Connect with us

Járvány

JÖN ISMÉT AZ ONLINE-ISKOLA? És elmarad-e a lakodalom, ha az ifjú arának nincs védettségi igazolványa?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

corona izlaz
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Szombattól a szerbiai vendéglátóhelyek zárt helyiségeiben kizárólag védettségi igazolvánnyal, úgynevezett Covid-belépővel (propusnica) lehet tartózkodni. A belgrádi válságstáb döntését ismertető szerb miniszterelnök hozzátette, hogy a visszaélések elkerülése végett az ellenőrök a védettségi igazolványon kívül fényképes dokumentumokat is kérhetnek (személyi igazolvány, útlevél, stb.). A válságstáb egyes tagjai nem elégedettek a döntéssel, szigorúbb intézkedéseket vártak.

Lassan eljön a harmadik adag ideje

A hétvégétől csak az ülhet be este tíz óra után egy vendéglőbe Szerbiában, aki felvette a koronavírus elleni védőoltás második vagy harmadik adagját, a második oltást azonban csak akkor veszik figyelembe, ha a beadása óta nem telt el 210 nap. Nyugodtan iszogathat az is, aki 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 óránál nem korábbi antigénteszttel rendelkezik, illetve átesett a fertőzésen, de a határidő ebben az esetben is 210 nap.

A külföldiek esetében elfogadják az EU által kibocsátott digitális igazolványokat, illetve azon országok védettségi igazolványait, amelyekkel Szerbia kölcsönösen megállapodott az elismerésükről. Az igazolások akár digitális, akár nyomtatott formában felmutathatók.

A Covid-igazolvány birtoklását az egészségügyi hatóságok mellett más felügyelő szervek is ellenőrizhetik

– közölte Ana Brnabić, aki korábban nem volt az igazolványok legodaadóbb híve, most viszont annak a várakozásának adott hangot, hogy az intézkedés hatására többen szánják rá magukat az oltás felvételére. Az igazolványok bevezetését nem is ő, hanem Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter támogatta, és valószínűleg verte át a kormányon.

Miután a második vakcina 210 nap, vagyis hét hónap után érvényét veszti, az intézkedés egyre több emberre vonatkozhat Szerbiában, mert a harmadik adagot eddig csak 792 ezren vették fel. Az első oltást 2,96 millió nagykorú személy kapta meg, a másodikat pedig 2,83 millió, vagy is az ország félig sincs átoltva.

A szerb miniszterelnök a kiskorúak/iskolások oltási mutatóiról nem számolt be, nyilván úgy gondolta, hogy nekik este tíz óra után otthon a helyük, pedig erről is érdemes lett volna néhány szót ejteni, miután Szerbiában is egyre többen betegszenek meg közülük, és már felmerült az online oktatás ismételt bevezetése is. Brnabić a kiskorúakkal kapcsolatban csak annyit mondott, hogy közülük kevesen vették fel az oltást.

Az sem kizárt, hogy a lakodalmak esetében fennakadások mutatkozhatnak, ha az ifjú arának/ifjú férjnek nincs védettségi igazolványa, mivel a szerb miniszterelnök szerint „a lakodalmakat, a születésnapi bulikat és a hasonló rendezvényeket általában vendéglőkben tartják, amelyek zárt helyiségeiben az új rendelkezés alapján este tíz óra után csakis védettségi igazolvánnyal lehet tartózkodni”. Brnabić rámutatott, hogy amennyiben a rendezvény, mondjuk a lakodalom, 22 óráig véget ér, vagy a szabadban szervezik meg, akkor nem szükséges a Covid-igazolvány, vagy ahogy Szerbiában nevezik, a Covid-belépő (propusnica).

Ismét online-iskola és a nők ösztrogénszintje

Branislav Tiodorović epidemiológus, aki annak ellenére a válságstáb tagja, hogy össze-vissza szokott beszélni – a Szputnyik orosz hírügynökség szerbiai kiadványának nyilatkozva kijelentette, hogy a jelenlegi járványhullám elleni intézkedéseknek csupán első eleme a Covid-belépő. Megtörténhet, hogy a következő lépés az lesz, hogy javasolják az online oktatásra történő áttérést javasolják.

Sok a fertőzött diák, már vizsgáljuk az oktatási intézményekben uralkodó helyzetet, és az illetékesek erről napokon belül döntenek. Jelenleg minden arra utal, hogy a diákok áttérnek az online oktatásra. Remélem, ez legkésőbb hétfőtől bevezetésre kerül

– jelentette ki Tiodorović, aki most véletlenül nem mondott hülyeséget, talán. Egyébként ő volt az a szerb szakértő, aki tavaly márciusban arról beszélt, hogy a magasabb ösztrogénszint miatt a koronavírus nem veszélyezteti a nőket, és ezért azt tanácsolta a szerb lányoknak & asszonyoknak, hogy nyugodtan menjenek shoppingolni Olaszországba, ahol nagy árengedmények várhatók, miután a betegség azokban a hetekben ott százával/ezrével szedte az áldozatokat. (Mindeközben a szerb elnök ott „vigyorgott” a háttérben, de ez egy másik történet.)

A szóban forgó epidemiológus-szakember másfél hónappal ezelőtt is „elsütött egy sületlenséget”, kijelentette ugyanis, hogy „az oltatlan betegeket azoknak az orvosoknak kellene ellátniuk, akik maguk sem vették fel a védőoltást”.

Jó, hogy a válságstáb rábólintott a védettségi igazolvány bevezetésére, csupán az a sajnálatos, hogy ezt nem korábban tette meg, hiszen a testület egészségügyi szakértő tagjai már három hónapja ezt sürgetik

– mondta tette hozzá Tiodorović, aki ezúttal nem egyedül képviselte ezt az álláspontot, hasonlóan nyilatkozott ugyanis Predrag Kon, aki szintén epidemiológus, és szintén a válságstáb tagja.

Nem vagyok elégedett, mert úgy gondolom, hogy ezek az intézkedések nem lesznek elegendők. Mi azt kértük, hogy mindent – amire nincs feltétlenül szükség – 17 óra után zárjanak be, a nyilvános rendezvényeket pedig tiltsák be

– mondta Dr. Kon, a Prva TV reggeli műsorában. Szerinte erre azért lenne szükség, mert most jön a szerb egyházi/családi ünnepek sokasága, a szerbek ilyentájt a háziszentek előtt tisztelegnek, ami családlátogatásokat és intenzív ivászatokat szokott eredményezni.

Ez a szerb szakértő is azt mondta, hogy helyes kérdésfelvetésnek számít az online oktatás bevezetése, miután a megbetegedések több 20%-át a 20 év alatti korosztálynál regisztrálták, és sajnos halálos végkimenetelű esetek is vannak.

A legfrissebb, csütörtöki adatok szerint, Szerbiában egyébként az utóbbi egy napban több mint 25 embert tesztet végeztek, ebből 7327 volt pozitív, és 59 személy halt meg a koronavírus következtében, 287-en pedig lélegeztetőgépen vannak. A számok tehát stagnálnak, de semmiképpen sem csökkenek.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint „Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split-Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az oltás felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split-Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Horvátország

HORVÁT DILEMMA: Vajon melyik lesz az az egészségügyi felügyelő, aki megbírságolja a köztársasági elnököt?

Közzététel:

a megjelenés dátuma

zagreb oltastagado
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 1 perc

A horvát miniszterelnök kitart amellett, hogy Horvátországban nem vezetik be a kötelező oltást. Közben az igazságügyi és közigazgatási miniszter közölte, hogy súlyos büntetéseket rónak ki azokra az intézményi vezetőkre, akik nem tartják be a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket. Ezek közé tartozik Zoran Milanović köztársasági elnök is, így ő az egyetlen uniós államfő, aki ellenzi a covid-igazolványok használatát.

Oltás vagy heti két teszt

Andrej Plenković úgy nyilatkozott, hogy továbbra sem kötelezik a vakcina felvételére azokat, akik nem akarják beoltatni magukat.

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökségének országos tanácsülése után a zágrábi kormány vezetője úgy fogalmazott, hogy ennek elkerülése érdekében vezették be az oltási igazolásokat.

A Plenković-kabinet a múlt keddtől tette kötelezővé a koronavírus elleni védettségi igazolást az állami szférában, egy hónappal korábban pedig az egészségügyi és szociális ellátórendszerben, hogy mérsékelje a járvány terjedését.

Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat.

Meghallottunk azoknak az állampolgároknak az üzenetét, akik félnek a vakcinától, de ha nem akarják beoltatni magukat, akkor tesztelni kell

– mondta Plenković, aki egyúttal megjegyezte, hogy a horvát kormány ezzel tiszteletben tartotta az emberek jogait, és fenntartotta a lehető „legnormálisabb életfeltétleket”.

Jönnek a büntetések

A horvát miniszterelnök már a múlt héten megelégelte a fejetlenséget, és a kormányintézkedések elleni nyilvános zúgolódást.

Már akkor felmerült az oltásellenesek megbüntetése, mivel több polgármester, és maga a köztársasági elnök is jelezte, hogy nem tartja tiszteletben az oltási bizonyítvánnyal kapcsolatos intézkedéseket, ezzel nem „nyaggatják” az embereket.

Zoran Milanović „hülyeségnek, infantilisnak és az emberek terrorizálásának” nevezte az új intézkedéseket, ami nyilván felbátorította a hétvégi tüntetőket, akik körülbelül tízezren demonstráltak Zágráb központjában.

A miniszterelnök és az államfő „eposzi méreteket öltő” viadalának „egyik következő éneke lehet” az alábbi kormányfői jóslat beteljesülése.

Jön az egészségügyi felügyelő és azt mondja, jó napot, jövök megnézni, hogy mi a helyzet. Mi van, nem engedik be? Az elnöki hivatal nem katonai objektum, de a kormány, és az országgyűlés sem az.

Ezek után már csak egy kérdés maradt: melyik lesz az az egészségügyi felügyelő, aki megbírságolja a köztársasági elnököt.

(Az eposzi küzdelem újabb fejleményeit holnap énekeljük meg, mert a francia elnök horvátországi érkezésével/látogatásával kapcsolatban is vannak már fejlemények.)

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: