Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Járvány

JÖN ISMÉT AZ ONLINE-ISKOLA? És elmarad-e a lakodalom, ha az ifjú arának nincs védettségi igazolványa?

corona izlaz

Olvasási idő: 3 perc

Szombattól a szerbiai vendéglátóhelyek zárt helyiségeiben kizárólag védettségi igazolvánnyal, úgynevezett Covid-belépővel (propusnica) lehet tartózkodni. A belgrádi válságstáb döntését ismertető szerb hozzátette, hogy a élések elkerülése végett az ellenőrök a védettségi igazolványon kívül fényképes dokumentumokat is kérhetnek (személyi igazolvány, útlevél, stb.). A válságstáb egyes tagjai nem elégedettek a döntéssel, szigorúbb intézkedéseket vártak.

Lassan eljön a harmadik adag ideje

A hétvégétől csak az ülhet be este tíz óra után egy vendéglőbe Szerbiában, aki felvette a elleni védő második vagy harmadik adagját, a második oltást azonban csak akkor veszik figyelembe, ha a beadása óta nem telt el 210 nap. Nyugodtan iszogathat az is, aki 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 óránál nem korábbi antigénteszttel rendelkezik, illetve átesett a fertőzésen, de a határidő ebben az esetben is 210 nap.

A külföldiek esetében elfogadják az által kibocsátott digitális igazolványokat, illetve azon országok védettségi igazolványait, amelyekkel Szerbia kölcsönösen megállapodott az elismerésükről. Az igazolások akár digitális, akár nyomtatott formában felmutathatók.A Covid-igazolvány birtoklását az egészségügyi hatóságok mellett más felügyelő szervek is ellenőrizhetik

– közölte , aki korábban nem volt az igazolványok legodaadóbb híve, most viszont annak a várakozásának adott hangot, hogy az intézkedés hatására többen szánják rá magukat az oltás felvételére. Az igazolványok bevezetését nem is ő, hanem Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter támogatta, és valószínűleg verte át a kormányon.

Miután a második vakcina 210 nap, vagyis hét hónap után érvényét veszti, az intézkedés egyre több emberre vonatkozhat Szerbiában, mert a harmadik adagot eddig csak 792 ezren vették fel. Az első oltást 2,96 millió nagykorú személy kapta meg, a másodikat pedig 2,83 millió, vagy is az ország félig sincs átoltva.

A szerb miniszterelnök a kiskorúak/iskolások oltási mutatóiról nem számolt be, nyilván úgy gondolta, hogy nekik este tíz óra után otthon a helyük, pedig erről is érdemes lett volna néhány szót ejteni, miután Szerbiában is egyre többen betegszenek meg közülük, és már felmerült az online oktatás ismételt bevezetése is. a kiskorúakkal kapcsolatban csak annyit mondott, hogy közülük kevesen vették fel az oltást.

Az sem kizárt, hogy a lakodalmak esetében fennakadások mutatkozhatnak, ha az ifjú arának/ifjú férjnek nincs védettségi igazolványa, mivel a szerb miniszterelnök szerint “a lakodalmakat, a születésnapi bulikat és a hasonló rendezvényeket általában vendéglőkben tartják, amelyek zárt helyiségeiben az új rendelkezés alapján este tíz óra után csakis védettségi igazolvánnyal lehet tartózkodni”. Brnabić rámutatott, hogy amennyiben a rendezvény, mondjuk a lakodalom, 22 óráig véget ér, vagy a szabadban szervezik meg, akkor nem szükséges a Covid-igazolvány, vagy ahogy Szerbiában nevezik, a Covid-belépő (propusnica).

Ismét online-iskola és a nők ösztrogénszintje

Branislav Tiodorović epidemiológus, aki annak ellenére a válságstáb tagja, hogy össze-vissza szokott beszélni – a Szputnyik ügynökség szerbiai kiadványának nyilatkozva kijelentette, hogy a jelenlegi járványhullám elleni intézkedéseknek csupán első eleme a Covid-belépő. Megtörténhet, hogy a következő lépés az lesz, hogy javasolják az online oktatásra történő áttérést javasolják.Sok a fertőzött diák, már vizsgáljuk az oktatási intézményekben uralkodó helyzetet, és az illetékesek erről napokon belül döntenek. Jelenleg minden arra utal, hogy a diákok áttérnek az online oktatásra. Remélem, ez legkésőbb hétfőtől bevezetésre kerül

– jelentette ki Tiodorović, aki most véletlenül nem mondott hülyeséget, talán. Egyébként ő volt az a szerb szakértő, aki tavaly márciusban arról beszélt, hogy a magasabb ösztrogénszint miatt a koronavírus nem veszélyezteti a nőket, és ezért azt tanácsolta a szerb lányoknak & asszonyoknak, hogy nyugodtan menjenek shoppingolni Olaszországba, ahol nagy árengedmények várhatók, miután a betegség azokban a hetekben ott százával/ezrével szedte az áldozatokat. (Mindeközben a szerb elnök ott “vigyorgott” a háttérben, de ez egy másik történet.)

A szóban forgó epidemiológus-szakember másfél hónappal ezelőtt is “elsütött egy sületlenséget”, kijelentette ugyanis, hogy “az oltatlan betegeket azoknak az orvosoknak kellene ellátniuk, akik maguk sem vették fel a védőoltást”.

Jó, hogy a válságstáb rábólintott a védettségi igazolvány bevezetésére, csupán az a sajnálatos, hogy ezt nem korábban tette meg, hiszen a testület egészségügyi szakértő tagjai már három hónapja ezt sürgetik

– mondta tette hozzá Tiodorović, aki ezúttal nem egyedül képviselte ezt az álláspontot, hasonlóan nyilatkozott ugyanis Predrag Kon, aki szintén epidemiológus, és szintén a válságstáb tagja.

Nem vagyok elégedett, mert úgy gondolom, hogy ezek az intézkedések nem lesznek elegendők. Mi azt kértük, hogy mindent – amire nincs feltétlenül szükség – 17 óra után zárjanak be, a nyilvános rendezvényeket pedig tiltsák be

– mondta Dr. Kon, a Prva TV reggeli műsorában. Szerinte erre azért lenne szükség, mert most jön a szerb egyházi/családi ünnepek sokasága, a szerbek ilyentájt a háziszentek előtt tisztelegnek, ami családlátogatásokat és intenzív ivászatokat szokott eredményezni.Ez a szerb szakértő is azt mondta, hogy helyes kérdésfelvetésnek számít az online oktatás bevezetése, miután a több 20%-át a 20 év alatti korosztálynál regisztrálták, és sajnos halálos végkimenetelű esetek is vannak.

A legfrissebb, csütörtöki adatok szerint, Szerbiában egyébként az utóbbi egy napban több mint 25 embert tesztet végeztek, ebből 7327 volt pozitív, és 59 személy halt meg a koronavírus következtében, 287-en pedig lélegeztetőgépen vannak. A számok tehát stagnálnak, de semmiképpen sem csökkenek.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: