Connect with us

Európai Unió

BARÁTI CSEVAPOZÁS: Együtt sütögetett a szerb és az uniós elnök

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

csevapos elnok
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Együtt csevapozott vendéglátójával a Belgrádba látogató Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Erről Aleksandar Vučić szerb államfő tett fel fényképet az Instagramra. Michel nem tette ki ugyanezt a fotót a Twitterre, de ennek ellenére támadások középpontjába került nem csak online, hanem offline is.

Michel, a békeharcos

Az Európai Tanács elnöke belgrádi látogatása során kijelentette, hogy az EU támogatja Szerbia gyorsabb közeledését az unióhoz, a szerb elnök pedig azt mondta, hogy a találkozón Michel annak a „várakozásának és vágyának” adott hangot, hogy Szerbia csatlakozzon az Orosz Föderáció elleni szankciókhoz, természetesen mielőtt még belép az EU-ba, de talán ezt mondani sem kell.

– Fel kell gyorsítanunk az EU-integrációt, és ösztönöznünk kell a reformokat

– jelentette ki Michel Belgrád kellős közepén, nyugat-balkáni körútjának első állomásán. A „tanácsi elnök” a realitásoktól igencsak elszakadva bejelentette, azt ígérte, belógatta, stb., hogy az unió segít az orosz olajtól és gáztól függő Szerbiának az energiaellátás diverzifikálásában.

– Szeretnénk kiterjeszteni a párbeszédet és elmélyíteni az együttműködést. Az ukrajnai háború megrázta a kontinenst, véget vetett a békének, amelyért mindannyian harcoltunk

– mondta Michel, aki szerint látogatása „erős jelzés” a Szerbia és az EU közötti szoros együttműködés megteremtésével kapcsolatban.

Az Európai Tanács elnöke beszélt az EU-tagjelölt országok számára javasolt átmeneti politikai platformról is. Szerinte egy ilyen új geopolitikai platform nem váltaná fel az uniós tagságot, de hasznos eszköz lenne az EU számára a balkáni országokkal közös kihívások kezelésére, mint például az ukrajnai háború miatt kirobbanó energiaválság vagy az elleni szankciók.

A szerb elnök nem utasította el a priori a szóban forgó politikai platformot, mert az „felgyorsíthatja a Nyugat- Balkán európai útját”, és ezért nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy a szerb kormány csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Haverkodó politika

Látványos előrelépés egyelőre csak a politikai kommunikáció szintjén történt, lényegi változások aligha várhatók. Az Európai Unió a jelek szerint új módszereket alkalmaz célja elérésére, miután a rábeszélő, figyelmeztető, zsaroló, stb., hangnem nem vált be a Nyugat- Balkánnal, leginkább pedig Szerbiával szemben.

Brüsszel és Berlin is elkezdett „haverkodni” a balkáni vezetőkkel, különösen a szerb államfővel, hogy távol tartsa magától a Nyugat- Balkánt, de mindeközben rávegye Szerbiát az Oroszország elleni szankciók bevezetésére.

Az EU tehát most a barátságos arcát mutatja Belgrád felé, és nem kizárt, hogy ennek az összeölelkező, haverkodó politikának az eredménye, hogy az uniós tanácsi elnök és a szerb államfő együtt csevapozott.

– Együtt készítettünk a csevapot. Köszönjük Charles Michelnek, hogy ellátogatott hozzánk, és hogy támogatta Szerbia európai jövőjét!

– dicsekedett el a közös csevapozással Instagram-oldalán a szerb államfő.

Ennek az „új európai politikának” a következő akkordja lehet, hogy Charles Michel után hamarosan a térségbe látogat Olaf Scholz német kancellár is, kérdés azonban, hogy miután Michel magasra tett a lécet, Scholz csevapozik-e együtt a szerb elnökkel, vagy elsörözgetnek valahol, mert mint tudjuk, a szerb elnök nem vet meg egy-két Paulanert.

Szép szavakat nem igen kapott

Szép szavakat nem igen kapott az uniós tanácsi elnök, miután együtt sütögetett a szerb elnökkel. Főleg azok kötekedtek vele, akik úgy tekintenek a világra, hogy az „ellenségem barátja az én ellenségem is”, és valljuk be, hogy az emberek nagy hányada így van ezzel.

– Az Európai Tanács elnökéről készült fotó, amint éppen csevapot süt a népirtás tagadójával és az Oroszország elleni szankciók ellenzőjével, jól mutatja az EU-vezetés gyengeségét és zavarodottságát. Hiábavalónak tűnnek a kijevi zarándoklatok, és most jön Bosznia- Hercegovinába. Hiába.

– írta a Twitteren Jadranka Kosor, volt horvát miniszterelnök.

Florian Bieber, balkáni kérdésekkel foglalkozó luxemburgi politológus, aki korábban behatóan tanulmányozta a szerb nacionalizmus előretörését a nyolcvanas-kilencvenes években, egyetlen mondattal reagált a szerb elnök által közzétett fotóra.

– Az EU- Szerbia kapcsolatok problémája egyetlen képen

– írta Bieber szintén a Twitteren, amelyet most egy kicsit hanyagolunk, mert most egy Facebook-lovag következik, a mi drága Zoki Bondunk, aki természetesen ezt a kérdést sem hagyta szó nélkül.

– Miután Charles Michel Belgrádban teleette magát csevappal, elment Mostarba, de Charles Michel egyébként semmiről sem dönt, ez Plenković menővere volt, hogy a boszniai horvátoknak egy kis pálinkát löttyintsen a tejükbe, aztán meg a cumijukba

– mondta az aszfaltbetyári előképzettséggel rendelkező Zoran Milanović horvát elnök, aki még elsütött néhány poént erre a témára.

Zoki Bond néha egészen szórakoztató, most pedig végképp fején találata a szöget, uniós viszonylatban Charles Michel uniós tanácsi elnöknek ugyanis körülbelül akkora befolyása van, mint valaha egy tanácselnöknek volt. No, jó! Lehet, hogy egy kicsit kevesebb.

Koszovó

Az EU-nak három kívánsága van, különben „súlyos következmények” lesznek

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

kívánság, Borrell
BRÜSSZELI KÁPOSZTA: Sajnálom, apa, többé nem csinálok ilyet - hazudja a szerb elnök Josep Borrellnek (Forrás: Twitter, Le Chou News)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Brüsszelnek három kívánsága van, vajon melyik teljesül ezek közül? Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője új helyhatósági választások kiírását kérte a szerbek lakta észak-koszovói településeken. Egyúttal azt is szorgalmazta, hogy a szerbek vegyenek részt a választási folyamatban, és hogy a koszovói hatóságok biztosítsák a szerb többségű települések szövetségének létrehozását.

Három kívánság

Borrell csütörtökön este azt írta a Twitteren, hogy Aleksandar Vučić szerb államfővel és Vljosa Osmani koszovói elnökkel is megbeszélést folytatott az Észak-Koszovóban kialakult „veszélyes helyzetről”.

A bejegyzésben továbbá közölte, hogy Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf német kancellárral közösen tárgyalt a vezető szerbiai és koszovói politikussal, de külön-külön is megbeszélést folytatott mind Vučićtyal, mind Osmanival.

kívánság, Borrell

ÉDES NÉGYES: Macron Vučić, Scholz pedig Osmani ügyvédje (Forrás: Twitter, Josep Borrell)

Ez azt jelenti, hogy Osmani ugyan elutasította a luxemburgi miniszterelnök kezdeményezését, hogy találkozzon a szerb államfővel, viszont ezt már Macron és Scholz esetében valamilyen, számunkra ismeretlen okból nem kívánta megtenni.

– Három egyértelmű követelésünk van: azonnali új helyhatósági választások, a koszovói szerbek részvételének biztosítása a választási folyamatban, valamint a a szerb többségű önkormányzatok közösségének létrehozása az EU égisze alatt zajló párbeszéden belül

– írta Borrell, ez azonban valószínűleg nem lesz ínyére egyik félnek sem.

Itt a legkritikusabb pont az, hogy ezeket az önkormányzatokat a 2013-ban elfogadott megállapodás alapján hozzák-e létre, a pristinai (albán) vezetés ugyanis ezt egyértelműen elutasítja, a szerbek viszont ragaszkodnak hozzá, hogy a tíz évvel ezelőtt elfogadott dokumentum betűje szerint jöjjön létre a Szerb Községek Közössége.

Borrell befenyített

Az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője azt írta, hogy ha a három kívánságot nem teljesítik az érintett felek, annak súlyos következményei lesznek a további kapcsolatok tekintetében.

Borrellt megelőzően szinte azonos kezdeményezést terjesztett elő Franciaország és Németország nevében Emmanuel Macron francia elnök.

Macron tegnap este Moldovában bejelentette, hogy Párizs és Berlin felhívást intézett Szerbiához és Koszovóhoz, hogy mielőbb új helyhatósági választásokat szervezzenek a négy, szerb többségű észak-koszovói önkormányzat területén, amelyen a közös javaslat szerint részt kellene venniük a koszovói szerbeknek is.

A szerb elnök némileg kényelmetlen helyzetbe került, mert éppen a napokban „dicsérte meg” a mostani javaslatot előterjesztő Macront a Koszovót elmarasztaló állásfoglalásáért.

A szerbiai politikai elit egy részének ugyanakkor vannak ellenérzései Németországgal szemben, pedig sok szerb dolgozik ott, és kiemelkedően magas a német beruházások száma Szerbiában.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava