Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

CSELSZÖVŐ MÓDSZEREK: Várhelyinek beszóltak a bosnyákok Szarajevóból

rip bih
BOSZNIAI DEMOKRÁCIA: "Horvát nacionalisták" tüntetése 2018-ban Željko Komšić megválasztása ellen

Olvasási idő: 4 perc

A bosnyákok nekimentek Várhelyi Olivérnek, és betámadott “politikai bérencük” is, miután az uniós bővítési biztos július 6-ra találkozott tervezett a etnikumok vezetőivel. Várhelyi erre a napra az Európai Unió székhelyére hívta a bosnyák Bakir Izetbegovićot, a boszniai horvát Dragan Čovićot és a boszniai szerb Milorad Dodikot, ami nem tetszik a szarajevói bosnyák vezetőknek, akik a maguk sajátos módján üzentek vissza, és nem mellesleg oktató jellegű megjegyzéseket is tettek.

Cselszövő módszer

Aki az igazságot keresi -Hercegovinában, az több évszázadra elegendő élelmet vigyen magával. Az igazság már rég darabokra tört a volt délszláv országban, és a szilánkokat úgy kell összekapirgálni, ami eléggé fáradságos munka.

Az egyik szilánk most megvágta Várhelyi Olivér kezét, mert óvatlanul nyúlt bele a boszniai politikába, bár bizonyára ugyanez lett volna a helyzet akkor is, ha a legnagyobb körültekintéssel jár el.Ha a meghívottak névsorát nézzük, akkor van benne “némi logika”, miután Izetbegović a legnagyobb bosnyák elnöke, szintúgy a legnagyobb pártvezér a szerb szekértáborban, Čović pedig a ugyanez a horvátországi kormánypárt mostari kirendeltségének élén.

Tehát, ha ebből indulunk ki, akkor – a “nacionalista vonal támogatása mellet vagy éppen azzal együtt” – a névsornak megvan a maga logikája, de aki a logikát keresi Bosznia-Hercegovinában, azt az első sarkon elgáncsolják, merthogy ott a cselszövésnek van a legnagyobb hagyománya, a jelenlegi kilátástalan helyzet is ennek a következménye.

Az említett felállás ellen – mint várható is volt – leginkább a bosnyák részről tiltakoznak, ugyanis a másik két személy “megbízható ellenfele”, akiknek az ellehetetlenítésen éjt nappallá téve dolgozik, ezért szóba sem jöhet, hogy saját jelenlétével legalizálja ezt a két “gyűlölt alakot”. Bosnyák részről ezzel kapcsolatban azonban igyekeznek olyan szituációt teremteni, hogy a kudarcért a felelősség ne őket terhelje.

A bosnyák tiltakozás

A piszkos munka elvégzése ezúttal Halid Genjacra hárult, aki a bosnyák Demokratikus Akciópárt főtitkára, és aki a cselszövés szellemében nem közvetlenül Várhelyihez fordult, hogy érthető emberi nyelven lemondja a találkozót, hanem “fondorlatos módon” Johann Sattlert, az Európai Unió boszniai küldöttségvezetőjét kereste meg.

Genjac azzal panaszolta fel a bővítési biztost az származású uniós küldöttségvezetőnél, hogy Várhelyi nem tájékoztatott arról, hogy milyen témákat vitatna meg a meghívott személyekkel, ezért írásos pontosítást kért a brüsszeli légyottal kapcsolatban.

Amit esetleg megtehetett volna közvetlenül is, de inkább ezt a “konspiratív utat” választotta, hogy Izetbegović távolmaradásért a felelősséget Várhelyire hárítsa, mert hogy Bakir Izetbegović nem akar részt venni a találkozón, ahhoz kétség nem fér. Ezt Genjac azzal magyarázta, hogy a “főbosnyák” nem ért egyet a találkozó keretivel, mert a meghívottak összetétele “nem tükrözi Bosznia-Hercegovina intézményi és alkotmányos felépítményét”.Így fogalmazzák meg Szarajevóban diplomáciai nyelven, hogy ha valaki nem akar tárgyalni az “ellenségeivel”, az indoklás pedig úgy hangzik, hogy “Bosznia-Hercegovina nem a három (állam)alkotó nép egyszerű összege, és egy ilyen (Várhelyi által felkínált) redukált formátum nem hozhat semmilyen eredményt”, főleg azt követően, hogy a boszniai szerbek és horvátok leszavazzák azokat a törvényeket, amelyek lehetővé tennék az Európai Bizottság által prioritásként megjelölt feltétek teljesítését a tagjelölti státusz elnyeréséhez. Vagyis ezért is a horvátok és a szerbek felelősek.

Genjac még megjegyezte, hogy Izetbegović mindig hajlandó részt venni az olyan találkozókon, amelyek Bosznia-Hercegovina érdekeit szolgálják, kivéve azokat az eszmecseréket, amelyeken a meghívottak között Milorad Dodik is ott van, főleg miután a boszniai szerb vezető újabb “elszakadási lépéseket” jelentett be. Ennek főpróbája nyilván majd az lesz, amikor a török elnök “szólítja ringbe” az érintetteket, de ott még nem tartunk.

A bosnyák pártfőtitkár ezzel kapcsolatban tanácsokat is osztogatott, amelyek szerint az Európai Uniónak Dodikra “sürgős és hatékony” szankciókat kellene kivetnie ahelyett, hogy az Európai Bizottság vezetői brüsszeli találkozóra hívják.

Ezáltal Genjac már nem csak arról tájékoztatta Johann Sattlert, hogy Bakir Izetbegović nem vesz részt a találkozón, és hogy ezt miért nem teszi, hanem Sattleren ül ki is oktatta a magyar bővítési biztost és a brüsszeli bizottságot, hogy milyen politikát folytasson Bosznia-Hercegovinát illetően, hogy az a bosnyákoknak is tetszen.

A bosnyák bérenc is megszólalt

Genjac természetesen nem a saját véleményét, hanem pártjának az álláspontját fejezte ki, amelyet pedig a legfőbb bosnyák vezető, Bakir Izetbegović kreál, és amelyet aztán “hírvivői” hordanak szét, ezen a téren pedig igencsak nagy a fegyelem a bosnyák közéletben.

Ilyen hírvivő a “politikai ikebana” szerepét betöltő Šefik Džaferović, aki jelenleg még a bosznia-hercegovinai elnökség bosnyák tagja, de már nem sokáig, Bisera Turković, a “belügyi külügyér”, valamint Željko Komšić, aki a “bosnyákok horvát bábja” a bosznia-hercegovinai elnökségben.

A szerb-horvát vegyesházasságban született Komšić a “majorizációnak”, vagyis a bosnyákok átszavazásának köszönhetően került be a bosznia-hercegovinai elnökségbe horvát tagként, és kerül be várhatóan ismét Horvátország minden igyekezete ellenére, hogy kibuktassa őt jelenlegi pozíciójából, s helyébe a emberének számító Dragan Čovićot ültesse.Komšić a bosnyák érdekek maradéktalan kiszolgálója a boszniai elnökségben, és általában szinte szóról szóra böfögi vissza a bosnyák álláspontokat. Ezért nem meglepő, hogy Komšić is arról beszélt, hogy az Európai Bizottságnak szankcionálnia kellene az “igazi horvát” Čovićot és a szerb Dodikot a reformtörvények elutasításáért, ahelyett, hogy tárgyalni hívja őket.

Komšić elismételte az Európai Unió boszniai küldöttségvezetőjének elővezetett genjaci álláspontot, miszerint a találkozó keretei “nem tükrözik Bosznia-Hercegovina intézményi és alkotmányos felépítését”, de ő nem elégedett ennyivel.

A bosnyákok horvát bábja kifejtette, hogy Várhelyinek és az Európai Bizottságnak tudnia kell, hogy amíg Bosznia-Hercegovina polgárai dönthetnek hazájuk sorsáról, addig nem lesznek ilyen tárgyalások.

Nos, ha netalán ezt az Európai Bizottság és Várhelyi eddig nem tudta volna, vagy esetleg nem akarta tudomásul venni, akkor “jó kis leckéztetést” kapott, bár az nem világos, hogy mit kell érteni a fenti “szóvirágon” Bosznia-hercegovina sorsát illetően. Az pedig, hogy végülis ki dönt Bosznia-Hercegovina sorsáról, egy sokkal hosszabb történet, amelybe ezúttal nem bonyolódnánk bele.

Viszont azt még megjegyeznénk, hogy Várhelyiék igen csak szerencsétlen időpontot választottak a találkozónak, mert a srebrenicai mészárlás június 11-i évfordulója előtt és után két-három héttel mindent beárnyékolnak a népirtással/mészárlással kapcsolatos viták, de ne legyenek illúzióink, egy ilyen találkozónak akkor sem lenne semmi realitása, ha Bosznia-Hercegovina tejjel-mézzel folyó Kánaán lenne, és a folyóból öt percenként aranyhalakat lehetne kifogni.

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Friss

B.A. Balkanac

Egy kis cowboy iszogat a bárban. Lehörpinti az utolsó kortyát, fizet, kimegy. Kisvártatva üvöltve rohan vissza. – Ki festette zöldre a lovamat?! Az ivóban...

Horvátország

A labdajátékok kimondottan kedveltek a Balkánon, ám ennek ellenére csak két válogatott jutott ki a katari labdarúgó világbajnokságra a térségből: a horvátok és a...

Bosznia

Milorad Dodik november 22-re hívta össze az általa vezetett Független Szociáldemokraták Szövetségével (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) koalíció kötésre hajlandóságot mutató pártok vezetőit a koalíciós...

Horvátország

Az elmúlt napokban Horvátországban elképesztő békevilág volt. Elmaradt a szokásos anyázás, jobbára senki sem mondott semmi jelentőset, nem jelentettek be semmilyen nagy infrastrukturális projektet,...

Koszovó

A koszovói szerbek az éjszaka és a reggel megbeszéléseket folytattak a belgrádi vezetőkkel, miközben a koszovói miniszterelnök amerikai nyomásra további két nappal elhalasztotta a...

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc A belgrádi liberális Danas napilapban a Vajdasági Szociáldemokrata Párt szóvivője azon méltatlankodik, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Nagy-Magyarország” térképével díszített...

Szerbia

Olvasási idő: 5 perc Vajdasági származású magyarként mindig féltem attól, hogy közeleg az év vége, mert alig múlt el esztendő, hogy ez idő tájt...

Magyarország

Olvasási idő: 1 perc Nemcsak az alkalmassági vizsgákon esnek ki sokan a határvadásznak jelentkezők közül Magyarországon, van ugyanis, akit a bűnmegelőzési célú átvilágítást végző...

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc Adománygyűjtésbe kezdtek a migránsbarát szervezetek az Észak-Szerbiában, vagyis a magyar határ mentén tartózkodó migránsok megsegítésére a kettőskereszt Égesd az erdőt,...

Magyarország

Olvasási idő: 4 perc Az illegális bevándorlás elleni védvonalat a magyar-szerb határról előbb a szerb-észak-macedón határra, majd Szkopjéval együtt még délebbre szeretnénk tolni, és...

Magyarország

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc Úgy tetszik – legalábbis a zágrábi Jutarnji list értesülései szerint -, hogy a magyar MOL újabb nemzetközi pert indított Horvátország...

Szlovénia

Olvasási idő: 3 perc A hivatalos részeredmények alapján biztosra vehető, hogy a függetlenként induló baloldali Nataša Pirc Musar nyerte meg a szlovéniai választásokat, és...

Románia

Olvasási idő: 3 perc Romániában a fogyasztás mértékét veszik alapul az áram árának kiszámításakor, és ezzel összefüggésben három árkategóriát szabtak meg. Egyúttal ideiglenesen központosított...

Magyarország

Olvasási idő: 1 perc Kétoldalú tárgyalást folytatott az üzbegisztáni Szamarkandban Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdoğan, Törökország elnöke pénteken – tájékoztatta az MTI-t...

Karcolat

Olvasási idő: 2 perc A Vajdasági Erdőgazdaság (Vojvodinašume) közvállalat zombori fiókszervezete hivatalosan közölte, hogy fekete párducot láttak az Apatin határában, amerre két évvel ezelőtt...

Magyarország

Olvasási idő: 3 perc Szijjártó Péter Brüsszel hibáztatja azért, mert csigalassúsággal halad a balkáni bővítés. A külgazdasági és külügyminiszter szerint egyértelműen az Európai Unió...

Friss
Bezár
A Balkánon lankadatlanul termelik a történelmet - A BALK elmegy pihenni - November 29-én jövünk vissza - Reméljük, hogy addig nem gyújtják magukra a házat/hazát az ottani népek!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: