Connect with us

Magyarország

A JÁTÉK FOLYTATÓDIK: Zomborban egy hónapja nem kapnak szállást a migránsok a hostelekben, avagy a migráció gazdasági haszna/kára

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

acedc palkatoltak
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A Narodna Patrola (Népi Járőrség) zombori szervezete hetekkel ezelőtt teleplakátolta a várost azoknak a személyeknek a képével és nevével, akik szállást adtak a migránsoknak. A belgrádi N1 ellenzéki televízió beszámolója szerint a szervezet tagjai a képeket a Facebookon is közzétették, október 10-én pedig nyilvánosan is demonstráltak a migránsok ellen. A „népi járőrök” azóta már találtak maguknak más szórakozást, ám ennek ellenére sok migráns maradt fedél nélkül az utóbbi hetekben Zomborban.

Még nem lincseltek meg senkit

A szerbiai mainstream médiában általában szélsőjobboldalinak nevezett Narodna Patrola arról tájékoztatta a zomborikat, hogy a szomszédaik közül többen is szállást adnak a migránsoknak, és ezzel idézik elő feltorlódásukat a nyugat-bácskai városban. A népi járőrök szerint az általuk megnevezett emberek csak a saját hasznukat nézik. A JÁTÉK FOLYTATÓDIK: Zomborban egy hónapja nem kapnak szállást a migránsok a hostelekben, avagy a migráció gazdasági haszna

– Eladták a lelküket ezek a semmirekellők, akik veszélybe sodornak benneteket, ezért tudjátok, hogy mi a teendő…

Körülbelül így fogalmazta meg az üzenetét a szervezet egyik tagja a Facebookon. Zoran Nikolić a lényeget három ponttal „küszöbölte ki”, vagy azért, mert ő sem tudja, hogy mi a teendő, vagy pedig mert előzőleg titkos megállapodást kötött azokkal, akikhez szólt, és ezért ők már „három pontból” is értenek.

A belgrádi N1 televízió szerint ez egy visszafogottabb bejegyzés volt, azokat már törölték, amelyek szerzői lincselésre, akasztásra és egyebekre szólítottak fel.

A „népi járőrök” szerint nem hozták mindenkinek a nevét nyilvánosságra, néhány információt még ellenőrizniük kell, mert nem akarnak senkit sem „ártatlanul megvádolni”.

Az egyik megnevezett és a fényképe által közszemlére tett szállodatulajdonos – hívjuk így – rossz néven vette, hogy a szélsőjobbról árulónak és nyerészkedőnek nevezték, akit el kell űzni az országból.

– Még mindig borzong a hátaM: amikor ilyesmit emlegetnek az emberrel kapcsolatban, akkor hosszúak a napok, mivelhogy a hatóságok részéről nincs semmiféle visszajelzés azzal kapcsolatban, hogy bárkit is felelősségre vontak volna

– panaszkodott Siniša Ševo, akinek jó volt a megérzése, a zombori hatóságok újságírói érdeklődésre ugyanis megerősítették, hogy még nem indult eljárás, de vizsgálják az ügyet az „uszító tartalmú plakátok” esetében. acdc migranso sikara

Bezártak a szálláshelyek

A Narodna Patrola „zombori alapszervezete” korábban is kimondottan aktív volt a migránsokkal szembeni fellépés terén, ezért az utóbbi néhány hónapban a hostelek tulajdonosai már nem adják ki az üres szobákat, ágyakat a migránsoknak – ami miatt jelentős kár éri Zombort, de erről néhány bekezdéssel lejjebb még ejtünk néhány szót. Merthogy van itt még valami más is.

A szerb rendőrség a múlt hónapban (szeptemberben) három személyt tartóztatott le, akit embercsempészettel gyanúsítottak, egyikük a zombori egészségház egyik orvosa, akit migránskörökben és a velük kapcsolatos álló, félig-meddig „alvilági miliőben” csak „doktorként” emlegettek, miután hostelje feltehetően az „embercsempészek Mekkája és Medinája” volt.

A szeptemberi rendőrséig akciót követően a migránsoknak szállást biztosító zombori hostel- és lakástulajdonosok úgy döntöttek, hogy a továbbiakban nem fogadnak be migránsokat, mert nemcsak a szélsőjobb, hanem a rendőrség is zaklatja őket, ráadásul pedig a kettő mintha össze is kacsintana, ami csak megérzés, és nem ténykérdés.

– Úgy hagytak fel ezzel a tevékenységgel, mintha parancsra cselekedtek volna, pedig parancs nem volt

– jegyezte meg a tudósító a szállásadók meghátrálását követően, de ezt azonban ne vegyük készpénznek.

Az előbb panaszkodó Siniša Ševo azt is elárulta, hogy öt-hat zombori hostel és szállótulajdonos úgy döntött, beleértve a zombori „Szabadság” (Sloboda) szálló gazdáját is, hogy egy időre leállnak a munkával, mert az embercsempészettért 5-6 évet is lehet kapni.

– Legalább addig felfüggesztjük a munkát, amíg hivatalosan nem lesz valami állásfoglalás, hogy dolgozhatunk, vagy nem dolgozhatunk, de mindezidáig semmilyen hivatalos információ nincs ezzel kapcsolatban

lazin breg

A migránsok sátrai a zombori befogadó központ közelében lévő erdős területen (Lazin breg). Forrás: Narodna Patrola

– mondta Ševo, nyilatkozata pedig arra utal, hogy több száz migráns maradt fedél nélkül, miután a tél közeledtével a Šikara városrészben/külvárosban lévő befogadó központ már megtelt.

Egy másik hostel tulajdonosa szerint ugyanakkor a belügyminisztériun/rendőrség nyíltan közölte velük, hogy nem fogadhatnak be migránsokat, nála ezért nála most egy sincs belőlük.

– Konkrétan, mi most nem dolgozunk, várjuk, hogy lesz-e valamilyen megoldás, ha lesz, akkor ismét jöhetnek a migránsok, ha nem lesz – én most a magam nevében beszélek – ki nem nyitom az ajtót nekik

– nyilatkozta Goran Bojanić, aki már öt hete egyetlen migránst sem „látott vendégül”.

Ez az oka annak, hogy Zombor térségben növekszik a migránsok nyomása, úgy a horvát, mint a határra, mint pedig a környező kertvárosi utcákra. A migránsok sátoroznak is a befogadó központ környékén (lásd a képet), de ennek a szezonja hamarosan lejár.

Mekkora a kár?

Bojanić úgy nyilatkozott, hogy tényleg jól kerestek a migránsokokon, de nem tekintik magukat „háborús nyerészkedőknek”, mint azt sokan állítják róluk, és bárki beszállhat az üzletbe, ha egy kis pénzhez akar jutni. A hosteltulajdonos szerint a városon átvonuló migránsok a helyi üzleteknek is, például élelmiszer-, ruha- vagy cipőboltoknak, komoly bevételi forrást jelentenek, akárcsak a vendéglőknek, amelyek házhozszállítással is foglalkoznak.

– Lehet, hogy tévedek, de azt hiszem, hogy háromszáz millió dinárral (900 millió forint) nagyobb volt a zombori költségvetésbe befolyt összeg, amióta ezek az emberek itt vannak

– tette hozzá Bojanić. A beszámoló szerint a pandémia idején a migránsok bevételi forrásnak számítottak a taxisoknak, a gyorséttermeknek, de többszáz zombori is profitált a migránsokból azzal, hogy feketén házat, vagy szobát adott ki nekik.

A szerb kormánypárti sajtó felkapta ugyan a hírt, hogy a Narodna Patrola (Népi Járőrség) plakátragasztó művelete miatt rettegnek a zombori hostel- és szállodatulajdonosok, a „népi járőrök” azonban arra jók, hogy elvigyék a balhét, valójában azonban a szerb hatóságok akadályozzák, hogy a migránsok magánszállásokon vészeljék át a telet.

A (szélső)jobboldali szervezet mostanában egyébként is a migránsokról megfeledkezve az oltási igazolvány ellen demonstrál, és ebben a kérdésben egy követ fúj a liberális média egy részével. Csak mások a módszereik.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava