Connect with us

Oroszország

PUTYINNAL KAMPÁNYOL: Orosz barátságra építi választási hadjáratát a szerb radikális vezető és pártja
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az ember néha azt érzi, hogy a szerbiai politikai színtéren megállt az idő, folyamatosan a kilencvenes évek figurái köszönnek vissza. Kampányidőben ez az érzés fokozódik, midőn növekszik a politikusok egyébként sem lebecsülendő jelenléte a szerbiai médiában. Arról már beszámoltunk, hogy miként próbálja felvidítani a választókat a fridzsiderből előlépő Aleksandar Vučić szerb államfő, miközben Vojislav Šešelj szerb radikális vezető Szent György-szalagot tűzött ki. Nézzük, hogy ő miként kampányol.

A szerb sárkányölő

Orosz barátságra építi választási kampányát Vojislav Šešelj és radikális pártja, amelynek reklámarca maga a pártvezér, aki mostanában gyakran fehér ingben és nyakkendőben, de mindenképpen orosz kitüntetéssel és Szent György-szalaggal flangrál, miközben elfoglalja a baráti Pink és Happy televízió stúdióit.

Szerbiában a Szerb Haladó Párt holdudvarába tartozó pártok vezetői csak a miniszterelnöki posztra startolnak rá, mert az ő világukban, és az ő világértelmezésükben Aleksandar Vučić indulásával az elnökválasztáson az “államfői poszt betelt. Ehhez igazodnak a kampányvideók is, Ivica Dačić ugyanúgy a miniszterelnöki posztot pályázza meg, mint Vojislav Šešelj, aki a radikálisok “kampányarca”.

A Szerb Radikális Párt hivatalos reklámfilmjében, amely nemcsak a YouTube-on látható, hanem a baráti televíziókban is, Šešelj szintén ebben a felszerelésben jelenik meg egész estét és egész képernyőt betöltő termetével: szépen vasalt fehér ing és csíkos nyakkendő, amely kitűnően harmonizál a jókora Szent György-szalag csíkjaival.

Az utóbbi időben már csetnikvajdaként csak ritkán aposztrofált politikus a kampányvideó elején arról beszél, hogy a szerb radikálisok számítanak a legkövetkezetesebb és az egyetlen felelősségteljes politikai pártnak Szerbiában, amely kiáll a szerb nemzeti érdekek védelme mellett.

Eközben megjelenik az első vágókép, amelyen Vojislav Šešelj látható, amint kezet ráz Vlagyimir Putyin orosz államfővel, majd a következő vágóképen az orosz elnök már szemtől szembe vigyorog a szerb választókkal, akár csak a mögötte látható Maja Gojković, aki szintén a radikális inkubátorban kelt ki, akárcsak Aleksandar Vučić, de miután átigazolt a haladó táborba, fontos állami pozíciókhoz jutott.

A videó folytatásában azt halljuk, hogy ha a radikálisok a parlamentben vannak, akkor a szerbiai szavazópolgárok mindig biztosak lehetnek abban, hogy ennek a pártnak a képviselői megtörhetetlen harcot folytatnak politikai ellenfeleik, valamint a rossz kormányzat és az ellenzék ellen, de soha, soha-soha nem fordulnak a saját hazájuk ellen.

Az elhangzottak szemantikai elemzésébe nem mélyednénk bele, megelégszünk a politikai konnotációk feltárásával, miután a Hágából szabadult/szökött rab ma már nemcsak megtűrt, hanem erősen aktív szereplője a szerb politikai színtérnek.

Nemzetien velős

A Šešelj és a Vučić közötti korábbi alá-fölérendeltségi kapcsolat már rég megfordult, Šešelj pedig jó alattvalónak bizonyult, mert ha nem is kiszolgálja, de legalább nem támadja, több esetben pedig támogatja is egykori főtitkárát, Aleksandar Vučićot.

Arról nem is beszélve, hogy majdnem ugyanazokat a stúdiókat járja, mint a szerb államfő, bár az utóbbit több szerbiai televízióba beengedik, mint volt főnökét.

A kampányvideót tovább pörgetve értesülhetünk arról, hogy ha a radikálisok bekerülnek a képviselőházba, akkor senki sem fog szerbellenes terveket végrehajtani sem Koszovóban, sem a boszniai Szerb Köztársaságban, és sehol máshol.

A szerb radikálisokra leadott szavazattal a szerb egységere, és a szerb nép erejére szavaznak

– zárta rövid, de “nemzetien velős” üzenetét dr Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt miniszterelnök-jelöltje.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava