR-katonákkal. Esti sajtótájékoztatóján a szerb elnök is megerősítette, hogy három KFOR-katona súlyosan megsebesült, de bízik benne, hogy nincsenek életveszélyben.

WC-ben választott polgármesterek

Aleksandar Vučić a számokat bejelentve esti sajtókonferenciáján arról beszélt, hogy a szerbeknek nem a KFOR-ral, hanem a koszovói különleges rendőri alakulatokkal, a ROSU-val, valamint a hamis polgármesterekkel van bajuk.

A szerb elnök szerint a KFOR keleti régiójának parancsnoka azt mondta, hogy megérti a szerb követeléseket, és továbbítja azokat az illetékes hatóságoknak.

– Hónapok óta mondogatjuk: Kurtinak egyetlen vágya, hogy konfliktusokat és vérontást idézzen elő. Kevesen akarták meghallani az igazságot, és megérteni a lényeget.

– mondta a szerb elnök, aki szerint mindezt Albin Kurti koszovói miniszterelnök szervezte, amit a vakok és a politikai írástudatlanok is láthattak, miközben ő mossa “pilátusi kezeit”.

tüntetés

– Ha ezek ártatlan zvečani polgárok, akkor én Brad Pitt vagyok – írta a Twitteren egy szerb kommentelő

Vučić kifejezte elégedetlenségét amiatt, hogy a KFOR-katonák nem védték meg a szerbeket, pedig többször is garanciát adtak arra, hogy ezt megteszik.

– Az idézőjeles polgármestereket Kurti a WC-ben vagy a kabinetjében választotta meg

– jegyezte meg a szerb államfő, aki elmondta, hogy egy szerbet kétszer is hátba lőttek, és meg kellett műteni, és csak akkor éli túl a sebesülést, ha nem jelentkeznek nála semmiféle komplikációk. Más források is megerősítették, hogy az ötvenes éveiben járó férfi életveszélyes állapotban van.

Kerülik az összecsapásokat a NATO-val?

A szerb elnök arra szólította fel a koszovói szerbeket, hogy ne kerüljenek konfliktusba a NATO-val.

– Nem azért, mert én vagy bárki más fél, hanem azért, mert Kurti erre vágyik a leginkább

– jelentette ki a szerb államfő, aki megjegyezte, hogy a szerbek nem nyugszanak bele a megszállásba, és hozzátette, hogy utolsó alkalommal kéri a nemzetközi közösséget arra, hogy térítse észhez Albin Kurtit, és tegye meg a szükséges intézkedéseket.

– Arra kérem a szerbeket, hogy ha tiltakoznak, azt békésen tegyék, akárcsak ma, mert akkor senki sem tudja legyőzni őket

– tette hozzá a szerb államfő, megjegyezvén, hogy nem engedik meg sem azt hogy a szerbeket elűzzék Koszovóból, sem azt, hogy progromot hajtsanak végre velük szemben.

A tüntetés “békés jellegéről” még alább szó lesz.

A koszovói miniszterelnök másképp látja

Albin Kurti koszovói miniszterelnök a fentiekkel szemben úgy látja, hogy a zavargásokat az ultranacionalista szerb erők idézték elő, akik négy cirill C-betűből álló jelképeket festettek a NATO egyik járművére. Ennek a jelentése “Samo sloga Srbina spašava”, vagyis “csak az egység menti meg a szerb(ek)et”.

Kurti úgy fogalmazott, hogy ez a graffiti sötét időket idéz Koszovóban.

A koszovói miniszterelnök megjegyezte, hogy osztja az erőszakkal kapcsolatos aggodalmakat, és elítéli a koszovói rendőrség, a NATO-KFOR, valamint az újságírók elleni támadásokat, egyúttal megjegyezte, hogy ők kiállnak a béke és a biztonság mellett.

A történteket követően megszólalt Jeff Hovenier, az Egyesült Államok pristinai nagykövete is, aki határozottan elítélte a zvečani tüntetők erőszakos akcióit, beleértve azt is, hogy a szerbek robbanószereket használtak a béke fenntartására törekvő a NATO-KFOR csapatok ellen.

Hovenier megismételte azt a felhívását, hogy (a szerbek) azonnal állítsák le az erőszakot vagy a feszültséget szító, és a konfliktusokat elősegítő cselekményeket.

tüntetés

A “békés tüntetők” között sokan voltak, akik olyan sapkát viseltek, mint Veljko Belivuk, hírhedt szerb bűnöző

Bűnözők a szerb tüntetők között

A Szabad Európa Rádió albán nyelvű portálján közben több fotó jelent meg, amellyel azt kívánják bizonyítani, hogy a tüntetők között bűnözők is voltak.

A képek szerint a tömegben az arcuk jó részét elfedő férfiak is feltűntek, akik ugyanolyan sapkát viseltek, mint a súlyos gyilkosságokat elkövető Veljko Belivuk (Velja Nevolja), amire egy volt szerbiai demokrata politikus megjegyezte, hogy Zvečanban nagyon népszerűek a Velja Nevolja által viselt fejfedők.

Korábban több belgrádi tüntetéssel kapcsolatban is felmerült, hogy Belivuk emberei a szerb elnök megbízásából bántalmazták a tüntetőket, és maga a bandavezér is beszélt arról a bírósági meghallgatások során, hogy tettek bizonyos szolgálatokat a szerb elnöknek, amit persze Vučić tagadott.

A mostani ellenzéki felvonulások résztvevői szintén arra panaszkodtak, hogy különböző elemek vegyülnek el a tömegben azzal a céllal, hogy erőszakos cselekmények elkövetésével diszkreditálják a megmozdulást.

A BALK korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a személyek az általunk Népi Járőrségnek (Narodna Patrola) nevezett formáció tagjai, amely közvetlen kapcsolatban áll az orosz Wagner Csoporttal.

A Népi Járőrség néhány hónappal ezelőtt már idézett elő feszültséget a koszovói-szerb határon, de rajtuk kívül is vannak még szerb csoportok, amelyek szeretnék felszabadítani a szerb területeket, illetve visszafoglalni az egész Koszovót.

Ráadásul a közösségi médiában megjelentek olyan fotók is, amelyek szerint a KFOR magyar és olasz tagjait nem koszovói szerb tüntetők, hanem szerbiai rendőrök támadják.

Az egyiken állítólag Dragan Smigič látható, aki a szerbiai Rudare település rendőrségének alkalmazottja, de nem csak fotó készült róla, hanem videó is, amint éppen aktívan üti-veri a KFOR-erőket, természetesen a sapkás fiatalemberek társaságában.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava