Connect with us

Szerbia

ÁLSÁGOS TÜNTETÉS: Koszovóban 52 szerb és 41 KFOR-katona sérült meg, magyarok is +18

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tüntetés / protest in Zvečan, Kosovo
BÉKÉS DEMONSTRÁLÓ: Egy kimondottan békés szerb tüntető - feltehetően szerbiai rendőr - aprítja a KFOR-katonákat (Forrás: Twitter)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A Zvečanban történt hétfői tüntetés során 52 szerb és a KFOR 41 katonája sérült meg, közülük 20 magyar, akik között súlyos sebesültek is vannak. A többségében szerb városban a 3%-os támogatottsággal megválasztott albán polgármester munkába állását akadályozó szerbek összecsaptak a rend fenntartására kivezényelt magyar és olasz KFOR-katonákkal. Esti sajtótájékoztatóján a szerb elnök is megerősítette, hogy három KFOR-katona súlyosan megsebesült, de bízik benne, hogy nincsenek életveszélyben.

WC-ben választott polgármesterek

Aleksandar Vučić a számokat bejelentve esti sajtókonferenciáján arról beszélt, hogy a szerbeknek nem a KFOR-ral, hanem a koszovói különleges rendőri alakulatokkal, a ROSU-val, valamint a hamis polgármesterekkel van bajuk.

A szerb elnök szerint a KFOR keleti régiójának parancsnoka azt mondta, hogy megérti a szerb követeléseket, és továbbítja azokat az illetékes hatóságoknak.

– Hónapok óta mondogatjuk: Kurtinak egyetlen vágya, hogy konfliktusokat és vérontást idézzen elő. Kevesen akarták meghallani az igazságot, és megérteni a lényeget.

– mondta a szerb elnök, aki szerint mindezt Albin Kurti koszovói miniszterelnök szervezte, amit a vakok és a politikai írástudatlanok is láthattak, miközben ő mossa “pilátusi kezeit”.

tüntetés

– Ha ezek ártatlan zvečani polgárok, akkor én Brad Pitt vagyok – írta a Twitteren egy szerb kommentelő

Vučić kifejezte elégedetlenségét amiatt, hogy a KFOR-katonák nem védték meg a szerbeket, pedig többször is garanciát adtak arra, hogy ezt megteszik.

– Az idézőjeles polgármestereket Kurti a WC-ben vagy a kabinetjében választotta meg

– jegyezte meg a szerb államfő, aki elmondta, hogy egy szerbet kétszer is hátba lőttek, és meg kellett műteni, és csak akkor éli túl a sebesülést, ha nem jelentkeznek nála semmiféle komplikációk. Más források is megerősítették, hogy az ötvenes éveiben járó férfi életveszélyes állapotban van.

Kerülik az összecsapásokat a NATO-val?

A szerb elnök arra szólította fel a koszovói szerbeket, hogy ne kerüljenek konfliktusba a NATO-val.

– Nem azért, mert én vagy bárki más fél, hanem azért, mert Kurti erre vágyik a leginkább

– jelentette ki a szerb államfő, aki megjegyezte, hogy a szerbek nem nyugszanak bele a megszállásba, és hozzátette, hogy utolsó alkalommal kéri a nemzetközi közösséget arra, hogy térítse észhez Albin Kurtit, és tegye meg a szükséges intézkedéseket.

– Arra kérem a szerbeket, hogy ha tiltakoznak, azt békésen tegyék, akárcsak ma, mert akkor senki sem tudja legyőzni őket

– tette hozzá a szerb államfő, megjegyezvén, hogy nem engedik meg sem azt hogy a szerbeket elűzzék Koszovóból, sem azt, hogy progromot hajtsanak végre velük szemben.

A tüntetés “békés jellegéről” még alább szó lesz.

A koszovói miniszterelnök másképp látja

Albin Kurti koszovói miniszterelnök a fentiekkel szemben úgy látja, hogy a zavargásokat az ultranacionalista szerb erők idézték elő, akik négy cirill C-betűből álló jelképeket festettek a NATO egyik járművére. Ennek a jelentése “Samo sloga Srbina spašava”, vagyis “csak az egység menti meg a szerb(ek)et”.

Kurti úgy fogalmazott, hogy ez a graffiti sötét időket idéz Koszovóban.

A koszovói miniszterelnök megjegyezte, hogy osztja az erőszakkal kapcsolatos aggodalmakat, és elítéli a koszovói rendőrség, a NATO-KFOR, valamint az újságírók elleni támadásokat, egyúttal megjegyezte, hogy ők kiállnak a béke és a biztonság mellett.

A történteket követően megszólalt Jeff Hovenier, az Egyesült Államok pristinai nagykövete is, aki határozottan elítélte a zvečani tüntetők erőszakos akcióit, beleértve azt is, hogy a szerbek robbanószereket használtak a béke fenntartására törekvő a NATO-KFOR csapatok ellen.

Hovenier megismételte azt a felhívását, hogy (a szerbek) azonnal állítsák le az erőszakot vagy a feszültséget szító, és a konfliktusokat elősegítő cselekményeket.

tüntetés

A “békés tüntetők” között sokan voltak, akik olyan sapkát viseltek, mint Veljko Belivuk, hírhedt szerb bűnöző

Bűnözők a szerb tüntetők között

A Szabad Európa Rádió albán nyelvű portálján közben több fotó jelent meg, amellyel azt kívánják bizonyítani, hogy a tüntetők között bűnözők is voltak.

A képek szerint a tömegben az arcuk jó részét elfedő férfiak is feltűntek, akik ugyanolyan sapkát viseltek, mint a súlyos gyilkosságokat elkövető Veljko Belivuk (Velja Nevolja), amire egy volt szerbiai demokrata politikus megjegyezte, hogy Zvečanban nagyon népszerűek a Velja Nevolja által viselt fejfedők.

Korábban több belgrádi tüntetéssel kapcsolatban is felmerült, hogy Belivuk emberei a szerb elnök megbízásából bántalmazták a tüntetőket, és maga a bandavezér is beszélt arról a bírósági meghallgatások során, hogy tettek bizonyos szolgálatokat a szerb elnöknek, amit persze Vučić tagadott.

A mostani ellenzéki felvonulások résztvevői szintén arra panaszkodtak, hogy különböző elemek vegyülnek el a tömegben azzal a céllal, hogy erőszakos cselekmények elkövetésével diszkreditálják a megmozdulást.

A BALK korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a személyek az általunk Népi Járőrségnek (Narodna Patrola) nevezett formáció tagjai, amely közvetlen kapcsolatban áll az orosz Wagner Csoporttal.

A Népi Járőrség néhány hónappal ezelőtt már idézett elő feszültséget a koszovói-szerb határon, de rajtuk kívül is vannak még szerb csoportok, amelyek szeretnék felszabadítani a szerb területeket, illetve visszafoglalni az egész Koszovót.

Ráadásul a közösségi médiában megjelentek olyan fotók is, amelyek szerint a KFOR magyar és olasz tagjait nem koszovói szerb tüntetők, hanem szerbiai rendőrök támadják.

Az egyiken állítólag Dragan Smigič látható, aki a szerbiai Rudare település rendőrségének alkalmazottja, de nem csak fotó készült róla, hanem videó is, amint éppen aktívan üti-veri a KFOR-erőket, természetesen a sapkás fiatalemberek társaságában.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia7 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava