Connect with us

Szerbia

VISSZATÉR A PLATINA FARKAS? Szerbia felújítja a közös hadgyakorlatokat a NATO-val

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Farkas
Szerbia önteltségben lubickoló védelmi minisztere, Miloš Vučević, alias „Kisfarkas” a világhálón is toborozza a nézőket (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Visszatér a farkasok ideje! Két évvel ezelőtt a szerb hadsereg, az Egyesült Államok és további nyolc ország katonáinak – többek között a magyaroknak – a részvételével megtartotta a „Platinum Wolf” nemzetközi hadgyakorlatot a bujanovaci Jug (Dél) katonai bázison és a borovaci gyakorlótéren. A Platina Farkas 2014 óta kóborol Dél- Szerbiában, tehát olyan (nem csak) demonstratív gyakorlatról van szó, amelyet Vučić kormányzása alatt vezettek be. Szerbia 2022 februárjában, mindössze néhány nappal az ukrajnai inváziót követően, moratóriumot rendelt el a nemzetközi hadgyakorlatokon történő részvételre, de a „Platinum Wolf” mégis visszatérhet.

Szerbiai farkascsorda

Miloš Vučević szerb védelmi miniszter április 4-én jelentette be, hogy június közepén Szerbia déli részén megrendezik a Platina Farkas hadgyakorlatot, amelyen az Egyesült Államok, Szerbia és tíz partnerország hadserege vesz részt.

Vučević a kormányközeli B92 televíziónak elmondta, hogy ez „nem rejtett jel, nem rejtett üzenet, és nem is tesztlufi”, Szerbia ugyanis nem adja fel katonai semlegességét.

A „Kisfarkas” azt is elmondta, hogy a hadgyakorlat megtartását már két héttel korábban jóváhagyta a kormány a katonai vezetéssel és Aleksandar Vučić „Nagyfarkassal” egyeztetve.

Ezt azért idéztük ide, mert ebben a kérdésben semmi értelme a „Kisfarkassal” szkanderozni, mint ahogy azt a szerb szélsőjobb teszi, merthogy a döntést a „Nagyfarkas” hozta meg, Vučević pedig csak egy feltörekvő egyed, aki mindig ott lebzsel a „Nagyfarkas” körül.

– Az vezérelt bennünket, hogy ez a hadgyakorlat fontos a szerb hadsereg és az ország nemzetközi hírneve szempontjából


– mondta még a szerb védelmi miniszter, aki, ha emlékezetünk nem csal, egy évtizeddel ezelőtt mindent megtett azért, hogy szintén az “ország nemzetközi hírnevének” öregbítése érdekében személyesen adja át Újvidék díszpolgári címét Mad Vladnek, ahogy egyes nyugati körökben az orosz elnököt szokás becézni.

Farkas

A Platina Farkas visszatéréséről szóló döntés tehát már jóval korábban megszületett, csak nem küldték be Vučevićet azonnal valamelyik baráti tévéstúdióba, hogy adja a csorda tudtára a hírt.

Erre nem csak a „Kisfarkas” kijelentéséből lehet következtetni, hanem abból is, hogy március 23-án a „derék Derek”, vagyis Derek Chollet, az amerikai külügyminisztérium külpolitikai tanácsadója a Twitteren mondott köszönetet a „Nagyfarkasnak” az Ohridban tanúsított konstruktív magatartásáért, valamint a „védelmi gyakorlatok terén történő együttműködés újraélesztéséért” à la „#PlatinumWolf”.

Így nem kizárt, hogy az amerikaiak már azelőtt értesültek a közös hadgyakorlat „feltámadásáról”, hogy annak megtartását a szerb kormány elhatározta volna.

A „Platinum Wolf” hadgyakorlatot tehát kivonták a 2022 februárjában bevezetett moratórium alól, az egyelőre azonban nem világos, hogy a szerb döntés csak erre az egy esetre vonatkozik, vagy ezzel helyreáll a közös szerb-amerikai katonai gyakorlatok rendszeressége, mint ahogy az 2022 előtt már szinte szokássá vált.

Lehet ez is, az is, a szerb védelmi minisztérium ugyanis április 5-én közölte a Szabad Európával, hogy a moratórium érvényben marad, de a Platina Farkas gyakorlatot kivonják a hatálya alól.

A szóban forgó minisztérium öt nappal később erről az álláspontról a hazai csordát is tájékoztatta, miután a szélsőjobb hőzöngeni kezdett a döntés ellen, és azzal vádolta meg a tárcát, hogy sárba tiporja Szerbia katonai semlegességét.

Az amerikai és az orosz vélemény

Chollet tehát már március 23-án tudta, hogy Szerbiában folytatódik a „farkasok ideje”, vagyis ismét lesznek amerikai vezetéssel tartott katonai hadgyakorlatok.

A Christopher Hill által vezetett belgrádi USA-nagykövetség nyilván nem az újságból, illetve a B92 adásából értesült a Platina Farkas visszatéréséről, de addig nem szólalt meg, amíg Belgrádban nem jelentették be a hadgyakorlat megtartását.

Az Egyesült Államok szerbiai nagykövetsége annak rendje és módja szerint üdvözölte a szerb vezetés döntését, hogy katonai gyakorlatot szervez „globális békepartnereivel”.

– Kiállunk az erős kétoldalú katonai és védelmi partnerség mellett Szerbiával, amely közös céljainkra, a békére és a stabilitásra összpontosít a régióban és globálisan


– közölte a Szabad Európával az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége.

– Örülünk, hogy a Platina Farkas része lehetünk


– tette még hozzá az említett követség.

Moszkvában már kevésbé örülnek, merthogy a NATO-csapatokkal történő közös szerb gyakorlatozás nem kerülte el a Kreml figyelmét.

– Ami a hadgyakorlatot illeti, mi minden bizonnyal nagyon figyelmesen követni fogjuk az eseményeket


– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml elnyűhetetlen szóvivője, aki mindig tudja, hogy mit gondol a főorosz vezető.

Peszkov ezúttal is megértéssel viseltetett Belgrád iránt, szerinte ugyanis „példátlan nyomás nehezedik Szerbiára, hogy az oroszellenes álláspontot képviselők oldalára állítsák” az országot.

Peszkov ezzel ugyanazt mondta, amit a szerb „Nagyfarkas” hónapok óta mantrázik, de most abba nem megyünk bele, hogy ez a véletlen műve, vagy netalán Belgrád és Moszkva összekacsintásának a verbális megfogalmazódása, örüljenek csak az amerikaiak.

Azzal kapcsolatban egyelőre nincsenek adatok, hogy Magyarország idén is részt vesz-e a Platina Farkas hadgyakorlaton, mint két évvel ezelőtt, de egyszer majd ez is kiderül.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia1 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia7 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava