Connect with us

Bosznia

CSELSZÖVŐ MÓDSZEREK: Várhelyinek beszóltak a bosnyákok Szarajevóból

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A bosnyákok nekimentek Várhelyi Olivérnek, és betámadott “politikai bérencük” is, miután az uniós bővítési biztos július 6-ra találkozott tervezett a boszniai etnikumok vezetőivel. Várhelyi erre a napra az Európai Unió székhelyére hívta a bosnyák Bakir Izetbegovićot, a boszniai horvát Dragan Čovićot és a boszniai szerb Milorad Dodikot, ami nem tetszik a szarajevói bosnyák vezetőknek, akik a maguk sajátos módján üzentek vissza, és nem mellesleg oktató jellegű megjegyzéseket is tettek.

Cselszövő módszer

Aki az igazságot keresi Bosznia- Hercegovinában, az több évszázadra elegendő élelmet vigyen magával. Az igazság már rég darabokra tört a volt délszláv országban, és a szilánkokat úgy kell összekapirgálni, ami eléggé fáradságos munka.

Az egyik szilánk most megvágta Várhelyi Olivér kezét, mert óvatlanul nyúlt bele a boszniai politikába, bár bizonyára ugyanez lett volna a helyzet akkor is, ha a legnagyobb körültekintéssel jár el.

Ha a meghívottak névsorát nézzük, akkor van benne “némi logika”, miután Izetbegović a legnagyobb bosnyák párt elnöke, Dodik szintúgy a legnagyobb pártvezér a szerb szekértáborban, Čović pedig a ugyanez a horvátországi kormánypárt mostari kirendeltségének élén.

Tehát, ha ebből indulunk ki, akkor – a “nacionalista vonal támogatása mellet vagy éppen azzal együtt” – a névsornak megvan a maga logikája, de aki a logikát keresi Bosznia- Hercegovinában, azt az első sarkon elgáncsolják, merthogy ott a cselszövésnek van a legnagyobb hagyománya, a jelenlegi kilátástalan helyzet is ennek a következménye.

Az említett felállás ellen – mint várható is volt – leginkább a bosnyák részről tiltakoznak, Bakir Izetbegović ugyanis a másik két személy “megbízható ellenfele”, akiknek az ellehetetlenítésen éjt nappallá téve dolgozik, ezért szóba sem jöhet, hogy saját jelenlétével legalizálja ezt a két “gyűlölt alakot”. Bosnyák részről ezzel kapcsolatban azonban igyekeznek olyan szituációt teremteni, hogy a kudarcért a felelősség ne őket terhelje.

A bosnyák tiltakozás

A piszkos munka elvégzése ezúttal Halid Genjacra hárult, aki a bosnyák Demokratikus Akciópárt főtitkára, és aki a cselszövés szellemében nem közvetlenül Várhelyihez fordult, hogy érthető emberi nyelven lemondja a találkozót, hanem “fondorlatos módon” Johann Sattlert, az Európai Unió boszniai küldöttségvezetőjét kereste meg.

Genjac azzal panaszolta fel a magyar bővítési biztost az osztrák származású uniós küldöttségvezetőnél, hogy Várhelyi nem tájékoztatott arról, hogy milyen témákat vitatna meg a meghívott személyekkel, ezért írásos pontosítást kért a brüsszeli légyottal kapcsolatban.

Amit esetleg megtehetett volna közvetlenül is, de inkább ezt a “konspiratív utat” választotta, hogy Izetbegović távolmaradásért a felelősséget Várhelyire hárítsa, mert hogy Bakir Izetbegović nem akar részt venni a találkozón, ahhoz kétség nem fér. Ezt Genjac azzal magyarázta, hogy a “főbosnyák” nem ért egyet a találkozó keretivel, mert a meghívottak összetétele “nem tükrözi Bosznia- Hercegovina intézményi és alkotmányos felépítményét”.

Így fogalmazzák meg Szarajevóban diplomáciai nyelven, hogy ha valaki nem akar tárgyalni az “ellenségeivel”, az indoklás pedig úgy hangzik, hogy “Bosznia- Hercegovina nem a három (állam)alkotó nép egyszerű összege, és egy ilyen (Várhelyi által felkínált) redukált formátum nem hozhat semmilyen eredményt”, főleg azt követően, hogy a boszniai szerbek és horvátok leszavazzák azokat a törvényeket, amelyek lehetővé tennék az Európai Bizottság által prioritásként megjelölt feltétek teljesítését a tagjelölti státusz elnyeréséhez. Vagyis ezért is a horvátok és a szerbek felelősek.

Genjac még megjegyezte, hogy Izetbegović mindig hajlandó részt venni az olyan találkozókon, amelyek Bosznia- Hercegovina érdekeit szolgálják, kivéve azokat az eszmecseréket, amelyeken a meghívottak között Milorad Dodik is ott van, főleg miután a boszniai szerb vezető újabb “elszakadási lépéseket” jelentett be. Ennek főpróbája nyilván majd az lesz, amikor a török elnök “szólítja ringbe” az érintetteket, de ott még nem tartunk.

A bosnyák pártfőtitkár ezzel kapcsolatban tanácsokat is osztogatott, amelyek szerint az Európai Uniónak Dodikra “sürgős és hatékony” szankciókat kellene kivetnie ahelyett, hogy az Európai Bizottság vezetői brüsszeli találkozóra hívják.

Ezáltal Genjac már nem csak arról tájékoztatta Johann Sattlert, hogy Bakir Izetbegović nem vesz részt a találkozón, és hogy ezt miért nem teszi, hanem Sattleren keresztül ki is oktatta a magyar bővítési biztost és a brüsszeli bizottságot, hogy milyen politikát folytasson Bosznia- Hercegovinát illetően, hogy az a bosnyákoknak is tetszen.

A bosnyák bérenc is megszólalt

Genjac természetesen nem a saját véleményét, hanem pártjának az álláspontját fejezte ki, amelyet pedig a legfőbb bosnyák vezető, Bakir Izetbegović kreál, és amelyet aztán “hírvivői” hordanak szét, ezen a téren pedig igencsak nagy a fegyelem a bosnyák közéletben.

Ilyen hírvivő a “politikai ikebana” szerepét betöltő Šefik Džaferović, aki jelenleg még a bosznia-hercegovinai elnökség bosnyák tagja, de már nem sokáig, Bisera Turković, a “belügyi külügyér”, valamint Željko Komšić, aki a “bosnyákok horvát bábja” a bosznia-hercegovinai elnökségben.

A szerb-horvát vegyesházasságban született Komšić a “majorizációnak”, vagyis a bosnyákok átszavazásának köszönhetően került be a bosznia-hercegovinai elnökségbe horvát tagként, és kerül be várhatóan ismét Horvátország minden igyekezete ellenére, hogy kibuktassa őt jelenlegi pozíciójából, s helyébe a zágrábi kormány emberének számító Dragan Čovićot ültesse.

Komšić a bosnyák érdekek maradéktalan kiszolgálója a boszniai elnökségben, és általában szinte szóról szóra böfögi vissza a bosnyák álláspontokat. Ezért nem meglepő, hogy Komšić is arról beszélt, hogy az Európai Bizottságnak szankcionálnia kellene az “igazi horvát” Čovićot és a szerb Dodikot a reformtörvények elutasításáért, ahelyett, hogy tárgyalni hívja őket.

Komšić elismételte az Európai Unió boszniai küldöttségvezetőjének elővezetett genjaci álláspontot, miszerint a találkozó keretei “nem tükrözik Bosznia- Hercegovina intézményi és alkotmányos felépítését”, de ő nem elégedett ennyivel.

A bosnyákok horvát bábja kifejtette, hogy Várhelyinek és az Európai Bizottságnak tudnia kell, hogy amíg Bosznia- Hercegovina polgárai dönthetnek hazájuk sorsáról, addig nem lesznek ilyen tárgyalások.

Nos, ha netalán ezt az Európai Bizottság és Várhelyi eddig nem tudta volna, vagy esetleg nem akarta tudomásul venni, akkor “jó kis leckéztetést” kapott, bár az nem világos, hogy mit kell érteni a fenti “szóvirágon” Bosznia-hercegovina sorsát illetően. Az pedig, hogy végülis ki dönt Bosznia- Hercegovina sorsáról, egy sokkal hosszabb történet, amelybe ezúttal nem bonyolódnánk bele.

Viszont azt még megjegyeznénk, hogy Várhelyiék igen csak szerencsétlen időpontot választottak a találkozónak, mert a srebrenicai mészárlás június 11-i évfordulója előtt és után két-három héttel mindent beárnyékolnak a népirtással/mészárlással kapcsolatos viták, de ne legyenek illúzióink, egy ilyen találkozónak akkor sem lenne semmi realitása, ha Bosznia- Hercegovina tejjel-mézzel folyó Kánaán lenne, és a Bosna folyóból öt percenként aranyhalakat lehetne kifogni.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava