Connect with us

Szerbia

EGYMILLIÓ DOLLÁR: A szerbek szerint a brit titkosszolgálat áll a Vučić ellen tervezett merénylet hátterében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb sajtó azt találgatja, hogy ki akarta megölni Aleksandar Vučićot. Azt mindenki kész tényként könyveli el, hogy a szálak Montenegróba vezetnek, és hogy Radoje Zvicer, a kavači klán vezetője kapott megbízást a szerb államfő meggyilkolására, azt viszont csak “erősen sejteti” a szerb rezsimhű sajtó & média, hogy a megrendelő Milo Đukanović montenegrói államfő volt. Ez a teória az első perctől tartja magát, de vannak új fejlemények is, amelyek más szereplőkre irányítják rá a figyelmet.

Sok vagy kevés?

Szerbiában folynak a találgatások, hogy mennyit ér a szerb elnök élete, a kormányközeli Prva televízió – és sokan mások – már be is árazták Vučićot, bár még tart az alkudozás – felfelé. A csatorna értesülései szerint a “titokzatos felbujtónak” legalább egymillió dollárt (320 millió forintot) kellett szánnia csak a merényletre, de a logisztika sem olcsó.

Egy szakértővé avanzsált újságíró szerint ez egy reálisnak tűnő szám, de az sem zárható ki, hogy esetleg kevés is lehet egy olyan rangos személyiség, egy olyan nagy ember esetében, mint a szerb államfő.

A csatorna szerint a “logisztika”, vagyis a gyilkosság előkészítése tovább emeli a költségeket, miután emberek hadát kell lefizetni nem is kis összegekkel, mivel egy ilyen horderejű bűncselekmény életfogytig tartó börtönbüntetést vonhat maga után, feltéve ha az elkövetőt a rendőrök vagy a rabtársai “még halála előtt nem verik agyon”, de ezt már csak mi tesszük hozzá.

A Prva TV úgy tudja, hogy a szerb államfő elleni merénylet végrehajtásának minden apró részletét gondosan kitervelték, a “célszemély meggyilkolásának céldátumát” pedig február első felére tették, és egy választási nagygyűlést tartottak a legalkalmasabb helyszínnek, mivel ott a testőröknek sokkal nehezebb dolguk van, mint más helyzetekben.

A szerb kormánypárti csatorna szerint korábban úgy hírlett, hogy a “Szerbelnök” életére törő maffiózó Dél- Afrikában bujkál, de a jelek szerint hazájában, Montenegróban tartózkodik, “mert ott van a legnagyobb biztonságban. Ez egy gyenge utalás arra, hogy a podgoricai elnök védelmét élvezi. Kettes alá.

A montenegrói bandavezért állítólag nemcsak az ottani titkosszolgálat látja el információkkal, hanem a brit hírszerzés, az MI6 is a keze alá dolgozik.

Az MI6 “mélyen behatolt” a Balkánra

Ennek a gondolkodásmenetnek az a piszkos, és piszkosul egyszerű logikája, hogy Nagy- Britannia fasírtban van Oroszországgal, így kézenfekvő, hogy Oroszország barátait irtani kell.

A magát most geopolitikai szakértőnek nevező Srđan Perišić, aki 2019-ben történt leváltása előtt fél évig Milorad Dodik tanácsadója volt, úgy fogalmazott, hogy a montenegrói titkosszolgálat szoros kapcsolatotokat ápol az ottani maffiával.

A Prva TV a nagyon kormánypárti Objetiv hírportállal karöltve arról a “titokról” is lerántotta a leplet, hogy a montenegrói titkosszolgálatba “mélyen beépült az MI6”, és a főadásidőben sugárzott riport szerint ezekután felvetődik a kérdés, hogy az Aleksandar Vučić elleni állítólagos merénylet kitervelőit esetleg/netalán nem Nagy- Britanniában kellene-e keresni.

– Nagy- Britannia minden más államnál perfidebb politikát folytat Szerbia irányában, a brit titkosszolgálatok ugyanis részt vesznek a szerb politikusok és más közéleti személyiségek elleni merényletekben, miközben Nagy- Britannia támogatja Szerbiát, és az ország barátjának tünteti fel magát

– hülyítette a szerb nézőket a geopolitikai szakértő, akit még Dodik is kirúgott, és aki gyakorlatilag önmagát erősítette meg, mert a már említett hírportálon, és annak címoldalas cikkében is ő beszélt Nagy- Britannia érintettségéről az Aleksandar Vučić ellen tervezett merényletben.

Az Objektiv hírportálnak Perišić elmondta, hogy Pristinában és a Szarajevóhoz közeli Butmirban az MI6 folyamatosan működő megfigyelői egységekkel rendelkezik, de a brit titkosszolgálat a Balkánon leginkább Montenegróban van jelen, ahol mélyen “installálta magát” a Nemzetbiztonsági Ügynökség (Agencija za nacionalnu bezbednost, ANB) struktúrájába, és átvette az irányítást felette.

– Ez azt jelenti, hogy Montenegróban minden bűnözői-maffiatevékenység az MI6-hez kötődik, ami arra enged következtetni, hogy a brit titkosszolgálatnak egy része mindenképpen külső tényezőként szerepel az Aleksandar Vučić ellen tervezett gyilkosságban

– szögezte le a legfőbb boszniai szerb politikus által kirúgott tanácsadó, aki most egész Szerbiának osztja az észt.

A hab a tortán, hogy a Prva TV riportjában a narrációt képező szövegrészt szinte szó szerint az Objektívből olvasták fel, vagyis “megfilmesítették” a hírportál egyik cikkét, ami fordítva is igaz: a baráti portálok tömegével veszik át a rezsimű televíziókban elhangzó nyilatkozatokat, így támogatják egymást a hazát és Vučićot szolgálva.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava