Connect with us

Szerbia

Már csak húszat kell aludni a “nagy napig”, amikor Vučić Szabadka díszpolgára lesz
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

díszpolgár
A szabadkai közgyűlés ülése a történelmi döntés meghozásának napján (Forrás: Danas)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

“Nagy lesz a boldogság” Szabadkán, miután Aleksandar Vučić szerb elnököt szeptember 1-én a város díszpolgárává avatják. Szeptember elseje tehát nem csak iskolakezdet lesz, hanem a “politikai beiskolázás” kezdete is, amivel a Szerb Haladó Párt újabb lépést tesz abba az irányba, hogy a “szecesszió városát” beterelje a balkáni kultúrkörbe. Amióta a város vezetését a haladók vették át, emeltek már szobrot I. Péter szerb/jugoszláv uralkodónak, és most egy másik uralkodó is megdicsőülhet a díszpolgárrá avatás által.

A kivételes helyzet

A Szerb Haladó Pártból és a Vajdasági Magyar Szövetségből álló koalíció a “migránsűző” Stevan Bakić polgármester javaslatára egy hónappal ezelőtt szavazta meg, hogy Aleksandar Vučić államfő kapja a város díszpolgári címét.

Az írásos indoklás szerint díszpolgári cím azoknak a személyeknek adományozható, akiknek kiemelkedő életműve jelentős és maradandó értékeket hozott a tudomány, a gazdaság, a művészet, az oktatás-nevelés, a közélet vagy a művelődés terén, és akik tevékenységükkel hírnevet és elismerést szereztek a városnak otthon és külföldön.

Vučić Szabadka díszpolgára lesz

Az ülésen felszólaló Bakić szerint számtalan érv szól amellett, hogy Szerbia elnökének adományozzák ezt a címet, ezek közül a legfontosabb, hogy külföldi befektetéseket vitt Szabadkára, a polgármester itt a Boysent emelte ki, de megemlítette azt is, hogy a Siemens bővítette az alkalmazottak körét a városban.

A polgármester Vučić érdemei közé sorolta, hogy bevonta Szabadkát a “Tiszta Szerbia” programba, amelynek keretében 110 kilométer szennyvízhálózat és két szennyvíztisztító épül Szabadkán, de megemlítette a Belgrád-Budapest gyorsvasút projektet, a Szabadkai Nemzeti Színház rekonstrukcióját és újjáépítését, a Kolevka fogyatékos gyermekotthon fejlesztését, a Gerontológiai Központ és a palicsi Aqua Park befejezését, valamint az elnöki részvételt a város kulturális intézményeinek felújításában.

A polgármester Vučić érdemeit sorolva jövőbelátásról is tanúbizonyságot tett, megelőlegezte ugyanis a szerb elnök azon ígéretének teljesülését, hogy hamarosan megkezdik a szabadkai közkórház felújítását, amely regionális klinikai központ lesz, és több mint 250 ezer embert szolgál majd ki.

Ha “ünneprontók szeretnénk lenni”, akkor mindenképpen megjegyeznénk, hogy ezek között elég sok vitatott és pénznyelő beruházás van, ami persze a szerbiai politikai konstellációban nem szokott akadályt jelenteni, arról nem is beszélve, hogy a szerb elnök ígéreteit eddig is fenntartással kellett fogadni, de valószínűleg ezután sem lehet mérget venni rájuk, ha csak nem akarjuk gyomormosással végezni a vizionált szabadkai klinikai központban.

Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője ezt másképp látja, mert az említett ülésen közölte, hogy pártja megszavazza a kezdeményezést, szerinte ugyanis ez egy kivételes helyzet.

A frakcióvezető megjegyezte, hogy a díszpolgári címet elsősorban olyan személyeknek ítélik oda, akik szorosan kötődnek Szabadkához, netalán ott élnek, de kivételes esetekben ettől eltekinthetnek, és ez most indokolt is, mert mint mondta, a város fejlődésén “tetten érhetők” Aleksandar Vučić érdemei.

Ezek között említette annak az Y-elágazásnak a befejezését, amely lehetővé teszi, hogy a tranzitforgalom elkerülje a város belső részeit, a Zsinagóga (magyar támogatással történt) felújítását, és a Szabadka-Horgos vasút kiépítését, illetve a jó kapcsolatokat, amelyeket Vučić Pásztor Istvánnal és Orbán Viktorral ápol.

díszpolgár

A szavazás eredménye, zölddel jelölve, akik igennel szavaztak, pirossal, akik ellene, tartózkodó nincs, feketével a távollévők

A javaslatot 49 igen és 4 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a képviselő-testület, a kitüntetéseket szeptember elsején, Szabadka város napján adják át, tehát a nevezetes dátumig még összesen húsz nap van hátra, természetesen ez a szám csökken, ahogy közeledünk a “nagy naphoz”.

Ezért el a cikkben elhelyeztünk a fent látható számlálót, nehogy valaki lemaradjon a történelmi eseményről.

Vannak, akiknek nem tetszik az új díszpolgár

A vajdasági Szabad Magyar Szó akkori beszámolója szerint a döntésnek ugyan ellenszegült egy-két ellenzéki képviselő, de a VMSZ-szel megerősített haladókat nem lehetett meggyőzni.

– Ahelyett, hogy a polgármester a fegyveres migránsleszámolásokkal kapcsolatosan tájékoztatná a lakosságot, saját politikai messiásának igyekszik udvarolni

– mondta Miroslav Milojević, az ellenzéki Szabadka Polgári Mozgalom frakcióvezetője, aki akkor még nem tudhatta, hogy a szabadkai polgármester “milyen dicső szerepet tölt majd be a migránsválság megoldásában”.

Robert Damjanović Čokić, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője Vučić életrajzát elemezve emlékeztetett arra, hogy a szerb elnök a Szerb Radikális Párt főtitkára volt abban az időben, amikor szendvicseket osztottak azoknak a szerb demonstrálóknak, akik el akarták üldözni a magyarokat és a horvátokat a Vajdaságból.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) a döntés kapcsán közölte, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök nem érdemli meg a díszpolgári címet.

A Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség hatalmi koalíciója által meghozott döntést a VMDK úgy kommentálta, hogy a “szolgalelkűségük, gerinctelenségük határtalan”, a döntés nagy beruházásokkal történő indoklása pedig nevetséges.

A közleményben megígérték, hogy ha a VMDK hatalmi helyzetben lesz (Szabadkán) – ami persze hamarosan aligha fordul elő – akkor visszavonja a díszpolgári címet!

A Putyint díszpolgárának választó Újvidéket követően, úgy látszik, Szabadka sem kerülheti el a sorsát a politikai indíttatású címek kiosztásában, viszont a szabadkai polgármesternek a következő szerb kormányban esetleg kinéz egy miniszteri poszt, mert a szerb elnök ezen a téren hálás szokott lenni, Miloš Vučević volt újvidéki polgármestert is beemelte a kormányba.

A kérdés már csak az, hogy mennyire lesz ragályos Szerbiában Vučić díszpolgárrá avatása, mint ahogy tizenöt évvel ezelőtt a betegség végigsöpört Szerbián az annak idején is imádott Putyin vonatkozásában, mert ha ez a szerb elnök esetében is előfordul, akkor aligha menekülhetünk a gondolattól, hogy Vučićnak kultusza lesz, ha esetleg nem lennénk azon a véleményen, hogy már az van.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava