Connect with us

Szerbia

HOLT LELKEK IS SZAVAZNAK(?) – Elnök marad-e Vučić, vagy mehet lapátolni?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb államfőt az sem gátolta szereplési vágyában, hogy a múlt csütörtök rá is vonatkozott az úgynevezett “tisztségviselői kampány”, ami a különböző politikusokkal sújtott/súlyosbított “termelési riportokat” tiltotta ki a médiából. A helyi civil szervezetek számos más szabálytalanságról is beszámoltak a nemzetközi megfigyelőknek: jelentésüket azonban a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) elnöke azonnal cáfolta abban a levélben, amelyet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett.

Jól áll neki a lapát

A szerbiai választásokra jellemző egyoldalú kampány “fellazítását” várták a szakértők attól a törvénytől, amely tíz nappal a voksolás előtt megtiltotta, hogy az elektronikus sajtó alapkőletételekről és infrastrukturális beruházásokról megkezdéséről tudósítson, amelyeken képviselőjelöltek vagy államfőjelöltek jelennek meg.

A rendelkezés múlt csütörtök óta van hatályban: az ezt megelőző időszakban a szerbiai sajtó nem győzött beszámolni azokról a megkezdett vagy befejezett beruházásokról, amelyekkel a jelenleg is funkcióban levő képviselők emlékeztettek az elmúlt időszak “sikereire”, amelyek közé a Belgrád és Újvidék közötti gyorsvasút megnyitása is tartozott.

Aleksandar Vučić államfő húsz nap alatt több tíz ilyen rendezvény “fő vendége” volt – számolt be a tilalom előtti kampány-dömpingről az N1 televízió, amely a CNN partnere a Balkánon, ezért irányultságáról többet nem kell mondani.

Példaként az adaševci-i gyár alapkőletételét mutatták be, ahol ki is mondta a szerb államfő: “Jól áll nekem a lapát, akár a Teklasban is dolgozhatnék”. Bár továbbra sem igazán világos, hogyan függ össze az emlegetett Vladičin Han-i autógyár azzal a fával, amit Vučić a kijelentés pillanatában ültetett.

Azt követően lapáttal ugyan nem mutatkozott a szerb elnök, ám annál többet ül be a televíziók stúdiójába: volt olyan, hogy 24 óra leforgása alatt három szereplést is vállalt, a két televíziós vendégszereplés szinte mindennapos volt, bizonyítva ezzel azt az ígéretét, amelyet a már közismert fridzsideres reklámban tett: addig házal, amíg mindenkihez el nem jut az üzenete.

A demokratikus választásokért küzdő polgári szervezetek pedig idén is tehetetlenül nézik a még akkor is egyoldalú kampányt, hogy most minden párt képviselőjének és vezetőjének jutott adásidő a médiában, így ömlik a kormányzati és nem kormányzati sületlenség & ígéretfolyam a választókra.

A civilek igyekeznek ugyan felhívni a figyelmet azokra a szabálytalanságokra, amelyek továbbra is jellemzik a szerbiai politikai küzdőteret, de önmagából ettől nem lesz tisztább a választási küzdelem.

Szellemek a választói névjegyzékben

A közismert szerbiai politikai vicc szerint, a “választási szezon” után a temetőbe kilátogató hozzátartozók megfedik az ősöket, hogy szavazni ugyan elmentek, de a rokoni látogatásról megfeledkeztek.

A szerb sajtóban csak “fantomnak” nevezett jelenség idén is terítékre került Szerbiában. A választási értesítők kiküldését követően sokan jelentették, hogy elhunyt vagy ismeretlen személyek nevére küldtek ki értesítéseket a címükre – állítja a választásokkal és valamikor függetlennek indult CRTA választási megfigyelő szervezet, amely a szóban forgó N1-es televízióban reklámozza magát, illetve szólítja fel szavazásra a választópolgárokat.

Az átláthatóságot és a felelősséget szorgalmazó, magát pártfüggetlen valló polgári egyesülés arra szólította fel az államigazgatási és önkormányzati minisztériumot, hogy sürgősen reagáljon ezekre az észrevételekre. A CRTA közleménye szerint az esetek minél gyorsabb választ követelnek az illetékesek részéről, hogy “a polgároknak a választásokba vetett bizalma ne csökkenjen még alacsonyabb szintre. Ugyanitt emlékeztetnek arra, hogy a szervezet egy sor olyan javaslatot tettek már az illetékes minisztériumnak, amelyek a választási folyamat javítására vonatkozott, de ezeket nem követte pozitív válasz a tárca részéről.

Korábban az N1 televízió “fantom-választókra” vonatkozó kérdésére Aleksandar Vučić államfő a következőket mondta:

– Azt mondják, hogy nem létező személyeknek érkezett értesítő… És? Minden szavazóhelyen 30 ellenőr sorakozik fel.

Pavle Dimitrijević, a CRTA szakembere szerint azonban az ellenőrök nem tehetnek semmit, amennyiben az “ismeretlenek” valóban az adott címre vannak bejelentkezve.

– A lakcím ugyanis a választási procedúra alapja: az ellenőrök azonosítják a szavazókat, és ennek alapján megállapítják, hogy voksolhatnak-e az adott szavazóhelyen. A bejelentett lakcímüket azonban nem kérdőjelezhetik meg

– magyarázta Pavle Dimitrijević.

A CRTA szervezet ezért arra buzdítja a lakosokat, hogy a nem létező vagy ismeretlen személyeknek érkező értesítéseket jelentsék a belügyminisztériumban. Emellett március 30-ig személyesen, postai úton vagy az önkormányzati szervek által is kérelmezhetik az adatok módosítását az illetékes minisztériumnál, amennyiben szabálytalanságokat észlelnek a választói névjegyzékben. Erről Dimitrijević az előbb már említett N1-nek adott nyilatkozatában beszélt.

A felszólításra hétfőn a belügyesek is reagáltak: közleményükben kiemelik, hogy a rendőrségre egy olyan bejelentés sem érkezett, hogy olyanok is kaptak volna értesítést, akik nincsenek bejelentve az adott címen.

Ugyanakkor arra is emlékeztettek, hogy “a visszaélések elkerülése érdekében a lakcímbejelentés meghatározott eljáráshoz kötött, és amennyiben nem saját lakásról van szó, ez nem történhet meg a tulajdonos beleegyezése nélkül”.

Az unió is képben van

A szerbiai választásokat kísérő állítólagos szabálytalanságokról a civil szervezetek a nemzetközi megfigyelőket is értesítették. A helyzetjelentést 38 civil szervezet és 36 egyetemi tanár látta el kézjegyével.

Ez arra késztette a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) elnökét, hogy levelet küldjön Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. A dokumentumban Vladimir Dimitrijević visszautasította a vádakat, miszerint az említettek “aggódnak az április 3-i választásokon történő, előre megtervezett választási csalás miatt”.

– Tévesek azok az állítások, amelyek szerint a közelgő választásokon választási csalások történnek, ezeknek ugyanis az a céljuk, hogy előzetesen igazolják az ellenzék rossz eredményét, és a kormányt a választási irodán keresztül a választási eredmények meghamisításával vádolják meg

– írta Vladimir Dimitrijević a RIK nevében, és egyúttal arra emlékeztette a közvéleményt, hogy “a választásokon részt vevő ellenzéki pártoknak jogukban áll több mint 300 ezer képviselőt kinevezni az szavazóhelyiségekbe”.

A központi választási iroda elnöke a levélben a megfigyelők számának növelését sürgette a közelgő választásokon, hogy a választási folyamatot minél jobban ellenőrizni lehessen.

Az Európai Parlament ugyanis először küld megfigyelőket a szerbiai előrehozott parlamenti választásokra, valamint az elnökválasztára.

A küldöttség április 1-től 4-ig tartózkodik majd Szerbiában. A delegációt a holland Thais Retten, a szociáldemokraták képviselője vezeti: az uniós képviselők a választás napján az ország különböző pontjain figyelik meg a szavazóhelyiségek nyitását és zárását, a szavazás lebonyolítását és a szavazatszámlálást.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A horvát ügyészség (DORH) épületének bejárata A horvát ügyészség (DORH) épületének bejárata
Horvátország58 perc telt el azóta

A horvát ügyészség ügyvédeket keres, miután a MOL választottbírósághoz fordult

Miután abban az időben, amelyre a MOL választottbírósági kezdeményezése vonatkozik, a BALK már létezett, és foglalkoztunk is a horvát kormány...

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia2 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékJól áll neki a lapátSzellemek a választói névjegyzékbenAz unió is képben van A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 8...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava