Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

A szerb elnök és kedvenc minisztere, Siniša Mali bőszen lapátol (Forrás: Twitter)

Szerbia

HOLT LELKEK IS SZAVAZNAK(?) – Elnök marad-e Vučić, vagy mehet lapátolni?

Olvasási idő: 5 perc

A szerb államfőt az sem gátolta szereplési vágyában, hogy a múlt csütörtök rá is vonatkozott az úgynevezett “tisztségviselői kampány”, ami a különböző politikusokkal sújtott/súlyosbított “termelési riportokat” tiltotta ki a médiából. A helyi civil szervezetek számos más szabálytalanságról is beszámoltak a nemzetközi megfigyelőknek: jelentésüket azonban a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) elnöke azonnal cáfolta abban a levélben, amelyet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett.

Jól áll neki a lapát

A szerbiai választásokra jellemző egyoldalú kampány “fellazítását” várták a szakértők attól a törvénytől, amely tíz nappal a voksolás előtt megtiltotta, hogy az elektronikus sajtó alapkőletételekről és infrastrukturális beruházásokról megkezdéséről tudósítson, amelyeken képviselőjelöltek vagy államfőjelöltek jelennek meg.

A rendelkezés múlt csütörtök óta van hatályban: az ezt megelőző időszakban a szerbiai sajtó nem győzött beszámolni azokról a megkezdett vagy befejezett beruházásokról, amelyekkel a jelenleg is funkcióban levő képviselők emlékeztettek az elmúlt időszak „sikereire”, amelyek közé a Belgrád és Újvidék közötti gyorsvasút megnyitása is tartozott.


Aleksandar Vučić államfő húsz nap alatt több tíz ilyen rendezvény „fő vendége” volt – számolt be a tilalom előtti kampány-dömpingről az N1 televízió, amely a CNN partnere a Balkánon, ezért irányultságáról többet nem kell mondani.

Példaként az adaševci-i gyár alapkőletételét mutatták be, ahol ki is mondta a szerb államfő: „Jól áll nekem a lapát, akár a Teklasban is dolgozhatnék”. Bár továbbra sem igazán világos, hogyan függ össze az emlegetett Vladičin Han-i autógyár azzal a fával, amit Vučić a kijelentés pillanatában ültetett.

Azt követően lapáttal ugyan nem mutatkozott a szerb elnök, ám annál többet ül be a televíziók stúdiójába: volt olyan, hogy 24 óra leforgása alatt három szereplést is vállalt, a két televíziós vendégszereplés szinte mindennapos volt, bizonyítva ezzel azt az ígéretét, amelyet a már közismert fridzsideres reklámban tett: addig házal, amíg mindenkihez el nem jut az üzenete.

A demokratikus választásokért küzdő polgári szervezetek pedig idén is tehetetlenül nézik a még akkor is egyoldalú kampányt, hogy most minden párt képviselőjének és vezetőjének jutott adásidő a médiában, így ömlik a kormányzati és nem kormányzati sületlenség & ígéretfolyam a választókra.

A civilek igyekeznek ugyan felhívni a figyelmet azokra a szabálytalanságokra, amelyek továbbra is jellemzik a szerbiai politikai küzdőteret, de önmagából ettől nem lesz tisztább a választási küzdelem.

Szellemek a választói névjegyzékben

A közismert szerbiai politikai vicc szerint, a “választási szezon” után a temetőbe kilátogató hozzátartozók megfedik az ősöket, hogy szavazni ugyan elmentek, de a rokoni látogatásról megfeledkeztek.A szerb sajtóban csak “fantomnak” nevezett jelenség idén is terítékre került Szerbiában. A választási értesítők kiküldését követően sokan jelentették, hogy elhunyt vagy ismeretlen személyek nevére küldtek ki értesítéseket a címükre – állítja a választásokkal és valamikor függetlennek indult CRTA választási megfigyelő szervezet, amely a szóban forgó N1-es televízióban reklámozza magát, illetve szólítja fel szavazásra a választópolgárokat.

Az átláthatóságot és a felelősséget szorgalmazó, magát pártfüggetlen valló polgári egyesülés arra szólította fel az államigazgatási és önkormányzati minisztériumot, hogy sürgősen reagáljon ezekre az észrevételekre. A CRTA közleménye szerint az esetek minél gyorsabb választ követelnek az illetékesek részéről, hogy „a polgároknak a választásokba vetett bizalma ne csökkenjen még alacsonyabb szintre. Ugyanitt emlékeztetnek arra, hogy a szervezet egy sor olyan javaslatot tettek már az illetékes minisztériumnak, amelyek a választási folyamat javítására vonatkozott, de ezeket nem követte pozitív válasz a tárca részéről.

Korábban az N1 televízió „fantom-választókra” vonatkozó kérdésére Aleksandar Vučić államfő a következőket mondta:

Azt mondják, hogy nem létező személyeknek érkezett értesítő… És? Minden szavazóhelyen 30 ellenőr sorakozik fel.

Pavle Dimitrijević, a CRTA szakembere szerint azonban az ellenőrök nem tehetnek semmit, amennyiben az „ismeretlenek” valóban az adott címre vannak bejelentkezve.

A lakcím ugyanis a választási procedúra alapja: az ellenőrök azonosítják a szavazókat, és ennek alapján megállapítják, hogy voksolhatnak-e az adott szavazóhelyen. A bejelentett lakcímüket azonban nem kérdőjelezhetik meg– magyarázta Pavle Dimitrijević.

A CRTA szervezet ezért arra buzdítja a lakosokat, hogy a nem létező vagy ismeretlen személyeknek érkező értesítéseket jelentsék a belügyminisztériumban. Emellett március 30-ig személyesen, postai úton vagy az önkormányzati szervek által is kérelmezhetik az adatok módosítását az illetékes minisztériumnál, amennyiben szabálytalanságokat észlelnek a választói névjegyzékben. Erről Dimitrijević az előbb már említett N1-nek adott nyilatkozatában beszélt.

A felszólításra hétfőn a belügyesek is reagáltak: közleményükben kiemelik, hogy a rendőrségre egy olyan bejelentés sem érkezett, hogy olyanok is kaptak volna értesítést, akik nincsenek bejelentve az adott címen.

Ugyanakkor arra is emlékeztettek, hogy „a visszaélések elkerülése érdekében a lakcímbejelentés meghatározott eljáráshoz kötött, és amennyiben nem saját lakásról van szó, ez nem történhet meg a tulajdonos beleegyezése nélkül”.

Az unió is képben van

A szerbiai választásokat kísérő állítólagos szabálytalanságokról a civil szervezetek a nemzetközi megfigyelőket is értesítették. A helyzetjelentést 38 civil szervezet és 36 egyetemi tanár látta el kézjegyével.

Ez arra késztette a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) elnökét, hogy levelet küldjön Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. A dokumentumban Vladimir Dimitrijević visszautasította a vádakat, miszerint az említettek „aggódnak az április 3-i választásokon történő, előre megtervezett választási csalás miatt”.

Tévesek azok az állítások, amelyek szerint a közelgő választásokon választási csalások történnek, ezeknek ugyanis az a céljuk, hogy előzetesen igazolják az ellenzék rossz eredményét, és a kormányt a választási irodán keresztül a választási eredmények meghamisításával vádolják meg

– írta Vladimir Dimitrijević a RIK nevében, és egyúttal arra emlékeztette a közvéleményt, hogy „a választásokon részt vevő ellenzéki pártoknak jogukban áll több mint 300 ezer képviselőt kinevezni az szavazóhelyiségekbe”.

A központi választási iroda elnöke a levélben a megfigyelők számának növelését sürgette a közelgő választásokon, hogy a választási folyamatot minél jobban ellenőrizni lehessen.

Az Európai Parlament ugyanis először küld megfigyelőket a szerbiai előrehozott parlamenti választásokra, valamint az elnökválasztára.

A küldöttség április 1-től 4-ig tartózkodik majd Szerbiában. A delegációt a holland Thais Retten, a szociáldemokraták képviselője vezeti: az uniós képviselők a választás napján az ország különböző pontjain figyelik meg a szavazóhelyiségek nyitását és zárását, a szavazás lebonyolítását és a szavazatszámlálást.


UNIÓS CSATLAKOZÁS: Szerbiát az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban mostanában legalább öt dologért fogják fülön, ebből kettő újkeletű
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a katonai (VBA) és a polgári titkosszolgálattal (BIA), valamint a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni ...
Bővebben…
ŠIKARA: Migránsok főzőcskéznek a zombori befogadó központ szomszédságában lévő erdőben 2022 februárjában
Egy szíriai származású szerb állampolgár hozta létre azt a csempészhálózatot, amely zsarolta a konkurenciát és terrorizálta a menekülteket/migránsokat Zomborban, és ...
Bővebben…
MOST JÖN CSAK AZ ANYÁZÁS: Horvátországban csak az csillapíthatja le a kedélyeket, ha a politikusok nyári szabadságra mennek
A horvát köztársasági elnök ismét magára irányította a rivaldafényt, merthogy leszedte a keresztvizet Andrej Plenković miniszterelnökről és Gordan Grlić Radman ...
Bővebben…
JÓ ANYUKA: A bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott nem jutott ki Katarba, viszont az ország külügyminisztere másfél havonta oda utazik
Miközben Šefik Džaferović a boszniai államelnökség bosnyák tagja Brüsszelben kísérelte meg kivívni a tagjelölti státuszt, addig Bisera Turković bosznia-hercegovinai külügyminiszter ...
Bővebben…
Az albán és a macedón miniszterelnöknek már nem kell a következő évszázadig várnia
A bolgár parlament pénteken felhatalmazta az általa két nappal ezelőtt megbuktatott kormányt, hogy vonja vissza a vétót, amellyel Szófia akadályozta ...
Bővebben…
VISSZA SZÍRIÁBA: Az INA visszatérhetne Szíriába, kérdés, hogy az EU és az USA ezt engedi-e?
Horvátország, illetve a horvát-magyar olajvállalat, az INA visszatérhetne Szíriába, amihez azonban Irán segítségét kellene igénybe vennie. Ez komplikálja a helyzetet, ...
Bővebben…
Gépzongora és az első orgazmus – találat, süllyedünk! (Lecke No.2.)
E sorok írójának rég megboldogult humorista édesapja szívesen mesélte egyik gyerekkori élményét, amikor egyszer megérkezett a messze földön híres temerini ...
Bővebben…
KÉT PÓTCUMI: Bővítés helyett a francia elnök pótcumival tömi be a kitaszított országot száját, de pótcumi az Open Balkan is
Az albán és az észak-macedón miniszterelnök, valamint a szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy büszkék a "Nyitott Balkán" kezdeményezésre. A három ...
Bővebben…
OPEN BALKAN: Közösen duzzognak
A LesEchos francia gazdaság hírportál & napilap értékelése szerint még mindig akadályok tornyosulnak a balkáni bővítés útjában. A mostani uniós ...
Bővebben…

Követés

Értesítések

Napi hírlevél

Naptár

2022. április
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Követés

Napi hírlevél


Kilenc cikk

UNIÓS CSATLAKOZÁS: Szerbiát az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban mostanában legalább öt dologért fogják fülön, ebből kettő újkeletű
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a katonai (VBA) és a polgári titkosszolgálattal (BIA), valamint a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni ...
Bővebben…
ŠIKARA: Migránsok főzőcskéznek a zombori befogadó központ szomszédságában lévő erdőben 2022 februárjában
Egy szíriai származású szerb állampolgár hozta létre azt a csempészhálózatot, amely zsarolta a konkurenciát és terrorizálta a menekülteket/migránsokat Zomborban, és ...
Bővebben…
MOST JÖN CSAK AZ ANYÁZÁS: Horvátországban csak az csillapíthatja le a kedélyeket, ha a politikusok nyári szabadságra mennek
A horvát köztársasági elnök ismét magára irányította a rivaldafényt, merthogy leszedte a keresztvizet Andrej Plenković miniszterelnökről és Gordan Grlić Radman ...
Bővebben…
JÓ ANYUKA: A bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott nem jutott ki Katarba, viszont az ország külügyminisztere másfél havonta oda utazik
Miközben Šefik Džaferović a boszniai államelnökség bosnyák tagja Brüsszelben kísérelte meg kivívni a tagjelölti státuszt, addig Bisera Turković bosznia-hercegovinai külügyminiszter ...
Bővebben…
Az albán és a macedón miniszterelnöknek már nem kell a következő évszázadig várnia
A bolgár parlament pénteken felhatalmazta az általa két nappal ezelőtt megbuktatott kormányt, hogy vonja vissza a vétót, amellyel Szófia akadályozta ...
Bővebben…
VISSZA SZÍRIÁBA: Az INA visszatérhetne Szíriába, kérdés, hogy az EU és az USA ezt engedi-e?
Horvátország, illetve a horvát-magyar olajvállalat, az INA visszatérhetne Szíriába, amihez azonban Irán segítségét kellene igénybe vennie. Ez komplikálja a helyzetet, ...
Bővebben…
Gépzongora és az első orgazmus – találat, süllyedünk! (Lecke No.2.)
E sorok írójának rég megboldogult humorista édesapja szívesen mesélte egyik gyerekkori élményét, amikor egyszer megérkezett a messze földön híres temerini ...
Bővebben…
KÉT PÓTCUMI: Bővítés helyett a francia elnök pótcumival tömi be a kitaszított országot száját, de pótcumi az Open Balkan is
Az albán és az észak-macedón miniszterelnök, valamint a szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy büszkék a "Nyitott Balkán" kezdeményezésre. A három ...
Bővebben…
OPEN BALKAN: Közösen duzzognak
A LesEchos francia gazdaság hírportál & napilap értékelése szerint még mindig akadályok tornyosulnak a balkáni bővítés útjában. A mostani uniós ...
Bővebben…
Cikkek
Bezár