Connect with us

Szerbia

A szerb elnök előterjesztette a kívánságait az amerikai külügyminiszternek Koszovóval kapcsolatban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kívánság
A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Blinken ezúttal személyesen aktivizálta magát, és nem Cholet-t vagy Escobart küldte rá a szerb elnökre (Forrás: szerb elnöki Instagram)
A cikk meghallgatása

Kívánságműsort tartott a szerb elnök, aki telefonon beszélt az amerikai külügyminiszterrel, vagy fordítva, mivel az egyelőre nem derült ki, hogy ki kit hívott fel. Aleksandar Vučić közel kétszázezres követőtáborának azt írta az Instagramon, hogy Anthony Blinken a beszélgetés során ragaszkodott a feszültség csökkentéséhez a koszovói helyzet tekintetében, és támogatta az európai deeszkalációs tervet.

Telefonos Blinken

A szerb elnök kabinetje által kiadott közlemény főleg arról szól, hogy a szerb elnöknek milyen elvárásai vannak Koszovóval szemben.

Vučić arról tájékoztatta Blinkent, hogy Szerbia komolyan és felelősségteljesen viselkedik, miközben a koszovói rendőrség különleges erői minden nap teljesen önkényesen tartóztatják le a szerb nemzet tagjait.

A szerb elnök ezért annak a kívánságának adott hangot, hogy a koszovói (albán) vezetés engedje szabadon az összes letartóztatott szerbet.

A szerb elnök második kívánsága az volt, hogy az általa hamis polgármestereknek nevezett személyek (3%-os polgármesterek) hagyják el a négy szerb többségű település önkormányzati épületét.

A harmadik kívánságnak az tekinthető, hogy a szerb elnök ugyanezt várja el a koszovói rendőrség tagjaitól, akik bevették magukat az említett önkormányzati épületekbe.

A szerb elnöki hivatal közleménye szerint Blinken gratulált Vučićnak ahhoz, hogy Belgrád a napokban megnyerte az EXPO 2027 szervezési jogát, és ezzel megelőzte például Minnesotát is.

Kívánság

Borrell kapitány szerint most minden eddiginél fontosabb Ukrajnát támogatni, de azért Koszovóról sem feledkezett meg (Forrás: Twitter, Josep Borrell)

Borrell is üzent

Közben Josep Borrell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is üzent, miután a múlt pénteken tárgyalt a két renitenssel.

Borell szerint újabb helyhatósági választásokat kell tartani, amelyeken a koszovói szerbek mindenképpen részt vesznek, mert ha ez nem történik meg, akkor ott leszünk, ahol ma is vagyunk.

A külügyi tanács ülésén Borrell úgy fogalmazott hogy a NATO által vezetett KFOR erők nem őrizhetik örökké azokat az irodákat, amelyekben a két vagy három százalékkal megválasztott polgármesterek ülnek.

Borrell véleménye szerint a problémát az okozza, hogy nincsenek legitim polgármesterek, akik a helyükbe léphetnének.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője megismételte, hogy ebben a pillanatban az új helyhatósági választások kiírása a legfontosabb feladat mind a négy önkormányzatban a szerbek feltétel nélküli részvételével.

Borrell ismét következményekkel fenyegetődzött, és felhívta a figyelmet arra, hogy ezért a tagállamok szükség esetén intézkedéseket tesznek az Európai Unió befolyásának növelése és a párbeszéd támogatása érdekében.

Borell konkrét intézkedéseket ezúttal sem helyezett kilátásba, annyit mondott csak, hogy politikai pénzügyi intézkedések is számításba jöhetnek, ami puszta ökölrázásnak tűnik, főleg azt követően, hogy az unió ezen a téren már többé-kevésbé eljátszotta a hitelét azzal, hogy a korábbi hasonló eseteket követően sem történt jóformán semmi.

A főmegbízott most azt ígérte, hogy a következő napokban is folytatódik a kapcsolattartás mindkét féllel, ennek lehet a része, hogy az amerikai külügyminiszter beszélt a szerb elnökkel, és az sem kizárt, hogy ez Albin Kurti koszovói miniszterelnök esetében is megtörténik, mert hogy neki is van egy kívánságlistája a szerbek irányában.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia14 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország17 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékTelefonos BlinkenBorrell is üzent A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad Dodik kabinetjére hivatkozva arról számolt...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó18 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország4 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia5 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava