Connect with us

Szerbia

Díszpolgárság után táblarongálás: Vučić azt mondta, őt nem zavarja a magyar zászló

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

táblarongálás
Szétverték a magyar nyelvű feliratot Szabadka egyik bejáratánál mindössze két nappal azt követően, hogy a szerb elnök a város díszpolgára lett (Forrás: VMDK)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Régi nacionalista sport a táblarongálás. Ismeretlen tettesek vasárnapra virradóra megrongálták a magyar nyelvű Szabadka feliratot a város palicsi bejáratánál. Az eset annál kínosabb, hogy Aleksandar Vučićot pénteken avatták Szabadka díszpolgárává. A szerb elnök akkor azt mondta, hogy őt nem zavarja a magyar zászló, sőt hogy a magyar nemzeti színek használata az ő ötlete volt, ami nem igaz, hiszen nyomás hatására került sor a korrekcióra. Az elkövetők viszont ezzel üzentek a helyi magyaroknak, és netalán a szerb elnöknek is.

Nacionalizmusok diadala

A szerb elnököt pénteken “ütötték” Szabadka díszpolgárává, párttársa, Stevan Bakić szabadkai polgármester kezdeményezésére, amit a VMSZ városi képviselői is nagy lelkesedéssel megszavaztak, legalábbis a magyar voksok számából erre lehet következtetni.

Az emlékplakett átadása előtt bemutattak egy 11 perces filmet, Aleksandar Vučić fő- és Orbán Viktor mellékszereplésével, amely Szabadka sikereiről és eredményeiről szólt. Ezt csak azért említjük meg, mert a filmben az összes felirat cirillbetűs volt.

Szerbiában egyre gyakrabban látni csak cirill betűs, vagy csak szerb nyelvű feliratokat, ezek közé tartozott az a “fényírás” is, amelyet körülbelül másfél évvel ezelőtt helyeztek ki a palicsi bejáratnál.

Nem ez az egyetlen hely a Vajdaságban, ahol hasonló feliratok jelentek meg, de a többire itt most nem térünk ki, akit érdekel, az ebben a cikkben olvashat róluk.

Valószínűleg a rossz sajtóvisszhang miatt Pásztor István személyesen intézkedett a magát magyarbarátnak tekintő szerb elnöknél, amiről a VMSZ elnöke nyilatkozott is a sajtónak.

– Arra kértem a köztársasági elnököt, hogy ne értse félre, amiről beszélek, és hál’ Istennek, nem értette félre: arra kértem, hogy teremtsük meg a nemzeti szimbólumok számára, amit a kivételesség jelent. Ha azt ezer helyre kirakják, akkor annak kopik a súlya. Különösen nem elfogadható az számomra, hogy az út mellett, fényszignálokkal kidíszített, különböző kiírásokon jelenik meg

– mondta akkor Pásztor István, aki idén június 28-án azzal dicsekedett el, hogy a palicsi bejáratnál hasonlóan ormótlan és giccses, magyar zászlóval díszített felirat jelent meg, mint amilyen a szerb nyelvű volt.

Pásztor a szerb elnököt magasztalva úgy fogalmazott, hogy Vučić betartotta a szavát, igaz, jó egy éves késéssel, de ez mindegy is, mert így is lehetett vele kampányolni.

VMSZ FAJSÚLY

Ormótlan és giccses volt (Fotó: BALK)

Pásztor ugyanis ezt saját politikai győzelmének tekintette, miközben a BALK azt írta: aligha hihető, hogy magyar zászlós felirat után ácsingózott bárki is, mert egy ormótlan és giccses magyar helységnévjelzés legalább annyira szükségtelen, mint a szerb testvére: az egyik nemzetieskedő megnyilvánulást ugyanis nem lehet egy másik nemzetieskedő megnyilvánulással egyensúlyba hozni.

Vučić nem mondott igazat táblaügyben

Ezt tetézte a szerb elnök pénteken a szabadkai városháza dísztermében mondott beszédében, ahol kisebb tapsvihar – bár nem tapstornádó – közepette átvette a város diszpolgári címét, és kitért a magyar zászló és a magyar nyelv használatára, miután mindenki szerbül mondta el a beszédét.

táblarongálás

A szerb elnök “kitörő örömmel fogadta a jól megérdemelt tapsot” a szabadkai városháza dísztermében, amit azzal az állítással tetézett, hogy a szerbek minden hátsó szándék nélkül a sportrendezvényeken a magyaroknak szurkolnak, és fordítva (Screenshot)

Vučić rögtön a saját szerb nyelvű beszéde elején szóba hozta a magyar felirat ügyét.

– Ha azt kérdezik, hogy milyen régóta van kint a szerb zászló színeit tükröző felirat, és miért van kint, hogy Szabadka magyarul a magyar zászló színeiben: ez az én ötletem volt, mert egyáltalán nem zavar a magyar zászló, és nem zavar a magyar nyelv sem

– mondta a szerb elnök azok megnyugtatására, akik esetleg bármilyen hátsó szándékot láttak volna a magyar felirat “kitűzésében”.

De ha Vučićot nem zavarja a magyar zászló, akkor itt felmerül a kérdés, hogy vajon kit zavar, és arra is kíváncsiak lennénk, hogy kiknek üzentek azok, akik szétverték a magyar feliratot, csak a magyaroknak vagy a szerb elnöknek is?

tábla rongálás Szabadka

A Vajdaságban egyre gyakoribbak az egynyelvű feliratok, magyarra fordítva: Zenta, Fogadjisten (Forrás: Facebook)

Vasárnapra virradóra ugyanis kiderült, hogy nem mindenki ért egyet a szerb elnökkel, ezért akadtak, akik letépték, illetve szétverték a magyar nyelvű feliratot a palicsi bejáratnál, amivel egyaránt szították a szerb és a magyar nacionalizmus tüzét.

A helyi (ellenzéki) magyar pártok a legerélyesebben elítélték a vandál cselekedetet, és követelték a rendőrségtől, illetve az ügyészségtől, hogy kerítsék elő az elkövetőket, és példaértékű büntetésben részesítsék őket.

De mivel korábban voltak, akik a szerb feliratot rongálták meg, ez vonatkozhatna az akkori elkövetőkre is, véleményem szerint azonban nem csak őket kellene büntetni, hanem mindazokat, akiknek az agyában az olyan ízléstelen ötletek megszülettek, mint a “szerbiai fényírás”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Jézus sírjánál imádkozott a legfőbb szerb titkosszolga, miközben Koszovóban dúl a válság

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jézus Szent Sír
Jézus sírjánál imádkozott a BIA vezetője, elvégre ő is keresztény, ha a keresztényi erényeit nem is nagyon csillogtatja (Forrás: Nova.rs)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi nagyon ellenzéki hírportál, a Nova fedezte fel, hogy Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója Jézus sírjához zarándokolt, miközben Koszovóban igencsak komoly válság alakult ki. A BIA ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a főkém valójában egy napos “hivatalos és hivatali” látogatáson tartózkodott Izraelben. Elképzelhető, hogy meghívása volt Jézus sírjához?

A BIA igazgatója Jézus sírjánál

Három nappal a koszovói vérontás után, ahol három szerb és egy albán rendőr vesztette életét, Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója Jeruzsálembe zarándokolt.

Az értesülést a Nova.rs hírportál több fotóval is alátámasztotta, amelyen Vulin a Szent Sír-templomban látható, úgy hogy ezt cáfolni sem lehet.

A “hírportál kémei” a jeruzsálemi Szent Sír-templomból azt jelenttették, hogy a szerb világ ügyeit más alkalommal egyébként a lelkén viselő Vulin biztonsági embereinek a kíséretében érkezett a szent helyre.

– Megállítottak minden zarándokot, hogy soron kívül tudjon bemenni. Körülbelül 20 percig volt ott, majd távozott

– mondta az ellenzéki portálnak egy zarándok, aki a nevét nem árulta el, de a BIA már biztosan nyomoz utána.

A Nova megjegyezte, hogy Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatást tett a Szentföldön” mindössze három nappal a banjskai fegyveres konfliktus után, amelyben három szerb és egy koszovói albán rendőr vesztette életét.

A Koszovó északi részén történt fegyveres konfliktust követően az egyik kulcskérdés mindenképpen az, hogy mit tett a lövöldözés előtt és után a BIA, és hogy a szerb titkosszolgálatnak voltak-e információi arról, hogy leszámolás, más értelmezés szerint terrortámadás készül a Banjska kolostor környékén.

Vulin – aki belügyminiszter volt – tavaly december 2-án került a BIA (Bezbednosna Informativna Agencija) élére, ahol Bratislav Gašićtól vette át az irányítást, ezzel Aleksandar Vučić szerb elnök két elnyűhetetlen munkatársa tulajdonképpen pozíciót váltott a “helycserés kormányalakítás” során.

Vulin eddigi “áldásos tevékenységét” az Egyesült Államok szankciókkal jutalmazta.

Jézus Szent Sír

A fotók annyire egyértelműek, hogy cáfolni nem lehetett (Forrás: Nova.rs)

A BIA kármentésbe kezdett

Miután Aleksandar Vulin így lelepleződött, a BIA nem tehetett mást, mint hogy kármentésbe kezdjen, a fotók ugyanis annyira egyértelműek, hogy az értesülés cáfolásának semmi értelme sem volt.

A Politika kormánypárti lap és hírportál egy nappal később, tehát csütörtökön tette közzé a Biztonsági Információs Ügynökség közleményét, miszerint Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója régóta tervezett egynapos hivatalos látogatáson volt Izrael Állam partnerszolgálatánál.

A közlemény megjegyezte, hogy Vulin látogatása a házigazdák kíséretében zajlott Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és hogy A BIA ezt egy bizonyos médiában megjelent cikkre reagálva teszi közzé, miután a “bizonyos média” azt vélelmezte, hogy a BIA igazgatója, Aleksandar Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatáson tartózkodott Jeruzsálemben”.

A rövidke közlemény szerint a BIA a politikusok vagy a média hazugságaitól és trükkjeitől függetlenül nem teszi közzé, hogy vezetői milyen tevékenységet folytatnak, de a pillanat miatt, amikor egyesek megpróbálnak ártani Szerbiának, a BIÁ-nak és a BIA igazgatójának, kénytelen reagálni.

Amiből egyértelműen következik, hogy Vulin Szerbia érdekében ment imádkozni a Szent Sírhoz, és aki azt gondolja, hogy itt már ez sem segít, az biztosan a szerb nép ellensége.

A BIA szempontjából talán jobb lett volna, hogy ha most sem nyilvánul meg, mert a közleményből nem csak az derül ki, hogy a szervezet igazgatója valóban Jeruzsálemben járt, hanem az is, hogy egy korábban tervezett utat annak ellenére nem mondott le, hogy “forró a helyzet”, mint ahogy azt a legfőbb szerb, Aleksandar Vučić éppen aznap este állapította meg, amikor Vulin a “házigazdák társaságában” a Szent Sír-templomban fordult elő.

Az is kényelmetlen lehet – bár ebből a Balkánon általában nem csinálnak ügyet – hogy a “hivatalos és hivatali” látogatásokat magáncélokra, esetleg zarándoklatokra használják fel, vagyis közpénzen mennek el imádkozni Jézus sírjához, vagy mondjuk Bosznia esetében a Kába kövéhez, mint ahogy erre már volt példa bizonyos bosnyák vezetők esetében.

Hiába, Isten és a politikai útjai néha összefonódnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava