Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Európai Unió

BARÁTI CSEVAPOZÁS: Együtt sütögetett a szerb és az uniós elnök

csevapos elnok
A BARÁTSÁG MÉRTÉKEGYSÉGE: Közösen csevapozott vendéglátójával a Belgrádba látogató Charles Michel

Olvasási idő: 3 perc

Együtt csevapozott vendéglátójával a Belgrádba látogató Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Erről Aleksandar Vučić szerb államfő tett fel fényképet az Instagramra. Michel nem tette ki ugyanezt a fotót a Twitterre, de ennek ellenére támadások középpontjába került nem csak online, hanem offline is.

Michel, a békeharcos

Az Európai Tanács elnöke belgrádi látogatása során kijelentette, hogy az EU támogatja Szerbia gyorsabb közeledését az unióhoz, a szerb pedig azt mondta, hogy a találkozón Michel annak a “várakozásának és vágyának” adott hangot, hogy Szerbia csatlakozzon az elleni szankciókhoz, természetesen mielőtt még belép az EU-ba, de talán ezt mondani sem kell.

Fel kell gyorsítanunk az EU-integrációt, és ösztönöznünk kell a reformokat– jelentette ki Michel Belgrád kellős közepén, nyugat-balkáni körútjának első állomásán. A “tanácsi elnök” a realitásoktól igencsak elszakadva bejelentette, azt ígérte, belógatta, stb., hogy az unió segít az orosz olajtól és gáztól függő Szerbiának az energiaellátás diverzifikálásában.

Szeretnénk kiterjeszteni a párbeszédet és elmélyíteni az együttműködést. Az ukrajnai háború megrázta a kontinenst, véget vetett a békének, amelyért mindannyian harcoltunk

– mondta Michel, aki szerint látogatása “erős jelzés” a Szerbia és az EU közötti szoros együttműködés megteremtésével kapcsolatban.

Az Európai Tanács elnöke beszélt az EU-tagjelölt országok számára javasolt átmeneti politikai platformról is. Szerinte egy ilyen új geopolitikai platform nem váltaná fel az uniós tagságot, de hasznos eszköz lenne az EU számára a balkáni országokkal közös kihívások kezelésére, mint például az ukrajnai háború miatt kirobbanó energiaválság vagy az elleni .

A szerb elnök nem utasította el a priori a szóban forgó politikai platformot, mert az “felgyorsíthatja a európai útját”, és ezért nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy a szerb kormány csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Haverkodó politika

Látványos előrelépés egyelőre csak a politikai kommunikáció szintjén történt, lényegi változások aligha várhatók. Az Európai Unió a jelek szerint új módszereket alkalmaz célja elérésére, miután a rábeszélő, figyelmeztető, zsaroló, stb., hangnem nem vált be a Nyugat-Balkánnal, leginkább pedig Szerbiával szemben.Brüsszel és Berlin is elkezdett “haverkodni” a balkáni vezetőkkel, különösen a szerb államfővel, hogy távol tartsa magától a Nyugat-Balkánt, de mindeközben rávegye Szerbiát az Oroszország elleni szankciók bevezetésére.

Az EU tehát a barátságos arcát mutatja Belgrád felé, és nem kizárt, hogy ennek az összeölelkező, haverkodó politikának az eredménye, hogy az uniós tanácsi elnök és a szerb államfő együtt csevapozott.

Együtt készítettünk a csevapot. Köszönjük Charles Michelnek, hogy ellátogatott hozzánk, és hogy támogatta Szerbia európai jövőjét!

– dicsekedett el a közös csevapozással Instagram-oldalán a szerb államfő.

Ennek az “új európai politikának” a következő akkordja lehet, hogy Charles Michel után hamarosan a térségbe látogat Olaf Scholz kancellár is, kérdés azonban, hogy miután Michel magasra tett a lécet, Scholz csevapozik-e együtt a szerb elnökkel, vagy elsörözgetnek valahol, mert mint tudjuk, a szerb elnök nem vet meg egy-két Paulanert.

Szép szavakat nem igen kapott

Szép szavakat nem igen kapott az uniós tanácsi elnök, miután együtt sütögetett a szerb elnökkel. Főleg azok kötekedtek vele, akik úgy tekintenek a világra, hogy az “ellenségem barátja az én ellenségem is”, és valljuk be, hogy az emberek nagy hányada így van ezzel.

Az Európai Tanács elnökéről készült fotó, amint éppen csevapot süt a népirtás tagadójával és az Oroszország elleni szankciók ellenzőjével, jól mutatja az EU-vezetés gyengeségét és zavarodottságát. Hiábavalónak tűnnek a kijevi zarándoklatok, és most jön -Hercegovinába. Hiába.– írta a Twitteren Jadranka Kosor, volt horvát miniszterelnök.

Florian Bieber, balkáni kérdésekkel foglalkozó luxemburgi politológus, aki korábban behatóan tanulmányozta a szerb nacionalizmus előretörését a nyolcvanas-kilencvenes években, egyetlen mondattal reagált a szerb elnök által közzétett fotóra.

Az EU-Szerbia kapcsolatok problémája egyetlen képen

– írta Bieber szintén a Twitteren, amelyet most egy kicsit hanyagolunk, mert most egy Facebook-lovag következik, a mi drága Zoki Bondunk, aki természetesen ezt a kérdést sem hagyta szó nélkül.

Miután Charles Michel Belgrádban teleette magát csevappal, elment Mostarba, de Charles Michel egyébként semmiről sem dönt, ez menővere volt, hogy a boszniai horvátoknak egy kis pálinkát löttyintsen a tejükbe, aztán meg a cumijukba

– mondta az aszfaltbetyári előképzettséggel rendelkező Zoran Milanović horvát elnök, aki még elsütött néhány poént erre a témára.

Zoki Bond néha egészen szórakoztató, most pedig végképp fején találata a szöget, uniós viszonylatban Charles Michel uniós tanácsi elnöknek ugyanis körülbelül akkora befolyása van, mint valaha egy tanácselnöknek volt. No, jó! Lehet, hogy egy kicsit kevesebb.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: