Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

MEGINT BOTRÁNY: A szerb belügyminiszter apja fegyvereket adott el Szaúd-Arábiának

yemen islemic state american soldier

Olvasási idő: 4 perc

Ismét támadást érte a belügyminisztert. Nemrég azzal vádolták meg, hogy hamis diplomával “közlekedik az életben”. A szerb elnök és a szerb kormányfő kiállt Nebojša Stefanović mellett, az illetékes egyetem pedig közölte, hogy a legálisan szerzett diplomát. A napokban viszont azért támadják, mert édesapja Szaúd-Arábiának adott el fegyvereket, amelyeket az általa képviselt cég áron alul szerzett be egy állami vállalattól.

Kilenc év

A Szövetség Szerbiáért (Savez za Srbiju) júliusban ment neki először a szerb belügyminiszternek.

Azzal vádolták meg Nebojša Stefanovićot, hogy soha nem fejezte be az egyetemet, nem járt előadásokra, és nincsenek meg a a diplomához szükséges vizsgái sem.Az ellenzéki tömörülés szerint semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy Stefanović befejezte a Megatrend International Expert Consortium Limited nevet viselő egyetemet.

Boško Obradović, a Dveri elnevezésű párt vezetője szerint Stefanovićnak még leckekönyve sincs.

A Megetrend egy héttel később a Tanjug állami ügynökség rendelkezésére bocsátotta a dokumentumokat, amelyek szerint a szerb belügyminiszter 1995-ben íratkozott be hozzájuk “biznisz és menedzsment” szakra.

A rendelkezésre álló dokumentum szerint Stefanović járt előadásokra, letette a szükséges vizsgákat, és 2004-ben diplomázott.

Vagyis röpke kilenc év alatt elvégezte az egyetemet.

Névtelenség

A CNN-hez igencsak közeli N1-es balkáni televízó szerbiai csatornája a napokban azt feszegette, hogy a szerb belügyminiszter édesapja milyen szerepet játszott a Szaúd-Arábiával folytatott fegyverkereskedelemben.

nebojsa branko stefanovicErre ez adott apropót, hogy az Arms Watch nevet viselő és Bulgáriába kihelyezett portál az utóbbi három héten három terjedelmes cikkben foglalkozott azzal, hogy Szerbiából milyen fegyverek jutottak el a Közel-Keletre. Egészen pontosan Szaúd-Arábiába, Jemenbe és Szíriába.

A cikkeket Dilyana Gaytandzhieva jegyzi. A szerző azt állítja, hogy

egy “névtelelen küldemény” által olyan dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyek két szerb állami tulajdonban lévő fegyergyártót lepleznek le.

Persze, a névteleneknek is van nevük, csak valamilyen oknál nem akarják felfedni. Sem ők, sem a megbízóik.

Főleg, ha olyan érzékeny információk kiszivárogtatásáról van szó, amelyek nem esnek a közérdekű kategóriába, pedig emberek millióinak és tízmillióinak az életét befolyásolják.

Az önzetlenség

A “nételen dokumentumok” között e-mailek, belső feljegyzések, szerződések, fényképek, szállítási ütemtervek és szállítólevelek kerültek elő, amelyek nemcsak a fegyverek típusát, hanem a vásárlók nevét is tartalmazzák.

A szerző amerikai, szaúd-arábiai és más arab (Egyesült Arab Emírségek) kormánytisztviselők és különböző fegyvereskedők úti okmányainak fénymásolataihoz is hozzájutott.

Mindezek a személyek pedig “áldásos és önzetlen tevékenységet” folytattak, hogy három millió szerbiai gyártású aknagránát és rakéta eljusson Szaúd-Arábiába és Jemenbe,és netalán Szíriába.

Ami magyarán azt jelenti, hogy a jemeni polgárháborúban szembenálló felek azokkal a fegyverekkel ölik egymást, amelyeknek egy része a Balkánról származik.

Az ellenségem ellensége

Az Arms Watch szerint

a szerb fegyverekből az Iszlám Államnak is jutott. Természetesen nem közvetlenül, hanem közvetítők által.

A fegyverek sorszámainak alapján az is kideríthető, hogy a szerb fegyverek az Egyesült Államoktól közvetítésével juthattak el az Iszlám Állam jemeni terorristához.A portál szerint a Pentagon speciálisan kiképzett amerikai katonákat küldött Jemenbe, ahol az által támogatott hutik az Egyesült Államok és az Iszlám Állam közös ellenségének számítanak. (Az amerikaiak és az Iszlám Állam összeborulsásáról lásd a címadó képet!)

Az ellenségem ellensége ugyanis a barátom.

A fegyverkereskedelem

Az amerikaiak korábban is vásároltak Szerbiától fegyvereket azért, hogy a Közel-Keleten eladják.

Sajtójelentések szerint az amerikaiak a szerb Lasta (Fecske) iskolai repülőgépből például 20 darabot vettek, hogy továbbadják az iraki hadseregnek.

A Conflict Armament Research (CAR) néhány évvel ezelőtt arról számolt be, hogy az Iszlám Állam fegyverei 21 országból származnak, és hogy “gyártói tekintetben” ezek között az ötödik helyen van Kína, a , az Egyesült Államok és Oroszország után.

Majdnem kétezer fegyverelemzés során kiderült, hogy a fegyvereket 142 esetben Szerbiában gyártották, 445 esetben Kínában, 338 esetben a Szovjetunióban, 323 esetben az Egyesült Államokban és 154 esetben az Orosz Föderációban.

Az Iszlám Állam által használt és 2010 után gyártott fegyverek estében Szerbia már a negyedik helyen végzett Bulgária, Kína és Törökország után.

A szerb kormány szerint a szerb fegyverek legnagyobb vásárlója az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Kuvait, Izrael és az déli ré lévő országok.

Visszatérés a kiinduló ponthoz

Az Arms Watch a szerbiai fegyverekről szóló harmadik elemzésében arról számolt be, hogy a szaúdiakkal kötött fegyverkereskedelmi szerződést szerb részről Branko Stefanović, a szerbiai belügyminiszter édesapja tárgyalta le a GIM nevet viselő magánvállalat képviseletében.

A GIM négy szerződést kötött a szaúdi kormánnyal, egyet 2016-ban és hármat 2018-ban. Szaúdi részről a beszállító a Rinad Al Jazira nevet viselő szaúdi és a Virgin-szigeteken bejegyzett Larkmont Holdings volt.

A GIM a Szaúd-Arábiának szállított fegyvereket sokkal alacsonyabb áron szerezte be a valjevói Krušik állami vállalattól, mint a Krušik többi ügyfele, ami valószínűleg nem a féletlen műve.

Az ügy részleteinek további fejtegetésébe terjedelmi okokból most ne menjünk bele, elégedjünk meg azzal, amiből az elején kiindultunk. Ez pedig nem más, mint hogy édesapja “különös szerepvállalása” miatt újabb politikai támadás érte a sezrb belügyminisztert.

A magát gyakran függelennek nevező, de az amerikai kongresszus (NED), a brit nagykövetség a BTD elnevezésű “Marshall Alap”, a holland nagykövetség, a szerbiai Nyílt Társadalom Alapítvány, az USAID, az Európai Bizottság, vagyis az általunk és még sokak által pénzelt szerb oknyomozó sajtó, az utóbbi időben kimondottan sokat támadja a szerb belügyminisztert.

Szerbiai ellenzéki körökben többen tartják őt Szerbia második legbefolyásosabb személyének. Valószínűleg ezért veszi őt mostanában elő – a közelgő választások előtt – a szerbiai “független ”.

A második helyezés lehet, hogy kicsit túlzás, de Nebojša Stefanović mindenképpen közel van a tűzhöz, amelynél lehet a pecsenyét sütögetni, vagy egy családi vacsorát megszervezni.

Fotó: ArmsWatch
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Friss

Labdarúgás

Eddig talán már százszor leírtam, hogy Horvátország furcsa hely. Egyrészt Európa kedvenc strandja, másrészt a hi-tech és az IT délkelet-európai központja, a semmiből előpattanó...

Bosznia

A boszniai médiában nagy port kavart, hogy Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke informális találkozón vett részt Elmedin Konakovićtyal, a jobboldali konzervatív bosnyák...

Szerbia

A szerb védelmi miniszter szerint Koszovóban annyira gyúlékony és feszült a légkör, hogy elegendő egy gyufa is ahhoz, hogy minden lángra lobbanjon, és hogy...

Horvátország

Gyakorlatozás közben lezuhant egy MiG-21 vadászgép az észak-horvátországi Szlatinához (Slatina) közeli erdőben, Verőce-Drávamente megyében. Egy kétüléses gépről van szó, amely 2013/14-ben nagyjavításon esett át....

Nyugat-Balkán

A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat-Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék –...

Magyarország

Olvasási idő: 4 perc A szerb elnök kérette magát ugyan, de aztán végül mégiscsak elutazott az albán fővárosba, mert ott olyan szerződést fogadtak el/írtak...

Horvátország

Olvasási idő: 2 perc Horvátországnak összesen négy Black Hawk helikoptere van, amelyből kettőt az Egyesült Államok kormánya adományozta februárban Horvátországnak, a mostani kettőt pedig...

Magyarország

Olvasási idő: 5 perc Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán...

Horvátország

Olvasási idő: 3 perc Az európai Vc közlekedési korridor horvátországi szakasza egészen közel, mintegy 5 kilométernyire jár a magyar határtól, a ma (december 2-án)...

Szerbia

Olvasási idő: 1 perc Horgoson letartóztattak két marokkói férfit, akiknél csaknem 10 ezer eurót és 202 hamis személyi igazolványt találtak. Hivatalos adatok szerint idén...

Magyarország

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc A horvát államfő kedden (november 29-én) Zágrábban a horvát-szlovén gazdasági fórumon úgy fogalmazott, hogy Magyarország érzelmi, nem pedig racionális okokból...

Magyarország

Olvasási idő: 1 perc A szerb rendőrök hétfőn a preševói határátkelőnél 268 ezer eurót találtak, amelyet két férfi akart átcsempészni Észak-Macedóniába. A szerb belügyminisztérium...

Szerbia

Olvasási idő: 3 perc A szerbiai menekültügyi biztos a csütörtöki, horgosi lövöldözést követően azt ígérte, hogy ezentúl “nulla tolerancia” lesz azokkal a migránsokkal szemben,...

Horvátország

Olvasási idő: 3 perc Az elmúlt napokban Horvátországban elképesztő békevilág volt. Elmaradt a szokásos anyázás, jobbára senki sem mondott semmi jelentőset, nem jelentettek be...

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc A belgrádi liberális Danas napilapban a Vajdasági Szociáldemokrata Párt szóvivője azon méltatlankodik, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Nagy-Magyarország” térképével díszített...

Szerbia

Olvasási idő: 5 perc Vajdasági származású magyarként mindig féltem attól, hogy közeleg az év vége, mert alig múlt el esztendő, hogy ez idő tájt...

Friss
Bezár

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: