Connect with us

Szerbia

SZERB BÚÉK: A magyar miniszterelnök is feltűnik a szerb elnök videójában, avagy bajor sörrel az új győzelmek felé

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic sorozes
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök Instagram- és Twitter-profilján köszöntötte követőit az új esztendő alkalmából, és a legfelsőbb szintről mutatott rá arra, hogy csakis közösen érhetők el a „nagy álmok”. 2021 & 22 fordulóján egy fotó is felkerült az elnöki profilra, amelyen Aleksandar Vučić látható, amint a belgrádi „vízivárosban” sörözget Ana Brnabić miniszterelnökkel.

Az utolsó tavalyi bejegyzés

Aleksandar Vučić a bejegyzéshez egy videót is csatolt, amelyben röviden visszatekintett a 2021-es év legfontosabb eseményeire, hónapokra lebontva, gyors egymásutánban.

A pörgős videóban az elmúlt év szerb szempontból legfontosabb eseményeiről emlékezett meg az ország elnöke, és feltűnnek benne a kiemelt tárgyalópartnerek is.

Vučić értelmezésében az első emlékezetes esemény a „Balkáni áramlat” gázvezeték egy évvel ezelőtti beindítása volt, a tárgyalópartnerek közül pedig elsőként Emmanuel Macron francia elnök tűnik fel, akinek februárban volt jelenése Belgrádban.

A szerb államfő a sorozatos gyáravatók között megemlékezik a koronavírus elleni négyféle oltóanyag bevezetéséről Szerbiában, miközben újabb tárgyalópartnerek húznak el a színen, köztük Miloš Zeman cseh államfő, aki májusban kért bocsánatot Kis- Jugoszlávia 1999-ben történt bombázásáért, amit már korábban is „hibának és hatalmi arroganciának” nevezett.

A következő külföldi szereplő a retrospektív videóban Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki Horgoson „csavarozott együtt” szerb barátjával, hogy megnyissa a Szabadka és a Szeged közötti vasút helyreállításának munkálatait.

Az Open Balkan okán feltűnik a videóban Edi Rama albán miniszterelnök és Zoran Zaev kormányfő is, az utóbbi esetében sosem lehetünk biztosak abban, hogy lemondott-e, vagy sem.

A koronát az összefoglalóra a Vlagyimir Putyinnal történt novemberi találkozó teszi fel, időrendi és fontossági értelemben is, hiszen az orosz elnök ekkor tájékoztatta szerb kollégáját arról, hogy továbbra is olcsón kapja a gázt, amiért cserében nyilvánvalóan nagyobb katonai együttműködést vár el.

A videó zárásaként feltűnik az üzenet, amelyet a szerb elnök Instagram-bejegyzésében – nyilván a nyomaték kedvéért – külön is kiírt, vagyis amelyhez a felvételeket csatolta.

– Együtt értük el az összes sikert a mögöttünk álló évben. És csak együtt érhetjük el a nagy álmokat az előttünk álló évben. Boldog Új Évet!

– írta Vučić Instagram-profilján utolsó tavalyi bejegyzésében.

Az első idei bejegyzés

A szerb államfő az idei évet sörözgetéssel és posztolgatással kezdte, az elsőt Ana Brnabić miniszterelnök társaságában. Ezzel nem csak azt jelezte, hogy a bor mellett, amelyet szintén szívesen fogyaszt Brnabić társaságában, nem veti meg a sört sem, hanem azt is, hogy nincsenek feszültségek közte és a miniszterelnök között.

Ehhez hasonló sörözgetés a miniszterelnök és az államfő között a rivális Horvátország esetében aligha képzelhető el.

– Egy gyönyörű nap a vízivárosban (Belgrád a vízen). Évente egyszer, azt hiszem, limonádé vagy tea helyett talán szabad új győzelmek felé indulni bajor sörrel?! Ana és én boldog új évet kívánunk Szerbia minden polgárának, egészséget, örömet és sikereket!

Az államfői & miniszterelnöki sörözgetést a cikk keletkezésének időpontjában több, mint 18 ezer ember/bérlájkoló kedvelte az Instagramon. A 371 ezer Vučić-fannak a Twitteren erre nem volt lehetősége, mert a sörözős fotót oda nem tette fel a szerb elnök marketingcsapata. Oda egy másik videó került fel, amelyhez ékes cirill betűkkel csatolták az újévi jókívánságot az álmok jegyében: Заједно за нове снове у 2022. Срећна Нова година! Живела Србија! Abban a videóban viszont Orbán Viktor nem szerepel.

Szerbia

Ha a buszvezető eltéved, akkor az utasok igazítják útba Belgrádban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Belgrádban mindig élmény a buszozás, a kép nem most készült, viszont jól látható rajta a Kentkart jegykezelő automatája (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Belgrádban nem a GPS, hanem az utasok segítik ki a buszvezetőket. A káoszhoz nem csak az ellenzéki és kormánypárti tüntetők járulnak hozzá, hanem a polgármesteri hivatal is, amely felmondta az együttműködést a városi közlekedésben használt szoftvereket gyártó török Kentkart céggel. Ezt követően elég kalandossá vált a buszozás Belgrádban, ahol több, mint húsz külföldi sofőrt is alkalmaznak.

Ki a sofőr a buszon?

A szerződés felmondását követően a Kentkart leszerelte a jegykezelő készülékeket, így az utasok jó része – akik korábban nem váltottak bérletet – akár ingyen is utazhatnak a belgrádi buszokon.

344727360 784922182859731 7484021065860411039 n transformed

A bajt még tetézi, hogy a török cég működtette a buszvezetők számára készített szoftvereket is, amelynek segítségével a sofőr kritikus és kevésbé kritikus szituációkban tájékozódott, miután azok speciális, GPS jellegű navigációs programot is tartalmaztak, amely az útlezárások esetén alternatív útvonalat kínált fel a buszvezetőnek.

Olyan készülékekről van szó, mint amilyen a mellékelt képen is látható. Ezeknek a készülékeknek a leszerelését követően könnyen bajba kerülhettek azok a sofőrök, akik nem ismerik a várost, ilyenekből pedig egyre több.

buszvezető

Az utasokat a helyi virágárus így tájékoztatja az 52-es, 53-as és 56-os busz útvonalának módosulásáról (Forrás: Twitter)

Belgrádban a városi közlekedési vállalat (GSP) külső szolgáltatóknak szervezte ki a buszvezetői tevékenység egy részét, ezek a vállalkozások pedig Srí Lankából vagy Indiából érkező munkaerőt alkalmaznak, mert olcsóbb, és mert a szerbek is külföldön keresik a boldogulást, nem pedig a „tejjel-mézzel folydogáló szerbiai Kánaánban.

A mindinkább szaporodó tüntetések – kormánypártiak vagy ellenzékiek, ebben az esetben teljesen mindegy – csak tetézik a problémákat, mert módosítani kell egyes járatok útvonalát.

A külföldről érkezett sofőrök a saját járatuk vonalát ugyan ismerik, de ha kerülőútra kényszerülnek, akkor gyakran eltévednek.

Eddig segítették őket Kentkart által üzemeltetetett készüléket, de miután azokat leszerelték, így támasz nélkül maradtak.

Csak nemrég jöttek

A világháló által lakott részén terjedni kezdett egy videó, amelyen jól látható, hogy az egyik utas igazítja útba a sofőrt, és mondja meg neki, hogy hol álljon meg, vagy hogy hol forduljon jobbra.

A belgrádi stadionoknál (Crvena Zvezda, Partizan), vagyis az Autokomandánál közlekedő 48-as járatnak valami okból kifolyólag módosult az útvonala, és az egyik utas Instagram-bejegyzése szerint még mindig a városban kerengenének, ha egy másik utas nem igazítja útba a külföldi sofőrt.

Miután a magánvállalkozók tavaly ősszel hoztak be buszvezetőket Srí Lankából, így a sofőrtől aligha várható el, hogy az egész város a fejében legyen, így egy útvonalmódosítás esetén – szó szerint – el van veszve.

Ivan Banković, a belgrádi buszvezetők szakszervezetének egyik illetékese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az N1 televíziónak, hogy ez nem az első ilyen eset, és nem is az utolsó.

Banković szerint a közlekedési vállalatnál nincsenek külföldi buszvezetők, viszont a magánvállalkozók legalább huszonötöt alkalmaznak.

A káoszgyáros Aleksandar Šapić, belgrádi polgármester azt ígérte, hogy május 30-ára elkészül az új jegykezelő applikáció, a járatellenőrző szoftvert pedig június végéig üzembe helyezik.

A szakszervezeti vezető ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet elkészíteni egy komoly szoftvert, szerinte arra még több hónapig kell várni.

Addig pedig maradnak az autóbuszos kalandozások Belgrádban.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava