Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Járvány

MONNYONLE: A negyvenes évek Németországát idézték a vírustagadók demonstrációi, avagy Mengele két helyen is újjászületett Szerbiában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

acdc mengele kon
A cikk meghallgatása

Eddig még senki sem foglalkozott a koronavírusnak azzal a mellékhatásával, hogy elveszi az emberek eszét, amihez nem is kell megfertőződni. Sokan csak rágondolnak, és máris meghülyülnek, amin semmiféle oltás nem segít. Az emberi hülyeség pedig leggyorsabban a közösségi média segítségével terjed, ennek legjellemzőbb tünete a féktelen anyázás, ami akkor válik igazán veszélyessé, amikor a Facebookon & más közösségi csatornákon edződött személyek azzal a meggyőződéssel lépnek az utcára, hogy az élet ugyanolyan álarcosbál, mint a virtuális világban. Ennek lehettünk legutóbb szemtanúi Szerbia esetében, ahol nemigen szoktak spórolni az érzelmekkel, és ahol nemcsak a hülyeség, hanem a vírus is tarol újabb rekordokat döntve meg.

Mengele monnyonle!

A belgrádi Prva TV azzal kezdte kedd esti híradóját, hogy a “szélsőségek nem ismernek határokat”, és így fordulhatott elő, hogy a vírustagadók (antivakszerek) “hajtóvadászatot indítottak” a szerbiai válságstáb két tagja ellen, amihez hasonlóra eddig csak a negyvenes évek Németországában volt példa, nyilvánvalóan nem a koronavírus, hanem “más betegség” megjelenése miatt.

A kezdőhírként sugárzott tudósítás felvezetőjében elhangzott, hogy a vírustagadók hétfő esti (valószínűleg összehangolt) niši és belgrádi tüntetésének résztvevői sértegették és megfenyegették a szerbiai válságstáb két tagját, Branislav Tiodorovićot és Predrag Kont, az utóbbi zsidó származása miatt különösen rossz néven vette, hogy a demonstrálók Mengele nevét skandálták a lakása előtt.

A szerb politikai színtéren és magában Belgrádban általában senkit sem foglalkoztat a zsidó származás, viszont jelentős indulatokat válthat ki, ha valaki horvát vagy éppen albán felmenőket “próbál rejtegetni”. Mengelével kapcsolatban a Prva TV híradója népművelésbe kezdett, és rövid életrajzi filmet mutatott be az auschwitzi tábor tömeggyilkos orvosáról, hátha a tüntetők között is vannak tájékozatlanok.

De ugorjunk vissza az eseményekhez, amelyek megoszthatják még a szerb társadalmat, de azért nem annyira, mint ahogy azt az egyik tüntető vizionálta, a Balkán ugyanis gyakran “túlzófokban működik”.

– Ezek az intézkedések törvénybe ütközők, polgárháborút idéznek elő velük. Mondjanak le mindannyian, az egész válságstáb mondjon le

– harsogta megafonon keresztül Predrag Kon belgrádi lakása előtt egy fizikai és mentális megjelenésében is súlyos esetnek tűnő nő/hölgy, amire a tömeg azt kezdte skandálni, hogy “tartóztassátok le Kont” (“Uhapsite Kona!”), és hogy “Mengele, Mengele!”. Az épület bejáratát rendőrök vigyázták, de ők senkit sem tartóztattak le, se Kont, sem a súlyos esetnek tűnő hölgyet.

A tüntetők, akik néhány száz kilométerrel odébb megjelentek a másik epidemiológus, Branislav Tiodorović niši lakása előtt, hasonló követeléseket támasztottak az ő esetében is.

– Branislav, holnap estig adunk határidőt arra, hogy benyújtsd a lemondásod

– harsogta itt is megafonon keresztül egy férfi, akinek fizikai megjelenéséről nem tudunk beszámolni, mert nem látszik a felvételen. A tömeg itt is hangosan skandálta, hogy “Mengele, Mengele”, ami majdnem olyan, mint a “monnyonle”, csak kicsit/jócskán erősebb érzelmi felindultságra utal, vagy kicsit/jócskán erősebb érzelmi felindultságot válthat ki, mint azt majd alább feltárjuk.

A két epidemiológust azért tisztelte meg látogatásával a talán szervezett, talán önszervezett tömeg, mert a válságstáb legutóbbi ülésén szigorúbb intézkedéseket követeltek, mint amilyen végül született az oltási igazolvány 22 óra után történő használatának kötelezővé tételével kapcsolatban. A két epidemiológus egyúttal sürgette az online-oktatás újbóli bevezetését is, miután az országban egyre több gyerek betegszik meg a koronavírus következtében.

Branislav, mi most elmegyünk, de biztos lehetsz abban, hogy holnap még többen eljövünk, ha nem mondasz le

– búcsúztak a viszontlátás reményében a tüntetők, akiknek kilétével kapcsolatban folyik a maszatolás.

Kik ébresztgetik Mengele szellemét?

Mielőtt folytatnánk a történetet, megpróbáljuk felfedni a tüntetők kilétét, persze, nem névsorolvasást tartunk, hanem kötődésük révén igyekszünk feltárni, hogy kikről is lehet szó.

Ehhez először a Facebookot hívjuk segítségül, legyen áldott a neved, Zuckerberg! A bejegyzést mentettük a hálás utókor számára, hogy szükség esetén saját forrásból is idézni tudjuk, ha netalán valami történne vele visszavonás/törlés vagy a Facebook-rendőrség cenzúrázó tevékenysége által.

A zombori migránshelyzetet elemezve már említettük, hogy a szerb rendőrségen kívül a Narodna Patrola (Népi Járőrség) is részt vesz azok vegzálásában, akik szállást adnak az “illegális bevándorlóknak”. Egyúttal arra is felhívtuk a figyelmet, hogy az általában szélsőjobboldaliként aposztrofált szervezet mostanában megfeledkezni látszik a migránsokról, és inkább a “Covid-belépők” ellen demonstrál.

A Népi Járőrök februárban tűntek fel Belgrádban, ahol megpróbálták “megregulázni” a “gyalogos turistákat”, erre akkor a szerb elnök is reagált, és nem nagyon válogatta meg a szavait.

– Számomra undorító ez a migránsellenes politika Szerbiában… Fasiszta ganajok, maradjatok békében ezzel! Szerbia soha nem volt fasiszta ország. Szerbiában a fasiszták sohasem voltak többségben, és soha nem is lesznek

– mondta akkor Aleksandar Vučić a csoport megjelenésével kapcsolatban. A Népi Járőrök azonban tovább működ(het)tek, a sajtó mintha megfeledkezett volna róluk, a kormányzat és a rendőrség pedig gyaníthatóan használta őket a maga céljaira.

A tüntetésen más oltásellenes csoportok is megjelentek, és az ellenzéki pártok egyike-másika is támogatta azt a követelését, hogy a válságstáb itt említett, továbbá itt nem említett tagjait is felelősségre kell vonni. Janko Veselinović, a Szerbiai Egyesült Ellenzékhez tartozó Preokret (Fordulat) vezetője a Twitteren úgy fogalmazott, hogy a válságstáb szóban forgó két tagja, illetve az egész testület ellen bűnvádi eljárást kell indítani, ha Szerbia egyszer jogállam lesz.


– De senkinek sincs joga, hogy az ablaka alá vonuljon, mert azzal áldozatot csinál belőle… Ezt valaki megrendezi… Vannak naivak. De a vezetők nem azok.

– tette hozzá Veselinović, azt azonban nem részletezte, hogy a vezetők címszó alatt kikre gondolt.

A szerbiai kormánypárti sajtó közben talált egy koszovói albán szálat is a virustagadók tüntetésével kapcsolatban, a belgrádi Kurir napilap/hírportál arról számolt be, hogy a megmozdulást állítólag a pristinai illetőségű Xhemshit Arifi vezette, a 35 éves koszovói albán férfit Belgrád óvárosában őrizetbe is vették. Kilétét a szerb rendőrök annak ellenére sikeresen megállapították, hogy nem voltak nála dokumentumok.

A módszerekkel kapcsolatban nem jelentek meg információk, annyit viszont közöltek, hogy nevét a titkosszolgálatok bevonásával, vagyis a Biztonsági és Információs Ügynökség (Bezbednosno informativna agencija, BIA), valamint a Szélsőségek és a Terrorizmus Elleni Szolgálat (Služba za borbu protiv terorizma i ekstremizma, SBPTE) segítségével, mondjuk, tevékeny hozzájárulásával sikerült megtudni. Összeesküvéselméletek gyártásától most eltekintünk.

A Kurir azt írja, hogy Arifi részt vett a forgalom akadályozásában, és a belgrádi tüntetéseken ő irányította a tömeget, arról viszont nincs szó, hogy ezt milyen nyelven tette, mert a most 35 éves pristinai albán férfi aligha beszél folyékonyan szerbül, legalábbis ez nem jellemző az ottani albánságra.

A szerbek arra is kitérnek, hogy Arifinek nincs tartózkodási engedélye (bejelentett tartózkodási helye) Szerbiában, ami esetleg illegális jelenlétre utalhat (holott ő nem migráns), ez a felvetés viszont ellentmond azoknak a szerb állításoknak, hogy Koszovó Szerbia része, vagyis Szerbiához tartozik, mert ha ebből a szempontból vizsgáljuk meg a dolgot, akkor felvetődik a kérdés, hogy miért van szüksége “külön szerbiai tartózkodási engedélyre” egy pristinai illetőségű férfinak, aki a szerb értelmezés szerint “pristinai lényéből kifolyólag” Szerbia része.

A hős miniszter

Az előbb már említett Predrag Kon epidemiológus igencsak magára vette, hogy a tüntetők usztasának és gonosztevőnek nevezték, azért meg még inkább megorrolt, hogy Mengelét emlegették az ablaka alatt.

– Nem igaz, hogy usztasa vagyok, és az sem igaz, hogy gonosztevő lennék, mert a gonosztevő a vírus, és a tüntetők a gonosztevő mellé álltak. Azt is skandálták, hogy Mengele vagyok, aki a legrosszabb valaki volt a világon, ezt a származásom miatt soha nem bocsátom meg nekik

– közölte Kon, aki nem értette, hogy a tömeg valójában miért kéri a letartóztatását, bár lehet, hogy ezt a gondolatot a tüntetők közül is kevesen tudták volna elaborálni. A másik epidemiológus, Branislav Tiodorović a családja miatt aggódik, de kitart “szakmai véleménye” mellett, és nem hátrál meg a “militáns csoportok” megjelenése miatt, ami szerinte a jövő évi parlamenti választásokkal hozható összefügésbe.

Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter mindeközben igazi hősként tűnt fel, mert magára vállalt minden felelősséget a két epidemiológussal kapcsolatban.

– Én választottam be őket a válságstábba, és minden javaslatuk és döntésük miatt engem terhel a felelősség. Ezért a tüntetők ne az ő lakásuk elé menjenek, hanem jöjjenek az enyém elé

– mondta Lončar, aki a szerb védettségi (belépési) igazolvány bevezetésének támogatója volt, szerinte ugyanis ezekkel az igazolványokkal életeket menthetnek meg, egyelőre azonban csak este tíz óra után.

A szerb kormányzat és csatolt médiája közben igyekszik csökkenteni a belgrádi és niši tüntetések jelentőségét, ugyanúgy handabandázik, mint a szervezőkkel kapcsolatban. Egyes hírmagyarázók szerint nem világos, hogy a “mengeléző” tüntetők mit követelnek, az intézkedések enyhítését, vagy éppenséggel a szigorítását a megbetegedések növekedése miatt.

Aki esetleg még mindig nem érti, hogy miről is van szó, nézze meg a következő videót, amely szintén a Népi/Nemzeti/Népnemzeti Járőrök egyik hasonló ihletésű megmozdulásán készült.

– Nem akarunk Covid-útlevelet! Nem akarunk Auschwitzet

– skandálták a lelkes aktivisták, miközben a szerb zászló vidáman/szomorúan suhogott az egyre hűvösödő szerb éjszakában.

Ezek után már csak az a kérdés, hogy a szerbiai kormányak/rendszernek miért van szüksége a Népi Járőrökre, és az egyéb szélsőségesekre. Megtűrésükkel azt sugallhatja, hogy “jó lesz vigyázni, mert vannak még tőlük is jobbra is” – arra meg már gondolni sem nagyon merünk, hogy ezeket a “mengeléző” erőket, esetleg – netalántán – valakik külföldről támogatják. Bár nem lepődnénk meg.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava