Connect with us

Bosznia

HŰSÉGPRÓBA: A bosnyákok nem csináltak ingyen reklámot Dodiknak a Putyinnal tartott „kézfogót” követően

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

KÉZFOGÓ: Végképp eljegyezte magát Moszkvával Milorad Dodik
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk arról, hogy Milorad Dodik a boszniai szerbek legfőbb vezetője és Vlagyimir Putyin minden oroszok állandó elnöke a Szentpéterváron megrendezett gazdasági fórum – mondjuk az orosz Davos – apropóján éjszakai légyottot, vagy inkább „kézfogót” tartott. A találkozó a vártnál lényegesen kisebb figyelmet kapott a Dodik külpolitikai lépéseit máskor ízekre szedő boszniai ellenfelei körében. Az október 2-i választásra készülő boszniai politikai szereplők ezúttal azt a taktikát választották, hogy kemény kritikájukkal nem csinálnak ingyen reklámot a Drina bal partján honos szerb nemzetiség legfőbb vezetőjének.

Két régi ellenlábas

Milorad Dodik oroszországi útja kapcsán a legfigyelemreméltóbb fejlemény az volt, hogy a boszniai közvéleményt leginkább formáló politikai vezetők mély hallgatásba burkolództak. A kritikai cunami elmaradását sokan azzal magyarázták, hogy a nyugat-európai és angolszász szövetségesek számára a boszniai szerbek legfőbb vezetőjének orosz orientációja olyan alapvető tény, hogy azon már nincs mit magyarázni. Más értelmezések alapján a Putyinnal folytatott egyeztetésen Dodik elért bizonyos eredményeket, amelyekről az ellenfelei jobbnak láttak hallgatni. Ide sorolható a gázellátás kapcsán született megállapodás, és a Gazprom által finanszírozni tervezett gázipari beruházások sora.

Dodik oroszországi útjáról két régi ellenlábasa fogalmazott meg a sajtóban érdemi kritikát, többé kevésbé szerb oldalról.

Elsőként Branislav Borenović, a Demokratikus Fejlődés Pártjának (Partija Demokratskog Progresa, PDP) elnöke tett arra kísérletet, hogy árnyalja a látogatás ténye miatt Dodik karakterét, amelyet a boszniai szerb médiában erős pátosz vesz körül.

Az ellenzéki PDP elnöke a kampányhangulat által vezérelt, rutinos politikustól elvárhatóan felsorolt három területet – a gazdaság erősítését, az életszínvonalat és a foglalkoztatást – amelyeken a fejlesztésén kellene a Dodik vezette SNSD-nek dolgoznia, ahelyett, hogy a párt elnöke veszélyes külpolitikai játszmákba bonyolódik.

Szerinte Dodik egy hetes külpolitikai „ágyúgolyófutama” Brüsszeltől Isztambulon át egészen Szentpétervárig csak olyan elköteleződéseket eredményezett, amelyek miatt a boszniai szerb állam (Republika Srpska, RS) szükségtelenül kerül a nagyhatalmi vetélkedés fókuszába. A balközép párt vezetője szerint „Bosznia- Hercegovina és a boszniai Szerb Köztársaság érdeke, hogy azok ne szerepeljenek a nagyhatalmak közti geopolitikai összecsapások radarján.”

Borenović nem ment el szó nélkül amellett sem, hogy Dodik 2006. óta minden év júniusában megismétlődő oroszországi utazása nem hozta el a várt gazdasági eredményt, mert az RS és az Orosz Föderatív Köztársaság közti gazdasági együttműködés volumene az elmúlt két évben csak 2%-al nőtt, amiből csak 0,5% került az RS-ben realizálásra. Borenović ezen felül hiányolta, hogy Dodik nem egyeztetett Putyinnal az orosz állami tulajdonban lévő Zarubezsnyjefty olajipari cég tulajdonában lévő boszniai olajfinomítók felújításáról, az azok privatizációjakor tett orosz kötelezettségvállalás alapján.

Borenović ezzel a kijelentéssel kisebb mélyütést próbált bevinni, mert korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a nyugat-balkáni térség több országa között Boszniában is lehetnek üzemanyag ellátási problémák, amit a hazai termelés újbóli elindításával lehetne mérsékelni.

A bosnyák gyökerekkel rendelkező Zlatko Lagumdžija, a multietnikus Szociáldemokrata Párt (Socijal Demokratska Stranka, SDP) korábbi elnöke kissé ködös kritikát fogalmazott meg. Szerinte „Dodik elvesztette az iránytűjét, és úgy viselkedik, mint a meghibásodott motor, amely össze – vissza jár”, ezért szerinte biztosan elbukik.

Lagumdžija sajátos logikája szerint Dodik bukását elő fogja mozdítani az a koncepciótlan külpolitika, amit folytat. A volt boszniai külügyminiszter odáig merészkedett a politikai előrejelzés terén, hogy Dodik oroszországi kapcsolatait és utazásait jelölte meg a leendő bukás legfőbb okaként. Majd a bosnyák-szerb megbékélést egyáltalán nem segítő párhuzamot vizionált, miszerint „Dodik Slobodan Milošević családjához hasonlóan Moszkvában köt ki, amennyiben nem tudja a feladatait teljesíteni Bosznia- Hercegovinában és a nyugat-balkáni régióban.”

Lagumdžija szavai ellenére korán sem kell Dodikot félteni, már csak amiatt sem, mert a kritikus jós szerepében tetszelgő szociáldemokrata vezető alig 5%-os pártjával szemben a Dodik vezette SNSD 45 %-on áll a szerb entitásban a legutóbbi felmérések alapján, amiből könnyen ki lehet számítani, hogy ki áll közelebb a bukáshoz.

Jó és rossz szövetségesek

Oroszország az ukrajnai háború kitörése óta több esetben csalódni volt kénytelen az egykori szovjet szatellit országok orosz anyácska melletti kiállásában. A Szent Pétervári Gazdasági Fórum jó alkalmat teremtett a Kreml vezetése számára, hogy rendet rakjon a megmaradt szövetséges államok soraiban.

A Putyin és Dodik közti találkozón tapasztalt szívélyes légkörtől lényegesen elmaradt az orosz államfő és kazah kollégája, a 2019-ben az orosz belügyi csapatok segítségével hatalomra segített Kaszim- Zsomart Kemeluli Tokajev közötti június 19-i találkozón tapasztalt hangulat. Tokajev a sajtó előtti dispután közölte, hogy országa a jövőben sem fogja támogatni a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság nemzetközi elismerését, mert megítélése szerint ezen államszerű alakulatok széles körű elismerése káoszt szülne a nemzetközi politikában.

Putyin a reakciójában gyorsan, de határozottan helyre tette az orosz birodalmi gondolkodásban járatlannak mutatkozó Tokajevet, amikor közölte, hogy
„ami Ukrajnával történt, az bármely állammal megtörténhet, amely nem akar Oroszország szövetségese lenni.

A Putyin és Tokajev közti diskurzus fényében Dodik szereplése egyértelmű kiállásnak minősíthető Oroszország mellett. Putyin olyan partnernek minősítette Dodikot, akivel a jövőben Oroszország erősíteni fogja az együttműködését. Putyin ezt azzal indokolta meg, hogy tisztában van a Bosznia- Hercegovinában uralkodó nehézségekkel, és Dodik álláspontjával. Főként emiatt értékelik nagyra a boszniai szerb vezető Oroszország melletti kiállását.

Válaszában Dodik hosszasan kifejtette háláját, különös tekintettel az orosz földgáz exportjának terén megkötött megállapodásra, ami 2023. január 1-ig biztosítja Bosznia- Hercegovina ellátását. Mint mondta, „nincs alternatívájuk az orosz energiahordozóknak”.

Mindezek alapján Dodik az oroszországi utazással a saját nacionalista szavazótábora felé tudta kommunikálni, hogy a boszniai körében kimagaslóan népszerű orosz államfővel egy oldalon áll, és szorosan együttműködnek a NATO, az EU és a boszniai szerbek által elutasított egyéb nemzetközi formációk akarata ellenére.

Másodlagos haszonként újabb borsot tört az őt és politikai szövetségeseit visszatérően szankciókkal súlytó angol-amerikai tengely orra alá azzal a kinyilatkoztatással, hogy hosszútávú és magas szintű együttműködésre való szándékát az Orosz Föderatív Köztársasággal.

Ezzel a fontos gesztussal bebiztosította magának a legfőbb boszniai szerbnek Moszkvában kijáró széket, szemben a Kremllel kritikus hangot megütő szövetségesekkel, mint amilyen Tokajev.

Nagyot menthetett

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gázipari és közegészségügyi területeken tető alá hozott együttműködések mellett a boszniai szerb vezető az ENSZ Biztonsági Tanácsban vétójoggal bíró orosz államfővel egyeztetett a boszniai EUFOR misszióról jövőjéről. Dodik álláspontja röviden annyi volt az említett kérdésben, hogy a nemzetközi katonai missziónak maradnia kell, de annak hatásköreit nem indokolt kibővíteni.

Putyin a találkozó kapcsán nyitottnak mutatkozott a Dodik által megfogalmazott álláspontra. Ennek eredményeként úgy tűnhet, hogy Dodik érdemi befolyással bírt Putyin és egyben a Kreml érintett szakembereinek véleményére abban, hogy az orosz fél a nemzetközi katonai kontingens mandátumának meghosszabbítása kapcsán éljen-e a vétóval az ENSZ BT-ben 2022. novemberében.

Ennek eredményeként Dodik, mint az orosz félre hatni tudó politikai szereplő jelent meg az ukrajnai konfliktus kezdete óta egyre gyakrabban a háborús veszéllyel riogató boszniai médiában.

Noha a köznyelvben csak „Mile” néven emlegetett legfőbb boszniai szerb vezető ezzel még nem érdemelte ki a békeharcos jelzőt, az orosz fél felé tanúsított lojalitása azonban átmenetileg alkalmas lehet arra, hogy meggyőzze a Kremlt arról, hogy az orosz félnek is kedvezően alakulnak a dolgok a „nyugat-balkáni csodaországban, és nincs szükség orosz beavatkozásra. Főleg nem úgy, mint Ukrajnában…”

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a boszniai Szerb Köztársaságban az ukrajnai események ellenére sem változik az Oroszországhoz való viszony. Sőt a boszniai Szerb Köztársaság akár már a közeljövőben fel is értékelődhet az orosz vezetés számára, amennyiben az Aleksandar Vučić vezette Szerbia tovább próbálja lazítani orosz orientációs irányt.

Bosznia

ERŐDEMONSTRÁCIÓ: Az USA stratégiai bombázókkal gyakorlatozik a boszniai légtérben

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bombázó, államelnökség, Cvijanovic
B-1B LANCER: A miheztartás végett az Egyesült Államok erőt demonstrál a Balkánon (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Felrázta a boszniai politikai elitet az USA szarajevói nagykövetségének azon közleménye, amely szerint a holnapi napon két stratégiai bombázó gyakorlatozik a bosznia-hercegovinai légtérben. A kilencvenes években a Jugoszláv Néphadsereg ellen is bevetett típus megjelenését az USA külügyi vezetése vélhetően erődemonstrációnak szánja a nyugat-balkáni térségben egyre fokozódó feszültség csökkentésére. Kérdés azonban, hogy a B-1B bombázók megjelenése nem lesz-e olaj a (soha nem) szunnyadó parázsra.

Amerikai erődemonstráció

A szarajevói lakosok körében futótűzként terjedt a helyi média egyes felületein megjelent hír, hogy a holnapi napon, azaz május 30-án az amerikai légierő két B-1B Lancer típusú stratégiai nehézbombázója hajt végre alacsony átrepülést a boszniai főváros és más települések légterében.

Az USA szarajevói nagykövetségének közleménye alapján az átrepülés egy gyakorlat keretében valósul meg, amelyben az amerikai légierő és a boszniai hadsereg működik közre.

A gyakorlat célja egyes manőverek végrehajtásán túl, hogy demonstrálják a két ország hadereje közti tartós és stabil együttműködést.

A nyíltan vállalt politikai célzat pedig az, hogy az USA ez úton is kifejezze: „továbbra is kiáll Bosznia-Hercegovina szuverenitása, területi integritása és multietnikai karaktere mellett.”

James Hecker tábornok, az amerikailégierő európai és afrikai egységeinek parancsnoka elmondta, hogy a közös gyakorlattal az amerikai fél és a boszniai haderő együttesen kíván hozzájárulni a nyugat-balkáni térség békéjének és biztonságának megőrzéséhez.

A végrehajtandó manőverek kapcsán annyi vált ismertté, hogy az USA Bosznia-Hercegovinában állomásozó speciális alakulata működik majd együtt a boszniai szárazföldi erőkkel.

Ennek a légi támogatásában vesz részt a két stratégiai bombázóból álló kötelék. Az amerikai gépek a brit királyi légierő Fairfordban lévő bázisáról érkeznek. A gyakorlat pedig Tuzla környékén kerül végrehajtásra, azonban a két gép lényegében egész Bosznia-Hercegovina felett köröz majd, így indokolt volt felhívni a lakosság figyelmét az alacsonyan szálló monstrumokra.

bombázó, Cvijanovic, államelnökség

Nem is egy, hanem kettő jön belőle (Forrás: Twitter)

Az egyenként 23 tonnányi bombateher hordozására alkalmas gépek berepülése amiatt került a boszniai közbeszéd középpontjába, mert az Egyesült Államok szarajevói nagykövetsége a fentieken túl azt is jelezte: a gyakorlat azt szolgálja, hogy „az USA képes legyen kellően rövid idő alatt beavatkozni a régióban, amennyiben az a béke és biztonság fenntartása miatt indokolt lenne.”

A gépek kapcsán pedig jelezték, hogy „azok nagy mennyiségben képesek bármely ellenséggel szemben bevetni precíziós és más hagyományos robbanófejeket.”

Az amerikai külügy bekeményít

A géppár átrepülésével kapcsolatban irdatlan mennyiségű elmélet született a boszniai közírók tollából. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a gyakorlat mindenképpen erődemonstráció az USA részéről, amivel azt akarja az amerikai külügyi vezetés artikulálni a régió vezetői felé, hogy

 • lehet irdatlan sok kínai hitelt felvenni, ahogy azt tette a korábbi években Montenegró,
 • lehet hintapolitikát színlelni, mint Aleksandar Vučić szerbiai elnök,
 • lehet Moszkvába utazni, mint a múlt héten Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke,
 • lehet rendőri akciókkal nemzetiségi összetűzést provokálni, mint pár napja Albin Kurti koszovói miniszterelnök,
 • az USA azonban az egyetlen nagyhatalom jelenleg, amely a hagyományos diplomáciai és gazdasági eszközökön túl, katonai erővel is meg tud jelenni a nyugat-balkáni régióban.

  Az amerikai vezetés pedig ezt meg is teszi, ha kell.

  A katonai gyakorlat vélhetően amiatt kerül Bosznia-Hercegovinában megtartásra, mert a NATO-hoz való csatlakozás kérdése komolyan megosztja ugyan a társadalmat, a hadsereg azonban már megkezdte a felkészülési folyamatot, így be lehetett vonni egy közös gyakorlatba.

  Bármilyen katonapolitikai indok is áll a most megrendezett gyakorlat mögött, annyi biztosan kijelenthető, hogy az USA szarajevói nagykövetsége nem véletlenül kürtölte világgá a legnépszerűbb boszniai internetes hírportálok által a közös gyakorlatot.

  Ennek pedig az állhat a hátterében, hogy az elhúzódó ukrajnai háború miatt a washingtoni külügy egyre inkább elvárná a nyugat-balkáni szövetségesektől, hogy egységesen álljanak ki az amerikai külpolitikai álláspont mellett, és haladjanak az USA és az EU által kijelölt úton.

  Ezzel szemben a valóság az, hogy Koszovóban a helyzet egyre feszültebb, a boszniai politikai viszonyokban is egyfajta látszat egyetértés uralkodik a felszínen a januárban megalakult koalíciós kormány munkája kapcsán, a felszín alatt azonban a napi politikai döntések folyamatos gyanakvás mellett születnek meg.

  De a parázsló balkáni konfliktusok mellett nem felejthetjük el, hogy folyamatosan napirenden van a görög-török szembenállás a török részről egyre nyilvánvalóbb területi igényekkel, és ezen a mostani törökországi választások nem változtattak.

  A balkáni sort bezárva Bulgária, Észak-Macedónia, valamint Montenegró politikai stabilitása és gazdasági helyzete sem egy „geopolitikai matyóhímzés”.

  Mindez vélhetően elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy az amerikai vezetés, látva a balkáni arcvonalban az elmúlt 25 évben leharcolódott diplomatáinak a tehetetlenségét, arra vetemedett, hogy stratégiai bombázók átrepülésével kommunikálja a politikai realitást a kereteket folyamatosan feszegetni próbáló helyi vezetőknek.

  Összecsaptak a szerbek a gyakorlat miatt

  A boszniai szerb politikai kurzus tagjai közül a szebb napokat megért, ellenzéki Demokratikus Fejlődés Platformjának (Platform Demokratskog Progresa, PDP) alelnöke, Igor Crnadak kísérelte meg politikai haszonszerzésre felhasználni a gépek érkezését.

  Crnadak a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) koalíciós partnerének számító Egyesült Szerbség (Ujedinjena Srpska, US) elnökébe, Nenad Stevandićba szállt először bele, aki a boszniai szerb törvényhozás házelnöke.

  Crnadak a házelnökhöz intézett kérdései között szerepelt ugyanis, hogy miért nem tudott a boszniai szerb vezetés az amerikai légierő tervezett manővereiről?

  bombázó, Cvijanovic, államelnökség

  RÖGTÖN INDULNAK: A B-1B a fairfordi reptéren (Forrás: Twitter)

  Stevandić sajátosan válaszolt Crnadak kérdésére, amikor megjegyezte, hogy a két amerikai gép átrepülésének ténye már korábban is ismert volt számára, és amiatt jön két repülő, hogy „az egyik ráijesszen a szerbekre, a másik meg megörvedeztesse őket”.

  Az amerikai légierő megjelenése kapcsán kifejtett elmés választ Crnadak a magyarral leginkább a „felszínes fecsegés” fogalmára lefordítható boszniai szleng „tuc-muc” jelzővel illette, majd indulatosan kifejtette, hogy a boszniai államelnökségnek kellett engedélyezni egy ilyen gyakorlatot, ergo a szerb államelnökségi tag pozícióját betöltő Željka Cvijanović is megszavazta azt.

  A kérdéses gépek kapcsán pedig Crnadak kijelentette, hogy ezek ahhoz a típushoz tartoznak, amellyel a NATO a volt Jugoszláviát, illetve annak főleg szerb részét bombázta a kilencvenes években.

  Crnadak Cvijanović szerepének kidomborításával közvetetten arra akarta felhívni a boszniai szerb szavazók figyelmét, hogy a szerb elnökségi tag annak ellenére kellett, hogy megszavazza a NATO gyakorlatot, hogy az őt a tagjai között tudó SNSD élesen ellenzi Bosznia-Hercegovina NATO csatlakozását.

  Végül Crnadak azzal a felvetéssel akarta Stevandićot is belerángatni a boszniai szerbeket komolyan megmozgató témába, hogy talán ő maga is hozzájárult a legutóbbi moszkvai útja során az amerikai bombázók boszniai átrepüléséhez.

  Az eset kapcsán érdemes felidézni, hogy a nyíltan oroszpárti politikát folytató Stevandić idén február 22-én utazott a boszniai szerb törvényhozás vezetőjeként hivatalos látogatásra Oroszországba, ahol az állami Duma vezetőivel tárgyalt.

  Crnadakot és a boszniai szerb ellenzék vezetőit amiatt érdekli kiemelten a moszkvai út, mert az ott történtekről Stevandić csak röviden és homályosan nyilatkozott.

  A Crnadak által kora délután adott interjú „nagyot ment” a helyi médiában, így az SNSD válaszára sem kellett sokat várni.

  Željka Cvijanović a Crnadak által tett kijelentést, miszerint megszavazta a gépek berepülését, hazugságnak minősítette, majd közölte, hogy az ügyben nem a boszniai Államelnökség döntött, és ő maga nem is tudott arról, hogy ilyen gyakorlatra kerül sor.

  Crnadakot pedig felszólította a vádaskodása kapcsán, hogy legközelebb tájékozódjon alaposabban, mielőtt valótlan kijelentéseket tesz.

  Végül jelezte, hogy ő maga az államelnökség tagjaként, illetve más pozícióban sem adna engedélyt egy NATO-hadgyakorlat megtartására.

  Főleg azok után, hogy a főnök, Milorad Dodik boszniai szerb elnök a belgrádi nagygyűlésen Oroszország éltetésével zárta a beszédét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava