Connect with us

Szerbia

SZERB BÚÉK: A magyar miniszterelnök is feltűnik a szerb elnök videójában, avagy bajor sörrel az új győzelmek felé

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szerb elnök Instagram- és Twitter-profilján köszöntötte követőit az új esztendő alkalmából, és a legfelsőbb szintről mutatott rá arra, hogy csakis közösen érhetők el a “nagy álmok”. 2021 & 22 fordulóján egy fotó is felkerült az elnöki profilra, amelyen Aleksandar Vučić látható, amint a belgrádi “vízivárosban” sörözget Ana Brnabić miniszterelnökkel.

Az utolsó tavalyi bejegyzés

Aleksandar Vučić a bejegyzéshez egy videót is csatolt, amelyben röviden visszatekintett a 2021-es év legfontosabb eseményeire, hónapokra lebontva, gyors egymásutánban.

A pörgős videóban az elmúlt év szerb szempontból legfontosabb eseményeiről emlékezett meg az ország elnöke, és feltűnnek benne a kiemelt tárgyalópartnerek is.

Vučić értelmezésében az első emlékezetes esemény a “Balkáni áramlat” gázvezeték egy évvel ezelőtti beindítása volt, a tárgyalópartnerek közül pedig elsőként Emmanuel Macron francia elnök tűnik fel, akinek februárban volt jelenése Belgrádban.

A szerb államfő a sorozatos gyáravatók között megemlékezik a koronavírus elleni négyféle oltóanyag bevezetéséről Szerbiában, miközben újabb tárgyalópartnerek húznak el a színen, köztük Miloš Zeman cseh államfő, aki májusban kért bocsánatot Kis- Jugoszlávia 1999-ben történt bombázásáért, amit már korábban is “hibának és hatalmi arroganciának” nevezett.

A következő külföldi szereplő a retrospektív videóban Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki Horgoson “csavarozott együtt” szerb barátjával, hogy megnyissa a Szabadka és a Szeged közötti vasút helyreállításának munkálatait.

Az Open Balkan okán feltűnik a videóban Edi Rama albán miniszterelnök és Zoran Zaev macedón kormányfő is, az utóbbi esetében sosem lehetünk biztosak abban, hogy lemondott-e, vagy sem.

A koronát az összefoglalóra a Vlagyimir Putyinnal történt novemberi találkozó teszi fel, időrendi és fontossági értelemben is, hiszen az orosz elnök ekkor tájékoztatta szerb kollégáját arról, hogy továbbra is olcsón kapja a gázt, amiért cserében nyilvánvalóan nagyobb katonai együttműködést vár el.

A videó zárásaként feltűnik az üzenet, amelyet a szerb elnök Instagram-bejegyzésében – nyilván a nyomaték kedvéért – külön is kiírt, vagyis amelyhez a felvételeket csatolta.

– Együtt értük el az összes sikert a mögöttünk álló évben. És csak együtt érhetjük el a nagy álmokat az előttünk álló évben. Boldog Új Évet!

– írta Vučić Instagram-profilján utolsó tavalyi bejegyzésében.

Az első idei bejegyzés

A szerb államfő az idei évet sörözgetéssel és posztolgatással kezdte, az elsőt Ana Brnabić miniszterelnök társaságában. Ezzel nem csak azt jelezte, hogy a bor mellett, amelyet szintén szívesen fogyaszt Brnabić társaságában, nem veti meg a sört sem, hanem azt is, hogy nincsenek feszültségek közte és a miniszterelnök között.

Ehhez hasonló sörözgetés a miniszterelnök és az államfő között a rivális Horvátország esetében aligha képzelhető el.

– Egy gyönyörű nap a vízivárosban (Belgrád a vízen). Évente egyszer, azt hiszem, limonádé vagy tea helyett talán szabad új győzelmek felé indulni bajor sörrel?! Ana és én boldog új évet kívánunk Szerbia minden polgárának, egészséget, örömet és sikereket!

Az államfői & miniszterelnöki sörözgetést a cikk keletkezésének időpontjában több, mint 18 ezer ember/bérlájkoló kedvelte az Instagramon. A 371 ezer Vučić-fannak a Twitteren erre nem volt lehetősége, mert a sörözős fotót oda nem tette fel a szerb elnök marketingcsapata. Oda egy másik videó került fel, amelyhez ékes cirill betűkkel csatolták az újévi jókívánságot az álmok jegyében: Заједно за нове снове у 2022. Срећна Нова година! Живела Србија! Abban a videóban viszont Orbán Viktor nem szerepel.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava