Connect with us

Szerbia

SZERB FÉNYÍRÁS 2: Szembetűnő szerb feliratokat kapnak egyes vajdasági települések

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

fényírás
Szerb nemzeti színű feliratok a vajdasági településeken, különösen érdekes a jobb felső sarokban lévő, erről a cikk végén külön is szó lesz (Forrás: Délhír.info)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A BALK 2022 februárjában számolt be arról, hogy a szerb nemzeti öntudat burjánzásának jegyében Szabadka bejáratánál szerb fényírás, vagyis cirill és latin betűs szerb nemzeti színű felirat jelent meg, amelyet éjszaka ki is világítanak, hogy utat mutasson a sötétben botorkáló, esetleg nemzetileg megtévelyedett egyéneknek. A Délhír.info hírportál most arról írt, hogy a Vajdaságban megsokasodtak a szerb “nemzeti színekben tündöklő feliratok” a magyar, valamint a horvát, bunyevác és egykoron sváb falvakban – nyilván a miheztartás végett, és egy “modernkori honfoglalás” gyanánt: Szerbia tehát a nacionalizmusra ma sem sajnálja a pénzt.

A köztársasági elnökhöz fordult

Az esettel kapcsolatban annak idején ellenérzését fejezte ki még Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is, ami nagy szó a társutas párt vezetője részéről, aki szerint “Szerbiában nincs az a város, amelyben annyi szerb nemzeti szimbólum van kirakva az utcákon és tereken, mint Szabadka”.

Pásztor úgy fogalmazott, hogy nem igazán érti, hogy “mi a szándék, és mi az üzenet, és ki üzen kinek, meg miért üzen”, merthogy azt gondolta, hogy “mindenki számára minden világos”.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a Szerb Haladó Párttal szövetséges VMSZ sem kapott előzetes tájékoztatást a “fényes feliratokról”, vagyis azok vonatkozásában nem kérték ki sem a párt, sem Pásztor véleményét, ezért a legnagyobb vajdasági magyar politikai szervezet a Szerbiában minden kérdésben legilletékesebb személyhez, Aleksandar Vučić elnökhöz fordult.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki maga is látta a feliratokat, a kérdésről a Szabad Magyar Szó hírportálnak nyilatkozott.

-– Arra kértem a köztársasági elnököt, hogy ne értse félre, amiről beszélek, és hál’ Istennek, nem értette félre: arra kértem, hogy teremtsük meg a nemzeti szimbólumok számára, amit a kivételesség jelent. Ha azt ezer helyre kirakják, akkor annak kopik a súlya. Különösen nem elfogadható a számomra, hogy az út mellett, fényszignálokkal kidíszített, különböző kiírásokon jelenik meg

– mondta Pásztor, aki a szerb fényírással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy észrevételeiket nem csak a magyarok fogalmazzák meg, hanem mások is, amihez a VMSZ vezetője tavaly hozzátette, hogy véleménye szerint valaki “elveszítette az egyensúlyérzékét”.

Folytatódik a szerb fényírás

A Pásztor által említett egyensúlyérzék jól, sőt “fényesen bizonyíthatóan” nem került elő, az újabb feliratok kihelyezését követően pedig fel sem kell tennünk a kérdést, hogy vajon mit válaszolt a magát a lassan minden szerbek elnökének tekintő Vučić a VMSZ vezetőjének felvetésére.

fényírás

Semmit. Vagy ha mondott is valamit, az semmit sem ér, mert mint a Délhír.info tudósításából kiderül, tovább folytatódik a szerb fényírás a Vajdaságban, és újabb nyugat-bácskai magyar többségű falu kapott szerb nemzeti színű feliratot.

Nemrég a 025 portál írta meg, hogy a zombori járás területén eddig legalább kilenc településen helyeztek ki új feliratokat, általában szerb nemzeti színekben, néhol csupa cirill, néhol latin betűkkel, de a kisebbségek nyelvén sohasem.

A 70 százalékban magyarok lakta Bácsgyulafalvát (Telečka) és a relatív magyar többségű Nemesmiliticset (Svetozar Miletić) követően a több mint 50 százalékban magyarok által lakott Bezdán (Bezdan) is szerb nemzeti színű feliratot kapott. Meg kell hagyni, hogy a település nevének szerb és magyar írásképe szinte ugyanaz, de biztosra vehető, hogy ez nem volt szempont a szerb nemzeti színű fényírás kihelyezésének esetében.

A 025 hírportál (a 025 Zombor hívószáma) értesülései szerint hamarosan a délvidéki magyarság legnagyobb és legfontosabb zarándokhelyének számító, és több mint 50%-ban magyar lakosságú Doroszlóra (szerbül Doroslovo) is elkészül a felirat, az eddigi tapasztalatok szerint bizonyára csak szerb nyelven, ami azt jelenti, hogy a falu bejáratánál minden kétséget kizáróan az világít majd, hogy Bogojevo (magyarul Gombos).

Hasonló településfeliratok kerültek ki eddig Béregen (Bački Breg), ahol a lakosság több mint ötven százaléka horvát nemzetiségű, a szerb többségű Küllődön (Kolut), Harasztiban (Rastina) és Csonoplyán (Čonoplja), valamint a már említett Bezdánban, Nemesmiliticsen és Bácsgyulafalván.

fényírás

A gádori német áldozatoknak emelt emlékmű, amelyet többször is (2004. 2012) megrongáltak (Forrás: Komunistički zločini)

Különösen jelképes értékű a cirill feliratos szerb nemzeti színű felirat Gádoron (Gakovo) épült új pravoszláv templom tövében, ezen a településen ugyanis több mint 40 ezer bácskai svábot öltek meg a szerbek, illetve a partizánok az ottani koncentrációs táborokban 1945 és 1948 között.

Fényírás

Az idézet Cseres Tibor Vérbosszú Bácskában című művéből származik, Cseres Gákova néven külön fejezetben számol be a gádori rémtettekről (Forrás: Elektronikus könyvtár)

A fenti adat Cseres Tibor Vérbosszú Bácskában című művében található, más források mintegy 10 ezer áldozatról tudnak, de ezúttal nem is a számok a fontosak, hanem a szándék, amely népirtás jellegű cselekményre utal: ez most a szerb fényírással új megvilágításba került, mint az a kezdőképen a jobb felső sarokban látható.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

A szerb külügyminiszter is azt akarja, hogy KFOR-erők menjenek Koszovó északi részébe

Közzététel:

a megjelenés dátuma

KFOR
A szerb külügyminiszter azt kérdezte a szerb állami televízió egyik műsorában, hogy a koszovói rendőrség melyik nemzetközi megállapodás alapján tartózkodik az északi szerb területeken, merthogy ezt sem az ENSZ BT 1244-es határozata, sem a brüsszeli megállapodások nem teszik lehetővé (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt mondta, nem tudja, hogy a koszovói rendőrminiszter által közzétett alábbi videón a Szerb Lista alelnöke, Milan Radoičić látható-e, azt viszont “nyilvánvalónak tartja”, hogy a videó nem az észak-koszovói támadás napján készült. Közben Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter újabb bejelentést tett, amely szerint a Banjskában elesett “lázadók” között volt Aleksandar Vulin egykori testőre is. Vulin korábban szociális-, védelmi-, majd pedig belügyminiszter volt, jelenleg a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója, mindezt megelőzően pedig a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodáját vezette.

A külügyminiszter szerint kész átverés

A szerb külügyminiszter úgy nyilatkozott a szerbiai állami televízió egyik műsorában, hogy nem rendelkezik információkkal azzal kapcsolatban hogy valóban Radoičić szerepel-e a koszovói belügyminiszter által közzétett inkriminált videón, vagy sem, azt viszont kijelentette, hogy a videó nyilvánvalóan nem a támadás napján készült, és hogy “átverésről” van szó.

Dačić állítása szerint a rendőrségi drón által készített felvételeken hó is látható, így semmiképpen sem készülhettek a kritikus napon, vagyis szeptember 24-én.

Való igaz, hogy az utolsó kockákon mintha látszana hó, de az nem világos, hogy azok a képkockák a “bizonyító erejű” videóhoz tartoznak-e, vagy egy elözőhöz, amelynek ez a darabja a felülírás során nem semmisült meg, ezt nyilván drónos szakértők tudnák hitelt érdemlően megállapítani.

A koszovói belügyminiszter kedden tette közzé a szóban forgó videót azt állítván, hogy azon a Szerb Lista alelnöke tűnik fel a banjskai kolostor szomszédságában lévő egyik épület udvarán pihenő fegyveresek között.

– Folyton azt mondják, hogy ezek bűnözői csoportok, az UÇK (Koszovói Felszabadítási Szervezet) tagjai pedig szabadságharcosok. Ha ez így van, akkor ezek is szabadságharcosok

– tromfolt Dačić, aki szerint Koszovó azt próbálja meg bebizonyítani és megmutatni, hogy Milan Radoičić vagy Zvonko Veselinović hajtotta végre a vasárnapi akciókat.

A szerb külügyminiszter itt megismételte azt a szerb kormányzat tagjai által folyamatosan szajkózott, és általánosan elfogadott álláspontot, hogy a történtekért egyedül Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, mindehhez pedig még hozzátette, hogy Belgrád nem támogat semmiféle erőszakos cselekményt.

KFOR

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter is nyilatkozott, csak ő az albán Euronewsnak (Screenshot)

Dačić egyúttal sajnálkozását fejezte ki a szeptember 24-én lelőtt rendőr meggyilkolása miatt, akárcsak a szerb életek elvesztéséért, amihez még hozzátette, hogy olyan incidens történt, ami nem szolgálja Szerbia érdekét.

A szerb külügyminiszter feltette a kérdést, hogy mit keresnek koszovói albán rendőrök a szerb területeken, amikor ezt az ENSZ BT 1244-es határozata is tiltja, és bekapcsolódott a belgrádi politikai elit frontális akciójába, amely során mindannyian a KFOR kivezénylését követelik a koszovói szerb területekre, mert úgy látják, hogy ezáltal elkerülhetővé válhatnak a konfliktusok.

Milan Radoičić és a magas körök

Milan Radoičić a koszovói szerbek legnagyobb pártjának, a Szerb Listának az alelnöke, és egy olyan üzletember, akit a pristinai és a belgrádi hatóságok más-más kontextusban emlegetnek.

Koszovó szerint egy “szökevényről” van szó, aki “a szerb bűnözői csoportokat irányítja északon”, és minden “nyugtalanság és válság” kiváltója Koszovó térségében.

Aleksandar Vučić szerb elnök ugyanakkor úgy jellemezte őt, mint aki “Szerbia védelmezője Koszovóban”, és elsőként áll ki a szerbség érdekében Koszovó északi részén.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint viszont egy olyan személyről van szó, aki részt vesz a nemzetközi bűnözésben és korrupciós tevékenységben, ezért 2021 decemberében az Egyesült Államok szankciók alá helyezte.

Radoičić nem ismeretlen a szerbiai igazságügyi hatóságok előtt sem, miután Zvonko Veselinovićtyal, és egy harmadik észak-koszovói üzletemberrel együtt vád alá helyezték a Hipo Alpe Adria Lizing 32 teherautójának eltulajdonítása miatt.

A vádemelés még az átkosban, vagyis 2011-ben történt, amikor még nem a jelenlegi erők irányították az országot, az ő regnálásuk idején, vagyis 2016-ban Radoičić és Veselinović mentesült a vádak alól, és így kezdhették meg mindketten “áldásos” szerbiai tevékenységüket.

miniszter

Balról Milan Radoičić, jobbról Ramush Haradinaj (Forrás: koszovói miniszterelnöki hivatal)

Radoičić ugyanakkor több korábbi koszovói albán politikussal is kapcsolatot tartott fenn, ezek közé tartozott Ramush Haradinaj volt miniszterelnök, valamint a Kígyó, vagyis Hashim Thaçi volt miniszterelnök és államfő, aki ellen Hágában folyik eljárás.

Időközben Koszovóban kétszer is kísérletet tettek a letartóztatására, 2018-ban és 2019-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene, az utóbbi alapján személye összefüggésbe hozható Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásával, de az erre vonatkozó elfogatóparancsot 2021-ben minden magyarázat nélkül visszavonták. 2022-ben egy ma is érvényben lévő elfogató parancsot adtak ki ellene, mert egy határrendészeti intézkedés elől Szerbiába menekült.

Vulin testőre az áldozatok között

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítést nyert az is, hogy a vasárnapi összecsapásban életét vesztette Bojan Mijailović, aki Aleksandar Vulin testőre volt 2013-ban, amikor a BIA igazgatója még koszovói irodavezetőként kereste fel az ottani szerbeket.

A koszovói belügyminiszter ezzel is bizonyítottnak látja, hogy Szerbia van a vasárnapi terrortámadás hátterében, a cél pedig Koszovó destabilizálása.

miniszter

A testőr, aki állítólag szintén meghalt (Forrás: Facebook)

Sveçla úgy véli, hogy a fent említett Radoičić és Vulin által “formális és strukturális” kapcsolat van Aleksandar Vučić személye és a szeptember 24-i banjskai események között, miután mindkét említett személy a szerb elnök legközelebbi köréhez tartozik.

– Ezek újabb bizonyítékok arra, hogy Szerbia céljai a Koszovói Köztársasággal kapcsolatban mit sem változtak Slobodan Milošević rezsimje óta, a milošević-rendszer egykori propagandaminisztere (Aleksandar Vučić) ugyanis ma a jelenlegi szerbiai rezsim elnöke

– írta Sveçla a Facebookon, aki szerint még a legnagyobb optimisták is, akik azzal áltatták magukat, hogy Szerbiában változások történtek, meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

Álláspontunk szerint egyelőre sok a kérdés, és kevés a (helyes) válasz az újabb koszovói erőszakos cselekményekkel kapcsolatban, amelyek ismét felébresztették a félelmet, hogy az ukrajnai háború miatt ne egyszeresen, hanem egy esetleges koszovói konfliktus kitörése által kétszeresen legyünk mindannyian vesztesek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava