Connect with us

Bosznia

AZ USA ERŐSÍT A BALKÁNON: Új műsorhoz új férfiak kellenek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ujak usa
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Egy hónappal az után, hogy Gabriel Escobar átvette Matthew Palmertől az USA -balkáni ügyekben illetékes különképviselői posztját, kinevezték az idő előtt távozó belgrádi amerikai nagykövet, Anthony Godfrey utódját, Christopher Hillt.

Az első teszt

A személycserék is jelzik, hogy a délszláv ügyekben mindig is aktív Joe Biden elnöksége alatt megváltozik Washington Balkán-politikája.

– Palmer távozása azt jelenti, hogy az új amerikai adminisztráció nem kívánja folytatni a korábbi amerikai Balkán-politikát, és Escobar lesz az, aki következetesen képviselni fogja az új irányt. Kíváncsi vagyok, mi lesz az első lépése

– nyilatkozta még szeptember közepén Aleksandar Popov ismert szerbiai politológus.

Nem kellett sokáig várnia: miután Pristina a hónap végén elrendelte, hogy a szerbiai rendszámú gépkocsik csak akkor léphetnek be az országba, ha ideiglenes koszovói rendszámot kapnak, kitört a legújabb válság Szerbia és Koszovó között. S ebben a válságban az USA Koszovó oldalára állt. Míg Szerbia – és fő szövetségese, Oroszország – elítélte a koszovói lépést, Escobar azt hangsúlyozta, Koszovónak joga volt a válaszlépésre

Szerbia Koszovó függetlenségének 2008-as kikiáltása rendszámcserére kötelezi a koszovói járművek tulajdonosait, s azt is elismerte, hogy a válságot kirobbantó döntés bejelentése előtt Pristina figyelmeztette őt, mire készül.

– A végrehajtás módja egy kis meglepetést okozott, ám tudtuk, hogy ez meg fog történni, s örömmel tölt el, hogy a végül sikerült olyan megoldást találni, ami csökkenti a két ország közötti feszültséget

– nyilatkozta az amerikai diplomata, miután október 2-a óta a két ország járművezetőinek nem kell a cserével bajlódniuk, elég, ha matricával leragasztják a szerbiai, illetve koszovói felségjelzést.

Az elemzők arra számítanak, hogy míg a korábbi amerikai elnök, Donald Trump idején az USA viszonylag keveset foglalkozott a Balkánnal – kivéve azt a 2020-as, Trump által Koszovóra és Szerbiára oktrojált, mára szinte teljesen elfelejtett „örökbéke megállapodást” – Joe Biden elnöksége éveiben az Egyesült Államok aktívabb lesz a térségben.

Biden pedig nem áll „szerbbarát” hírében: az 1990-es években szenátorként többször is határozottan kiállt a Slobodan Milošević szerb, majd jugoszláv államfő által felszított „nagyszerb politika” ellen, és sürgette a Jugoszláviából kiválni akaró exköztársaságokat sújtó fegyverszállítási embargó feloldását.

Bidentől most is azt várják a demokraták, hogy Trumpnál keményebben fog fellépni az egyre több autokratikus vonást mutató szerb államfő Aleksandar Vučić ellen.

Boszniai esélyek

AZ USA ERŐSÍT A BALKÁNON: Új műsorhoz új férfiak kellenekEscobar várhatóan Boszniában is aktívabb politikát folytat majd, s elemzők szerint az USA – együttműködve az új európai főképviselővel, a német Christian Schmidttel – keményebben lép majd fel az évek óta a boszniai föderáció gyengítésén munkálkodó szerb vezetővel, Milorad Dodikkal szemben is.

Ugyanakkor az is valószínű, hogy míg Trump idején – az európai államokat többször is felbosszantó elnöki különképviselő Richard Grenell révén – az USA különutas politikát folytatott a Balkánon, most Washington elismeri, hogy a Nyugat- Balkán elsősorban az EU „vadászterülete”, és megelégszik majd a „másodhegedűs” szerepével.

Erre utal az is, hogy Hill fontos feladatának tekinti Szerbia és a még az EU-n kívüli többi térségbeli állam uniós integrációjának a felgyorsítását.

– Kicsit kiábrándító, hogy nem sok történt az integráció folyamatában. Észak- Macedóniának, Albániának, Koszovónak, Montenegrónak és Boszniának sok kihívással kell megküzdenie, de bízom abban, hogy az integráció megvalósul, s hogy az amerikai közreműködéssel sikerül az EU-t és a csatlakozni kívánókat is a megfelelő pályára állítani

– mondta Escobar a Szabad Európa rádiónak adott nyilatkozatában.

A különképviselői poszt mellé külügyi államtitkár-helyettesi rangot is kapó Escobar egyébként igen jól ismeri a Balkánt, a karrierdiplomata 1999-2001 között Bosznia- Hercegovinában és Montenegróban is szolgát, s 2019 augusztusától a szeptemberi váltásig az akkor kinevezett nagykövet, Anthony Godfrey mellett első beosztottként tevékenykedett.

Távozó nagykövet

Az amerikai politikai irányváltást az is jelzi, hogy Godfreynek távoznia kell, mégpedig két év után, idő előtt.

Valószínűleg nem nézték jó szemmel a demokraták, hogy a nagykövet túl baráti viszonyt ápolt a szerb elnökkel, és rendre a kormányzó Szerb Haladó Pártot (SNS) támogató nyilatkozatokat tett. Ezt a szerbiai ellenzékiek is kifogásolták, szerintük a nagykövet nem volt hajlandó szóba állni a Vučićot bírálókkal, és elsősorban a kulináris élvezetekkel foglalkozott a szerb fővárosban.

Az új követ Christopher Hill, Escobarhoz hasonlóan „régi motoros”.

Az 1990-es évek közepén a boszniai polgárháború lezárását hozó daytoni egyezmény „atyjának” számító amerikai diplomata, Richard Holbrooke helyettese volt, s a 2010-ben elhunyt Holbrooke azt mondta kollégájáról, hogy az félelmet nem ismerve harcolt és érvelt a megállapodás mellett.

Míg Boszniában a duó sikeres volt, Koszovó ügyében kudarcot vallottak: 1999-ben nem tudták rávenni Miloševićet az albán többségű dél-szerbiai tartományba vezényelt katonaság visszavonására, így a NATO-nak 78 napig tartó légiháborúval kellett kikényszeríteni a kivonulást.

Hill ezt követően az Észak- Koreával folytatott nukleáris leszerelési tárgyalásokon is részt vett, majd 2010-ben, 58 éves korában elhagyta a külügyminisztériumot és egyetemi professzori állást vállalt. Most a katedráról hívták vissza, hogy képviselje hazáját Belgrádban.

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Stock Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near future.

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava