Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Magyarország

A JÁTÉK FOLYTATÓDIK: Zomborban egy hónapja nem kapnak szállást a migránsok a hostelekben, avagy a migráció gazdasági haszna/kára

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

acedc palkatoltak
A cikk meghallgatása

A Narodna Patrola (Népi Járőrség) zombori szervezete hetekkel ezelőtt teleplakátolta a várost azoknak a személyeknek a képével és nevével, akik szállást adtak a migránsoknak. A belgrádi N1 ellenzéki televízió beszámolója szerint a szervezet tagjai a képeket a Facebookon is közzétették, október 10-én pedig nyilvánosan is demonstráltak a migránsok ellen. A “népi járőrök” azóta már találtak maguknak más szórakozást, ám ennek ellenére sok migráns maradt fedél nélkül az utóbbi hetekben Zomborban.

Még nem lincseltek meg senkit

A szerbiai mainstream médiában általában szélsőjobboldalinak nevezett Narodna Patrola arról tájékoztatta a zomborikat, hogy a szomszédaik közül többen is szállást adnak a migránsoknak, és ezzel idézik elő feltorlódásukat a nyugat-bácskai városban. A népi járőrök szerint az általuk megnevezett emberek csak a saját hasznukat nézik. A JÁTÉK FOLYTATÓDIK: Zomborban egy hónapja nem kapnak szállást a migránsok a hostelekben, avagy a migráció gazdasági haszna

– Eladták a lelküket ezek a semmirekellők, akik veszélybe sodornak benneteket, ezért tudjátok, hogy mi a teendő…

Körülbelül így fogalmazta meg az üzenetét a szervezet egyik tagja a Facebookon. Zoran Nikolić a lényeget három ponttal “küszöbölte ki”, vagy azért, mert ő sem tudja, hogy mi a teendő, vagy pedig mert előzőleg titkos megállapodást kötött azokkal, akikhez szólt, és ezért ők már “három pontból” is értenek.

A belgrádi N1 televízió szerint ez egy visszafogottabb bejegyzés volt, azokat már törölték, amelyek szerzői lincselésre, akasztásra és egyebekre szólítottak fel.

A “népi járőrök” szerint nem hozták mindenkinek a nevét nyilvánosságra, néhány információt még ellenőrizniük kell, mert nem akarnak senkit sem “ártatlanul megvádolni”.

Az egyik megnevezett és a fényképe által közszemlére tett szállodatulajdonos – hívjuk így – rossz néven vette, hogy a szélsőjobbról árulónak és nyerészkedőnek nevezték, akit el kell űzni az országból.

– Még mindig borzong a hátaM: amikor ilyesmit emlegetnek az emberrel kapcsolatban, akkor hosszúak a napok, mivelhogy a hatóságok részéről nincs semmiféle visszajelzés azzal kapcsolatban, hogy bárkit is felelősségre vontak volna

– panaszkodott Siniša Ševo, akinek jó volt a megérzése, a zombori hatóságok újságírói érdeklődésre ugyanis megerősítették, hogy még nem indult eljárás, de vizsgálják az ügyet az “uszító tartalmú plakátok” esetében. acdc migranso sikara

Bezártak a szálláshelyek

A Narodna Patrola “zombori alapszervezete” korábban is kimondottan aktív volt a migránsokkal szembeni fellépés terén, ezért az utóbbi néhány hónapban a hostelek tulajdonosai már nem adják ki az üres szobákat, ágyakat a migránsoknak – ami miatt jelentős kár éri Zombort, de erről néhány bekezdéssel lejjebb még ejtünk néhány szót. Merthogy van itt még valami más is.

A szerb rendőrség a múlt hónapban (szeptemberben) három személyt tartóztatott le, akit embercsempészettel gyanúsítottak, egyikük a zombori egészségház egyik orvosa, akit migránskörökben és a velük kapcsolatos álló, félig-meddig “alvilági miliőben” csak “doktorként” emlegettek, miután hostelje feltehetően az “embercsempészek Mekkája és Medinája” volt.

A szeptemberi rendőrséig akciót követően a migránsoknak szállást biztosító zombori hostel- és lakástulajdonosok úgy döntöttek, hogy a továbbiakban nem fogadnak be migránsokat, mert nemcsak a szélsőjobb, hanem a rendőrség is zaklatja őket, ráadásul pedig a kettő mintha össze is kacsintana, ami csak megérzés, és nem ténykérdés.

– Úgy hagytak fel ezzel a tevékenységgel, mintha parancsra cselekedtek volna, pedig parancs nem volt

– jegyezte meg a tudósító a szállásadók meghátrálását követően, de ezt azonban ne vegyük készpénznek.

Az előbb panaszkodó Siniša Ševo azt is elárulta, hogy öt-hat zombori hostel és szállótulajdonos úgy döntött, beleértve a zombori “Szabadság” (Sloboda) szálló gazdáját is, hogy egy időre leállnak a munkával, mert az embercsempészettért 5-6 évet is lehet kapni.

– Legalább addig felfüggesztjük a munkát, amíg hivatalosan nem lesz valami állásfoglalás, hogy dolgozhatunk, vagy nem dolgozhatunk, de mindezidáig semmilyen hivatalos információ nincs ezzel kapcsolatban

lazin breg

A migránsok sátrai a zombori befogadó központ közelében lévő erdős területen (Lazin breg). Forrás: Narodna Patrola

– mondta Ševo, nyilatkozata pedig arra utal, hogy több száz migráns maradt fedél nélkül, miután a tél közeledtével a Šikara városrészben/külvárosban lévő befogadó központ már megtelt.

Egy másik hostel tulajdonosa szerint ugyanakkor a belügyminisztériun/rendőrség nyíltan közölte velük, hogy nem fogadhatnak be migránsokat, nála ezért nála most egy sincs belőlük.

– Konkrétan, mi most nem dolgozunk, várjuk, hogy lesz-e valamilyen megoldás, ha lesz, akkor ismét jöhetnek a migránsok, ha nem lesz – én most a magam nevében beszélek – ki nem nyitom az ajtót nekik

– nyilatkozta Goran Bojanić, aki már öt hete egyetlen migránst sem “látott vendégül”.

Ez az oka annak, hogy Zombor térségben növekszik a migránsok nyomása, úgy a horvát, mint a magyar határra, mint pedig a környező kertvárosi utcákra. A migránsok sátoroznak is a befogadó központ környékén (lásd a képet), de ennek a szezonja hamarosan lejár.

Mekkora a kár?

Bojanić úgy nyilatkozott, hogy tényleg jól kerestek a migránsokokon, de nem tekintik magukat “háborús nyerészkedőknek”, mint azt sokan állítják róluk, és bárki beszállhat az üzletbe, ha egy kis pénzhez akar jutni. A hosteltulajdonos szerint a városon átvonuló migránsok a helyi üzleteknek is, például élelmiszer-, ruha- vagy cipőboltoknak, komoly bevételi forrást jelentenek, akárcsak a vendéglőknek, amelyek házhozszállítással is foglalkoznak.

– Lehet, hogy tévedek, de azt hiszem, hogy háromszáz millió dinárral (900 millió forint) nagyobb volt a zombori költségvetésbe befolyt összeg, amióta ezek az emberek itt vannak

– tette hozzá Bojanić. A beszámoló szerint a pandémia idején a migránsok bevételi forrásnak számítottak a taxisoknak, a gyorséttermeknek, de többszáz zombori is profitált a migránsokból azzal, hogy feketén házat, vagy szobát adott ki nekik.

A szerb kormánypárti sajtó felkapta ugyan a hírt, hogy a Narodna Patrola (Népi Járőrség) plakátragasztó művelete miatt rettegnek a zombori hostel- és szállodatulajdonosok, a “népi járőrök” azonban arra jók, hogy elvigyék a balhét, valójában azonban a szerb hatóságok akadályozzák, hogy a migránsok magánszállásokon vészeljék át a telet.

A (szélső)jobboldali szervezet mostanában egyébként is a migránsokról megfeledkezve az oltási igazolvány ellen demonstrál, és ebben a kérdésben egy követ fúj a liberális média egy részével. Csak mások a módszereik.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava