Connect with us

Balkán

FIGYELMEZTETÉS: Az oroszok azzal riogatnak, hogy a Balkánon kötnek ki az Ukrajnának küldött fegyverek

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

marija zaharova
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Az orosz külügyminisztérium szóvivője attól tart, hogy a csempészútvonalakon keresztül a Balkánra kerülnek az Ukrajnának küldött nyugati fegyverek. Az orosz külügyi szóvivő legújabb nyilatkozata nyilvánvalóan az orosz háborús propaganda része, az eddigi tapasztaltok azonban arra utalnak, hogy a fegyvercsempészettel kapcsolatos aggodalmaknak van valóságalapjuk, a Balkánon az nem jut fegyverhez, aki nem akar, és ez szinte minden ottani országra vonatkozik.

Az orosz narratíva

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint a nyugati országok figyelmen kívül hagyják, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok minden bizonnyal a feketepiac kialakulásához és bővüléséhez vezetnek, és ez vonatkozik - Európára is.

– Az Ukrajnának küldött fegyver egy részét már most Bosznia- Hercegovinába, Albániába és az úgynevezett Koszovóba csempészték

– figyelmeztetett Zaharova, akinek a szavai több csatornán keresztül is eljutottak a Balkánra, beszámolt róla a Tanjug szerb hírügynökség a RIA Novosztyira hivatkozva, de a hír megjelent a Szputnyik szerb nyelvű kiadásában is.

Az orosz külügyi szóvivő szerint az érintett országok hatóságai egyelőre hallgatnak a problémáról, de független szakértők és olyan szakosodott struktúrák, mint például az Interpol, már megkongatták a vészharangot.

Meg nem nevezett sajtóértesülésekre hivatkozva Zaharova hozzátette, hogy a nemzetközi bűnözői csoportok már kidolgoztak a fegyverek exportjának tervét Ukrajnából, beleértve a nehézfegyvereket is, így a fegyverek egy része már Boszniában, Albániában és Koszovóban landolt.

– Napjainkban a Nyugat és Amerika, valamint általában a NATO, soha nem látott aggodalmának ad hangot a Balkán jövőjét illetően. El tudjuk képzelni, milyen jövő vár a Balkánra a NATO égisze alatt egy ilyen megújult feketepiaci környezetben

– jelentette ki Zaharova, aki úgy fogalmazott, hogy saját állampolgárainak biztonságát illetően azokat terheli a felelősség, akik most fegyvereket küldenek Kijevnek, mert ez a fegyver bűnözők és terroristák kezébe került.

Az orosz külügyi szóvivő szerint a Nyugat kettős feladatnak próbál megfelelni: segíteni akarja a Zelenszkij-rezsimet, és meg akar szabadulni saját szélsőségeseitől és radikálisaitól, valamint elavult fegyvereitől, de ez a logika Zaharova szerint „hibás”.

– A szélsőségesek visszatérnek kiinduló pozíciójukba, ám már komoly hadszíntéri tapasztalattal. Ez hozzájárul a radikalizálódás mértékének növekedéséhez a nyugati országokban. Érdekes, hogy a nyugatiak ugyanezt a logikát követik a fegyverszállítmányok terén is, mert úgy vélik, hogy ez egyirányú jegy

– jegyezte meg az orosz külügyi szóvivő, aki arról nem beszélt, hogy Oroszország milyen jegyet ad az általa Ukrajnában bevetett csecseneknek és közel-keleti zsoldosoknak.

Előzmények és tapasztalatok

A nyilatkozattal kapcsolatban a Szputnyik hírügynökség megjegyezte, hogy Oroszország már korábban tiltakozó jegyzéket nyújtott be a NATO-tagországoknak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok miatt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban azt közölte, hogy Oroszország minden Ukrajnának küldött, és fegyvereket tartalmazó segélyszállítmányt legitim célpontnak tekint.

Az orosz külügyminisztérium álláspontja szerint a NATO-országok a tűzzel játszanak, amikor „fegyvereket pumpálnak” Ukrajna területére.

Dmitrij Peszkov orosz elnök szóvivő ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy a nyugati fegyverek Ukrajnába küldése nem járul hozzá az orosz-ukrán tárgyalások sikeréhez; inkább negatív hatással lesz rá.

Az orosz külügyi szóvivő legújabb nyilatkozata nyilvánvalóan az orosz háborús propaganda része, az eddigi tapasztaltok azonban arra utalnak, hogy a fegyvercsempészettel kapcsolatos aggodalmaknak van valóságalapjuk, a Balkánon az nem jut fegyverhez, aki nem akar – legyen szó kis vagy nagy tételekről.

Milojko Brzaković, a „Zastava oružje” fegyvergyár igazgatója annakidején megerősítette, hogy a párizsi merénylet elkövetésekor használt fegyverek egy részét a volt Jugoszlávia legnagyobb fegyvergyárában, a kragujevaci Zastava művekben állították elő, de a terroristák máshol is használtak olyan fegyvereket, amelyek a Balkánról származtak.

A szinte folyamatosan háborús környezet miatt rengeteg fegyver van magánkézben, Szerbiában például minden engedélyezett lőfegyverre három illegálisan birtokolt puska vagy pisztoly jut.

A kisebb tételben történő kereskedésben szinte minden ország érintett, a Jutarnji list 2020 elején egy spliti lövöldözést követően bizonyította, hogy Horvátországban néhány nap alatt be lehet szerezni egy kalasnyikovot, szinte bárki számára elérhető áron.

A nagy tételben történő fegyverkereskedelem, legyen az legális vagy illegális, azonban már főleg csak Szerbiára vonatkozik, amely nem csak vásárol fegyvereket, hanem gyártja, és el is adja azokat, a hadszíntereken szinte mindenfelé lehet szerb gránátokat, robbanóanyagokat, lőszereket, aknavetőket és kézifegyvereket találni, természetesen Ukrajnába is jutott belőlük, állítólag lengyel közvetítéssel. Tehát ezen a téren a „know how” leginkább náluk van.

Korábban Nebojša Stefanović volt szerbiai belügyminiszter, jelenleg védelmi miniszter édesapjáról (a szerbek Istene nyugosztalja!) terjedt el a hír, hogy Szaúd- Arábiának adott el fegyvereket, amelyeket az általa képviselt cég áron alul szerzett be egy állami vállalattól. Nebojša Stefanović 2014-től 2020-ig volt belügyminiszter és Aleksandar Vučić szerb elnök egyik legközelebbi munkatársának számított, s a különböző vádaskodások ellenére a mai napig megtartotta a tárca vezetését, ha pártfunkcióiról le is mondott.

Balkán

SZUPERKARTELL: Világszerte 49 bűnözőt kaptak el, sokan közülük a Balkánról származnak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Europol e1669721700687
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi Blic úgy tudja, hogy 115 kilogramm kokain csempészésével összefüggésben tartóztattak le két szerb férfit Amsterdamban. Mindketten „ismert” szülőktől származnak, illetve maguk is ismeretségre tettek szert, egyikük válogatott focista volt, a másik pedig neves alvilági szereplő. Sok szálat próbálunk itt felgöngyölíteni, és a cikk végére az derül ki, hogy a napokban Európa-, illetve világszerte 49 bűnöző került rendőrkézre, akik állítólag Titónak dolgoztak, és az Európába érkező kokain egyharmadát mozgatták. A „Sivatagi fény” műveleti nevet viselő akcióban 30 tonna kokaint foglaltak le a rendőrök.

Hogyan működött?

Nyolc embert kaptak el a szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség, a szerb titkosszolgálat, a BIA és a szerb rendőrség, valamint Belgium, , az Europol és az Eurojust együttműködése révén, ennek során 115 kilogramm kokaint foglaltak le.

A gyanú szerint a bűnözői csoport tagjai nagy mennyiségű, dél-amerikai eredetű kokain szállítását szervezték meg Rotterdam kikötőjébe, ahonnan a belgiumi Arlon városába vitték tovább a drogot.

A bűnözők fedőtevékenységet is folytattak egy bejegyzett betonlap viszonteladó cégen keresztül, amely Luxemburgban vásárolta a lapokat. Ezeket egy arloni raktárban cseréltek le olyan lapokra, amelyekbe a kábítószert rejtették.

A belga rendőrők összesen 22 betonlapot találtak, amelyek mindegyike három, egyenként 1120 gramm súlyú kokaint tartalmazott, a hangárban összesen 103 ilyen csomag volt.

A szerbiai ügyészség közlése szerint az Arlonban talált kábítószer következő állomása a németországi Trier lett volna, majd a betonlapokat árusító cég londoni raktára, ahonnan a kábítószer piacra dobását szervezték.

A montenegrói kapcsolat

A nyolc letartóztatott személy közül kettő a belgrádi Vračarci csoport tagja, a többiek közvetlenül a kavači klánnak „dolgoztak”.

A bűnözői csoport valójában a montenegrói kavači klán nyugati nyúlványa, a nyolc őrizetbe vett személy közül kettőnek felmenői is ismertek voltak, így vagy úgy.

Az egyik Dušan Petković, aki a Kis- Jugoszlávia focicsapatában vett részt a 2006-os világbajnokságon, a csapat szövetségi kapitánya édesapja, Ilija Petković volt.

A másik őrizetbe vett személy Damjan Roganović, akinek az apja, Milan Roganović az alvilágból „emelkedett ki”, és Rogo néven tevékenykedett az Amerika nevet viselő bűnözői csoportban, amíg 1997-ben nem ölték meg Belgrádban.

Ez a gyilkosság része volt a 1997-ben dúló bandaháborúnak, a most őrizetbe vett Damjan Roganović mindössze három éves volt, amikor a két támadó több tucat golyót röpített az apjába.

Petković – aki évek óta Roganović anyjával élt együtt – korábban az OFK Beograd labdarúgó csapat vezetésével működött együtt, de már régen nincs a klubban.

Belgrád és Dubaj

Szombaton Belgrádban kapták el a szerb sajtóban Vuk V. néven emlegetett férfit, aki a fent említett nyolc személy egyike.

Vuk V. szerb állampolgár, de életvitelszerűen régóta Luxemburgban tartózkodott, Belgrádban bérelt lakása volt, amelyben elfogták. A lakásban több laptopot és telefont találtak, amelyek titkos kódokat használtak, ezek megfejtése folyamatban van.

A holland rendőrség és az Europol együttműködésének köszönhetően közben őrizetbe vettek egy boszniai számazású férfit, aki a volt jugoszláv diktátor, Tito nevét használta fedőnévként.

Az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) már tavaly azt állította, hogy egy titokzatos balkáni férfi, aki a Tito nevet viselte, szervezi Közép- Európa kábítószerrel történő ellátását. Egy nagy nemzetközi akció során tavaly szeptemberben 2,6 tonna kokaint zsákmányoltak a rendőrök, és 61 embert vettek őrizetbe, állítólag ennek a kábítószernek a beszerzése is Tito nevéhez köthető.

Balkáni sajtóértesülések szerint a Tito név mögött a boszniai származású Edin Gačanin bújik meg, aki ugyan holland állampolgár, de Dubajban élt mindezidáig, és onnan szervezte a nagy szállítmányok célba juttatását, alakját a mexikói El Chapóhoz, vagyis a Köpcöshöz hasonlították.

Állítólag ő áll annak a piramisnak a csúcsán is, amely a kavači klánt és Vračarci bűnözői csoportot is magában foglalja, és „Tito és Dino”, vagy egyszerűen csak „Szuperkartell” néven vált ismertté.

Az olvasás folytatása



Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava