Connect with us

Járvány

MŰTÜDŐ: Szerbiában megteltek a járványkórházak, miközben az egészségügyi miniszter duplán “anyázik”

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Az alacsony oltottsági arány miatt a szerb egészségügyi miniszter jelezte: csak idő kérdése, hogy Szerbiában mikor vezetik be a Covid-igazolványt. Zlatibor Lončar úgy fogalmazott, hogy az ok egyszerű: emberi életeket kell megmenteni. A miniszter igencsak dühösen kelt ki azok ellen, akik nem oltatták be magukat, ami miatt most másoknak is szenvedniük kell.

Kritikus a helyzet!

Az alcímben szereplő szavakkal vezette fel tudósítását a belgrádi Pink Televízió, amely a szerb egészségügyi minisztert idézte. A miniszter szerint a helyzet azért kritikus, mert megteltek a Covid-kórházak – Szerbiában három ilyen is van – így megkezdték más korházak intenzív osztályainak bevonását a koronavírus elleni közdelembe, főleg ami a műtüdőt, vagyis a lélegeztetőgépeket illeti.

A problémát az jelenti, hogy napok óta nem megy 50 alá a koronavírus halálos áldozatainak száma, ma például 54 új halálesetet jelentettek, és van utánpótlás, miután 286 ember lélegeztetőgépen várja a sorát, vagyis inkább a sorsát, ami gyakran tragikus végkimenetelt jelent.

A tudósítás szerint Belgrádban, Kruševacban, Nišben, Kraljevóban és Újvidéken gépek lélegeznek azok helyett, akik ezt maguk már nem tudják megtenni. Az sem ritka, hogy egész családok költöztek be a kórházba, miután rájuk tört a koronavírus.

– Már ott tartunk, hogy a zimonyi kórházat is be kell vonni a koronavírus elleni küzdelembe, ez a helyzet. De képzeljék el, hány negatív tesztel rendelkező embernek kell mindezt elviselnie

– méltatlankodott az egészségügyi miniszter, aki arra utalt, hogy az új koronavírusos megbetegedések miatt késik azoknak az ellátása, esetleg műtétje, akiket ugyan beoltottak, de most mégsem jut nekik kórházi ágy.

– Ez tényleg nincs rendjén. Legyen szó az Ön anyjáról, vagy az én anyámról

– toldotta meg Zlatibor Lončar, aki szerint nem csak a szülők, hanem a gyerekek is veszélyben vannak, hiszen szinte percenként betegszik meg egy-egy gyermek.

Kismamák haltak meg

Szerbiában különösen nagy tragédiát jelent, hogy idén 11 nő/anya vesztette életét, miután/miközben megszülte gyermekét. Esetükben a közös az volt, hogy egyikük sem vette fel az oltást, de nem saját elhatározásból, hanem orvosuk tanácsára.

– Ezentúl az orvos ellen, aki azt mondja, hogy nem kell beoltani bárkit is, a Szerbiai Orvosi Kamara eljárást indít, és feljelentést tesz egészség- és emberi élet veszélyeztetése miatt, ami nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy ezek az orvosok a továbbiakban nem praktizálhatnak

– nyilatkozta a szerb egészségügyi miniszter. Ezeknek a szavaknak az elhangzásával szinte egy időben az említett kamara elnöke arra szólított fel, hogy az eljárások megindítása érdekében jelentsék az orvosi kamaránál az eseteket azok, akiket orvos beszélt le a vakcina felvételéről.

Lončar egyúttal jelezte, hogy előbb vagy utóbb Szerbiában is bevezetik a Covid-igazolványokat, amelyek sok országban már beváltak, és amelyekért ő keményen küzdeni fog.

Aleksandar Vučić szerb elnök elnök márciusban még “botrányosnak nevezte”, hogy az Európai Unió oltási igazolványt (útlevelet) vezet be, Belgrádban ugyanis attól tartottak, hogy az EU csak azokat engedi be, akik a Brüsszel által jóváhagyott vakcinákkal oltatják be magukat.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava