Connect with us

Bosznia

AZ USA ERŐSÍT A BALKÁNON: Új műsorhoz új férfiak kellenek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ujak usa
Listen to this article

Egy hónappal az után, hogy Gabriel Escobar átvette Matthew Palmertől az USA nyugat-balkáni ügyekben illetékes különképviselői posztját, kinevezték az idő előtt távozó belgrádi amerikai nagykövet, Anthony Godfrey utódját, Christopher Hillt.

Az első teszt

A személycserék is jelzik, hogy a délszláv ügyekben mindig is aktív Joe Biden elnöksége alatt megváltozik Washington Balkán-politikája.

– Palmer távozása azt jelenti, hogy az új amerikai adminisztráció nem kívánja folytatni a korábbi amerikai Balkán-politikát, és Escobar lesz az, aki következetesen képviselni fogja az új irányt. Kíváncsi vagyok, mi lesz az első lépése

– nyilatkozta még szeptember közepén Aleksandar Popov ismert szerbiai politológus.

Nem kellett sokáig várnia: miután Pristina a hónap végén elrendelte, hogy a szerbiai rendszámú gépkocsik csak akkor léphetnek be az országba, ha ideiglenes koszovói rendszámot kapnak, kitört a legújabb válság Szerbia és Koszovó között. S ebben a válságban az USA Koszovó oldalára állt. Míg Szerbia – és fő szövetségese, Oroszország – elítélte a koszovói lépést, Escobar azt hangsúlyozta, Koszovónak joga volt a válaszlépésre

Szerbia Koszovó függetlenségének 2008-as kikiáltása rendszámcserére kötelezi a koszovói járművek tulajdonosait, s azt is elismerte, hogy a válságot kirobbantó döntés bejelentése előtt Pristina figyelmeztette őt, mire készül.

– A végrehajtás módja egy kis meglepetést okozott, ám tudtuk, hogy ez meg fog történni, s örömmel tölt el, hogy a végül sikerült olyan megoldást találni, ami csökkenti a két ország közötti feszültséget

– nyilatkozta az amerikai diplomata, miután október 2-a óta a két ország járművezetőinek nem kell a cserével bajlódniuk, elég, ha matricával leragasztják a szerbiai, illetve koszovói felségjelzést.

Az elemzők arra számítanak, hogy míg a korábbi amerikai elnök, Donald Trump idején az USA viszonylag keveset foglalkozott a Balkánnal – kivéve azt a 2020-as, Trump által Koszovóra és Szerbiára oktrojált, mára szinte teljesen elfelejtett “örökbéke megállapodást” – Joe Biden elnöksége éveiben az Egyesült Államok aktívabb lesz a térségben.

Biden pedig nem áll “szerbbarát” hírében: az 1990-es években szenátorként többször is határozottan kiállt a Slobodan Milošević szerb, majd jugoszláv államfő által felszított “nagyszerb politika” ellen, és sürgette a Jugoszláviából kiválni akaró exköztársaságokat sújtó fegyverszállítási embargó feloldását.

Bidentől most is azt várják a demokraták, hogy Trumpnál keményebben fog fellépni az egyre több autokratikus vonást mutató szerb államfő Aleksandar Vučić ellen.

Boszniai esélyek

AZ USA ERŐSÍT A BALKÁNON: Új műsorhoz új férfiak kellenekEscobar várhatóan Boszniában is aktívabb politikát folytat majd, s elemzők szerint az USA – együttműködve az új európai főképviselővel, a német Christian Schmidttel – keményebben lép majd fel az évek óta a boszniai föderáció gyengítésén munkálkodó szerb vezetővel, Milorad Dodikkal szemben is.

Ugyanakkor az is valószínű, hogy míg Trump idején – az európai államokat többször is felbosszantó elnöki különképviselő Richard Grenell révén – az USA különutas politikát folytatott a Balkánon, most Washington elismeri, hogy a Nyugat- Balkán elsősorban az EU “vadászterülete”, és megelégszik majd a “másodhegedűs” szerepével.

Erre utal az is, hogy Hill fontos feladatának tekinti Szerbia és a még az EU-n kívüli többi térségbeli állam uniós integrációjának a felgyorsítását.

– Kicsit kiábrándító, hogy nem sok történt az integráció folyamatában. Észak- Macedóniának, Albániának, Koszovónak, Montenegrónak és Boszniának sok kihívással kell megküzdenie, de bízom abban, hogy az integráció megvalósul, s hogy az amerikai közreműködéssel sikerül az EU-t és a csatlakozni kívánókat is a megfelelő pályára állítani

– mondta Escobar a Szabad Európa rádiónak adott nyilatkozatában.

A különképviselői poszt mellé külügyi államtitkár-helyettesi rangot is kapó Escobar egyébként igen jól ismeri a Balkánt, a karrierdiplomata 1999-2001 között Bosznia- Hercegovinában és Montenegróban is szolgát, s 2019 augusztusától a szeptemberi váltásig az akkor kinevezett nagykövet, Anthony Godfrey mellett első beosztottként tevékenykedett.

Távozó nagykövet

Az amerikai politikai irányváltást az is jelzi, hogy Godfreynek távoznia kell, mégpedig két év után, idő előtt.

Valószínűleg nem nézték jó szemmel a demokraták, hogy a nagykövet túl baráti viszonyt ápolt a szerb elnökkel, és rendre a kormányzó Szerb Haladó Pártot (SNS) támogató nyilatkozatokat tett. Ezt a szerbiai ellenzékiek is kifogásolták, szerintük a nagykövet nem volt hajlandó szóba állni a Vučićot bírálókkal, és elsősorban a kulináris élvezetekkel foglalkozott a szerb fővárosban.

Az új követ Christopher Hill, Escobarhoz hasonlóan “régi motoros”.

Az 1990-es évek közepén a boszniai polgárháború lezárását hozó daytoni egyezmény “atyjának” számító amerikai diplomata, Richard Holbrooke helyettese volt, s a 2010-ben elhunyt Holbrooke azt mondta kollégájáról, hogy az félelmet nem ismerve harcolt és érvelt a megállapodás mellett.

Míg Boszniában a duó sikeres volt, Koszovó ügyében kudarcot vallottak: 1999-ben nem tudták rávenni Miloševićet az albán többségű dél-szerbiai tartományba vezényelt katonaság visszavonására, így a NATO-nak 78 napig tartó légiháborúval kellett kikényszeríteni a kivonulást.

Hill ezt követően az Észak- Koreával folytatott nukleáris leszerelési tárgyalásokon is részt vett, majd 2010-ben, 58 éves korában elhagyta a külügyminisztériumot és egyetemi professzori állást vállalt. Most a katedráról hívták vissza, hogy képviselje hazáját Belgrádban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava