Connect with us

Bosznia

A PÉNZ BESZÉL: Egyeztettek a boszniai szerb vállalkozásoknak nyújtandó magyar támogatásról

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Gyors egyeztetés arról, hogy Magyarország mire ad pénzt a boszniai szerbeknek
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter 2022. július 1-jén Banja Lukában találkozott Milorad Dodikkal, a boszniai államelnökség szerb tagjával. Dodik ugyan államelnökségi tag, de az utóbbi időben leginkább már csak a boszniai Szerb Köztársaságot képviseli, egyre látványosabban. A magyar külügyminiszter és a boszniai szerbek legfontosabb politikai vezetője közti egyeztetés több témát érintett, köztük a magyar kormány által a boszniai szerb vállalkozásoknak biztosítani tervezett támogatási projektet, valamint Bosznia- Hercegovina Európai Unióval kapcsolatos viszonyát.

A pénz beszél

A magyar külügyminiszter érkezésére a boszniai Szerb Köztársaság teljes vezérkara felvonult: az eseményen részt vett Željka Cvijanović a szerb entitás elnöke és Radovan Višković a boszniai szerb kormány miniszterelnöke.

A Banja Lukában tett magyar miniszteri látogatás mindössze négy órát vett igénybe. Ez alatt sor került egy rövid négyszemközti egyeztetésre Szijjártó és Dodik között, amit a delegációk közti találkozó követett, majd jött a sajtótájékoztató.

Dodik megköszönte Szijjártónak az ismételt látogatást, és (nem először) gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a nagy arányú választási győzelméhez. Ezt követően megköszönte a magyar kormánynak, hogy a közelmúltban támogatta Bosznia- Hercegovinát az uniós tagjelölti státusz elnyerésében. Ehhez kötődően Dodik kifejezte sajnálatát, hogy azt Bosznia nem kapta meg, ami miatt Bosznia- Hercegovinában érzékelhetően csökkent az uniós tagság iránti érdeklődés.


Beszállunk a gázprojektbe?

Dodik július közepén találkozott Vlagyimir Putyin elnökkel, akivel hogy “fontos infrastrukturális kérdésekről” is tárgyalt. Megerősítették azt a döntést, hogy a boszniai Szerb Köztársaságban gázvezetéket fektetnek le, ami lehetővé teszi két gázmeghajtású erőmű építését, az egyiket Prijedor, a másik pedig Banja Luka közelében.


A négyszemközti beszélgetésen elhangzottak kapcsán Dodik elmondta, hogy szót ejtettek az orosz-ukrán háborúról, aminek a mielőbbi befejezését szorgalmazták mindketten. Ennek kapcsán Dodik kiemelte, hogy az boszniai Szerb Köztársaság vezetése megérti a magyar álláspontot, ami a saját érdekek védelmén alapszik.

Dodik kizárta annak a lehetőségét, hogy Bosznia támogasson uniós vagy amerikai szankciókat Oroszországgal szemben a jövőben.

A magyar kormánnyal való együttműködést Dodik magasszintűnek minősítette, és kifejtette, hogy a jövőben további közös gazdasági projekteket indítanak, és vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a magyar szerepvállalást, hogy lehet kiterjeszteni olyan kulcsfontosságú ágazatokra, mint az energetika.

2021. novemberében Orbán Viktorral folytatott egyeztetésre hivatkozva Dodik megemlítette, hogy a magyar kormány jóváhagyta a boszniai Szerb Köztársaságban működő vállalkozásoknak nyújtandó agrártámogatás első részletét.

Dodik hosszasan köszönte meg a magyar kormány által a boszniai Szerb Köztárasságnak nyújtott gazdasági és diplomáciai támogatást.

Többségben az erő!

A magyar külügyminiszter elmondta, hogy az ukrajnai háború, az amiatt kialakult gazdasági válság miatt stabilitás kellene, hogy legyen valamennyi uniós politikai szereplő fő célja. Ezzel szemben Brüsszel szégyene, hogy ennyire lelassult a Nyugat- Balkán integrációja. A magyar külügyminiszter szerint helytelen döntés, hogy az Európai Tanács nem adta meg a tagjelölti státuszt Bosznia- Hercegovinának.

– Mi Brüsszel szégyenének tartjuk, hogy ennyire lassú az integrációs folyamat, és helytelen döntésnek tartottuk azt is, hogy az Európai Tanács nem adta meg a tagjelölti státuszt Bosznia- Hercegovinának

– mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki hozzátette, hogy a magyar kormány a legfontosabb uniós politikának tartja a bővítési politikát. Szerinte az unió megerősítése nem lehetséges bővítés nélkül. Szijjártó maga ezt úgy foglalta össze, hogy “minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk”. Szijjártó szerint Bosznia uniós integrációs törekvéseit szolgálja, hogy 134 magyar katona teljesít szolgálatot az EUFOR Althea misszióban.

Szijjártó kifejtette, hogy a magyar kormány egy vállalkozás fejlesztési programot indít a boszniai Szerb Köztársaságban. A projekt első ütemében 35 millió euró összegben biztosít magyar állam pályázati forrást a boszniai szerb kis- és közepes agrárvállalkozások részére.

Az elnyerhető támogatás felső határát pályázatonként 250.000 euróban határozták meg. A pályázóknak Magyarországon gyártott mezőgazdasági eszközökre kell pályázniuk. Szijjártó szerint ezzel a konstrukcióval segíti a magyar kormány a hazai gazdaságot és egyben a boszniai Szerb Köztársaság fejlődését is.

A pályázat szeptember 1-től lesz nyitott, és még 2022-ben sor kerül ezeknek a támogatási szerződéseknek a megkötésére.

Kivételes csatlakozási feltételek

Szijjártó kiemelte, hogy a szankciók és a fenyegetés helyett kulturált párbeszédre van szükség a Nyugat- Balkánon. Ebből fakadóan a magyar fél a jövőben sem támogat semmilyen uniós szankciót a legitimen megválasztott nyugat-balkáni vezetőkkel szemben.

Egy helyi szerb televízió kérdésére Dodik jelezte, hogy július 6-án újra egyeztetni fognak Brüsszelben az uniós vezetők a nyugat-balkáni államok EU-s csatlakozásáról. Dodik maga is részt vesz az egyeztetésen, a bosnyákok viszont nagy valószínűséggel nem, erről itt írtunk.

Dodik véleménye szerint az Európai Bizottság igazságtalan volt BiH-el szemben, amikor rendkívül szigorú feltételeket határozott meg. Az EU által korábban megfogalmazott 14 prioritás között több olyan szerepel Dodik szerint, amelyeket Boszniában nem lehet teljesíteni.

Dodik amellett foglalt állást, hogy az uniónak már fel kellett volna venni a tagjai közé Boszniát, és tagállamként formálni annak belső rendszerét. Ennek ellenére Dodik továbbra is elkötelezett az uniós integráció mellett.

Kritikaként leszögezte, hogy az EU-nak nagyobb figyelmet kellene fordítania Bosznia- Hercegovinára, és elfogadható feltételeket kellene szabnia a csatlakozáshoz, nem pedig befagyasztani az ottani áldatlan állapotokat. Magyarán ezt azt jelentené, hogy a boszniai szerb vezető szeretné meghatározni a “kivételes csatlakozási feltételeket”.

Dodik szerint a legnagyobb probléma, hogy az EU centralizáltatni akarja Boszniát, amit nem lehet kényszerrel végrehajtani. Így a jövőben, ha választania kell a Dodik által vezetett politikai erőnek az EU-integráció és a Szerb Köztáraság autonómiája között, akkor az autonómiát választják.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Európai Unió

Az Európai Unió tényleg komolyan gondolja a 2030-as bővítést?

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bővítés
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 7 perc

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke újraizesített rágócsontként dobta be a résztvevők közé nemrégiben Bledben, hogy az Európai Uniónak 2030-ig fel kell készülnie a további bővítésre, amivel az új tagországok felvétele ismét a brüsszeli politikai menetrend egyik kiemelt témája lesz. Természetesen csak akkor, hogy ha ezt bárki is komolyan veszi, mert hogy most a Nyugat-Balkánnak csúfolt térségben minden és bármi közelebbnek tűnik, mint a bővítés, illetve az uniós csatlakozás.

Hogyan került elő a bővítés?

Az Európai Unió sosem szeretett időpontot említeni, amikor a nyugat-balkáni bővítésről volt szó. A brüsszeli illetékesek inkább olyan üres frázisokat pufogtattak, mint például az “érdemeken alapuló integráció”, vagy mint “az uniós elvárások teljesítése”, ez az utóbbi sok esetben mozgócélpontnak számított.

Charles Michel augusztus végén Bledben arról beszélt, hogy az Uniónak 2030-ra készen kell állnia az új tagok integrálására, és hozzátette, hogy ha az EU hiteles akar maradni, akkor beszélni kell a menetrendről. Michel szózatának elhangzása óta el lehetett tűnődni azon, hogy vajon 2030 reális határidő-e, merthogy az Európai Tanács elnöke könnyen ígérget, neki 2026-ban lejár a mandátuma, így a bővítési folyamatot nem neki kell levezényelnie, kudarc esetén pedig nem neki kell magyarázkodnia.

Ráadásul nem ő az első uniós vezető, aki nyilvánosan licitált a nyugat-balkáni országok felvételének időpontjára, 2018-ban az Európai Bizottság volt vezetője, Jean-Claude Juncker tette ugyanezt, amikor egy bővítési stratégiai dokumentumban bejelentette, hogy Szerbia és Montenegró “2025-ig” csatlakozhat az EU-hoz, felsorolva az ehhez vezető szakaszokat.

bővítés

SÖTÉT LÓRA TETT: Amikor még nagy, illetve nagyobb volt az egyetértés Brüsszel és Belgrád között, a kép 2018. februárjában készült (Forrás: X-platform, EcoDev EU)

A tagállamok azóta diszkréten elutasították a dokumentumot, a 2025-ös határidő pedig feledésbe merült, ahogy Jean-Claude Juncker támolygó alakja is eltűnt a történelem gomolygó ködében. Csakhogy 2018 és 2023 között nincs semmi hasonlóság, az ukrajnai háború kitörésével ugyanis új dinamika alakult ki Európában.

Angela Merkel politikai jelenléte talán lassította az agresszív orosz politika előre nyomulását, az viszont biztos, hogy a Mutti a Berlini Folyamattal képes volt összecsődíteni a balkáni vezetőket, amely által valósulhatna meg egyébként az a német elképzelés, amely alapján a Nyugat-Balkán az uniós közös piacba integrálódna, és ez lehetne az Európai Unió bővítésének egyik lehetséges forgatókönyve, amiről még majd szó lesz.

Az ukrajnai háború kitörését követően az Európai Unió részéről ugyan nagyobb a politikai akarat a bővítésre, ami azonban nem garantálja a sikert, bár a jelen pillanatban nem vagyunk abban a helyzetben, hogy végtelenül sokat lehessen szórakozni a bővítéssel, mondjuk újabb húsz évet, mint a 2003-as Thesszaloniki Nyilatkozat után. Szerbia és Montenegró több mint egy évtizede, Észak-Macedónia pedig még régebb óta várakozik.

A közvélemény és a politikai elit ellenállása a bővítéssel szemben azóta sem szűnt meg sem itt, sem ott, és a vita előrehaladtával ismét növekedhet akár az Európai Unióban (Franciaország, Hollandia, Bulgária, Horvátország), akár a “szerb világban”, ahol a belgrádi és a banjalukai vezetésnek sikerült redukálnia a csatlakozási kedvet a szerb népesség körében. További problémát jelenthet, hogy a jelölteknek igazodniuk kell az európai külpolitikai álláspontokhoz, miközben Szerbia európai szempontból erős szimpátiákat táplál Moszkvával szemben.

Charles Michel bledi kiállását vagy elszólását követően – nézőpont kérdése – az uniós vezetők bővítési hajlandóságának első nagy próbája az október 6-i granadai csúcstalálkozó lesz. Az állam- és kormányfők Granadában az új tagok befogadására való hajlandóságot tesztelik majd a három fő kérdés megvitatásával, aminek keretében azzal foglalkoznak, hogy milyen legyen a döntéshozatal a bővített unión belül, mit tartalmazzon az európai szinten követendő politika és hogy azt miből finanszírozzák.

Szegényházi vásár

Hat nyugat-balkáni ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia és Koszovó), Ukrajna és Moldova pályázik a csatlakozásra (Törökország esetében az eljárás befagyasztásra került). A volt Jugoszlávia néhány országa már évekkel ezelőtt megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat, míg az EU decemberben dönt arról, hogy ezt lehetővé teszi-e Kijev és Kisinyov számára is. Charles Michel szerint Grúzia, amelynek jelenleg csak “európai perspektívája” van, még felzárkózhat a többiekhez, “ha megteszi a szükséges előrelépéseket”.

A nagyszámú szegény tagjelölt ország felvétele elkerülhetetlenül hatással lesz a közös költségvetésre. A tagjelölt országok bruttó hazai terméke jóval az európai átlag alatt van, ami azt jelenti, hogy az uniós költségvetés nettó kedvezményezettjei lesznek. Ugyanakkor néhány jelenlegi kedvezményezett országnak a bővítést követően nagyobb mértékben kell hozzájárulnia az EU költségvetéséhez. Lehet barkóbázni, hogy melyik korábban csatlakozott országnak tetszik majd a legkevésbé, hogy mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, miközben a balkáni bővítés gyengítheti az ukrán csatlakozásra fordítható támogatást, és ez további turkálást jelenthet a zsebekben.

Önmagában a nyugat-balkáni bővítés nem jelentene különösen nagy pénzügyi kihívást, mivel a régió összlakossága 17 millió körül van, ami egy közepes méretű tagállamnak felel meg. Ukrajna viszont különleges eset a többi tagjelölt országhoz képest több mint 40 milliós lakossága, és a tönkrement, illetve szétbombázott infrastruktúrája miatt.

Egy másik nehezen megoldható kérdés a döntéshozatali folyamat esetleges megváltoztatása és az egyhangúság elvének elhagyása bizonyos területeken. Ez a vita éles ellentéteket válthat ki a tagországok között, különösen, ha a jelenlegi európai szerződések módosításának kérdése is felmerül. Ez tovább késleltetheti a bővítési döntést, és meghosszabbíthatja a tagjelölt országok várakozási idejét, tehát egyáltalán nem abba az irányba mutat, amit Charles Michel Bledben felvázolt.

A bővítési dinamika gyorsulását észlelve a francia elnök a nagykövetek párizsi értekezletén elővette a többsebességű Európára vonatkozó elképzelést, miközben az Európai Bizottság bejelentette, hogy október közepén közzéteszi a progresszív integrációval kapcsolatos tervet, amelynek alapján a tagjelölt országok lépésről lépésre csatlakozhatnának az EU különböző intézményeihez: a közös piachoz és az európai politikákhoz azokon a területeken, ahol sikeresen lezárták a tárgyalásokat – mindeközben pedig Ursula von der Leyen az előcsatlakozási alapok növelését és egy “növekedési tervet” is bejelentett a Nyugat-Balkán számára.

bővítés

Brüsszeli elképzelések szerint ez a megközelítés segíthetné a jelölteket abban, hogy útközben néhány kisebb győzelmet arassanak, ami keményebb munkára ösztönözné őket a végső cél elérése érdekében. Ez szép elgondolás, csak nem biztos, hogy a Balkán erre a srófra működik, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a tagjelölt országok megrekednek a csatlakozás valamelyik szakaszában, megfelelő szabályok hiányában pedig folytatják az egymással való acsarkodás, vagy éppen elárasztják magukkal Európát.

A nyár elején a német Kereszténydemokrata Unió (CDU/CSU) arra az álláspontra helyezkedett, hogy az uniós tagság nincs napirenden, helyette a tagjelölt országoknak inkább azt ajánlják fel, hogy 2030-ig csatlakozhassanak az európai közös piachoz. Ez egy “köztes szakasz” lenne a tagsághoz vezető úton, de ez a köztes szakasz határozatlan ideig is tarthatna. Ez a megközelítés – a progresszív integrációhoz hasonlóan – megszabadítaná a tagjelölt országokat a jelenlegi mindent vagy semmit logikától, vagyis a bent vagy kint állapottól.

Szkepticizmus a Nyugat-Balkánon

A nyugat-balkáni országok politikai vezetőinek hozzáállása sem elhanyagolható az új bővítési terveket és időpontokat illetően. Edi Rama albán miniszterelnök és Ivica Dačić szerb külügyminiszter szkeptikusan reagált a 2030-as bővítési dátumra, Ana Brnabić szerb miniszterelnök pedig azzal vádolta meg az EU-t, hogy folyamatosan változtatja a szabályokat és a feltételeket.

Az észak-macedóniai politikusok ugyanakkor rámutattak arra, hogy az integráció folyamatos halogatása miatt csökken az EU-támogatottsága az országban. Montenegróban némi beképzeltséggel úgy vélik, hogy ők tekinthetők a tagsághoz legközelebb álló országnak, így akár 2030 előtt csatlakozhatnak az EU-hoz, ezért úgy gondolják, hogy a fokozatos tagsággal kapcsolatos elképzelések feleslegesen elterelnék a figyelmet a fő célról.

bővítés

Ugyanakkor, ha ezek az országok a tükörbe néznének, akkor azt látnák, hogy tele vannak megoldhatatlan problémákkal, kezdve a foglyul ejtett államtól, a diszfunkcionális gazdaságon keresztül a befagyott konfliktusokig, amelyekkel mindegyik ország küzd a múlt terhes örökségeként, arról nem is beszélve, hogy jócskán megerősödtek a térségben azok az erők, amelyek kitöltötték az Európai Unió által az utóbbi húsz évben üresen hagyott teret.

Amennyire örömteli lehet a 2030-as csatlakozási időpont meghatározása, az legalább annyira frusztrálhatja is a balkáni vezetőket, az előttük álló hat-hét évben ugyanis teljesíteniük kellene, amihez egyáltalán nem voltak hozzászokva, besöpörték ugyanis az ilyen-olyan címen érkező támogatásokat, majd tettek is valamit, meg nem is.

Nekik egyáltalán nem lesz könnyű hozzászokniuk ahhoz, hogy várnak is tőlük valamit, és ezért idegesek az olyan javaslatoktól, mint amilyet Charles Michel tett Bledben, mert az időpont meghatározása visszahelyezi a hangsúlyt a reformok terén elért, illetve el nem ért eredményekre, és elejét veszi a további időhúzásnak a Balkánon, egyúttal pedig megszünteti a vernyogást, miszerint ők készen állnak a csatlakozásra, csak az EU nem akarja a bővítést – ezekután mindenkinek egy dolga van: forduljon arccal 2030 felé!

(A Les Echos és a Le Courrier des Balkans nyomán)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava