Connect with us

Szerbia

VISSZATÉR A PLATINA FARKAS? Szerbia felújítja a közös hadgyakorlatokat a NATO-val

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Farkas
Szerbia önteltségben lubickoló védelmi minisztere, Miloš Vučević, alias „Kisfarkas” a világhálón is toborozza a nézőket (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Visszatér a farkasok ideje! Két évvel ezelőtt a szerb hadsereg, az Egyesült Államok és további nyolc ország katonáinak – többek között a magyaroknak – a részvételével megtartotta a „Platinum Wolf” nemzetközi hadgyakorlatot a bujanovaci Jug (Dél) katonai bázison és a borovaci gyakorlótéren. A Platina Farkas 2014 óta kóborol Dél- Szerbiában, tehát olyan (nem csak) demonstratív gyakorlatról van szó, amelyet Vučić kormányzása alatt vezettek be. Szerbia 2022 februárjában, mindössze néhány nappal az ukrajnai inváziót követően, moratóriumot rendelt el a nemzetközi hadgyakorlatokon történő részvételre, de a „Platinum Wolf” mégis visszatérhet.

Szerbiai farkascsorda

Miloš Vučević szerb védelmi miniszter április 4-én jelentette be, hogy június közepén Szerbia déli részén megrendezik a Platina Farkas hadgyakorlatot, amelyen az Egyesült Államok, Szerbia és tíz partnerország hadserege vesz részt.

Vučević a kormányközeli B92 televíziónak elmondta, hogy ez „nem rejtett jel, nem rejtett üzenet, és nem is tesztlufi”, Szerbia ugyanis nem adja fel katonai semlegességét.

A „Kisfarkas” azt is elmondta, hogy a hadgyakorlat megtartását már két héttel korábban jóváhagyta a kormány a katonai vezetéssel és Aleksandar Vučić „Nagyfarkassal” egyeztetve.

Ezt azért idéztük ide, mert ebben a kérdésben semmi értelme a „Kisfarkassal” szkanderozni, mint ahogy azt a szerb szélsőjobb teszi, merthogy a döntést a „Nagyfarkas” hozta meg, Vučević pedig csak egy feltörekvő egyed, aki mindig ott lebzsel a „Nagyfarkas” körül.

– Az vezérelt bennünket, hogy ez a hadgyakorlat fontos a szerb hadsereg és az ország nemzetközi hírneve szempontjából


– mondta még a szerb védelmi miniszter, aki, ha emlékezetünk nem csal, egy évtizeddel ezelőtt mindent megtett azért, hogy szintén az “ország nemzetközi hírnevének” öregbítése érdekében személyesen adja át Újvidék díszpolgári címét Mad Vladnek, ahogy egyes nyugati körökben az orosz elnököt szokás becézni.

Farkas

A Platina Farkas visszatéréséről szóló döntés tehát már jóval korábban megszületett, csak nem küldték be Vučevićet azonnal valamelyik baráti tévéstúdióba, hogy adja a csorda tudtára a hírt.

Erre nem csak a „Kisfarkas” kijelentéséből lehet következtetni, hanem abból is, hogy március 23-án a „derék Derek”, vagyis Derek Chollet, az amerikai külügyminisztérium külpolitikai tanácsadója a Twitteren mondott köszönetet a „Nagyfarkasnak” az Ohridban tanúsított konstruktív magatartásáért, valamint a „védelmi gyakorlatok terén történő együttműködés újraélesztéséért” à la „#PlatinumWolf”.

Így nem kizárt, hogy az amerikaiak már azelőtt értesültek a közös hadgyakorlat „feltámadásáról”, hogy annak megtartását a szerb kormány elhatározta volna.

A „Platinum Wolf” hadgyakorlatot tehát kivonták a 2022 februárjában bevezetett moratórium alól, az egyelőre azonban nem világos, hogy a szerb döntés csak erre az egy esetre vonatkozik, vagy ezzel helyreáll a közös szerb-amerikai katonai gyakorlatok rendszeressége, mint ahogy az 2022 előtt már szinte szokássá vált.

Lehet ez is, az is, a szerb védelmi minisztérium ugyanis április 5-én közölte a Szabad Európával, hogy a moratórium érvényben marad, de a Platina Farkas gyakorlatot kivonják a hatálya alól.

A szóban forgó minisztérium öt nappal később erről az álláspontról a hazai csordát is tájékoztatta, miután a szélsőjobb hőzöngeni kezdett a döntés ellen, és azzal vádolta meg a tárcát, hogy sárba tiporja Szerbia katonai semlegességét.

Az amerikai és az orosz vélemény

Chollet tehát már március 23-án tudta, hogy Szerbiában folytatódik a „farkasok ideje”, vagyis ismét lesznek amerikai vezetéssel tartott katonai hadgyakorlatok.

A Christopher Hill által vezetett belgrádi USA-nagykövetség nyilván nem az újságból, illetve a B92 adásából értesült a Platina Farkas visszatéréséről, de addig nem szólalt meg, amíg Belgrádban nem jelentették be a hadgyakorlat megtartását.

Az Egyesült Államok szerbiai nagykövetsége annak rendje és módja szerint üdvözölte a szerb vezetés döntését, hogy katonai gyakorlatot szervez „globális békepartnereivel”.

– Kiállunk az erős kétoldalú katonai és védelmi partnerség mellett Szerbiával, amely közös céljainkra, a békére és a stabilitásra összpontosít a régióban és globálisan


– közölte a Szabad Európával az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége.

– Örülünk, hogy a Platina Farkas része lehetünk


– tette még hozzá az említett követség.

Moszkvában már kevésbé örülnek, merthogy a NATO-csapatokkal történő közös szerb gyakorlatozás nem kerülte el a Kreml figyelmét.

– Ami a hadgyakorlatot illeti, mi minden bizonnyal nagyon figyelmesen követni fogjuk az eseményeket


– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml elnyűhetetlen szóvivője, aki mindig tudja, hogy mit gondol a főorosz vezető.

Peszkov ezúttal is megértéssel viseltetett Belgrád iránt, szerinte ugyanis „példátlan nyomás nehezedik Szerbiára, hogy az oroszellenes álláspontot képviselők oldalára állítsák” az országot.

Peszkov ezzel ugyanazt mondta, amit a szerb „Nagyfarkas” hónapok óta mantrázik, de most abba nem megyünk bele, hogy ez a véletlen műve, vagy netalán Belgrád és Moszkva összekacsintásának a verbális megfogalmazódása, örüljenek csak az amerikaiak.

Azzal kapcsolatban egyelőre nincsenek adatok, hogy Magyarország idén is részt vesz-e a Platina Farkas hadgyakorlaton, mint két évvel ezelőtt, de egyszer majd ez is kiderül.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vajon mire figyelmeztetett Vučić a Presevo-völggyel kapcsolatban?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Presevo
HAZAFIAK ÉS ÁRULÓK: Vajon gyászolták-e a presevói albánok a Koszovóban lelőtt három szerbet, és félárbócon van-e a szerb zászló? Az már teljesen más kérdés, hogy fordítva van felvonva, így a színek sorrendje alapján a zászló nem a szerbiai, hanem leginkább az orosz lobogóra emlékeztet
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök szerda este adott tévéinterjújában azt mondta, hogy a banjskai hadműveletben a koszovói hivatásos rendőrökön kívül Presevóból származó bűnözők is részt vettek. A Presevo-völgyben élő albánok attól tartanak, hogy ez a kijelentés megtorláshoz vezet a Szerbiához tartozó, de többségében albán lakosságú területeken, miközben a Völgyben élő albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Felhívás megtorlásra

A szerb elnök kijelentésére a szerbiai parlament egyetlen albán képviselője, Shaip Kamberi reagált, aki az iránt érdeklődött a szerb elnöknél, hogy miért mondta azt, hogy “Presevóból származó bűnözők is voltak a koszovói különleges alakulatok tagjai között, akik részt vettek a banjskai terrorakció semlegesítésében”?


Mire figyelmeztetett Vučić?


– Még valami történt. Ott (Banjskánál) nem csak olyan személyek voltak, akik Koszovóból származnak, és részt vettek az üldözésben. Azért nem lehetett ott az EULEX. A szerbek elleni harcra specializálódott személy is voltak ott, egyebek között a presevói községből, akik többszörös bűncselekményeket követtek el. Közülük egyesek ellen 2021-ben elfogató parancsot adott ki Szerbia.


Kamberi arra volt kíváncsi, hogy ez talán egy felhívás az albánok elleni megtorlásra a Presevo-völgyben?

A szerbiai albán képviselő szerint nem ez lenne az első eset, hogy Szerbia a Völgyön töltené ki haragját Koszovóval összefüggésben.

Kamberi ezért felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket, és akadályozza meg a szerb autokrata vezető minden kísérletét, hogy a Presevo-völgyi albánokon álljon bosszút.

A helyi önkormányzat jelenlegi elnöke, Shqiprim Arifi szerint “a koszovói rendőrség által a Koszovó északi részén lévő terrorista bandák megsemmisítése bosszúálló indítékokat váltott ki a Völgyben élő, veszélyeztetett albán lakossággal szemben”.

Arifi aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, és azt mondta, hogy “mélyen aggasztják az elmúlt napok belgrádi nyilatkozatai az észak-koszovói eseményekkel összefüggésben, mert azok nem szolgálják a Szerbiában élő albánok biztonságát és általános jólétét”.

Arifi hivatalában fogadta az EBESZ presevói megbízottját, Andrea Oriciót, akitől sürgős és fokozott figyelmet kért a Völgyben kialakult helyzet szem előtt tartása, valamint az ott élő albánok maximális biztonságának garantálása érdekében.

– A völgyben élő albánok biztonságérzetének megőrzése elengedhetetlen a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartásához a régióban

– mondta Shqiprim Arifi, Presevo község elnöke.

Gyászolnak vagy nem gyászolnak?

A jelenlegi politikai és biztonsági helyzet következtében a Völgy három községében, Bujanovacban, Medvedjában és magában Presevóban is feszült a helyzet, miután a Koszovó északi részén zajló események nemcsak a szerbek által lakott koszovói területeket érintették, hanem az egész régiót, beleértve az albán többségű szerbiai területeket is.

Ezt a helyzetet még kényesebbé teszik a belgrádi hatóságok képviselőinek különféle nyilatkozatai, miközben magában a Völgyben az albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Presevo község ellenzéki képviselői Szerbia iránti hűséggel vádolták meg a helyi önkormányzat már említett elnökét, Shqiprim Arifit, aki a szerdai gyásznapon szerintük félárbócra engedte a szerb zászlót a presevói önkormányzat épületén, amivel a “szolidaritás jelét” mutatta az Aleksandar Vučić, illetve a szerb kormányzat által meghirdetett nemzeti gyásszal “a szerb terroristák” észak-koszovói meggyilkolásával kapcsolatban

Ardita Sinani, Albin Kurti koszovói miniszterelnök Presevo-völgyi politikai tanácsadója, valamint a Demokratikus Akciópárt presevói szervezetének vezetője a közösségi médiában közzétett egy fotót, amelyen a szerb nemzeti zászló látható az önkormányzat épületén.

Arifi cáfolta, hogy félárbócra engedték a zászlót, és hogy szolidaritás vállalva az önkormányzat betartotta a Szerbiában meghirdetett nemzeti gyászt, ezért minden kételkedőt meghívott, hogy keressék őt fel.

Hazafiak és árulók Presevóban

Miközben az ellenzéki kritika miatt egymás leárulózása folyik, az Albán Nemzeti Tanács elnöke, Nevzad Lutfiu önmérsékletre szólította fel a politikai tényezőket.

– Amikor a koszovói politikai pártok összetartanak a nemzeti érdekek mentén az előállt helyzettel kapcsolatban, a Völgyben érthetetlenek és nagyon károsak a politikai tényezők közötti viták

– jelentette ki Lutfiu, aki szerint a mostani helyzetben megfontoltságra és önmérsékletre van szükség.

– Van egy problémánk, a diszkrimináció és az elnyomás, amit Szerbia gyakorol velünk szemben, és a hangsúlyt ennek a kérdésnek a megoldására kell helyeznünk. Ezért kivétel nélkül felszólítom a Völgy összes politikai pártját, hogy egyesüljön, és vonuljon ki ebből a felesleges kommunikációs diskurzusból, amely nem vezet sehova!

– zárta a gondolatát Lutfiu.

A Presevo-völgyben élő albánok politikai és intézményi képviselői a pluralizmus szerbiai kialakulása óta aktív részesei az ország közéletének, és a kölcsönösség elve alapján folyamatosan ugyanazokat a jogokat kérik a maguk számára, amit Szerbia követel a koszovói szerbek vonatkozásában. Azt is szeretnék elérni, hogy vonják be őket a Koszovóval kapcsolatos rendezési folyamatba, de ezzel a kérésükkel egyelőre süket fülekre találtak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava