Connect with us

Szerbia

FONTOS AZ IDŐZÍTÉS: Fegyverrel rontana a belgrádi melegfelvonulásra a bánáti szerb püspök

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nikanor
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Nikanor bánáti püspök nyilvános prédikációjában mássága és horvát felmenői miatt szidalmazta Ana Brnabić szerb miniszterelnököt, szüleit mészárosoknak nevezte, és fegyveres erőszakra szólít fel az LMBT-közösség tagjai ellen a szeptemberre tervezett melegfelvonulással kapcsolatban. A Brnabić és az LMBT-közösség elleni verbális támadásra reagált Aleksandar Vučić szerb elnök is, aki egyelőre nem biztos abban, hogy a belgrádi rendezvényre idén biztonsági problémák miatt egyáltalán sor kerül-e. Azt viszont megállapíthatjuk, hogy a szerb miniszterelnök elleni kirohanás időzítése tudatos volt, és nem a véletlen műve.

Átok és fegyver

A bánáti szerb püspök mindenkit kitagadott, aki a belgrádi melegfelvonulást szervezi vagy részt vesz rajta.

– Nekem is van egy eszköz a kezemben, az pedig, hogy megátkozom őket, és ezt meg is teszem

– mondta a keresztel hadonászva a szerb főpap.

– Milyen emberek ők, nem is anyák, nem is apák. A gyerekeink már nem hívhatnak bennünket anyának és apának, hanem csak első és második szülőnek

– kiáltozott a bánáti püspök, aki itt tért át a szerb miniszterelnök sértegetésére.

– Arra a személyre akarunk hallgatni, aki megszentségtelenítette a hazánkat. Tudják kiről beszélek, akinek a nevét ha kimondom, akkor Isten nevét a számra nem vehetem. Aki megengedte, hogy a született testvére legyen a gyerekének az apja. Ezt akarjuk, elfogadjuk ezt?

– tette fel a költői, illetve a püspöki kérdést a szerb főpap.

– Ez nem a mi vallásunk, és nem a mi származékunk, hanem ellenség. A szülei és az ősei a szerb nép ellenségei és mészárosai voltak

– vádaskodott a bánáti püspök, aki itt ismételten annak a fejtegetésébe vágott bele, hogy valójában kinek is a gyermeke az, akit Ana Brnabić szerb miniszterelnök élettársa szült.

– Mindannyian fellázadunk ez ellen. Én leszek az első, ebben a pillanatban már fel is lázadtam ellene, és esküszöm, hogy megátkozom mindazokat, akik az ilyesmit szervezik, vagy részt vesznek ebben. Én ennyit tehetek, de ha lenne fegyverem, akkor azt használnám is, használnám, csak ha lenne, de nincs

– mondta még Nikanor püspök, miközben egyre erősebben hadonászott a kereszttel, ami egyelőre az egyetlen fegyvere a másságukat hangoztatókkal szemben.

Az időzítés fontossága

Aleksandar Vučić szerb elnök 2017-ben választotta miniszterelnöknek az akkor még párton kívüli Ana Brnabićot, aki később lépett be a Szerb Haladó Pártba, amelynek azonnal egyik alelnöke lett.

Az erős vallási hagyományokkal rendelkező Szerbiában Brnabić kinevezése miatt már akkor is sok kritika érte a szerb elnököt, amiben elől járt Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia nevű vidéki kispárt elnöke, akit tavaly pedofíliával vádolt meg a szerb ellenzék, de az egy másik történet.

A bánáti püspök megnyilvánulására többek között reagált pénteki esti televíziós interjújában a szerb államfő is, aki úgy fogalmazott, hogy Nikanor nyilatkozatával leginkább önmagát alázta meg, és csak azt követően a szerb egyházat.

– Azt akarta mondani, hogy Ana Brnabić bátyja csinálta Ana Brnabić gyerekét? Szóval, egy kicsit sem szégyelli magát? Azt mondta, hogy a nagyapja usztasa volt? Igen, a négy nagyszülő közül az egyik horvát volt, de nem volt usztasa. És mindarra, amit a Pride miatt mondott, amit egyesek melegfelvonulásnak vagy buzibálnak hívnak, ő azt mondja, fegyvert fog

– mérlegelte a helyzetet, kevésbé a szavait, a szerb elnök, aki úgy fogalmazott, hogy a maga részérről soha nem vett részt ilyen rendezvényen, amelyek nem is tetszenek neki, de „az embereknek joguk van a sétához”.

– Meglátjuk, hogy idén lesz-e, a biztonsági helyzet miatt. De mindenkinek joga van a saját véleményéhez. Nem látom szükségét annak, hogy bárkit is üldözzek

– mondta Vučić, aki arra emlékeztetett, hogy a másság az ókori Görögországtól és Rómától kezdve ismert jelenség.

– De mit törődsz vele, ha valaki egyszer sétál. Menj ki az Avalára (hegy Belgrád mellett) vagy a Tarcal-hegységbe (Fruška gora). Amikor látom valakinél ezt az agresszív hangot, mindig elgondolkodom, mi rejtőzik mögötte

– tette hozzá a szerb államfő, aki most azt várja a bánáti püspöktől, hogy hozzon bizonyítékot arra az állítására, miszerint Ana Brnabić egyik nagyapja usztasa volt.

– Tudják, ez a szerb egyházi dogma része, az egyháznak joga van ahhoz, hogy ellenezze, de senkinek sincs joga semmivel sem fenyegetőzni. Nos, én is ellenzem, de az én feladatom, hogy garantáljam a biztonságukat. Az én Danilo fiam sem jár melegparádékra, de nem megy kővel sem oda, hogy valamit is bizonyítson

– fejtegette a helyzetet Vučić, aki így figyelembe vette a a szerb társadalomba erősen „beágyazódott” egyházi álláspontot is. Ami igen furcsa, hogy az ügyben nem szólalt meg Porfirije szerb pátriárka, pedig neki minden kétséget kizáróan az elsők között kellett volna reagálnia a történtekre, hiszen az ő püspökjéről van szó.

A támadás azonban nem csak azt jelzi, hogy a papság szembeszáll a mássággal, hanem azt is, hogy az egyházi vezetők egy része, nem szeretné ismételten a miniszterelnöki székben látni Ana Brnabićot. Ha ebből a szempontból vizsgáljuk meg az esetet, akkor az időzítés tökéletes, hiszen Vučićnak hamarosan meg kell neveznie az új miniszterelnök személyét. A szerb elnök éppen tegnap este jelentette be, hogy az egyik jelöltje a posztra éppen Ana Brnabić, a másik az utóbbi időben igencsak buzgólkodó Miloš Vučević, újvidéki polgármester, aki a Horvátországban nyaralókkal kapcsolatos történetet kirobbantotta.

Az már csak hab a tortán, hogy a másságát nyilvánosan vállaló szerb miniszterelnökből az LMBT-közösség tagjai is kiábrándultak, miután Brnabić „nem elégítette ki” előzetes várakozásaikat.

Szerbia

VÁLTÁS: A Kisfarkas váltja a Nagyfarkast a Szerb Haladó Párt élén

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

farkas, haladó párt,
Miloš Vučević (balról) a Szerb Haladó Párt elnökének történt megválasztása után, érdemes figyelni Vučević kézmozdulatát, még abban is a Nagyfarkast utánozza (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A BALK több, mint egy hónappal ezelőtt azt írta, hogy a legnagyobb esélye az általunk Kisfarkasnak is nevezett Miloš Vučevićnek van arra, hogy váltsa Aleksandar Vučićot a Szerb Haladó Párt (Srpska napredna stranka, SNS) élén. Nos, ez most megtörtént, a legnagyobb kormánypárt elnöki posztján végrehajtott vezércserét követően valóban Vučević viszi tovább a pártot. A salamoni, illetve vučići döntés által biztosított a párt folytonossága, ugyanakkor a szerb elnök megőrizheti korlátlan befolyását a párt felett, amelynek „hű és és odaadó” tagja maradt.

Atyai felügyelet

Április 22-i elemzésünkben azt írtuk, hogy a pártelnöki tisztségre „legnagyobb esélye talán a Kisfarkasnak, azaz Miloš Vučević szerb védelmi miniszternek, volt újvidéki polgármesternek van, akit erre nem csak nagyfokú szolgalelkűsége jogosítaná fel, hanem az is szimpatikussá teheti Vučić, és ezáltal a tagság szemében, hogy a szerb elnökhöz hasonlóan Vučević is a katonai ügyek irányából érkezik, és ezáltal Vučić biztosítottnak láthatja a „militáns opció fenntartását a nemzeti ügy irányában”.

Vučevićet a párt rendkívüli közgyűlésén választotta meg a Szerb Haladó Párt elnökének a mintegy négyezer küldött a fegyvergyáráról is híres Kragujevácban, amiből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, minden bizonnyal csak véletlen egybeesés történt, ennek legfeljebb csak a szimbólumok szintjén van némi jelentősége.

A szerb elnök maga ajánlotta a Kisfarkast az utódjának, mivel indoklása szerint Vučevićet olyan embernek ismeri, aki jó családból származik, elkötelezte magát a Szerb Haladó Párt mellett, egyúttal az önálló, független és prosperáló Szerbia híve.

A szerb elnök nem is titkolta, hogy befolyással kíván lenni Vučevićre, amit szebb megfogalmazással támogatásnak szokás nevezni, de utódja sem rejtette véka alá, hogy számít a „nagy előd” (Vučić The Great) segítségére.

– Tudom, mennyire szereti a Szerb Haladó Pártot, ismerem az édesapját is, aki az egyik legelismertebb ügyvéd volt… Biztos vagyok benne, hogy az én támogatásommal és az Önök támogatásával képes lesz arra, hogy még jobban és még erőteljesebben és még többet dolgozzon

– jelentette ki a szerb elnök, aki ezáltal jóformán „atyai felügyelet” alá helyezte a pártját, amit Vučević személyén keresztül valósít meg.

farkas, haladó párt

Miloš Vučević a „reménykedő Szerbia” jegyében szervezett nagygyűlésen az igencsak lengén öltözött Siniša Mali pénzügyminiszter társaságában a belgrádi Nagyposta előtt (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)

Két arc, egy agy

A Kisfarkas nemhogy elfogadja, hanem el is várja ezt a felügyeletet, megválasztását követően úgy nyilatkozott, hogy „a Szerb Haladó Párt eddigi politikája nem változik, és a párt továbbra is Szerbia fejlődésének motorja marad”.

– Továbbra is olyan párt lesz, amely ápolja és megőrzi a szerb nép, valamint Szerbia minden polgárának hagyományos értékeit, amely politikailag kiáll és Metóhia megőrzéséért Szerbia részeként, és gondoskodik a szerb közösségek érdekeiről legyenek is bárhol, de mindenek előtt a volt Jugoszlávia területén

– mondta Vučević, aki korábban „gyönyörű nagygyűléseket” szervezett a szerb elnök számára az általa vezetett városban, és boldogan adta át Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Újvidék diszpolgári címét.

farkas, Szerb Haladó Párt

Szeretik egymást, a Nagyfarkas és a Kisfarkas a váltást követően (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)

Az új elnök a szerb érdekek feletti gondoskodásra vonatkozó szózatot azzal a kijelentéssel tetézte, hogy a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić köztársasági elnök legmegbízhatóbb partnere lesz.

Vučević azt is hangsúlyozta, hogy a Szerb Haladó Párt június végén csatlakozik a nagy hazafias népmozgalomhoz, amit az ország politikai szövetének megerősítéseként fognak fel, vagyis megvalósul az, amire a BALK-on már többször is utaltunk, miszerint a Szerb Haladó Párt beáll a szerb elnök által kitalált ernyő alá.

A Szerb Haladó Párt élén bekövetkezett váltást röviden úgy fogalmazhatnánk meg, hogy „a pártnak két arca és egy agya lesz”.

A kiszolgáló személy

A pártelnöki tisztség nem csak örömet szerez, hanem gondot is okoz az új elnöknek, aki ráadásul a védelmi tárca irányítója is.

Vučevićnak ezek után mindenképpen magára kell vállalnia a koszovói válság ódiumát is, nem csak úgy, mint újvidéki polgármester korában, amikor rossz nyelvek szerint erőteljesen kokettált a koszovói szerb bűnözői struktúrákkal. Így nem csak a szerb elnöknek, hanem neki is vannak élő kapcsolatai az ottani szerbekkel.

– A koszovói helyzet nagyon nehéz és drámai… Folyamatban van a Szerb Hadsereg egységeinek bevetése az adminisztratív vonal irányában, és arra számítok, hogy a (katonák) a következő órákban már a helyükön lesznek

– mondta a Kisfarkas nehezen szétválasztható pártelnöki és védelmi miniszterelnöki minőségében, miközben a hadsereg főparancsnoka továbbra is Vučić elnök, tehát Vučević nem csak a pártban, hanem a hadseregben is a szerb elnök utasításait hajtja végre.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava