Connect with us

Ausztria

KIKÉPZÉS: Az Iszlám Államnak voltak „alacsony intenzitású” táborai a Balkánon, avagy ha terrorista vagy, akkor hívd a Balkánt!

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

El4
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A bécsi merényletet elkövető Kujtim Fejzulai nem magányos farkas volt. Az osztrák rendőrség öt gyanúsítottal kapcsolatban kért információkat Észak- Macedóniától és Koszovótól. A belügyminisztérium megerősítette a zágrábi Večernji listnek, hogy a terrortámadás fő gyanúsítottja, Kujtim Fejzulai utoljára 2018-ban járt Észak- Macedóniában, amikor felkereste Tetovo melletti szülőfaluját, Cselopeket is. Az akkor 18 éves fiatalember onnan indult tovább, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Nem egyszerűen csak hazalátogatott

Kujtim Fejzulai nem felkészületlenül indult a Közel- Keletre, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, a kérdés ezt követően az, hogy ki képezte ki a fegyverhasználatra?

Sajtójelentések szerint a nyomok Németországba vezetnek, illetve onnan egy terroristák kiképzésére szolgáló macedóniai táborba, ahova Kujtim Fejzulai gyakran utazott.

Ez könnyen előfordulhat, az Iszlám Államnak ugyanis abban az időben több, úgynevezett „alacsony intenzitású” tábora is volt a Balkánon, ahol ellenőrizték az újoncok állóképességét és elszántságát.

Az Europol akkori adatai szerint Bosznia- Hercegovinában 35 ilyen tábor működött, de léteztek kiképző központok Koszovóban is, ahol állítólag a Koszovói Felszabadítási Hadsereg létesítményeiben gyakorlatoztak, akik „megfeleltek a követelményeknek”.

Ilyen tábor létezhetett akár Észak- Macedónia Koszovóval határos részén is, ahol a lakosság többsége szintén albán származású, és iszlám vallású.

Macedón szakértők szerint a közel-keleti csatatereken harcoló, macedón származású vagy kettős állampolgárságú emberek száma 150 és 200 közöttire tehető, vagyis nem kizárt, hogy még lehetnek közöttük „lappangó terroristák”.

Ha terrorista vagy, hívd a Balkánt!

Sajtóbeszámolók szerint Kujtim Fejzulai a bécsi támadás során „szerb kalasnyikovot” használt, amelyet Kragujevacban gyártottak, de nem ez volt az első eset, hogy a terroristák szerb fegyverekkel gyilkoltak.

Milojko Brzaković, a „Zastava oružje” fegyvergyár igazgatója annakidején megerősítette, hogy a párizsi merénylet elkövetésekor használt fegyverek egy részét a volt Jugoszlávia legnagyobb fegyvergyárában, a kragujevaci Zastava művekben állították elő.

A kilencvenes években lezajlott balkáni háborúkat követően a térségben rendkívül sok fegyver maradt magánkézben, és van továbbra is forgalomban.

Szerbiában minden engedélyezett lőfegyverre három illegálisan birtokolt puska vagy pisztoly jut, vagyis a mintegy egymillió regisztrált lőfegyver mellett az illegálisan tartott lőfegyverek száma meghaladja a hárommilliót.

A helyzet a többi nyugat-balkáni országban sem jobb, a délszláv háborút, majd az 1998-1999-es koszovói konfliktust követően sokan megtartották fegyvereiket, illetve sokan a feketepiacon vásároltak pisztolyt vagy puskát.

Ezért Brzaković szavai szerint a fegyvergyártásban és az ezzel kapcsolatos tevékenységben illetékes emberek gyakran viccelődnek azzal, hogy ha bárki is terrorizmusra adja a fejét, az hívja nyugodtan a Balkánt.

Horvátország

IDÉN MINDENT MEGNYERNEK: Horvátország a schengeni övezetben és az elődöntőben

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Horvátország a schengeni övezetben
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Végül is, a Plenković-kormánynak sikerült megvalósítani minden külpolitikai stratégiai célkitűzését, az ország a jövő évet az eurozóna és a schengeni övezet új tagjaként kezdi. Ezzel egyetemben, a napokban az Egyesült Államokkal is sikerült aláírni a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, amire egy szintén hosszantartó, tíz éves folyamat után került sor.

Évvégi összesítés

A nap embere Andrej Plenković miniszterelnök – legalábbis 16 óráig az volt, amíg a labdarúgó válogatott nem lépett pályára Katarban, és nem verte ki a brazilokat -, aki a pénteki kormányülésen szólt pár szót az örömteli eseményről, mármint a schengeni övezetről, mert „legyen bármekkora is” a horvát miniszterelnök, a délutáni mérkőzés eredményét ő sem tudta volna megjósolni.

– Horvátország újabb egyhangú támogatást kapott EU-n belüli partnereitől, hogy Schengen tagjává váljunk, és ez azt jelenti, hogy az a 420 millió ember között vagyunk, akik élvezik a szabad mozgást a kontinensen. Szeretnék köszönetet mondani az EU-n belüli valamennyi partnernek a támogatásukért, azoknak a schengeni övezet tagoknak, akik nem tagjai az EU-nak, és még egyszer köszönetet mondok az Európai Bizottságnak

– jelentette ki bevezető felszólalásában, és köszönetet mondott mindenkinek Horvátországban, aki ezen a folyamaton dolgozott.

– Ebben az évben valósítottuk meg a horvát terület összekapcsolását a Pelješaci híddal -, beléptünk az euróövezetbe, Schengennel lehetővé tesszük a szabad mozgást, ellenőrzés nélkül, többórás várakozás nélkül a határokon

– nyilatkozta Plenković, hozzátéve, hogy Schengeni övezet tagjaként lehetőség nyílik az áruk és személyek gyorsabb, könnyebb és olcsóbb mozgására, valamint a turisztikai forgalom erőteljes ösztönzésére, tekintettel arra, hogy a Horvátországba látogatók nagy része gépkocsival érkezik.

Plenx megemlítette Marko Primorac pénzügyminiszter amerikai tartózkodását is, mondván, hogy a kettős adóztatás eltörlése Amerikával „hatalmas előrelépés”. A miniszterelnök emlékeztetett a vízumok eltörlésére és Horvátország belépésére az amerikai globális beutazási programba.

– Ez azt jelzi, hogy tovább mélyítjük a kapcsolatokat Washingtonnal, ami nagyon fontos mind globális szinten, mind a kétoldalú kapcsolatok összefüggésében. Január 1-je a horvátországi nemzetközi pozíció jelentős változásának pillanata

– állapította meg Plenković délelőtt, délután pedig a FIFA és a BBC helyezkedett arra az álláspontra, amiről a BALK már korábban írt Gary Linekert parafrazálva, miszerint a futball egyszerű játék. Huszonkét ember 120 percig kergeti a labdát, és a végén mindig a horvátok nyernek”.

Ettől kezdve már aligha kétséges, hogy valójában ki a nap embere Horvátországban, és nem csak Horvátországban. De térjünk vissza Schengenre, amire a fenti román mém is utal.

Nem mindenki elégedett

Plenković miniszterelnökkel ellentétben a román és a bolgár fél csalódottan fogadta a döntést melynek értelmében országaik továbbra is a schengeni övezet várótermében maradnak. Így például Vasile Blaga román európai parlamenti képviselő és volt belügyminiszter üzenetet küldött Karl Nehammer osztrák kancellárnak amiatt, hogy Románia nem lépett be a schengeni térségbe.

A Digi24 híradása értelmében Blaga azt mondta, hogy Ausztria belügyminisztere és kancellárja az oroszok kezére játszott.

– Ha valaki nyer ebből a pozícióból, az

– kommentálta Blaga, aki szerint Nehammer kancellár létére hazudik. A Frontex szerint Románia ragyogóan végzi a dolgát a határon. Ausztria és Magyarország ezt nem teszi meg, és Horvátország sem.

– Csak politikailag kis emberek folyamodnak ilyen hazugságokhoz

– mondta Blaga, és hozzátette, hogy ez a döntés frusztrációt fog okozni Romániában és Bulgáriában, és ha valaki nyer, az Oroszország lesz.

A dúlást-fúlást megtetézte azzal a kijelentéssel, miszerint itt lenne az ideje, hogy Románia felhagyjon a térdepeléssel, amikor a schengeni térségbe való belépésről van szó, egyúttal annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az uniós belügyminiszteri döntéstől függetlenül Románia 2023-ban csatlakozik a schengeni térséghez.

Blaga szerint a valódi okok, amelyek miatt Románia nem kapott zöld utat a schengeni övezetve, a belpolitikában, a gazdasági nyomásban és az orosz befolyásban rejlenek. Az interjú során ismét megtámadta Ausztriát és az ország politikusait.

– Szinte minden osztrák politikus, ritka kivételektől eltekintve, az elmúlt 30 évben, kancellári vagy miniszteri megbízatásának lejárta után, különböző orosz vállalatok alkalmazottjává vált. Ez nem véletlen

– kommentálta a román politikus, akinek ez a kijelentése aligha nyeri el az osztrákok tetszését.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava