Connect with us

Szerbia

ÚJ ÉBREDÉS SZERBIÁBAN: A szélsőjobb az emberek egzisztenciális félelmeiből profitál

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

srbski nacosi

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A migránsok európai inváziója, a világjárvány és az ukrajnai háború a szélsőjobbnak kedvez, amely a Facebookról és a Twitterről történt kitiltását követően a Telegramon vetette meg a lábát. Szakértők szerint a szerbiai szélsőjobb egy részét felszippantotta a Szerb Haladó Párt, nem tisztázott azonban, hogy hány szélsőjobboldali csúszott ki az ellenőrzés alól.

Turbulens idők

A belgrádi Vreme hetilap és hírportál elemzése szerint a szerb szélsőjobb átalakuláson ment keresztül az elmúlt tizenöt évben, a nagy utcai tiltakozásokat követően a közösségi médiába költözött át, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború hatására azonban megkezdődött az „újraébredés kora” és az új tagok bevonzása.

Dubravka Stojanović, a belgrádi Filozófiai Kar történészprofesszora, a jobboldali szervezetek kutatója, az említett hetilapnak/portálnak nyilatkozva úgy vélte, hogy minden a szélsőjobb malmára hajtja a vizet, ami az elmúlt években történt.

Stojanović hozzátette, hogy a szerb szélsőjobb „minden erejét az emberek egzisztenciális félelmeiből meríti”, ami lehetővé teszi számukra, hogy „erős érzelmekkel operálva éljenek vissza ezekkel a félelmekkel”.

Ezért nem meglepő, hogy a koronavírus-járványt mintha ezek a szervezetek rendelték volna meg, a eredetével kapcsolatos összeesküvés-elméleteik terjesztésével elárasztották az internetet, de az „igazi erupció” az oltások beszerzésének idején és a Covid-engedélyek bevezetésekor tört ki.

A 2021 augusztusi és szeptemberi vakcinaellenes tiltakozásokhoz a szélsőjobboldali csoportok tagjai is csatlakoztak, bár nem feltétlenül ők vezették vagy szervezték azokat – viszont utcai platformként használták a tüntetéseket saját elégedetlenségük kifejezésére használták fel.

Zoran Buljugić, az egyik ismert szélsőjobbos – aki gyakran házigazdája azoknak a rendezvényeknek, amelyeken német neonáci partnerekkel tűnik fel, és egyben a „Szerbiáért élek” mozgalom szakértői tanácsának elnöke is. A mozgalmat a „szerb Gődénynek” számító Jovana Stojković vezeti, Buljugić és Stojković is a Saša Radulović vezette „Szuverenisták” (Suverenisti) listáján szerepelt az áprilisi választásokon, de nem érték el a parlamenti küszöböt, ami – mint majd alább kiderül – egyáltalán nem jelenti azt, hogy a szerb szélsőjobb megjuhászodott.

Algoritmusok kora

A szélsőjobboldali nézetek terjesztésének új közösségi platformja egyértelműen a Telegram, miután a Facebook és a Twitter algoritmusai rosszindulatú tartalomnak minősítik a bejegyzéseiket és blokkolják a hozzáférésüket a hálózathoz, amit ők „cenzúrának” minősítenek. Ugyanakkor a Telegramon nincsenek korlátozások.

Ezeknek a szervezeteknek a honlapjait időnként törlik az internetről, mert veszélyes tartalomnak számítanak, mint például a Szerb Nemzeti Front honlapjával korábban már előfordult, bár azért ez nem számít általános jelenségnek.

A Szerb akció (Srbska akcija) nevet viselő profilnak a Telegramon mintegy 1200 követője van, ami nem sok, de nem is kevés, viszont működő honlappal rendelkeznek, amelyen a legutóbbi cikkek egyike a szerb hatalom visszaállításáról szól Koszovó északi részén, de írtak a „bűzös EuroPride”-ról és Srebrenica szerb részről 27 évvel ezelőtt történt „felszabadításáról” is.

Korábban ők is a járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméletekről cikkeztek, és felmelegítették Belgrád „megtisztítását” az LMBT-közösséghez tartozó emberektől, de foglalkoznak az ukrajnai háborúval kapcsolatos témákkal, valamint életrajzok jelennek meg homályos múltú történelmi személyiségekről.

A honlap a „Hőstett és harc!” alcímet viseli, felkiáltójellel, és ennek szellemében cikkek és fotók jelennek meg a Donbászban harcoló és a Szerb Akcióval együttműködő orosz szélsőséges nacionalista önkéntes egységről, a „Birodalmi Légióról” (Imperijska legija), amely „vallásháborúnak” tekinti mindazt, ami Ukrajnában történik. A Vreme értékelése szerint radikális nézetei miatt ezt az egységet még a hivatalos Kreml sem kedveli, erre azonban a belgrádi hetilap nem hoz fel bizonyítékokat.

A szintén a Telegramon működő Zentrope csatornának körülbelül 1300 követője van, ugyanakkor a Carostavniknak csak alig ötszáz, nekik viszont van honlapjuk a Blogspoton, amelyen a német megszállókkal együttműködő Dimitrije Ljotić szerb fasiszta politikust, a profasiszta Zbor alapítóját „tanítóként” tisztelik.

A szélsőségesek csatornáit kedvelők és követők nem feltétlenül tagjai ezeknek a szervezeteknek, viszont az problémás lehet, hogy nagyon sokan vannak, akik legalább részben szimpatizálnak a szélsőséges elképzelésekkel, ők viszont „láthatatlanok és megszámolhatatlanok”.

A Vreme szerint ez arra utal, hogy a szerb társadalom erőteljesen nacionalista része relativizálja a különböző ideológiákat, és „szerbnek”, nem pedig fasisztának tekint a szélsőséges eszméket.

A haladókhoz csatlakoztak

Azok a szélsőjobboldali szervezetek és vezetők jó része, amelyek illetve akik a nyugati orientáltságú erők vezetése alatt álló Szerbiában működtek a kétezres évek első évtizedében, akkori formájukban ma már nem léteznek. Ez vonatkozik például az Obrazra vagy az 1389 mozgalomra, valamint azok összes későbbi derivátumára.

Jovan Bajford szociálpszichológus szerint ennek az az oka, hogy sok eszme és elképzelés, mint például „Oroszország imádata, Koszovó problémájának előtérbe helyezése vagy éppen a 90-es évek háborúinak szemlélete – nagyrészt megegyezik azzal, amit a Szerbiában kormányzó Szerb Haladó Párt képvisel.

Bajford úgy véli, hogy ha ezek az eszmék esetleg peremre szorulnának, és „progresszív erők” jelennének meg – amin a szociálpszichológus természetesen másféle „progresszívokat” ért, mint a kormányzó haladók, akkor új szélsőjobboldali mozgalmak jelennének meg.

Hasonlóan vélekedik a fent már említett Dubravka Stojanović is, aki szerint a Szerb Haladó Párt „felszippantotta és ellenőrzés alatt tartja” a szélsőjobbot, ami jól jelzi a köztük lévő „mély kapcsolatot”.

A Szerb Akció, a Zentropa és a Carostavnik hivatalosan nem támogatja a jelenlegi szerbiai kormányzatot, mondjuk rezsimet, de mint beszédjeikből és cikkeikből kiderül: barátibb pillantásokat vetnek rájuk, mint az elődjeikre.

A tervek szerint szeptemberben rendezik meg Belgrádban az Europride-ot, és hogy ezek a szervezetek erre miként reagálnak, az majd kiderül, ám mindenesetre máris látható a növekvő ellenszenv a felvonulással szemben.

Egyáltalán nem zárható ki, hogy a jobboldali parlamenti ellenzék egyes részei hangosan tiltakoznak majd az esemény ellen, ami mozgósíthatja és arra késztetheti a parlamenten és a Szerb Haladó Párton belüli és kívüli szélsőjobboldali erőket, hogy az utcán hallassák a hangjukat.

Tovább gerjesztheti a feszültséget, hogy növekszik a szerb ortodox egyház berkeiben uralkodó ellenszenv az LMBT-tagja iránt, aminek a napokban már nyilvános jelei is voltak.

Egyelőre a Pride még megtartható, bár tekintve a szerb elnök legutóbbi televíziós interjújára, már ez sem biztos, Aleksandar Vučić ugyanis nem zárta ki, hogy a felvonulásra biztonsági okokból nem kerül sor.

Szerbia

A Koszovóval kapcsolatos hírek csöpögtetése és a nehezen érzékelhető elmozdulások

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Koszovó
CHOU DE BUDAPEST: A szerb elnök aggodalmaskodva kérdezi Miroslav Lajčáktól, hogy ezt a gyanús alakot miért hozta magával (A kép forrása: Instagram, Aleksandar Vučić, szöveg: BALK)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Ha ég a ház, akkor jönnek a tűzoltók, akik legfeljebb a lángokat képesek megfékezni, a keletkezett károk elhárítása azonban a ház lakóira marad. Körülbelül ezt a szerepet tölti be az amerikai Gabriel Escobar és az uniós Miroslav által alkotott duó, amely leginkább az esti órákban szeret találkozni a koszovói miniszterelnökkel és a szerb elnökkel, addigra a közvélemény figyelme lankad, másnap pedig már kit érdekel, hogy mi történt tegnap. Így könnyebb az információk csöpögtetése.

Soha nem találkozó párhuzamok

A szerb és a koszovói albán politikai elit párhuzamos pályán mozog, így szinte csak a végtelenben találkoznak, ezt érzékelhetik a nyugati közvetítők is, akik ikszedik alkalommal tárgyaltak Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel és Aleksandar Vučić szerb elnökkel.

A belgrádi Vreme honlapja megjegyzi, hogy az amerikai-európai duó Pristinában megbeszélést folytatott a koszovói miniszterelnökkel, az ottani államfővel, és találkozott az ellenzékkel, valamint a helyi szerbek képviselőivel is, bár az utóbbi „nemigen volt kommunikálva”, így a Vreme figyelme is elsiklott felette.

Szerbiában ugyanakkor – az eddigi hírek szerint – a közvetítők csak Aleksandar Vučić szerb elnökkel ültek le tárgyalni, amiben van némi ráció, mert semmi értelme a saját véleménnyel nem rendelkező Ana Brnabić miniszterelnökkel fárasztani magukat, a szerbiai ellenzék befolyása pedig a koszovói eseményekre a nulla felé konvergál, így ők sem nagyon számítanak „értelmezhető partnernek”.

Legfeljebb a szélsőjobb és annak orosz lerakata küldheti oda a verőlegényeket, mint Zvečan esetében, ha erre megérik a pillanat, amely a szerb elnök számára politikailag is kiaknázható. Ekkor a belgrádi vezetés úgy tesz, mintha semmit sem venne észre, vagy éppen maga ad jelt az indulásra.

A konstruktív szerepben tetszelgő Vučić az amerikai és az európai közvetítőkkel folytatott megbeszélést követően a szerb oldal tömjénezésének közepette azt üzente az Instagramon, hogy itt az ideje, hogy Pristina „végre eleget tegyen tíz évvel ezelőtt vállalt kötelezettségeinek”, ami mindenekelőtt a Szerb Községek (Önkormányzatok) Közösségének megalakítására vonatkozik egy akkori brüsszeli megállapodás értelmében”.

Tehát nem akárhogyan, és nem egy új megközelítés mentén, hanem úgy, ahogy az a 2013-ban kötött megállapodásban szerepel, amit a jelenlegi pristinai vezetés – Albin Kurtival az élen – egyértelműen elutasít.

Kurti legfeljebb egy olyan szerb önkormányzati szövetséget lenne hajlandó elfogadni, amely bizonyos értelemben civilszervezetként működne, és semmiféle végrehajtói joggal nem rendelkezne.

Az amerikai álláspont valahol félúton lehet, mert az Egyesült Államok korábban úgy fogalmazott, hogy ők sem támogatnák olyan képződmény létrejöttét, mint amilyen a boszniai Szerb Köztársaság, amivel áttételesen elismerték, hogy a daytoni szerződésben is voltak baklövések.

Pristinában rossz a vétel

A jelek szerint Pristina és Washington nincs egy hullámhosszon, és láthatóan vannak vételi zavarok azzal kapcsolatban, amit Washingtonból sugároznak Koszovó irányába, Amerika ugyanis nem tudja elfogadni, hogy a partnerség ellenére washingtoni szempontból nem kívánt döntések szülessenek.

A hétfő esti pristinai találkozót követően a két közvetítő nyilatkozott ugyan az újságíróknak, az viszont már csak valamikor kedden délután derült ki, hogy az Egyesült Államok két napos ultimátumot adott az amerikai követelések végrehajtására, de ez koránt sem jelenti azt, hogy csütörtökön arra ébredünk, hogy Koszovóban kitört a „pax Americana”.

A közvetítők azt kérték a koszovói miniszterelnöktől, hogy vonja ki a különleges rendőri erőket az önkormányzati épületekből Zvečanban, Leposavićban és Zubin Potokban, a megválasztott „3%-os polgármesterek” pedig valamilyen más lokációról dolgozzanak az új önkormányzati választásokig.

A koszovói miniszterelnök ezt korábban egyértelműen visszautasította, szerinte ugyanis nem Zoom-polgármesterekről van szó, hogy „home office” jellegű tevékenységet folytassanak, bár véleményünk szerint a 3%-os támogatottság még erre sem nagyon hatalmazza fel őket.

Az amerikaiak azt szeretnék, hogy a koszovói miniszterelnök minél előbb új önkormányzati választásokat írjon ki, amivel szemben szintén vannak „ellenkövetelések”, mint például a szerb szélsőségesek távozása, vagy a demokratikus rend helyreállítása, arról nem is beszélve, hogy a koszovói szerbek is feltételekhez kötik a részvételüket az újabb önkormányzati választásokon.

A közvetítők azt is követelték, hogy a koszovói albán vezetés térjen vissza a párbeszédhez, és amerikai részről megjegyezték, hogy Washington kitart a koszovói albánok mellett, de nem feltétlenül kíván olyan személyt támogatni, akiben nincs meg az együttműködési készség.

Amerika ezzel Kurti értésére adta, hogy képes különbséget tenni a koszovói nép és a pristinai vezetés között, egyúttal azt is tudatta vele, hogy a barátságnak ára van, és a koszovói vezetésnek többé-kevésbé, inkább többé, mint kevésbé, azt kell tennie, amit az Egyesült Államok diktál.

Ez Koszovó esetében még csak-csak elérhető, Szerbia vonatkozásában azonban jóval nehezebben valósítható meg.

A szerbiai elnök a találkozóval kapcsolatban közzétett Instagram-bejegyzésében nem szólt arról, hogy a „következő önkormányzati választási kísérleten” részt vesznek-e a koszovói szerbek, amire minden bizonnyal szükség lenne, hogy végre legitim, és nem csak legális képviselet jöjjön létre.

Miroslav Lajčák uniós közvetítő ugyan megjegyezte, hogy a szerbeknek részt kell venniük a választásokon, de nem ő az, aki ezt elrendelheti nekik, hanem Aleksandar Vučić, aki viszont bármikor elháríthatja a felelőséget, mondván, hogy nincs befolyása a koszovói szerbek felett, és erről nekik kell dönteniük.

Egy ilyen kijelentés persze „olcsó játék hülye gyerekeknek”, de időhúzásra mindenképpen jó, főleg a jelenlegi zavaros helyzetben, amikor a Balkánon mindenki mindenféle befolyás alatt áll, bár a koszovói állításokkal szemben Escobar amerikai részről nem hiszi, hogy a konfliktust Oroszország szervezi, arról viszont meg van győződve, hogy Moszkva örül a jelenlegi fejleményeknek.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava