Connect with us

Koszovó

BLINKEN 2: A koszovói kormányfő a szerb elnököt sározta a fő amerikai külügyérnek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Anthony Blinken
Az amerikai külügyminiszter a koszovói (albán) és a szerb vezetőt párban szokta lerendezni (lásd előző cikkünket is!)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Amint az várható volt, az amerikai külügyminiszter nemcsak a szerb elnökkel, hanem a koszovói miniszterelnökkel is beszélt telefonon, mert ezeket a vezetőket ő párban szokta lerendezni. Anthony Blinken általában csak akkor kormányozza bele magát a balkáni mocsárba, amikor a külügyi tanácsadók és megbízottak már nem tudnak mit kezdeni az ottani vezetőkkel. A BALK tegnapi cikkében – amelyben a szerb elnök és az amerikai külügyminiszter telefonos eszmecseréjéről szóltunk – jeleztük, hogy egy hasonló purparlé várható Blinken és a koszovói miniszterelnök között is.

Kurti Vučićot sározta

Az amerikai külügyminiszter Aleksandar Vučić szerb elnök után vonal végre kapta Albin Kurti koszovói miniszterelnököt is, akivel a Koszovó északi részén kialakult helyzetről cserélt véleményt.

A koszovói miniszterelnök kabinetjének közlése szerint a beszélgetés során Kurti utalt a legutóbbi brüsszeli találkozóra, ahova a szerb elnökhöz hasonlóan őt is meghívták, de hozzátette, hogy a Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel és a Miroslav Lajčák különmegbízottal tartott tanácskozás szerinte azért nem fejlődött három oldalú találkozóvá, mert ilyesmire Aleksandar Vučić szerb elnök nem volt hajlandó.

Hivatalos pristinai közlés szerint Blinken és Kurti egyebek között megvitatta az új helyhatósági választások lehetőségét, tárgyalt az erőszakosan fellépő szerb szélsőségesekről, a (szóban elfogadott) brüsszeli alapszerződésről, valamint a Szerbia által tegnap kiengedett három koszovói albán rendőrről.

Szót ejtettek arról a napokban lefoglalt belgrádi rendszámú autóról is, amelyből valóságos fegyverarzenál került elő. A pristinai hatóságok szerint a fegyvereket Szerbia küldte a koszovói szerbeknek, Belgrád viszont megrendezett provokációnak tartja az esetet.

A koszovói rendőrfőnök szerint a Zvečanban talált autóból a koszovói rendőrök 10 géppisztolyt, egy pisztolyt, kilenc aknavetőt, majdnem hatezer különböző méretű lőszert, 21 kézigránátot, valamint egyéb fegyvereket és katonai felszereléseket bányásztak elő.

Az Audi A6-os mindössze száz méterre parkolt a zvečani önkormányzat épületétől, ahol korábban a KFOR tagjai, köztük magyar katonák is szembe kerültek a Belgrád által békés tüntetőknek tartott “meztelen kezű néppel”.

Albin Kurti kabinetje szerint a koszovói miniszterelnök és az amerikai külügyminiszter egyet értett abban, hogy a koszovói béke és biztonság, valamint a Szerbiával fenntartott kapcsolatok normalizálása érdekében továbbra is rendszeres kommunikációt kell folytatniuk.

A közlemény ugyanakkor nem részletezte, hogy mit mondott az amerikai diplomata a telefonbeszélgetés során, ahogy a szerbiai hivatalos közlemény sem tárgyalta ki, hogy mit mondott a szerb elnöknek az amerikai külügy feje.

Blinken “bevalotta” a beszélgetéseket

Anthony Blinken magyar és balkáni idő szerint éjszaka egy óra körül egy füst alatt “vallotta be” a Twitteren, hogy telefonon beszélt a két balkáni vezetővel.

Blinken mindkét esetben kerülte azt a szokványos diplomáciai fordulatot, hogy “jó beszélgetést” folytatott a szerb elnökkel és a koszovói miniszterelnökkel.

– Ma beszéltem Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel, és sürgettem az eszkaláció enyhítését Koszovó északi részén, valamint az azonnali visszatérést az Európai Unió közvetítésével kezdett párbeszédhez

– írta Blinken, aki megjegyezte, hogy az Európai Unió hárompontos terve jelenti az előrelépést.

Mellesleg ennek a tervnek a létét nem észlelte a szerb elnök, amikor azt mondta, hogy az Európai Uniónak nincs útiterve, azaz “road map”-je.

Véleményünk szerint útitervből van a legtöbb, a baj inkább az, hogy a megállapodások és az útitervek végrehajtását mindkét oldal következetesen és sikeresen elszabotálja.

Anthony Blinken

Az amerikai külügyminiszter természetesen a szerb elnökkel is beszélt, akinek megpróbálta felfrissíteni az emlékezetét a három pontos Borrell tervvel kapcsolatban, merthogy szerinte az a továbblépés legjobb módja.

Az amerikai külügyminiszter egyúttal üdvözölte a három koszovói albán rendőr kiengedését a szerb börtönből, bár Anthony Blinken arra nem tért ki, hogy ez az esemény valójában “a szerb és a magyar nemzet közötti mély barátság világos bizonyítéka”.

Az amerikai külügyminiszter viszont beszámolt arról, amit a szerb elnöki hivatal közleménye is megemlített, hogy személyesen hangsúlyozta a feszültség azonnali csökkentésének a fontosságát.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava