Connect with us

Európai Unió

BARÁTI CSEVAPOZÁS: Együtt sütögetett a szerb és az uniós elnök

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Együtt csevapozott vendéglátójával a Belgrádba látogató Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Erről Aleksandar Vučić szerb államfő tett fel fényképet az Instagramra. Michel nem tette ki ugyanezt a fotót a Twitterre, de ennek ellenére támadások középpontjába került nem csak online, hanem offline is.

Michel, a békeharcos

Az Európai Tanács elnöke belgrádi látogatása során kijelentette, hogy az EU támogatja Szerbia gyorsabb közeledését az unióhoz, a szerb elnök pedig azt mondta, hogy a találkozón Michel annak a “várakozásának és vágyának” adott hangot, hogy Szerbia csatlakozzon az Orosz Föderáció elleni szankciókhoz, természetesen mielőtt még belép az EU-ba, de talán ezt mondani sem kell.

– Fel kell gyorsítanunk az EU-integrációt, és ösztönöznünk kell a reformokat

– jelentette ki Michel Belgrád kellős közepén, nyugat-balkáni körútjának első állomásán. A “tanácsi elnök” a realitásoktól igencsak elszakadva bejelentette, azt ígérte, belógatta, stb., hogy az unió segít az orosz olajtól és gáztól függő Szerbiának az energiaellátás diverzifikálásában.

– Szeretnénk kiterjeszteni a párbeszédet és elmélyíteni az együttműködést. Az ukrajnai háború megrázta a kontinenst, véget vetett a békének, amelyért mindannyian harcoltunk

– mondta Michel, aki szerint látogatása “erős jelzés” a Szerbia és az EU közötti szoros együttműködés megteremtésével kapcsolatban.

Az Európai Tanács elnöke beszélt az EU-tagjelölt országok számára javasolt átmeneti politikai platformról is. Szerinte egy ilyen új geopolitikai platform nem váltaná fel az uniós tagságot, de hasznos eszköz lenne az EU számára a balkáni országokkal közös kihívások kezelésére, mint például az ukrajnai háború miatt kirobbanó energiaválság vagy az Oroszország elleni szankciók.

A szerb elnök nem utasította el a priori a szóban forgó politikai platformot, mert az “felgyorsíthatja a Nyugat- Balkán európai útját”, és ezért nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy a szerb kormány csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Haverkodó politika

Látványos előrelépés egyelőre csak a politikai kommunikáció szintjén történt, lényegi változások aligha várhatók. Az Európai Unió a jelek szerint új módszereket alkalmaz célja elérésére, miután a rábeszélő, figyelmeztető, zsaroló, stb., hangnem nem vált be a Nyugat- Balkánnal, leginkább pedig Szerbiával szemben.

Brüsszel és Berlin is elkezdett “haverkodni” a balkáni vezetőkkel, különösen a szerb államfővel, hogy távol tartsa magától a Nyugat- Balkánt, de mindeközben rávegye Szerbiát az Oroszország elleni szankciók bevezetésére.

Az EU tehát most a barátságos arcát mutatja Belgrád felé, és nem kizárt, hogy ennek az összeölelkező, haverkodó politikának az eredménye, hogy az uniós tanácsi elnök és a szerb államfő együtt csevapozott.

– Együtt készítettünk a csevapot. Köszönjük Charles Michelnek, hogy ellátogatott hozzánk, és hogy támogatta Szerbia európai jövőjét!

– dicsekedett el a közös csevapozással Instagram-oldalán a szerb államfő.

Ennek az “új európai politikának” a következő akkordja lehet, hogy Charles Michel után hamarosan a térségbe látogat Olaf Scholz német kancellár is, kérdés azonban, hogy miután Michel magasra tett a lécet, Scholz csevapozik-e együtt a szerb elnökkel, vagy elsörözgetnek valahol, mert mint tudjuk, a szerb elnök nem vet meg egy-két Paulanert.

Szép szavakat nem igen kapott

Szép szavakat nem igen kapott az uniós tanácsi elnök, miután együtt sütögetett a szerb elnökkel. Főleg azok kötekedtek vele, akik úgy tekintenek a világra, hogy az “ellenségem barátja az én ellenségem is”, és valljuk be, hogy az emberek nagy hányada így van ezzel.

– Az Európai Tanács elnökéről készült fotó, amint éppen csevapot süt a népirtás tagadójával és az Oroszország elleni szankciók ellenzőjével, jól mutatja az EU-vezetés gyengeségét és zavarodottságát. Hiábavalónak tűnnek a kijevi zarándoklatok, és most jön Bosznia- Hercegovinába. Hiába.

– írta a Twitteren Jadranka Kosor, volt horvát miniszterelnök.

Florian Bieber, balkáni kérdésekkel foglalkozó luxemburgi politológus, aki korábban behatóan tanulmányozta a szerb nacionalizmus előretörését a nyolcvanas-kilencvenes években, egyetlen mondattal reagált a szerb elnök által közzétett fotóra.

– Az EU- Szerbia kapcsolatok problémája egyetlen képen

– írta Bieber szintén a Twitteren, amelyet most egy kicsit hanyagolunk, mert most egy Facebook-lovag következik, a mi drága Zoki Bondunk, aki természetesen ezt a kérdést sem hagyta szó nélkül.

– Miután Charles Michel Belgrádban teleette magát csevappal, elment Mostarba, de Charles Michel egyébként semmiről sem dönt, ez Plenković menővere volt, hogy a boszniai horvátoknak egy kis pálinkát löttyintsen a tejükbe, aztán meg a cumijukba

– mondta az aszfaltbetyári előképzettséggel rendelkező Zoran Milanović horvát elnök, aki még elsütött néhány poént erre a témára.

Zoki Bond néha egészen szórakoztató, most pedig végképp fején találata a szöget, uniós viszonylatban Charles Michel uniós tanácsi elnöknek ugyanis körülbelül akkora befolyása van, mint valaha egy tanácselnöknek volt. No, jó! Lehet, hogy egy kicsit kevesebb.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava